TEST AV Marantz AV8801 & Marantz MM8077

Vidunderliga hemmabiomonster

Genom att dela upp hemmabioförstÀrkaren i tvÄ komponenter blir den mer flexibel. I det hÀr fallet blir ljudet dessutom mÀsterligt. SÀrskilt processorn frÄn Marantz briljerar. NÄgot billigt nöje Àr detta inte, men smakar det sÄ kostar det!

Ljud & Bild tycker:
Briljant upplösning Rumskorrektionen en av de bÀttre SkivspelaringÄng NÀtverksfunktion Fyllig bas Kan spela högt
NÄgot simpel fjÀrr-app Streaming-grÀnssnittet kunde varit bÀttre Saknar en smula dynamisk kontrast

Bra ljud Ă€r inte gratis, sĂ„ Ă€r det i hemmabion ocksĂ„. Även om det finns mĂ„nga lysande och billiga hemmabioförstĂ€rkare som verkligen bevisar varför man bör ha en hemmabio med separata komponenter, sĂ„ blir det nĂ„got helt annat nĂ€r man rör sig uppĂ„t till de tyngre klasserna.

Det mest uppenbara Àr mer muskler och alltsÄ ett mer hÄrtslÄende ljud. Men den största svagheten hos billiga, integrerade hemmabioförstÀrkare Àr att de inte spelar musik lika bra som renodlade stereoförstÀrkare. HemmabioförstÀrkare har mer komplicerade kretsar, med mÄnga komponenter i processor- och förförstÀrkardelen, som pÄverkar ljudsignalen under tiden den fortfarande Àr i lÄgspÀnningsstadiet och dÀrför Àr mycket sÄrbar för pÄverkan utifrÄn. Det ger sÀmre förutsÀttningar för ljudkvaliteten, sÄ det kan vara en god idé att dela upp processorn och effektförstÀrkaren i tvÄ olika apparater.

En annan klar fördel med att dela upp förstÀrkaren i tvÄ delar Àr att det ger flexibilitet. DÄ Àr det enkelt att byta ut effektförstÀrkaren lÀngre fram, eller komplettera med fler effektförstÀrkare och bi-ampa vilka kanaler du vill. Och vill du hellre anvÀnda aktiva högtalare sÄ klarar du dig med enbart processorn.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

Processorn
Den största pÄverkan pÄ ljudsignalen sker ofta i processorn. Det Àr dÀr den digitala signalen behandlas och fördelas i gud vet hur mÄnga kanaler, och det Àr ocksÄ dÀr videokretsarna sitter. En modern processor ska dessutom göra berÀkningar av rummets akustik med hjÀlp av en mikrofon för att kunna stÀlla in högtalarna optimalt, och den bör ha en bra videobehandling. Mitt tips Àr dÀrför att du inte satsar pÄ den billigaste processorn.

Marantz_AV8801

11.2 kanaler
Marantz AV8801 avkodar hela 11 ljudkanaler plus tvÄ oberoende subbaskanaler. Det ger dig en möjlighet att fylla vardagsrummet med hur mÄnga högtalare du vill, inklusive extra bredd- och höjdhögtalare lÀngst fram och bak. Det gör det ocksÄ smidigt att bygga ut med stereo- eller hemmabioanlÀggningar i andra rum (multiroom) om du inte utnyttjar alla kanaler i vardagsrummet. AV8801 kan förse upp till tvÄ extra zoner med stereoljud. Dessutom kan en TV i en fjÀrde zon fÄ bild och ljud via HDMI. Bra att processorn har hela tre HDMI-utgÄngar alltsÄ!

Marantz_AV8801_bakside
LÀgg mÀrke till att samtliga kanaler har bÄde balanserade och obalanserade utgÄngar. Tre HDMI-utgÄngar rÀcker lÄngt. Och vi gillar skivspelaringÄngen!

Processorn har automatisk rumskorrektion av typen Audyssey MultEQ XT32. Det Àr Audysseys mest avancerade rumskorrektion för konsumentmarknaden och kompenserar för akustiken genom att mÀta och berÀkna pÄ uppemot Ätta sittplatser i rummet. Och med 32-bitars upplösning.

Streaming
Förutom att avkoda ljud och bild via HDMI och andra kablar (det finns till och med skivspelaringÄng) har AV8801 inbyggd DLNA-nÀtverksfunktion. Det betyder att den kan kopplas till nÀtverket med kabel och sedan strömma musik direkt frÄn en nÀtverksdator. MÄnga musikformat stöds, inklusive Apple Lossless, FLAC, MP3 och WAV. Den har Àven AirPlay och kan alltsÄ spela musik trÄdlöst direkt frÄn en iPhone eller iPad i förlustfri kvalitet.

Spotify finns ocksÄ inbyggt. Vi rekommenderar att du laddar ner Marantz Remote App till iOS eller Android och anvÀnder smartmobilen eller surfplattan som fjÀrrkontroll och sökmotor för att hitta musiken i Spotifys enorma musikbibliotek.

EffektförstÀrkaren
Men det blir inget ljud med bara en processor. För att driva högtalarna behövs effekt, och det Àr dÀr slutsteget kommer in i bilden. Marantz MM8077 Àr en 7-kanalig effektförstÀrkare. Vill du anvÀnda processorns alla 11 kanaler mÄste du alltsÄ komplettera med fler effektförstÀrkare eller anvÀnda aktiva högtalare till resterande kanaler.

Marantz_MM8077

Effekten pÄ 7 x 150 watt i 8 ohm Àr specificerad med tvÄ kanaler i drift samtidigt. Jag hade gÀrna sett en mÀtning med alla kanaler drivna pÄ samma gÄng, men det gÄr ocksÄ att titta pÄ strömförbrukningen. Vid maximal belastning drar förstÀrkaren 880 watt frÄn elnÀtet, vilket kan motsvara strax under 100 watt per kanal efter vi rÀknat bort vÀrmeutvecklingen. Mer Àn billiga receivrar bara kan drömma om.

Balanserad koppling 
BÄde processorn och effektförstÀrkaren kan vÀlja mellan obalanserad RCA och balanserad XLR till samtliga kanaler. Av erfarenhet vet vi att XLR brukar lÄta bÀttre eftersom det minimerar störningar. Detta gÀller i synnerhet om man har lÄnga signalkablar och Àr alltsÄ praktiskt om man har multiroom-zoner.

Marantz_MM8077_bakside
Slutsteget MM8077 har sju förstÀrkarsteg som alla kan kopplas in med RCA eller XLR. Effekten 150 watt per kanal rÀcker för de flesta.

AnvÀndning
Att koppla upp en tudelad förstÀrkarkombination Àr inte mycket svÄrare Àn att koppla upp en vanlig hemmabioreceiver. Se bara till att koppla alla utgÄngar pÄ processorn till motsvarande ingÄngar pÄ effektförstÀrkaren. Och hÄll tungan rÀtt i mun nÀr högtalarkanalerna ska kopplas till högtalarna.

Under testandet har vi anvÀnt Electrocompaniets lysande blu-ray-spelare EMP-2, som kopplats in med HDMI-kabel. DÄ Àr det processorn som tar hand om all signalbehandling, bÄde av ljudet och av bilden.

Menysystemet
Marantz har satsat pÄ en överskÄdlig och enkel skÀrmmeny i listform i stÀllet för imponerande grafik och lull-lull. Precis som med de flesta surroundprodukter finns det en hel del funktioner att sÀtta sig in i, men om du har brÄttom med att komma igÄng sÄ kommer du lÄngt med att plugga i mÀtmikrofonen och köra den automatiska kalibreringen. NÀr den Àr fÀrdig Àr Audysseys ljudlÀge aktiverat som standard. Vill du göra EQ-instÀllningar sÄ fÄr du göra dem i menysystemet efterÄt. Jag mÄste erkÀnna att jag tycker fjÀrrkontrollen Àr lite smÄsnÄl och har för fÄ direktfunktioner. Det borde gÄ att stÀnga av Audyssey med en direktknapp. Det finns en fjÀrr-app till Android- och Apple-mobiler som ger bÀttre översikt, men den Àr ocksÄ lite vÀl nedbantad för min smak.

Marantz_AV8801_skjermmeny

I vÄrt rum tycker jag för övrigt att Audyssey ger ett lyft i ljudet, Àven med vÄrt pÄkostade THX-högtalarsystem frÄn Procella. Det blir en bÀttre tonal sammanhÄllning mellan kanalerna.

A capella i surround
2L-utgĂ„van ”Song” med Uranienborg Vokal-ensemble Ă€r en otroligt vĂ€lljudande a capella-inspelning pĂ„ blu-ray. Ljudbilden Ă€r stor och klangen frĂ„n Uranienborg kyrka svĂ€var som en gas runt lyssnaren. Den hĂ€r inspelningen utnyttjar flerkanalsljud vĂ€ldigt bra, med perfekt fas. Inspelningen stĂ€ller krav pĂ„ hela frekvensregistret och en faskorrekt kanalseparation.

Med Marantz som dirigent lÄter musiken stort, luftigt och omringande. Illusionen fungerar mycket vÀl, nÀr jag blundar tror jag pÄ att jag sitter i kyrkan. Ett par extra högtalare i höjden lÀngst fram fungerar bra som utökning av ett vanligt 5.1-system och ger en tredimensionell kÀnsla.

Marantz_MM8077_under

Processorn har full kontroll pĂ„ fasen och det fĂ„r den 15 tum stora Procella-subbasen P15 att göra sitt bĂ€sta. För Ă€ven om subbasen gör det mesta pĂ„ egen hand, med inbyggd förstĂ€rkning pĂ„ 2 x 350 watt – en kanal till var och en av 15-tummarna! – sĂ„ Ă€r det viktigt med en ren signal till den för att fĂ„ en stram och upplöst bas. BassĂ„ngarna i kören lĂ„ter som en integrerad del av helheten med Marantz, i stĂ€llet för att de ligger och ruvar lĂ€ngst ned och lĂ„ter Ă„tskilda frĂ„n resten.

Bra upplösning
Upplösningen Ă€r ocksĂ„ mycket bra, bĂ„de barytoner och sopraner fĂ„r plats i ljudbilden. Det enda jag tycker Ă€r att det kunde ha funnits Ă€nnu mer att hĂ€mta i form av dynamik. Ljudbilden Ă€r i glattaste laget för min personliga smak, ljudbildens mĂ„nga kontraster hade kunnat komma fram Ă€nnu bĂ€ttre. PĂ„ det omrĂ„det fĂ„r Marantz-kombinationen se sig besegrad av Rotel RSP-1572 och RMB-1575 (testade i nr 6/7-2012), som faktiskt Ă€r en aning billigare kombination för 45 000 kronor. Fast dĂ„ med 7.1-processning i stĂ€llet för 11.2 och med fem förstĂ€rkarkanaler i stĂ€llet för sju i slutsteget – och dessutom utan rumskorrektion.

Marantz mot Marantz
Att jag ÀndÄ Àr en smula besviken beror pÄ att det var just kontraster och subjektivt snabba start- och stopptider som överraskade mig sÄ mycket nÀr jag testade Marantz integrerade stereoförstÀrkare PM-11S3 i förra numret. Den lÀt som en Marantz pÄ steroider. Flerkanalskombinationen jag har framför mig nu lÄter mer som det Marantz jag Àr van vid. MissförstÄ mig inte, det saknas inte alls kraft och allting lÄter tÀmligen fantastiskt. Men jÀmfört med stereoförstÀrkaren för 40 000 kronor, och med bÄda förstÀrkarna uppkopplade i stereo (för detta ÀndamÄl anvÀnder jag fullregisterhögtalarna ArtCoustic Stealth Envi för 40 000 kronor) kÀnns det lite som att köra en potent bil med bromsskivorna en aning ÄtklÀmda. Om du förstÄr vad jag menar. Man fÄr dock inte glömma att hela förstÀrkarkombinationen kostar 50 000 kronor, vilket Àr markant billigare per kanal Àn stereoförstÀrkaren.

Film i surround
MÄnga som köper en sÄdan hÀr flerkanalig förstÀrkarkombination anvÀnder den frÀmst till film. Och i den disciplinen briljerar verkligen Marantz.

Den moderna filmklassikern ”Inception” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen har ett imponerande ljudspĂ„r. Ljudbilden Ă€r stor och sammanhĂ€ngande, dĂ€r mer extrema ljudeffekter lĂ„ter mer integrerade Ă€n i mĂ„nga andra filmer i kategorin ”dunder och brak”. Och Marantz Ă„terger ljudspĂ„ret mycket naturligt. Upplösningen Ă€r i sĂ€rklass och man blir nĂ€stan flyttad in i handlingen rent fysiskt. NĂ€r Cobb (DiCaprio) förklarar för Ariadne (Ellen Page) hur drömmar fungerar, för att sedan avslöja att de faktiskt befinner sig i en dröm, Ă€r ljudbilden svĂ€vande och omringande, samtidigt som en syntetisk hjĂ€rtrytm ligger och slĂ„r försiktigt i basregistret. Slagen blir mer och mer intensiva och nĂ€r Ariadne sedan tappar kontrollen och fruktlĂ„dorna exploderar sĂ€tts subbasen i full gungning. Hela den hĂ€r sekvensen lĂ„ter sĂ„ förbaskat naturlig genom Marantz-kombinationen att jag sugs in i handlingen pĂ„ ett nĂ€stan hypnotiskt sĂ€tt.

NÀr jag tittar pÄ film saknar jag inte en mer intensiv dynamik pÄ samma sÀtt som nÀr jag lyssnar pÄ musik.

Annan effektförstÀrkare
Det gÀller tills effektförstÀrkaren byts ut. Jag vill bekrÀfta att det Àr effektförstÀrkaren som Àr bromsklossen och det gör jag genom att koppla in en exklusiv Hegel H30-monoförstÀrkare för

100 000 kronor – till var och en av frontkanalerna.

Det blir naturligtvis nÄgot helt annat. Ljudbilden fÄr ett större lugn, en svartare bakgrund som fÄr kontrasterna att framtrÀda tydligare. Och det Àr uppenbart att Àven film har mycket att tjÀna pÄ att maximera ljudet frÄn effektförstÀrkaren.

Musik i stereo
För att inte tala om musik i stereo. Ta till exempel Daft Punks album ”Random Access Memories”, en synnerligen vĂ€lproducerad elektrofunkinspelning med en god portion dynamik bevarad och med saftiga, mysiga basrytmer. Med Hegel 30 finns det betydligt större kontraster i ljudbilden och Ă€nnu bĂ€ttre kontroll i basregistret Ă€n med Marantz MM8077 som lĂ„ter plattare. Till och med nĂ€r flerkanalsförstĂ€rkaren bi-ampas med tvĂ„ kanaler till varje högtalare Ă€r det stor skillnad pĂ„ ljudet som presenteras om man jĂ€mför med Hegel. Jag sĂ€ger inte detta för att klanka ner pĂ„ MM8077, det sĂ€ger ju sig sjĂ€lvt att stereoslutsteg för 200 000 kronor spelar skjortan av ett flerkanalssteg för

20 000. Jag vill bara fÄ fram och betona kvaliteten pÄ processorn. AV8801 Àr nÀmligen utsökt och avkodar ljudsignaler pÄ ett mÀsterligt sÀtt.

Om streaming
ApropÄ musik i stereo sÄ kommer förmodligen streaming av musik blir ett stort anvÀndningsomrÄde för Marantz-kombinationen. Processorn lÄter dig enkelt strömma musik frÄn nÀtverksdatorn och det blir kanske Ànnu enklare med fjÀrr-appen för smartmobiler (iOS och Android). Men installationen Àr ganska sÄ grundlÀggande, och appen likasÄ. Det innebÀr att du bland annat inte kan göra spellistor direkt, utan mÄste ladda in sÄdana du redan gjort pÄ datorn. Samma sak gÀller med Spotify. Detta Àr nÄgot som kan bli irriterande nÀr man fÄr vÀnner pÄ besök och vill Àndra spellistorna under tiden. GrÀnssnittet i AV8801 kan inte mÀta sig med det i Sonos, Bluesound eller Simple Audio, för att bara nÀmna nÄgra.

Slutsats
Det finns mycket att tjÀna pÄ att dela upp hemmabioförstÀrkaren i tvÄ delar. Det Àr smidigare att uppgradera, men Ànnu viktigare Àr att ljudet blir bÀttre om man har en separat processor. Marantz-kombinationen AV8801 och MM8077 ger en helt annan ljudupplevelse Àn en integrerad lösning.

I det hÀr testet Àr det processorn AV8801 som Àr den stora hjÀlten. Den avkodar ljudsignalerna pÄ ett lysande sÀtt och Àr en utmÀrkt utgÄngspunkt för briljant ljud. Tack vare signalbehandling för 11.2 kanaler Àr den dessutom flexibel. Den har allt man behöver i form av in- och utgÄngar, inklusive tre HDMI-utgÄngar och sju ingÄngar. SkivspelaringÄng finns pÄ plats, och streaming ocksÄ. Och den automatiska rumskorrektionen med

Audyssey MultEQ XT32 fungerar som en dröm.

Den sjukanaliga effektförstÀrkaren MM8807 Àr ocksÄ mycket bra. Den Àr absolut tillrÀckligt kraftig, och med sina sju kanaler kan den driva ett extra par bakhögtalare eller höjdhögtalare, eller bi-ampa fronthögtalarna. Trots det fÄr den finna sig i att vara den svagaste lÀnken i den hÀr kombinationen. Den har definitivt tillrÀckligt med muskler och mÄlar upp en stabil och prydlig ljudbild, men jÀmfört med dyrare och bÀttre förstÀrkare lÄter den i mjukaste laget för min personliga smak. Kontrasterna i ljudbilden framtrÀder inte riktigt och det saknas ocksÄ lite djup nÀr man lyssnar pÄ musik i stereo.

Fakta & Betyg:
 • Marantz AV8801

  • Flerkanalsprocessor
  • 11.2 kanaler
  • Balanserade och obalanserade utgĂ„ngar
  • HDMI: 7 ingĂ„ngar, 3 utgĂ„ngar
  • 3D och 4K-uppskalning
  • Audyssey MultEQ XT32-kalibrering
  • Streaming, AirPlay och Spotify
  • FjĂ€rrkontroll-app för iOS och Android
  • 13,9 kg
  • Pris: 30 000 kr

  Marantz MM8077

  • EffektförstĂ€rkare
  • 7 x 150 watt (8 ohm)
  • 7 x 180 watt (6 ohm)
  • Balanserade och obalanserade ingĂ„ngar
  • 18 kg
  • Pris: 20 000 kr
  Pris: 20,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×