annonse
annonse

LG G2

Tekniktung och udda

Bra optik och bildstabilisering saboteras av att mjukvaran bearbetar bilderna för mycket.

Riktig bildstabilisering hjälper till att undvika suddiga bilder och borde ge bra mörkerbilder. Autoläget gör ett bra jobb med exponering.
Mjukvaran verkar hata brus till den grad att den prioriterar det över att bevara detaljer i bilden.

LG brukar normalt sett bygga vrålsnabba mobiler med den senaste tekniken, men i övrigt inte vara speciellt innovativa. Och kameran brukar sällan vara speciellt imponerande. Men G2 har två saker som sticker ut. Den ena gör det rent bokstavligt, nämligen knappen på baksidan som styr allting och även fungerar som avtryckare. Det andra är att man har satsat på riktig optisk bildstabilisering vilket borde hjälpa till både när man rör på kameran och för att kunna ta längre exponeringar i svagt ljus.

Kamera-appen har ganska gott om inställningar. Man har tillgång till exponeringskompensation, ISO, vitbalans samt fokusinställningar. De borde dock ha varit lättare åtkomliga direkt från fotoläget utan att behöva gå in i inställningarna varje gång. Det finns även ett par motivprogram men vi hade önskat lite fler praktiska. Däremot har man roliga funktioner som panorama och finessen att kunna ta en bild med båda kamerorna samtidigt. Om de 9 fokuspunkterna inte räcker kan man sätta fokus manuellt.

Det tar ett par sekunder att få igång kameran och det är en liten paus mellan bilderna. Under normala omständigheter gör den ett utmärkt jobb med att ställa exponeringen och man får bra skärpa över hela bilden. Granskar man detaljer så är de dock lite utsmetade och den bearbetar bilderna lite väl aggressivt. Det samma gäller i svag belysning där den försöker utrota allt brus men resultatet är att man tappar detaljer och skärpa. Det allmänna intrycket av bilderna på skärmen är ändå gott.

Slutsats
Som mobiltelefon gillar vi verkligen prestanda och den intressanta tanken att flytta knapparna till baksidan. Men som kameramobil är G2 bara över medel vilket inte räcker till i det här tuffa sällskapet. Kamerahanteringen kunde varit bättre och vi hade önskat oss fler motivlägen. Den tar skarpa och välexponerade bilder men den lutar sig väl mycket på bildbehandling för att få ett bra resultat. Det gör att man tappar detaljer i normal belysning och att mörkerbilder blir onaturligt mjuka.

Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 13 Mp 1/3 tum CMOS
  • Optik: F2,4, optisk stabilisering
  • Blixt: LED
  • Video: 1080p 60 bps
  • Frontkamera: 2,1 Mp
  • Pris: 5 000 kronor
  • lg.com
Pris: 5000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-