annonse
annonse
annonse

Apple iPad Air 2

12 2014Apple iPad Air 2

Mycket vill ha mer

iPad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Världens tunnaste surfplatta. Lättanvänd och lyxig design, oöverträffade prestanda och imponerande hög bildkvalitet. Och nu med Touch ID.
Knappen som kunde slå på och av ljudet har försvunnit. Minnet kan inte utökas.

Apple iPad Air 2Apple kallar skärmen på iPad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens ”vanliga” Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På iPad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på iPad Air, och även skärmtekniken är densamma. Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Den första iPad Air hade en imponerande bildkvalitet, med strålande kontrast, färg- återgivning och färgäkthet. Och det gäller fortfarande. Men den ytterst tunna skärmen på iPad Air 2 ger användaren en känsla av att nästan kunna röra vid ikonerna på skärmen, så nära ligger de, och vi kan bara konstatera att Apple har lyckats göra en av marknadens bästa surfplatteskärmar ännu bättre.

Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men iPad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd separat DAC verkar det inte som om det kan bli bättre.

 

Kamera

I normala fall brukar vi inte ödsla särskilt mycket plats på att skriva om kameran, vilken surfplatta vi än har med att göra, eftersom vi innerst inne tycker att det är helt befängt – och framför allt oestetiskt – att använda sin surfplatta för att ta bilder. Men det finns många användare som inte håller med, och det tycks även Apple ha märkt, för just kameran på iPad Air 2 är en hel del bättre än den som satt i den första iPad Air. Den var nämligen ingenting att skriva hem om, eftersom den tog halvgrumliga bilder med alldeles för mycket brus. I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar.

 

Design och kvalitetsintryck

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin iPad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro. Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning.

Apple hävdar att iPad Air 2 är världens tunnaste surfplatta med sina 6,1 millimeter och det är ett påstående som vi inte har kunnat motbevisa. Den första iPad Air-modellen var redan tunnare och lättare än någonsin – därav beteckningen ”Air” – men med Air 2 har Apple konstruerat en surfplatta som är så tunn och lätt att vi måste ligga väldigt nära gränsen för hur tunn den faktiskt kan bli. Och då är det naturligtvis snudd på omöjligt att undvika kompromisser när det gäller utformning och material. iPad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.

Det lilla undantaget som bekräftar regeln är att den lilla knappen på sidan – den som brukade sitta ovanför volymknapparna och som kunde ställas in så att den tystade ljudet eller låste skärmrotationen – har fått stryka på foten. Det har uppenbarligen inte funnits plats för knappen i den nya, tunnare ramen.

 

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att iPad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i iPad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att iPad Air 2 har 2 GB RAM-minne.

Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. Det är inte mycket som kan få iPad Air 2 att tappa andan. Riktigt tunga appar som Garageband och iMovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.

Tillsammans med Apples nya iOS 8 Metal API, ett programmeringsgränssnitt som ska ge utvecklarna bättre och mer direkt tillgång till processorns grafikegenskaper (Asphalt 8 är ett av de första spelen som använder de nya möjligheterna i Metal), utlovar A8X-processorns höga prestanda massor av kommande spel och appar som har grafik och högt tempo på en nivå vi inte trodde att vi kunde räkna med från en surfplatta.

En annan välkommen nyhet i iPad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och iTunes. I iOS 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.

Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att iPad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med microSD-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns iPad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB.

 

Slutsats

iPad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är tunnare och lättare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har iPad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.

Har man redan en iPad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples iPad är nummer 1. Igen.

Apple iPad Air 2Apple kallar skärmen på iPad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens ”vanliga” Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På iPad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på iPad Air, och även skärmtekniken är densamma. Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.Den första iPad Air hade en imponerande bildkvalitet, med strålande kontrast, färg- återgivning och färgäkthet. Och det gäller fortfarande. Men den ytterst tunna skärmen på iPad Air 2 ger användaren en känsla av att nästan kunna röra vid ikonerna på skärmen, så nära ligger de, och vi kan bara konstatera att Apple har lyckats göra en av marknadens bästa surfplatteskärmar ännu bättre.Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men iPad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd separat DAC verkar det inte som om det kan bli bättre. 

Kamera

I normala fall brukar vi inte ödsla särskilt mycket plats på att skriva om kameran, vilken surfplatta vi än har med att göra, eftersom vi innerst inne tycker att det är helt befängt – och framför allt oestetiskt – att använda sin surfplatta för att ta bilder. Men det finns många användare som inte håller med, och det tycks även Apple ha märkt, för just kameran på iPad Air 2 är en hel del bättre än den som satt i den första iPad Air. Den var nämligen ingenting att skriva hem om, eftersom den tog halvgrumliga bilder med alldeles för mycket brus. I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar. 

Design och kvalitetsintryck

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin iPad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro. Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning.Apple hävdar att iPad Air 2 är världens tunnaste surfplatta med sina 6,1 millimeter och det är ett påstående som vi inte har kunnat motbevisa. Den första iPad Air-modellen var redan tunnare och lättare än någonsin – därav beteckningen ”Air” – men med Air 2 har Apple konstruerat en surfplatta som är så tunn och lätt att vi måste ligga väldigt nära gränsen för hur tunn den faktiskt kan bli. Och då är det naturligtvis snudd på omöjligt att undvika kompromisser när det gäller utformning och material. iPad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.Det lilla undantaget som bekräftar regeln är att den lilla knappen på sidan – den som brukade sitta ovanför volymknapparna och som kunde ställas in så att den tystade ljudet eller låste skärmrotationen – har fått stryka på foten. Det har uppenbarligen inte funnits plats för knappen i den nya, tunnare ramen. 

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att iPad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i iPad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att iPad Air 2 har 2 GB RAM-minne.Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. Det är inte mycket som kan få iPad Air 2 att tappa andan. Riktigt tunga appar som Garageband och iMovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.Tillsammans med Apples nya iOS 8 Metal API, ett programmeringsgränssnitt som ska ge utvecklarna bättre och mer direkt tillgång till processorns grafikegenskaper (Asphalt 8 är ett av de första spelen som använder de nya möjligheterna i Metal), utlovar A8X-processorns höga prestanda massor av kommande spel och appar som har grafik och högt tempo på en nivå vi inte trodde att vi kunde räkna med från en surfplatta.En annan välkommen nyhet i iPad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och iTunes. I iOS 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att iPad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med microSD-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns iPad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB. 

Slutsats

iPad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är tunnare och lättare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har iPad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.Har man redan en iPad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples iPad är nummer 1. Igen.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple iPad Air 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: iOS 8.1
 • Skärm: 9,7-tums IPS, 2048 x 1536 (264 ppi)
 • Processor: 1,5 GHz Apple A8X 64-bit + M8 motion co-processor
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16-128 GB
 • Kamera: 8 Mp (baksida) + 1,2 Mp (framsida)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, GLONASS
 • Anslutning: Lightning
 • Mått: 240 x 169,5 x 6,1 mm
 • Vikt: 437 g (Wi-Fi), 444 g (4G LTE)
 • Batteri: Upp till 10 timmar (27,3 watt litiumpolymer)
 • Pris: 4 400-7 800 kr
 • apple.se
Pris: 7800,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.