annons
annons
annons

Test av 8 minianläggningar

Kul och kompakt

Bra ljud för lite pengar? Satsa slantarna på en ministereo!

annons

Alla gillar musik och vill helst kunna lyssna överallt. Och även om den påkostade stereon står på hedersplatsen i vardagsrummet så finns det inget som hindrar att skaffa en ljudanläggning nummer två. Som kan stå i gillestugan, sovrummet eller arbetsrummet – eller varför inte i sommarstugan? Och vill du ha så bra ljud som möjligt utan att behöva lägga en förmögenhet så kan det löna sig att satsa på en liten stereo i stället för en bullrig budgethemmabio med plastiga högtalare.

Lite plats, mycket ljud
Kraven på en andra anläggning varierar naturligtvis från person till person. Men alla är nog överens om att ljudkvaliteten måste finnas på plats. De flesta håller nog också med om att stereon inte får ta för mycket plats, och helst ska kunna få plats i en bokhylla eller åtminstone ovanpå en bänk. Allt ska dessutom vara enkelt och bekvämt att sköta för alla familjemedlemmar, så användarvänligheten är relevant.

För att ge ljudet en bra förutsättning testar vi bara anläggningar med separata högtalare så att man själv kan välja hur brett de ska stå för att få bra stereoperspektiv. De kan också hängas upp på väggen med väggfäste eller ställas på golvstativ, vilket ger ett bättre ljud än i en bokhylla.

För CD och iPod
Vi har haft två krav till: att de ska kunna spela CD-skivor (ja, somliga har faktiskt sådana fortfarande!) samt att man ska kunna koppla in en iPod i antingen en docka eller en USB-port eller AUX-ingång på fronten. Samtliga anläggningar har dessutom en AUX-ingång på baksidan så att det går att koppla in en bärbar musikspelare eller smartmobil av vilket märke som helst.

En del testdeltagare kan spela DVD eller Blu-ray, vilket är en fin bonus. Tänker du använda anläggningen till TV:n är det smart att välja någon av dessa. Alla har inbyggd radio.

Några finns i olika versioner så det är en god idé att besöka de olika märkenas hemsidor och titta efter om det finns skräddarsydda versioner som har just vad du behöver.

Prisklass
De åtta anläggningarna kostar från 2 000 till 6 000 kronor. De billigaste anser vi vara representativa för sin prisklass, så att du får reda på vad du kan förvänta dig om du lägger tvåtusen eller tvåtusenfemhundra kronor. Samsung, Sharp, Pioneer och Onkyo ligger på denna nivå.

Lägger du en tusenlapp till kan du välja mellan Hitachi och en anläggning som Hi-Fi Klubben satt ihop, med delar från Denon och Argon.

De två dyraste kandidaterna kostar nästan dubbelt så mycket – 6 000 kronor – och är både större och mer välutrustade. Om Yamaha och Philips låter bättre återstår att se.

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .