annonse
annonse

HTC One

Mörkrets furste

HTC One trivs bättre på dunkla krogar än ute i naturen där förhållandena faktiskt kan vara värre.

Det är få mobiler som kan skryta med lika bra bilder i svag belysning. Många inställningsmöjligheter och finesser för den som vill ha kontroll över fotograferandet.
Kameran hanterar inte knepiga fotoförhållanden speciellt bra och detaljskärpan är inte den bästa.

Det mest uppseendeväckande med specifikationerna är den låga upplösningen. HTC har dragit ner på antalet bildpunkter i sensorn för att kunna göra dem större och fånga upp till 300 % mer ljus. Ungefär som på iPhone 5S, fast mer extremt, samt med det klatschigare namnet Ultrapixel. Till det kan läggas en riktigt bra bländare och en optisk bildstabilisator som faktiskt flyttar linsen för att kompensera för rörelser. Sammantaget är det lovande för en bra bildkvalitet.

Appen har de flesta funktioner man behöver. Förutom ett tiotal scenlägen finns speciella lägen för nattfoto, HDR och panoramafoton. För en gångs skull kan man dessutom ställa ISO och vitbalans, samt justera kontrast, mättnad och uppskärpning. Till det kommer funktioner för ansiktsigenkänning, geotaggning och igenkänning av leenden. Det finns även ett antal kreativa filter man lägga på bilden. Kort sagt kan både den som bara vill knäppa bilder och den som vill få mer kontroll känna sig nöjd.

I dagligt bruk får man välexponerade bilder med något överdrivna färger och godkänd skärpa. Men kameran behandlar bilderna hårt vilket kan ge oönskade effekter. Och naturligtvis gör den lägre upplösningen att man inte får samma detaljskärpa. Den har även problem med motiv med hög kontrast. Däremot är den alldeles utmärkt i svagt ljus. Sensorn, optiken och bildstabiliseringen gör att man får skarpare bilder med fler detaljer och mindre brus än med majoriteten av konkurrenterna.

Slutsats
HTC har gått i motsatt riktning mot Nokia. Man har lyckats med föresatsen att ta in mer ljus och därmed kunna ta bättre bilder i svag belysning. Speciellt som man tack vare bildstabiliseringen även kan exponera längre utan riskera suddiga bilder. Men under normala förhållanden tappar man tyvärr detaljskärpa. Detta i kombination med att det då och då dyker upp oönskade effekter i bilderna gör att HTC One tyvärr får abdikera tronen till sina konkurrenter.

Det mest uppseendeväckande med specifikationerna är den låga upplösningen. HTC har dragit ner på antalet bildpunkter i sensorn för att kunna göra dem större och fånga upp till 300 % mer ljus. Ungefär som på iPhone 5S, fast mer extremt, samt med det klatschigare namnet Ultrapixel. Till det kan läggas en riktigt bra bländare och en optisk bildstabilisator som faktiskt flyttar linsen för att kompensera för rörelser. Sammantaget är det lovande för en bra bildkvalitet. Appen har de flesta funktioner man behöver. Förutom ett tiotal scenlägen finns speciella lägen för nattfoto, HDR och panoramafoton. För en gångs skull kan man dessutom ställa ISO och vitbalans, samt justera kontrast, mättnad och uppskärpning. Till det kommer funktioner för ansiktsigenkänning, geotaggning och igenkänning av leenden. Det finns även ett antal kreativa filter man lägga på bilden. Kort sagt kan både den som bara vill knäppa bilder och den som vill få mer kontroll känna sig nöjd. I dagligt bruk får man välexponerade bilder med något överdrivna färger och godkänd skärpa. Men kameran behandlar bilderna hårt vilket kan ge oönskade effekter. Och naturligtvis gör den lägre upplösningen att man inte får samma detaljskärpa. Den har även problem med motiv med hög kontrast. Däremot är den alldeles utmärkt i svagt ljus. Sensorn, optiken och bildstabiliseringen gör att man får skarpare bilder med fler detaljer och mindre brus än med majoriteten av konkurrenterna. Slutsats HTC har gått i motsatt riktning mot Nokia. Man har lyckats med föresatsen att ta in mer ljus och därmed kunna ta bättre bilder i svag belysning. Speciellt som man tack vare bildstabiliseringen även kan exponera längre utan riskera suddiga bilder. Men under normala förhållanden tappar man tyvärr detaljskärpa. Detta i kombination med att det då och då dyker upp oönskade effekter i bilderna gör att HTC One tyvärr får abdikera tronen till sina konkurrenter.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 4 Mp BSI CMOS 1/3 tum 2,0 µm
  • Optik: 28 mm/2,0 Optisk stabilisering
  • Blixt: 5 nivåer
  • Video: 1080p med HDR 30 bps
  • Frontkamera: 2,1 Mp
  • Pris: 6 000 kronor
  • htc.com
Pris: 6000,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-