6 billiga surfplattor

Surfplattor för snåljåpar

Måste man verkligen lägga 6 000 på en surfplatta? Svaret är nej. Du kan få en riktigt användbar platta för en tusenlapp. Fast det hänger på vad du behöver.

Det är många som tycker att surfplattor är samma sak som Apples iPad. Det är fullt förståeligt, för den ÄR verkligen läcker. Och har du fem- eller sextusen kronor som bränner i fickan så är det lockande att låta en ny iPad 4 glida ner i väskan.

Om läget däremot är att du har gott om annat att lägga pengarna på och bara behöver en smidig platta att skicka mail och surfa med i soffan, så kan du låta de stora sedlarna ligga kvar i plånboken och nöja dig med att tömma myntfacket. I det här testet har vi skramlat ihop sex surfplattor i den billigare ändan av skalan. Alla kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Kompromissernas konst
I den här prisklassen måste det få finnas ett par kompromisser. Storleken, processorkraften, mängden minne och kvaliteten på skärmen är områden där tillverkarna kan spara på utgifterna. Och till sist kan man begränsa kostnaderna genom att packa in hela plattan i ett plastskal. Alla utom en är 7-tumsmodeller, en enda 10-tummare hann smita in.

Samtliga sex surfplattor bygger på styrsystemet Android och alla kör version 4.1.1. Det är ett utmärkt – och gratis – alternativ och det råder ingen brist på appar. I hur stor utsträckning de små surfplattorna kan köra apparna är en annan fråga. En av leverantörerna betonade detta innan han gick med på att vara med i testet: ”Kom nu ihåg att detta inte är någon iPad!”

Sammantaget är det dock imponerande hur mycket man faktiskt får för pengarna. Vi råkade ut för fler positiva överraskningar än negativa under testandet. Och ingen surfplatta avslöjades som oanvändbar. Upplösning och skärmkvalitet var kanske inte överväldigande överallt men de flesta använder ändå sina surfplattor – vad de än kostar – för att kolla e-post, uppdatera Facebook och surfa på nätet.  Och sådana uppgifter klarar majoriteten helt utmärkt. Film och spel gick också utan större problem i de flesta fall.

Lite tålamod är dock nödvändigt. På alla plattorna möttes vi ofta av meddelandet att ett program inte svarade och vi fick frågan om det skulle stängas. När vi klickade på Vänta blev resultatet varenda gång att programmet kom upp på skärmen strax därefter. Så man får inte ha för bråttom.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Bara små skillnader
Rent tekniskt är det förvånansvärt lite skillnad på de sex testdeltagarna. Fyra av dem bygger faktiskt på samma processor (Rockchip RK3066) och alla utom en har samma grafikprocessor, Mali-400 GPU quadcore. Det gör dem inte till några sprinters, men hamnar ändå på samma nivå som förra årets toppmodeller från mer kända märken.

Samtliga är utrustade med 1 GB RAM och de flesta med 8 GB lagringsminne.

På utsidan finns däremot större skillnader. Några har en stabiliserande baksida av aluminium och andra får nöja sig med en metallram. En av surfplattorna är gjord av plast rakt igenom. Skärmens material är svårare att bedöma, några av plattorna nästan suger åt sig feta fingrar och repor medan andra klarar vardagligt bruk utan att få skråmor.

Så testade vi
Alla surfplattor testades med Antutu Benchmark, som testar de flesta funktioner i Android-enheter. Resultaten visade att de sex testdeltagarna ligger på samma nivå rent hastighetsmässigt.

Den viktigaste uppgiften för de flesta är att agera informationscentral för att läsa e-post, uppdatera Facebook, surfa på nätet och spela YouTube-snuttar.

En surfplatta ska kunna fungera som underhållningsmaskin. Som exempel på 3D-spel använde vi bilspelet Redline Rush. Vi spelade också en rad videofilmer i olika upplösning, från DVD-format (720 x 576) till HD-video (1920 x 1080) i bithastigheter från 1100 till 8000 kbit/s.

Ljudkvaliteten undersöktes också. Men kom ihåg att en 5:a i ljudkvalitet betyder något helt annat för en surfplatta än för en hifi-produkt! Samtliga surfplattor här låter tunt och musiklyssning är bara för masochister. Men ett bra ljudbetyg innebär att man har en god chans att höra vad som sägs i dialogen när man tittar på film.

Med tanke på den kompakta storleken och det låga priset kommer sådana här surfplattor att kastas i väskor, tryckas ned i fickan eller hamna i händerna på barn. Det ställer krav på stabilitet, så vi testade även vridningsstabiliteten. Ingen knäcktes, men flera knakade hotfullt under misshandeln och en var så mjuk att det gick att se på skärmen var någonstans fingrarna tryckte på baksidan.

Bästa pris på 6 billiga surfplattor
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.