Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Marantz AV8801 & Marantz MM8077

Vidunderliga hemmabiomonster

Genom att dela upp hemmabioförstärkaren i två komponenter blir den mer flexibel. I det här fallet blir ljudet dessutom mästerligt. Särskilt processorn från Marantz briljerar. Något billigt nöje är detta inte, men smakar det så kostar det!

Av / 2013-09-26 - 06:00
Marantz AV8801 & Marantz MM8077
Geir Gråbein Nordby

Bra ljud är inte gratis, så är det i hemmabion också. Även om det finns många lysande och billiga hemmabioförstärkare som verkligen bevisar varför man bör ha en hemmabio med separata komponenter, så blir det något helt annat när man rör sig uppåt till de tyngre klasserna.

Det mest uppenbara är mer muskler och alltså ett mer hårtslående ljud. Men den största svagheten hos billiga, integrerade hemmabioförstärkare är att de inte spelar musik lika bra som renodlade stereoförstärkare. Hemmabioförstärkare har mer komplicerade kretsar, med många komponenter i processor- och förförstärkardelen, som påverkar ljudsignalen under tiden den fortfarande är i lågspänningsstadiet och därför är mycket sårbar för påverkan utifrån. Det ger sämre förutsättningar för ljudkvaliteten, så det kan vara en god idé att dela upp processorn och effektförstärkaren i två olika apparater.

En annan klar fördel med att dela upp förstärkaren i två delar är att det ger flexibilitet. Då är det enkelt att byta ut effektförstärkaren längre fram, eller komplettera med fler effektförstärkare och bi-ampa vilka kanaler du vill. Och vill du hellre använda aktiva högtalare så klarar du dig med enbart processorn.

Processorn
Den största påverkan på ljudsignalen sker ofta i processorn. Det är där den digitala signalen behandlas och fördelas i gud vet hur många kanaler, och det är också där videokretsarna sitter. En modern processor ska dessutom göra beräkningar av rummets akustik med hjälp av en mikrofon för att kunna ställa in högtalarna optimalt, och den bör ha en bra videobehandling. Mitt tips är därför att du inte satsar på den billigaste processorn.

Marantz_AV8801

11.2 kanaler
Marantz AV8801 avkodar hela 11 ljudkanaler plus två oberoende subbaskanaler. Det ger dig en möjlighet att fylla vardagsrummet med hur många högtalare du vill, inklusive extra bredd- och höjdhögtalare längst fram och bak. Det gör det också smidigt att bygga ut med stereo- eller hemmabioanläggningar i andra rum (multiroom) om du inte utnyttjar alla kanaler i vardagsrummet. AV8801 kan förse upp till två extra zoner med stereoljud. Dessutom kan en TV i en fjärde zon få bild och ljud via HDMI. Bra att processorn har hela tre HDMI-utgångar alltså!

Marantz_AV8801_bakside
Lägg märke till att samtliga kanaler har både balanserade och obalanserade utgångar. Tre HDMI-utgångar räcker långt. Och vi gillar skivspelaringången!

Processorn har automatisk rumskorrektion av typen Audyssey MultEQ XT32. Det är Audysseys mest avancerade rumskorrektion för konsumentmarknaden och kompenserar för akustiken genom att mäta och beräkna på uppemot åtta sittplatser i rummet. Och med 32-bitars upplösning.

Streaming
Förutom att avkoda ljud och bild via HDMI och andra kablar (det finns till och med skivspelaringång) har AV8801 inbyggd DLNA-nätverksfunktion. Det betyder att den kan kopplas till nätverket med kabel och sedan strömma musik direkt från en nätverksdator. Många musikformat stöds, inklusive Apple Lossless, FLAC, MP3 och WAV. Den har även AirPlay och kan alltså spela musik trådlöst direkt från en iPhone eller iPad i förlustfri kvalitet.

Spotify finns också inbyggt. Vi rekommenderar att du laddar ner Marantz Remote App till iOS eller Android och använder smartmobilen eller surfplattan som fjärrkontroll och sökmotor för att hitta musiken i Spotifys enorma musikbibliotek.

Effektförstärkaren
Men det blir inget ljud med bara en processor. För att driva högtalarna behövs effekt, och det är där slutsteget kommer in i bilden. Marantz MM8077 är en 7-kanalig effektförstärkare. Vill du använda processorns alla 11 kanaler måste du alltså komplettera med fler effektförstärkare eller använda aktiva högtalare till resterande kanaler.

Marantz_MM8077

Effekten på 7 x 150 watt i 8 ohm är specificerad med två kanaler i drift samtidigt. Jag hade gärna sett en mätning med alla kanaler drivna på samma gång, men det går också att titta på strömförbrukningen. Vid maximal belastning drar förstärkaren 880 watt från elnätet, vilket kan motsvara strax under 100 watt per kanal efter vi räknat bort värmeutvecklingen. Mer än billiga receivrar bara kan drömma om.

Balanserad koppling 
Både processorn och effektförstärkaren kan välja mellan obalanserad RCA och balanserad XLR till samtliga kanaler. Av erfarenhet vet vi att XLR brukar låta bättre eftersom det minimerar störningar. Detta gäller i synnerhet om man har långa signalkablar och är alltså praktiskt om man har multiroom-zoner.

Marantz_MM8077_bakside
Slutsteget MM8077 har sju förstärkarsteg som alla kan kopplas in med RCA eller XLR. Effekten 150 watt per kanal räcker för de flesta.

Användning
Att koppla upp en tudelad förstärkarkombination är inte mycket svårare än att koppla upp en vanlig hemmabioreceiver. Se bara till att koppla alla utgångar på processorn till motsvarande ingångar på effektförstärkaren. Och håll tungan rätt i mun när högtalarkanalerna ska kopplas till högtalarna.

Under testandet har vi använt Electrocompaniets lysande blu-ray-spelare EMP-2, som kopplats in med HDMI-kabel. Då är det processorn som tar hand om all signalbehandling, både av ljudet och av bilden.

Menysystemet
Marantz har satsat på en överskådlig och enkel skärmmeny i listform i stället för imponerande grafik och lull-lull. Precis som med de flesta surroundprodukter finns det en hel del funktioner att sätta sig in i, men om du har bråttom med att komma igång så kommer du långt med att plugga i mätmikrofonen och köra den automatiska kalibreringen. När den är färdig är Audysseys ljudläge aktiverat som standard. Vill du göra EQ-inställningar så får du göra dem i menysystemet efteråt. Jag måste erkänna att jag tycker fjärrkontrollen är lite småsnål och har för få direktfunktioner. Det borde gå att stänga av Audyssey med en direktknapp. Det finns en fjärr-app till Android- och Apple-mobiler som ger bättre översikt, men den är också lite väl nedbantad för min smak.

Marantz_AV8801_skjermmeny

I vårt rum tycker jag för övrigt att Audyssey ger ett lyft i ljudet, även med vårt påkostade THX-högtalarsystem från Procella. Det blir en bättre tonal sammanhållning mellan kanalerna.

A capella i surround
2L-utgåvan ”Song” med Uranienborg Vokal-ensemble är en otroligt välljudande a capella-inspelning på blu-ray. Ljudbilden är stor och klangen från Uranienborg kyrka svävar som en gas runt lyssnaren. Den här inspelningen utnyttjar flerkanalsljud väldigt bra, med perfekt fas. Inspelningen ställer krav på hela frekvensregistret och en faskorrekt kanalseparation.

Med Marantz som dirigent låter musiken stort, luftigt och omringande. Illusionen fungerar mycket väl, när jag blundar tror jag på att jag sitter i kyrkan. Ett par extra högtalare i höjden längst fram fungerar bra som utökning av ett vanligt 5.1-system och ger en tredimensionell känsla.

Marantz_MM8077_under

Processorn har full kontroll på fasen och det får den 15 tum stora Procella-subbasen P15 att göra sitt bästa. För även om subbasen gör det mesta på egen hand, med inbyggd förstärkning på 2 x 350 watt – en kanal till var och en av 15-tummarna! – så är det viktigt med en ren signal till den för att få en stram och upplöst bas. Bassångarna i kören låter som en integrerad del av helheten med Marantz, i stället för att de ligger och ruvar längst ned och låter åtskilda från resten.

Bra upplösning
Upplösningen är också mycket bra, både barytoner och sopraner får plats i ljudbilden. Det enda jag tycker är att det kunde ha funnits ännu mer att hämta i form av dynamik. Ljudbilden är i glattaste laget för min personliga smak, ljudbildens många kontraster hade kunnat komma fram ännu bättre. På det området får Marantz-kombinationen se sig besegrad av Rotel RSP-1572 och RMB-1575 (testade i nr 6/7-2012), som faktiskt är en aning billigare kombination för 45 000 kronor. Fast då med 7.1-processning i stället för 11.2 och med fem förstärkarkanaler i stället för sju i slutsteget – och dessutom utan rumskorrektion.

Marantz mot Marantz
Att jag ändå är en smula besviken beror på att det var just kontraster och subjektivt snabba start- och stopptider som överraskade mig så mycket när jag testade Marantz integrerade stereoförstärkare PM-11S3 i förra numret. Den lät som en Marantz på steroider. Flerkanalskombinationen jag har framför mig nu låter mer som det Marantz jag är van vid. Missförstå mig inte, det saknas inte alls kraft och allting låter tämligen fantastiskt. Men jämfört med stereoförstärkaren för 40 000 kronor, och med båda förstärkarna uppkopplade i stereo (för detta ändamål använder jag fullregisterhögtalarna ArtCoustic Stealth Envi för 40 000 kronor) känns det lite som att köra en potent bil med bromsskivorna en aning åtklämda. Om du förstår vad jag menar. Man får dock inte glömma att hela förstärkarkombinationen kostar 50 000 kronor, vilket är markant billigare per kanal än stereoförstärkaren.

Film i surround
Många som köper en sådan här flerkanalig förstärkarkombination använder den främst till film. Och i den disciplinen briljerar verkligen Marantz.

Den moderna filmklassikern ”Inception” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen har ett imponerande ljudspår. Ljudbilden är stor och sammanhängande, där mer extrema ljudeffekter låter mer integrerade än i många andra filmer i kategorin ”dunder och brak”. Och Marantz återger ljudspåret mycket naturligt. Upplösningen är i särklass och man blir nästan flyttad in i handlingen rent fysiskt. När Cobb (DiCaprio) förklarar för Ariadne (Ellen Page) hur drömmar fungerar, för att sedan avslöja att de faktiskt befinner sig i en dröm, är ljudbilden svävande och omringande, samtidigt som en syntetisk hjärtrytm ligger och slår försiktigt i basregistret. Slagen blir mer och mer intensiva och när Ariadne sedan tappar kontrollen och fruktlådorna exploderar sätts subbasen i full gungning. Hela den här sekvensen låter så förbaskat naturlig genom Marantz-kombinationen att jag sugs in i handlingen på ett nästan hypnotiskt sätt.

När jag tittar på film saknar jag inte en mer intensiv dynamik på samma sätt som när jag lyssnar på musik.

Annan effektförstärkare
Det gäller tills effektförstärkaren byts ut. Jag vill bekräfta att det är effektförstärkaren som är bromsklossen och det gör jag genom att koppla in en exklusiv Hegel H30-monoförstärkare för

100 000 kronor – till var och en av frontkanalerna.

Det blir naturligtvis något helt annat. Ljudbilden får ett större lugn, en svartare bakgrund som får kontrasterna att framträda tydligare. Och det är uppenbart att även film har mycket att tjäna på att maximera ljudet från effektförstärkaren.

Musik i stereo
För att inte tala om musik i stereo. Ta till exempel Daft Punks album ”Random Access Memories”, en synnerligen välproducerad elektrofunkinspelning med en god portion dynamik bevarad och med saftiga, mysiga basrytmer. Med Hegel 30 finns det betydligt större kontraster i ljudbilden och ännu bättre kontroll i basregistret än med Marantz MM8077 som låter plattare. Till och med när flerkanalsförstärkaren bi-ampas med två kanaler till varje högtalare är det stor skillnad på ljudet som presenteras om man jämför med Hegel. Jag säger inte detta för att klanka ner på MM8077, det säger ju sig självt att stereoslutsteg för 200 000 kronor spelar skjortan av ett flerkanalssteg för

20 000. Jag vill bara få fram och betona kvaliteten på processorn. AV8801 är nämligen utsökt och avkodar ljudsignaler på ett mästerligt sätt.

Om streaming
Apropå musik i stereo så kommer förmodligen streaming av musik blir ett stort användningsområde för Marantz-kombinationen. Processorn låter dig enkelt strömma musik från nätverksdatorn och det blir kanske ännu enklare med fjärr-appen för smartmobiler (iOS och Android). Men installationen är ganska så grundläggande, och appen likaså. Det innebär att du bland annat inte kan göra spellistor direkt, utan måste ladda in sådana du redan gjort på datorn. Samma sak gäller med Spotify. Detta är något som kan bli irriterande när man får vänner på besök och vill ändra spellistorna under tiden. Gränssnittet i AV8801 kan inte mäta sig med det i Sonos, Bluesound eller Simple Audio, för att bara nämna några.

Slutsats
Det finns mycket att tjäna på att dela upp hemmabioförstärkaren i två delar. Det är smidigare att uppgradera, men ännu viktigare är att ljudet blir bättre om man har en separat processor. Marantz-kombinationen AV8801 och MM8077 ger en helt annan ljudupplevelse än en integrerad lösning.

I det här testet är det processorn AV8801 som är den stora hjälten. Den avkodar ljudsignalerna på ett lysande sätt och är en utmärkt utgångspunkt för briljant ljud. Tack vare signalbehandling för 11.2 kanaler är den dessutom flexibel. Den har allt man behöver i form av in- och utgångar, inklusive tre HDMI-utgångar och sju ingångar. Skivspelaringång finns på plats, och streaming också. Och den automatiska rumskorrektionen med

Audyssey MultEQ XT32 fungerar som en dröm.

Den sjukanaliga effektförstärkaren MM8807 är också mycket bra. Den är absolut tillräckligt kraftig, och med sina sju kanaler kan den driva ett extra par bakhögtalare eller höjdhögtalare, eller bi-ampa fronthögtalarna. Trots det får den finna sig i att vara den svagaste länken i den här kombinationen. Den har definitivt tillräckligt med muskler och målar upp en stabil och prydlig ljudbild, men jämfört med dyrare och bättre förstärkare låter den i mjukaste laget för min personliga smak. Kontrasterna i ljudbilden framträder inte riktigt och det saknas också lite djup när man lyssnar på musik i stereo.

Ljud & Bild tycker

Briljant upplösning Rumskorrektionen en av de bättre Skivspelaringång Nätverksfunktion Fyllig bas Kan spela högt Något simpel fjärr-app Streaming-gränssnittet kunde varit bättre Saknar en smula dynamisk kontrast

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen