annons
annons
annons

Test av Mio Moov 580

Når inte hela vägen fram

Mios toppmodell är fullmatad med funktioner och har mycket bra röstvägledning. Men det faller på dess akilleshäl.

Ljud & Bild tycker

  • Bra programvara
    Bra röstvägledning
    Lågt pris

  • Känns långsam
    Föråldrat kartbild

annons

Om det är något man absolut inte kan klaga på med Mio så är det den utmärkta fästanordningen. Den är liten och smidig men har ändå en stadig sugpropp samtidigt som man kan justera apparatens vinkel med en kulled. Sladden sätts visserligen direkt i apparaten men den kan kilas fast i fästet så att den automatiskt dras ut när man tar loss navigatorn. Förutom TMC och FM-sändare finns Bluetooth vilket används för både handsfree och uppkoppling. Mio har nämligen en sorts gula sidor inbyggd där man kan söka efter lokala intressepunkter.

Kopplar man apparaten till datorn så finns en riktigt trevlig programvara för att hantera kartor och prenumerationer på fartkameror. De senare är lite väl högt prissatta men på kartsidan har man anpassat sig till övriga leverantörer och erbjuder en bra deal. Miomore Desktop låter dig även hantera intressepunkter och lägga in egna bilder för destinationerna. För företagsanvändare är nog hanteringen av körjournaler den mest uppskattade funktionen.

Navigeringen
Förutom att knappa in adresser kan man välja mellan intressepunkter, favoriter, tidigare adresser eller helt enkelt peka på kartan om man inte vet adressen. Tangentbordet är stort tack vare den generösa 4,7-tumsskärmen och det är praktiskt att apparaten läser upp bokstäverna man trycker på. Däremot är den lite seg på att söka adresser och ruttberäkningen är inte heller den snabbaste. Kartbilden tillhör inte våra favoriter. Den känns spretig och rörig med för mycket detaljer som man ändå inte har tid att titta på när man kör. Det lär dock komma ett nytt gränssnitt under året för de kommande modellerna. Att man kan visa byggnader i 3D är en ploj som man inte längre än ensamma om och som vi tycker har tveksamma fördelar. Risken är att de skymmer annan information som är viktigare.

Röstvägledningen är däremot bra och framför allt blir det tummen upp för uppläsningen av vägnamn som faktiskt är riktigt tydlig.

Slutsats
Moov har en riktigt stor skärm och mycket bra röstvägledning. Dessutom är apparaten full av funktioner och den håller ändå ett lågt pris. Men det hjälps inte när apparaten känns långsam och kartbilden känns gammalmodig. Man har inte heller hakat på de senaste finesserna som vägskyltar och guider för rätt filval. Navigeringsskärmen håller helt enkelt inte samma nivå som resten av apparaten och därför blir betyget bara godkänt.

Fakta

Tillverkare:
Mio
Pris:
2.500,-
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
Navigering
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .