annons
annons

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Tredje gången gillt

Xperia Z3 Tablet Compact är den tredje highend-surfplattan från Sony, och den är dessutom den bästa.

Strålande skärm, höga prestanda och massor av funktioner – inklusive vatten- och smutsskydd – kombinerat med en lätt och smal design. Och allt till ett rimligt pris.
Ljudbilden saknar tryck och liv, och kameran lever inte riktigt upp till förväntningarna.

Sånär som på iPad Air 2 är det ingen annan surfplatta i det här testet som är tunnare än Xperia Z3 Tablet Compact, som känns både fjäderlätt och robust på samma gång. Baksidan är gjord av greppsäker plast, medan framsidan är av glas och hela härligheten är omgärdad av en kromad list som löper in i metallhörn vilket bidrar till att göra surfplattan mindre porös. På samma gång är den både vatten- och dammtät (IP65/IP68-klassad), vilket gör den idealisk för utomhusbruk.

Detta beror också på den extremt ljusstarka skärmen, som tack vare Full HD-upplösning och en pixeltäthet på 283 ppi har en riktigt snygg bild med god kontrast och en mycket, mycket dynamisk färgtemperatur. Ska vi kritisera bildkvaliteten för något så måste det vara att framför allt ljusa bilder med för mycket vitt får ett närmast blåaktigt skär. Sony har åtminstone varit generösa med blåfärgerna när skärmen kalibrerades, om man säger så …

Tyvärr är inte kameran lika bra i praktiken som på papperet. 8,1 megapixlar är annars ambitiöst för en surfplattekamera, men resultatet är halvgrumliga och oskarpa bilder – i synnerhet om ljusförhållandena inte är de allra bästa.

Om Xperia Z3 Tablet Compact har en akilleshäl så är det dock inte kameran utan ljudet, som inte är i närheten av så bra som vi hade förväntat oss. Föregångaren, Xperia Z2 Tablet, kunde utan att blinka ta upp kampen med de bästa musikspelarna på marknaden, men det kan man inte säga om Xperia Z3 Tablet Compact. Ljudet saknar helt enkelt liv och tyngd, och man måste rota runt bland de många ljudinställningarna och EQ:n innan ljudbilden blir respektabel. Däremot är det ett plus att Sony-surfplattan stöder brusreducering när man använder den tillsammans med en rad av Sonys egna hörlurar.

Under skalet sitter en av Qualcomms snabbaste processorer, en quad-core Snapdragon 801 på 2,5 GHz som tillsammans med 3 GB RAM-minne levererar prestanda på nivå med Samsungs octa-core-surfplatta Galaxy Tab S. Både vårt benchmark-test och daglig användning med tunga appar som Asphalt 8: Airborne visar att Xperia Z3 Tablet Compact är en av testets snabbaste, det är bara iPad Air 2 som orkar köra om Sony-surfplattan.

Även när det gäller funktioner och användarvänlighet har vi bara rosor att dela ut. Precis som föregångarna har Xperia Z3 Tablet Compact Sonys egen streaming-tjänst Music Unlimited i en speciell version för surfplattor, samt tjänsten PlayStation Mobile som gör att användaren kan spela surfplatteversioner av äldre PlayStation-spel – och till och med koppla in en DualShock 3-kontroll. Den stöder PS4 Remote Play också, vilket innebär att man via sitt hemnätverk kan spela spel som egentligen kör på PlayStation 4, direkt på surfplattans skärm. Smart.

Slutsats
Sony Xperia Z3 Tablet Compact har en strålande skärmkvalitet, höga prestanda och massor av extra funktionalitet till ett bra pris. Designen är lätt och smal, och tack vare vatten- och smutsskydd samt en mycket ljusstark skärm är den idealisk för utomhusbruk. Bästa köp!

Bästa pris på Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skärm: 8-tums IPS LCD Triluminous, 1920 x 1200 (283 ppi)
 • Processor: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core
 • Internminne: 3 GB
 • Minne: 16 GB + microSD (max 128 GB)
 • Kamera: 8,1 Mp (baksida), 2,2 Mp (framsida)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 213,3 x 123,6 x 6,4 mm
 • Vikt: 270 g
 • Batteri: 4500 mAh
 • Pris: 4 400 kr
 • sony.se
Pris: 4400:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-