TEST AV Master & Dynamic MW60

PÄ grÀnsen till galenskap

TrÄdlösa hörlurar för sextusen kronor Àr kanske vansinnigt. Men dÄ fÄr du ett av marknadens bÀsta trÄdlösa ljud.

Ljud & Bild tycker:
Oerhört exklusiva hörlurar, med det mest upplösta ljudet vi nÄgonsin har hört frÄn trÄdlös Bluetooth.
KÀnns svettiga efter ett tag, och Bluetooth kommer aldrig att lÄta lika bra som kabel. DÄ blir priset mycket högt.

Bluetooth har alltid föraktats av ljudintresserade. Den trÄdlösa tekniken har komprimerat alla ljuddata, frÄn CD-kvalitet ner till nÄgot som liknar en blodig och mörbultad MP3-fil. Med resultatet att ett piano lÄter som en billig synth och röster som om de kommer inifrÄn en konservburk.

Men saker och ting har blivit bÀttre. Först och frÀmst har ljudets bandbredd ökats, vilket betyder att mÄnga av detaljerna i musiken kommit tillbaka. MÄnga produkter undviker ocksÄ det vanliga dÄliga Bluetooth-ljudformatet (SBC). Nu anvÀnds andra format som aptX och AAC i större utstrÀckning. Bandbredden Àr fortfarande begrÀnsad (max 352 kbit/s) men ljudinformationen komprimeras mer effektivt och ger bÀttre ljud i andra Ànden av signalkedjan. SÄ att det motsvarar ljudkvaliteten frÄn normala strömningstjÀnster. Och som vi har upptÀckt tjÀnar Àven Spotify pÄ bra utrustning.

Kompromisslös modell

DÀrför anser Master & Dynamic att det finns en poÀng med att trolla fram sÄ bra ljud som det bara gÄr ur Bluetooth-formatet. Det har de gjort med MW60, som kostar 6 000 kronor! De har inte snÄlat in pÄ nÄgot i jakten pÄ bÀsta möjliga trÄdlösa ljud. Det betyder att ovan nÀmnda aptX och AAC stöds för att ljudet ska överföras sÄ optimalt som möjligt.

Foto: Master & Dynamic

 

Beryllium

De har ocksĂ„ valt material och komponenter frĂ„n översta hyllan. Framför allt har högtalarelementen fĂ„tt 45 millimeters dome-membran av beryllium. Beryllium Ă€r mycket lĂ€ttare och styvare Ă€n aluminium och passar dĂ€rför bĂ€ttre som membranmaterial. Men det Ă€r ocksĂ„ tusen gĂ„nger dyrare (!), vilket Ă€r skĂ€let till att det sĂ€llan anvĂ€nds. Ja, plus att det Ă€r supergiftigt för alla som jobbar med det! Av nĂ„gon anledning stĂ„r det ingenstans nĂ„got om att MW60 har beryllium, men nĂ€r vi sĂ„g att den mindre modellen MW50 hade det, medan det bara stĂ„r ”neodym” pĂ„ MW60, var vi tvungna att skicka ivĂ€g en frĂ„ga till Master & Dynamic. Och de bekrĂ€ftade att det Ă€r beryllium i MW60 ocksĂ„, neodym Ă€r materialet i magneten.

Utsidan av huvudbygeln och öronkÄporna Àr överdragna av koskinn, och insidan av bygeln och öronkuddarna av mjukare lammskinn. Kuddarna sitter fast med magneter och kan lÀtt tas loss om de mÄste bytas ut. Skelettet Àr av metall och har rostfritt stÄl dÀr hög belastning förvÀntas. Till exempel gÄngjÀrnen som gör att hörlurarna gÄr att fÀlla ihop. Antennen pÄ insidan Àr av aluminium vilket ska garantera maximal rÀckvidd och signalstabilitet.

AnvÀndning och komfort

PÄ högra kÄpan sitter kontrollknapparna som styr musik och samtal, plus volym. PÄ den vÀnstra sitter av/pÄ-omkopplaren som Àven aktiverar Bluetooth-anslutningen. Att koppla in mobilen Àr inget hokus-pokus och knapparna funkar fint, Àven om det kan vara lite trist om man Àr van vid att svepa med fingrarna pÄ en beröringskÀnslig yta för att styra funktionerna.

Foto: Master & Dynamic

 

Bluetooth-rÀckvidden Àr utmÀrkt. PÄ redaktionen gick det att runda flera hörn och gÄ 30 meter bort frÄn telefonen innan ljudet droppade ut. Det Àr dubbelt sÄ lÄngt som med Bose QuietComfort 35 II.

Vikten Àr genomsnittlig, drygt 100 gram tyngre Àn Bose-lurarna. Ingenting man tÀnker pÄ, inte ens om man lyssnar lÀnge. Komforten Àr ganska bra. De ovala öronkÄporna lÀgger sig fint runt öronen, ingenting trycker nÄgonstans. Men efter ett tag blir öronen svettiga. Skinnkuddarna andas dÄligt, sÄ man mÄste ta en paus emellanÄt. Bortsett frÄn detta finns det inget att sÀga om komforten. Men det hÀnder att man mÄste jobba lite med att fÄ kuddarna tÀtt mot skallbenet sÄ att det inte lÀcker ut bas.

Superbt ljud

LjudmÀssigt befinner sig Master & Dynamic MW60 i en helt egen klass. OperasÄngerskan Cecilia Bartoli har en vacker klang i rösten, med vÀlartikulerade konsonanter, utan att det lÄter vasst. Cembalon klingar fint i bakgrunden. Detta Àr första gÄngen jag hör trÄdlösa hörlurar Äterskapa opera sÄ bra. Fiolernas luftighet och krispighet Àr felfri.

Foto: Master & Dynamic

 

PopulÀrmusik tjÀnar bra pÄ det vÀlartikulerade ljudet. SÄngaren fÄr vara hjÀlten i musiken, medan andra hörlurstillverkare blir frestade att dra ner mellanregistret en smula för att diskanten ska lÄta Ànnu luftigare. Men inte hÀr, Master & Dynamic lyckas med mÀsterstycket och balanserar alltihop pÄ ett utmÀrkt sÀtt. Basen Àr ocksÄ bÄde fyllig och dynamisk. Basinstrument framtrÀder med imponerande stor kropp och ett hav av klangstrukturer flödar ut. Med andra ord fungerar Master & Dynamic MW60 lika bra med Lady Gaga och Avicii som med Haydn och Mozart. SlÀng gÀrna in lite Chet Baker som kvÀllsmys. Klassisk musik med lÄga genomsnittliga ljudnivÄer lider av en nÄgot begrÀnsad maxnivÄ i hörlurarna, dÄ Àr lösningen att anvÀnda kabeln och en ordentlig musikspelare.

MW60 krossar alla andra trÄdlösa hörlurar jag har hört. De har visserligen ingen aktiv brusreducering som Bose QuietComfort 35 II och Sony WH-1000XM2, och Àr dÀrför inte lika praktiska pÄ flygplan. Men ljudkvaliteten ligger i en helt annan liga.

Foto: Master & Dynamic

 

Ännu bĂ€ttre ljud?

Om du vill att det ska lÄta Ànnu bÀttre sÄ kan du investera i en hörlursförstÀrkare av hög kvalitet och plugga i kabeln. Fast jag gissar att det inte Àr sÀrskilt mÄnga som kommer att göra det. Trots beryllium-elementet Àr det fortfarande ett bra steg upp till Beyerdynamic DT 1770 Pro och andra highend-hörlurar, sÄ anledningen till att man köper MW60 Àr att fÄ den bÀsta Bluetooth-upplevelsen man kan. Punkt slut.

Slutsats

Master & Dynamic MW60 Àr ett extremt par trÄdlösa hörlurar. För den stora prislappen fÄr du exklusiva material och en ljudkvalitet som mosar allt annat vi hört frÄn trÄdlösa kÄpor.

Hela tonregistret lÄter genomgÄende bra med allting, och klassisk musik lÄter bÀttre Àn med nÄgon annan trÄdlös lur jag har hört hittills.

Master & Dynamic har valt att dra klangbalansen en smula mot det varma, man hade kunnat fÄ ut Ànnu mer dynamik ur trummorna. Men detta innebÀr ocksÄ att hörlurarna klarar av en lite vass musikinspelning, och att det Àr skönare att lyssna lÀnge. De kan dock bli lite svettiga, ta i sÄ fall en liten paus nÄgon gÄng emellanÄt.

Foto: Master & Dynamic
Fakta & Betyg:
 • Typ: Over-ear
  Element: 45 mm beryllium
  Anslutning: BT 4.1, kabel
  Ljudformat: aptX, AAC, SBC
  Mikrofon: Ja
  Vikt: 345 gram
  Batteritid: 16 timmar
  FÀrg: Svart, brun, marinblÄ, olivgrön, kamouflage
  Webb: rlvnt.se

   

  Pris: 6,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×