annonse
annonse

Test av: MacBook Pro

Ett mästerverk

Med den nya MacBook Pro med Retinaskärm drar Apple återigen från konkurrenterna med en mer slimmad och vrålsnabb laptop med en skärm som saknar motstycke.

Lyd & Bilde mener

Skärmen! Snabb Lätt och tunn
Vissa utgångar saknas Kan inte uppgraderas
annonse

Det första som slår en är hur tunn apparaten är jämfört med tidigare modeller. Med sina 1,8 cm börjar den faktiskt närma sig MacBook Airs 1,7 cm och det ska bli spännande att se om detta är något som kommer gälla alla modeller framöver.

Bantningen av yttermåtten har så klart fått sina konsekvenser. Det finns inte längre någon inbyggd DVD-spelare, vilket för all del inte är någon katastrof då de flesta nog har gått över till att använda USB-minnen eller helt enkelt nätverksuppkopplingen. Och saknar man en så kan man alltid köpa en extern Apple USB SuperDrive.

USB-portarna har för övrigt uppgraderats till USB3 vilket gör att man som Mac-ägare nu äntligen kan använda alla externa hårddiskar och andra tillbehör i full hastighet. Magsafe-kontakten är nu av samma tunna typ som på Air. Thunderbolt-portar finns det två av. Ethernetport finns däremot inte och inte heller Firewire, även om båda finns som Thunderbolt-adaptrar.

Underbar skärm
Den stora nyheten med denna MacBook Pro-modell är dock så klart Retinaskärmen. För den som missat det är det Apples namn på en skärm där upplösningen och pixeltätheten är så hög att man inte kan urskilja de enskilda bildpunkterna med blotta ögat. Det såg vi först på iPhone 4, sedan på den nya iPaden och nu alltså för första gången på en datorskärm. Denna höga upplösning ger knivskarp text och bilder där man kan se detaljer på ett sätt man aldrig sett maken till.

Men det handlar inte bara om att sitta med näsan mot skärmen och dregla, det har faktiskt många praktiska konsekvenser också. När man sitter och sorterar bilder så kan man se många fler detaljer i miniatyrerna och i många fall avgöra om man ska behålla bilden eller inte utan att behöva öppna den. När man redigerar video så kan man köra en 1080p-upplöst video i ett litet fönster och se alla detaljer trots att man har tidslinjen och alla nödvändiga kontroller uppe på skärmen. Mycket praktiskt!

Det är dock inte bara den höga upplösningen som gör skärmen speciell. Tack vare IPS-panelen får man bra färgåtergivning men så här bra har vi inte sett det på andra skärmar. Om man inte är riktigt kräsen så duger det faktiskt direkt ur kartongen. Man har även en betraktningsvinkel som är på imponerande 178 grader. Men där andra mest har det som ett skrytvärde så får man här inte alls samma degradering av bildkvaliteten då skärmen ses från sidan. Apple har även lyckats få bort mycket av reflektionerna från skärmen vilket gör den betydligt trevligare att använda då man har infallande ljus.

Det enda egentliga problemet med en så pass högupplöst skärm är att man ser hur lågupplösta många saker är. Ett uppenbart exempel är webbsidor där bilder och vissa typsnitt plötsligt ser taggiga ut. Att surfa på denna dator är därför en skräckblandad upplevelse tills dess att webbplatsägarna inser att det finns högupplösta skärmar som man måste anpassa sig till.

Snabb rackare
Under skalet har det så klart hänt en hel del också. Plattformen är uppdaterad till Intels senaste kretsuppsättning Ivy Bridge och därmed är också Core i7-processorerna de senaste modellerna. Grafiken körs antingen på Intels inbyggda HD Graphics 4000 eller på ett separat Nvidia Geforce GT650M grafikkort när man kör mer krävande applikationer. Resultatet är enligt Apple en prestandaökning på hela 60 % jämfört med de gamla modellerna. Bara det faktum att man nu kan köra fyra stycken okomprimerade videoströmmar i full HD-upplösning räcker för att övertyga oss.

Det är dock inga dramatiska prestandaskillnader jämfört med förra årets MacBook Pro när det gäller beräkningar. Vi pratar om 5-10 procent. Det är dock jämfört med en redan snabb laptop. Jämför vi med förra årets MacBook Air eller en två år gammal Pro så är den faktiskt nästan dubbelt så snabb. Och lägger vi till att den nu använder SSD-disk så blir den upplevda prestandan faktiskt ruskigt snabb.

Vad man bör tänka på vid beställningen är att ta i så att det räcker när det gäller både minne och lagringsutrymme. Man kan nämligen inte själv installera mer i efterhand.

Slutsats
Apple har lyckats göra en redan vrålsnabb och välbyggd proffslaptop ännu mer åtråvärd. Även om beräkningskraften inte har ökat nämnvärt så gör uppgraderingen till supersnabb flashlagring och snabbare grafikkretsar att maskinen känns grymt snabb. Det mest imponerande är ändå skärmen som både är överlägset mest högupplöst och ger en fantastisk bildkvalitet. Allt detta har man packat in i ett chassi som börjar närma sig MacBook Air både i vikt och tunnhet. Det är en imponerande uppvisning.

Fakta & Betyg:
  • Processor: Intel Core i7 2,3-2,7 GHz
  • Lagring: 256-768 GB SSD
  • Skärm: 15 tum LED-belyst IPS 2880x1800
  • Anslutningar: 2 x Thunderbolt, 2 x USB 3, HDMI, SDXC-kortläsare, 802.11b/g/n
  • Storlek: 35,9x24,7x1,8 cm
  • Vikt: 2,02 kg
  • Batteritid: 7 timmar, 30 dagar viloläge
  Tillverkare:
  Apple
  Pris:
  21.500,-
  Importör:
  Apple Sverige

  Läs också:

  Sporttrimmat redskap

  HyperX tangentbord kan du få precis som du vill ha det.

  Gentlemanna-mördare

  Behärskad design och elegant teknik med ergonomisk komfort.

  Hot rod-keyboard

  Ultra-kompakt tangentbord med turneringsmått och lika hänsynslöst som ett avsågat hagelgevär.

  Knappar för soffspelare

  Om du tycker att trådlös anslutning är ett måste så är Logitechs gaming-tangentbord svaret.

  Bättre handlag i spelen

  Få fingertoppskänsla i spelandet. Vi har lagt vantarna på fyra mekaniska tangentbord för gaming.

  Hjärna på styret

  SmartHalo visar vägen i mörkret och biter ifrån sig om cykeltjuven närmar sig.

  Sann minimalism

  HyperX har hoppat över det mesta, här är mus som inte är skrytsamt prålig.

  Tysk precision

  Tuffare än så här kan inte en mus se ut!

  Gaming för gottegrisar

  Allting behöver inte vara svart. Mionix är lika cool som pepparmintsglass.

  Snabb på avtryckaren

  HP:s spelmus är snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

  Sci-fi-extravagans

  Logitechs mästarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

  Racer-Razer med grepp

  Razers turneringsversion ger dig ett litet försprång.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.