annonse
annonse

Apple iPhone 5S

Snabb och enkel

Bland de vanliga kameramobilerna tillhör iPhone fortfarande toppskiktet.

En snabb kamera som oftast lyckas ta bra bilder med full automatik. Blixten ger ett trevligt varmt ljus.
Avsaknad av riktig bildstabilisering gör att man riskerar suddiga bilder. I svagt ljus blir det brusigt och detaljerna smetas ut.

Jämfört med iPhone 5 har Apple förbättrat kameran i 5S på ett högst påtagligt sätt. Sensorn har blivit 15 procent större och eftersom man behållit den förnuftiga upplösningen så har pixlarna på sensorn följaktligen blivit större. Dessutom har man gjort optiken ljuskänsligare med en större bländare. En annan förbättring är att man har två LED-lampor med olika färg. Det gör att kameran kan kompensera för ljustemperaturen så att man slipper de karakteristiskt spökvita ansiktena vid blixtbilder.

Den tidigare väldigt funktionsfattiga kamera-appen har också fått en uppryckning i iOS7. Nu kan man svepa åt sidorna för att ta kvadratiska Instagram-bilder, ta panorama-bilder, filma eller ta slowmotion-filmer. Det senare innebär att den tar hela 120 bildrutor i sekunden. Man kan även välja att ha HDR-läge på eller av, plus att det finns 9 kreativa filter som lägger på olika effekter. Hur resultatet blir kan man förhandsgranska i realtid. Däremot kan man inte göra några som helst inställningar.

Kameran startar upp snabbt och skjuter bilder utan någon väntetid alls. Optiken är bra vilket gör att man får utmärkt skärpa även ute i hörnen. Färgerna är mättade men inte överdrivet. Bilderna är oftast välexponerade med korrekt vitbalans även med besvärliga motiv. I svag belysning gör hårdvaran att den klarar sig ganska bra. Men avsaknaden av optisk stabilisering gör att den måste ta till en hel del trick. Det är ofta brus i mörka partier och när det blir mörkare börjar den snabbt offra detaljer för att sudda ut bruset.

Slutsats
iPhone har en bra allroundkamera som funkar bra i de flesta situationer. Man får helt enkelt skarpa bilder med bra färger. Man har visserligen inga som helst inställningsmöjligheter men å andra sidan är kameran löjligt lätt att plåta med. Dessutom är den snabb vilket gör att man sällan missar en bild. Det är egentligen bara i besvärliga situationer, som vid svagt ljus, som den har blivit omsprungen av de extrema kameramobilerna. Däremot slår den dem vid blixtfotografering där den ger naturliga färger.

Jämfört med iPhone 5 har Apple förbättrat kameran i 5S på ett högst påtagligt sätt. Sensorn har blivit 15 procent större och eftersom man behållit den förnuftiga upplösningen så har pixlarna på sensorn följaktligen blivit större. Dessutom har man gjort optiken ljuskänsligare med en större bländare. En annan förbättring är att man har två LED-lampor med olika färg. Det gör att kameran kan kompensera för ljustemperaturen så att man slipper de karakteristiskt spökvita ansiktena vid blixtbilder. Den tidigare väldigt funktionsfattiga kamera-appen har också fått en uppryckning i iOS7. Nu kan man svepa åt sidorna för att ta kvadratiska Instagram-bilder, ta panorama-bilder, filma eller ta slowmotion-filmer. Det senare innebär att den tar hela 120 bildrutor i sekunden. Man kan även välja att ha HDR-läge på eller av, plus att det finns 9 kreativa filter som lägger på olika effekter. Hur resultatet blir kan man förhandsgranska i realtid. Däremot kan man inte göra några som helst inställningar. Kameran startar upp snabbt och skjuter bilder utan någon väntetid alls. Optiken är bra vilket gör att man får utmärkt skärpa även ute i hörnen. Färgerna är mättade men inte överdrivet. Bilderna är oftast välexponerade med korrekt vitbalans även med besvärliga motiv. I svag belysning gör hårdvaran att den klarar sig ganska bra. Men avsaknaden av optisk stabilisering gör att den måste ta till en hel del trick. Det är ofta brus i mörka partier och när det blir mörkare börjar den snabbt offra detaljer för att sudda ut bruset. Slutsats iPhone har en bra allroundkamera som funkar bra i de flesta situationer. Man får helt enkelt skarpa bilder med bra färger. Man har visserligen inga som helst inställningsmöjligheter men å andra sidan är kameran löjligt lätt att plåta med. Dessutom är den snabb vilket gör att man sällan missar en bild. Det är egentligen bara i besvärliga situationer, som vid svagt ljus, som den har blivit omsprungen av de extrema kameramobilerna. Däremot slår den dem vid blixtfotografering där den ger naturliga färger.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sensor: 8 Mp BSI 1,5 µ-pixlar
  • Optik: 30 mm/f2,2 elektronisk stabilisering
  • Blixt: Truetone 2xLED
  • Video: 1080p 30 bps/720p
  • Frontkamera: 1,2 Mp
  • Pris: 6 300 kronor
  • apple.com/se
Pris: 6300,-

Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-