annonse
annonse
annonse

Marantz PM-10

Maj 2017Marantz PM-10

Musikalisk måttstock

Marantz nya referens kostar mycket, men ger mer.

Plus
Upplösning som avslöjar allt och en musikalitet som gör det till ett sant nöje att lyssna. Och i princip obegränsat med kraft. What’s not to like?
Minus
Riktigt mycket för pengarna, men priset innebär ändå att PM-10 är ett nöje för ett fåtal. Och eftersom förstärkaren är analog rakt igenom måste man lägga pengar på en bra DAC också.

Det är bra att ha något att se fram emot. Och det har vi haft, ända sedan vi besökte Marantz huvudkontor i Eindhoven, Holland, i november och fick en demonstration av märkets nya referensserie. Serien består av SACD-spelaren SA-10 och den integrerade förstärkaren PM-10 Vi beställde naturligtvis båda två för test omedelbart. SA-10 har vi redan hunnit testa men förstärkaren har låtit vänta på sig. Ända tills nu, när produktionsexemplaren kunde släppas med ljudtrollkarlen Ken Ishiwatas välsignelse och ett provexemplar lät sig bogseras hem från postutlämningen.
Med en vikt på mer än 20 kg är Marantz PM-10 en bastant historia att baxa på plats i lyssningsrummet. Även om ägarna av exempelvis Gryphon-förstärkare förmodligen betraktar PM-10 som en lilleputt. Från utsidan är släktskapet med SA-10 uppenbart. Och den påminner starkt om andra Marantz-förstärkare, till exempel PM-11 S3: ett stort block med lätt böjd framsida och en panel i mitten med en ”fönsterventil” i mitten och blått LED-ljus längs kanterna. Om man föredrar ett mer dämpat utseende så går naturligtvis det blå ljuset att stänga av.
På baksidan, som är täckt av koppar, hittar man ett urval av olika ingångar och utgångar i läcker kvalitet. Högtalarterminaler är gjorda av extra ren koppar, och alla anslutningar man kan tänkas vilja ha finns på plats. Om man är inställd på att köra analogt hela vägen, vill säga, för PM-10 har inga digitala ingångar alls. Den uppgiften hanteras med högsta kvalitet av SA-10, som förutom SACD-spelare har en utmärkt DAC. Men detta innebär också att man måste ta med priset på en digitalomvandlare i de redan betydande utgifterna om man investerar i en PM-10.

Baksidan av koppar är full av in- och utgångar. Foto: Marantz
Baksidan av koppar är full av in- och utgångar. Foto: Marantz

 

En ny klass
Utsidan må vara välbekant, men under det fem millimeter tjocka kopparlocket finns ett avsteg från Marantz traditioner. PM-10 är nämligen Marantz första klass D-förstärkare i highend-klassen.
Klass D-förstärkare är betydligt effektivare än traditionella klass AB-förstärkare. Tekniken gör det möjligt att bygga mer kraftfulla förstärkare som har högre effekt men tar mindre plats. PM-10 anges lämna 2 x 200 watt i 8 ohm och dubbelt så mycket i 4 ohm. Och det finns inte två, utan hela fyra effektsteg i det fullproppade kabinettet. PM-10 har nämligen en balanserad konstruktion hela vägen från ingång till utgång. Därför finns det två effektsteg till varje kanal, som arbetar spegelvänt i förhållande till varandra. Förutom att ge dubbelt så mycket kraft och kosta dubbelt så många komponenter ska den balanserade signalvägen kompensera för brus och andra störningar i kretsen. Klass D-förstärkarmodulerna är Ncore-moduler från holländska Hypex.
En Marantz-tradition som vi däremot återfinner i PM-10 är de särskilda HDAM-förstärkarmodulerna som används i stället för integrerade operationsförstärkare. De används rikligt överallt i hela förstärkaren. Naturligtvis i en highend-version som heter HDAM SA3. De finns bland annat i RIAA-delen, som även klarar moving coil-pickuper.

Ljudet av Marantz PM-10
En del hifi-utrustning imponerar direkt vid första bekantskapen, men visar sig försköna saker och ting vid närmare granskning. Andra gånger visar sig en ”tråkig” förstärkare att vara en vinnare när man lär känna den närmare.
Med Marantz PM-10 får man en av de sällsynta ”det var som fan”-upplevelserna direkt när musikens första strof presenterar en ljudbild som är ännu större, renare och klarare än det höga priset har byggt upp förväntningar om. Och som fortsätter att imponera, ju mer man lär känna den.

På utsidan syns släktskapet med SA-10, SACD-spelaren i samma serie, tydligt. Foto: Marantz
På utsidan syns släktskapet med SA-10, SACD-spelaren i samma serie, tydligt. Foto: Marantz

Stor vänlig jätte
De flesta klass D-förstärkare kännetecknas av en neutral och ofärgad ljudbild. Men de kan ofta vara tråkiga och oengagerade att lyssna på. Så är det inte med PM-10. Den är neutral, fast på ett snällt sätt. Bildligt talat finns det inget tonregister som favoriseras – men alla älskas.

Hifi-recensenter gillar att berätta om hur instrumenten framträder mot en mer eller mindre svart bakgrund. Det låter snobbigt, men det finns ett lugn och en renhet i PM-10 som är sällsynt. Det gör det enkelt att placera instrumenten på den akustiska scenen, precis som man lätt kan höra skillnaden mellan rumsklangsenheter och andra effekter som använts i inspelningen.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Fullständig tystnad
Förstärkarens tystnad återspeglas också i sättet man tydligt kan urskilja sus och brus i inspelningar från förstärkarens eget grundbrus. Något sådant finns nämligen inte. Eller snarare sagt: det är så lågt att det aldrig hörs. Inte ens som en obestämbar känsla.
Det är enkelt att höra hittills oupptäckta egenheter i favoritinspelningarna. Men trots felen är det inte distraherande eller obehagligt att lyssna. Som en tvättäkta referensförstärkare kan Marantz PM-10 upptäcka fel i inspelnings- och uppspelningskedjan, men det handlar framför allt om att återge musik.

Dynamik
Jag har sällan hört en förstärkare med så stort dynamiskt omfång. Vibrafonen i ”I’m Confessin’” från Jazz at the Pawnshop känns bara lite friare än tidigare och det slås lite hårdare med klubborna. På samma sätt är trummorna i ”Time Be Time” från Middle Passage lite mer spänstiga och bassträngarna aningen sprödare. Med minst 200 watt till förfogande finns det resurser för att driva de allra flesta, om inte alla, högtalare på rejäla ljudnivåer. Ännu viktigare är kontrollen och kraften som PM-10 uppvisar även när den spelar öronbedövande högt.
Med en så häftig prislapp är det ingen brist på alternativ. Men egentligen finns det få förstärkare som är vettigt att jämföra direkt med. Ska det finnas många watt under motorhuven finns till exempel danska Gato Dia-400S, som har dubbelt så hög effekt, inbyggd DAC och dessutom är en tredjedel billigare. Båda är intressanta och båda representerar bra köp. Men för de extra kronorna som PM-10 kostar får men en ännu öppnare och mer levande återgivning av musiken.
Ska det vara ännu galnare så finns det bjässar som McIntosh MA8000 och Gryphon Diablo 300, som kommer att få din själ att lämna kroppen. Men det kan vara svårt att hitta tillbaka hem igen eftersom du måste sälja mer än en njure för att ha råd!

Slutsats
Att kalla en förstärkare som kostar 75 000 kronor för ”billig” är spritt språngande galet. Och när den dessutom saknar en digitaldel verkar det ännu mer absurt. Men så är det med Marantz PM-10. Om man är på jakt efter en förstärkare som kan skilja agnarna från vetet på ett lekande lätt och musikaliskt sätt, även när man spelar högt på tungdrivna högtalare i stora rum, är Marantz PM-10 värd vartenda öre.
Marantz har tagit steget in i framtiden men behållit sitt klassiska ljud. Att skapa en referensförstärkare från scratch med helt ny teknik är på gränsen till hybris. Utom när det lyckas. Och det gjorde det här.

Det är bra att ha något att se fram emot. Och det har vi haft, ända sedan vi besökte Marantz huvudkontor i Eindhoven, Holland, i november och fick en demonstration av märkets nya referensserie. Serien består av SACD-spelaren SA-10 och den integrerade förstärkaren PM-10 Vi beställde naturligtvis båda två för test omedelbart. SA-10 har vi redan hunnit testa men förstärkaren har låtit vänta på sig. Ända tills nu, när produktionsexemplaren kunde släppas med ljudtrollkarlen Ken Ishiwatas välsignelse och ett provexemplar lät sig bogseras hem från postutlämningen. Med en vikt på mer än 20 kg är Marantz PM-10 en bastant historia att baxa på plats i lyssningsrummet. Även om ägarna av exempelvis Gryphon-förstärkare förmodligen betraktar PM-10 som en lilleputt. Från utsidan är släktskapet med SA-10 uppenbart. Och den påminner starkt om andra Marantz-förstärkare, till exempel PM-11 S3: ett stort block med lätt böjd framsida och en panel i mitten med en ”fönsterventil” i mitten och blått LED-ljus längs kanterna. Om man föredrar ett mer dämpat utseende så går naturligtvis det blå ljuset att stänga av. På baksidan, som är täckt av koppar, hittar man ett urval av olika ingångar och utgångar i läcker kvalitet. Högtalarterminaler är gjorda av extra ren koppar, och alla anslutningar man kan tänkas vilja ha finns på plats. Om man är inställd på att köra analogt hela vägen, vill säga, för PM-10 har inga digitala ingångar alls. Den uppgiften hanteras med högsta kvalitet av SA-10, som förutom SACD-spelare har en utmärkt DAC. Men detta innebär också att man måste ta med priset på en digitalomvandlare i de redan betydande utgifterna om man investerar i en PM-10. [caption id="attachment_68919" align="alignnone" width="1024"]Baksidan av koppar är full av in- och utgångar. Foto: Marantz Baksidan av koppar är full av in- och utgångar. Foto: Marantz[/caption]   En ny klass Utsidan må vara välbekant, men under det fem millimeter tjocka kopparlocket finns ett avsteg från Marantz traditioner. PM-10 är nämligen Marantz första klass D-förstärkare i highend-klassen. Klass D-förstärkare är betydligt effektivare än traditionella klass AB-förstärkare. Tekniken gör det möjligt att bygga mer kraftfulla förstärkare som har högre effekt men tar mindre plats. PM-10 anges lämna 2 x 200 watt i 8 ohm och dubbelt så mycket i 4 ohm. Och det finns inte två, utan hela fyra effektsteg i det fullproppade kabinettet. PM-10 har nämligen en balanserad konstruktion hela vägen från ingång till utgång. Därför finns det två effektsteg till varje kanal, som arbetar spegelvänt i förhållande till varandra. Förutom att ge dubbelt så mycket kraft och kosta dubbelt så många komponenter ska den balanserade signalvägen kompensera för brus och andra störningar i kretsen. Klass D-förstärkarmodulerna är Ncore-moduler från holländska Hypex. En Marantz-tradition som vi däremot återfinner i PM-10 är de särskilda HDAM-förstärkarmodulerna som används i stället för integrerade operationsförstärkare. De används rikligt överallt i hela förstärkaren. Naturligtvis i en highend-version som heter HDAM SA3. De finns bland annat i RIAA-delen, som även klarar moving coil-pickuper. Ljudet av Marantz PM-10 En del hifi-utrustning imponerar direkt vid första bekantskapen, men visar sig försköna saker och ting vid närmare granskning. Andra gånger visar sig en ”tråkig” förstärkare att vara en vinnare när man lär känna den närmare. Med Marantz PM-10 får man en av de sällsynta ”det var som fan”-upplevelserna direkt när musikens första strof presenterar en ljudbild som är ännu större, renare och klarare än det höga priset har byggt upp förväntningar om. Och som fortsätter att imponera, ju mer man lär känna den. [caption id="attachment_68920" align="alignnone" width="1024"]På utsidan syns släktskapet med SA-10, SACD-spelaren i samma serie, tydligt. Foto: Marantz På utsidan syns släktskapet med SA-10, SACD-spelaren i samma serie, tydligt. Foto: Marantz[/caption] Stor vänlig jätte De flesta klass D-förstärkare kännetecknas av en neutral och ofärgad ljudbild. Men de kan ofta vara tråkiga och oengagerade att lyssna på. Så är det inte med PM-10. Den är neutral, fast på ett snällt sätt. Bildligt talat finns det inget tonregister som favoriseras – men alla älskas. Hifi-recensenter gillar att berätta om hur instrumenten framträder mot en mer eller mindre svart bakgrund. Det låter snobbigt, men det finns ett lugn och en renhet i PM-10 som är sällsynt. Det gör det enkelt att placera instrumenten på den akustiska scenen, precis som man lätt kan höra skillnaden mellan rumsklangsenheter och andra effekter som använts i inspelningen. Fullständig tystnad Förstärkarens tystnad återspeglas också i sättet man tydligt kan urskilja sus och brus i inspelningar från förstärkarens eget grundbrus. Något sådant finns nämligen inte. Eller snarare sagt: det är så lågt att det aldrig hörs. Inte ens som en obestämbar känsla. Det är enkelt att höra hittills oupptäckta egenheter i favoritinspelningarna. Men trots felen är det inte distraherande eller obehagligt att lyssna. Som en tvättäkta referensförstärkare kan Marantz PM-10 upptäcka fel i inspelnings- och uppspelningskedjan, men det handlar framför allt om att återge musik. Dynamik Jag har sällan hört en förstärkare med så stort dynamiskt omfång. Vibrafonen i ”I’m Confessin’” från Jazz at the Pawnshop känns bara lite friare än tidigare och det slås lite hårdare med klubborna. På samma sätt är trummorna i ”Time Be Time” från Middle Passage lite mer spänstiga och bassträngarna aningen sprödare. Med minst 200 watt till förfogande finns det resurser för att driva de allra flesta, om inte alla, högtalare på rejäla ljudnivåer. Ännu viktigare är kontrollen och kraften som PM-10 uppvisar även när den spelar öronbedövande högt. Med en så häftig prislapp är det ingen brist på alternativ. Men egentligen finns det få förstärkare som är vettigt att jämföra direkt med. Ska det finnas många watt under motorhuven finns till exempel danska Gato Dia-400S, som har dubbelt så hög effekt, inbyggd DAC och dessutom är en tredjedel billigare. Båda är intressanta och båda representerar bra köp. Men för de extra kronorna som PM-10 kostar får men en ännu öppnare och mer levande återgivning av musiken. Ska det vara ännu galnare så finns det bjässar som McIntosh MA8000 och Gryphon Diablo 300, som kommer att få din själ att lämna kroppen. Men det kan vara svårt att hitta tillbaka hem igen eftersom du måste sälja mer än en njure för att ha råd! Slutsats Att kalla en förstärkare som kostar 75 000 kronor för ”billig” är spritt språngande galet. Och när den dessutom saknar en digitaldel verkar det ännu mer absurt. Men så är det med Marantz PM-10. Om man är på jakt efter en förstärkare som kan skilja agnarna från vetet på ett lekande lätt och musikaliskt sätt, även när man spelar högt på tungdrivna högtalare i stora rum, är Marantz PM-10 värd vartenda öre. Marantz har tagit steget in i framtiden men behållit sitt klassiska ljud. Att skapa en referensförstärkare från scratch med helt ny teknik är på gränsen till hybris. Utom när det lyckas. Och det gjorde det här.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Marantz PM-10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Marantz PM-10
2 x 200 watt i 8 ohm, 2 x 400 watt i 4 ohm
Ingångar: Skivspelare (MM/MC), 4 analoga (RCA), 2 balanserade (XLR), power amp direct (RCA).
Utgångar: 2 par högtalare (banan/skruv), styrsignaler (minijack, RCA), Rec out (RCA)
Mått/vikt: 44,0 x 16,8 x 40,0 cm/21,3 kg
Färg: Svart, guld

Pris: 75000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.