Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Libratone Lounge

Åtråvärd limpa

Den trådlösa ljudlimpan Libratone Lounge är elegant och låter sagolikt. Och tack vare inbyggt AirPlay förtjänar den definitivt uppmärksamhet. Men den kostar.

Av / 2012-04-20 - 07:34
Libratone Lounge
Geir Gråbein Nordby

På kort tid har Libratone gjort sig ett namn som seriös leverantör av snygga, trådlösa och små ljudanläggningar som låter sagolikt. Apparaterna är inte marknadens mest kraftfulla och dynamiska men målgruppen är snarare människor som är på jakt efter något som ser läckert ut, är enkelt att sköta och fyller rummet med en behaglig klang.

Lounge-modellen är märkets största anläggning hittills. Den är en stor ljudlimpa som ser bäst ut monterad under en stor TV i vardagsrummet (väggfäste ingår). Standardversionen är klädd av exklusiv, grå kashmir. Är du sugen på andra färger så finns den aningen dyrare Premium-versionen i rött, svart och beige.

TV-koppling
För att få ut ljudet från TV:n genom Lounge, och på så sätt lyfta ljudkvaliteten enormt, finns en minijack-ingång som stöder både analogt och optiskt digitalt ljud. Libratone rekommenderar analog minijack, eftersom det då går att styra volymen från TV:ns fjärrkontroll. Det ingår nämligen ingen särskild fjärr till högtalaren och det finns inte heller något annat sätt att höja eller sänka volymen på själva limpan. Den som använder den optiska ingången kan ladda ner Libratones egen fjärrkontroll-app till iPhone, iPad eller iPod touch och sedan använda telefonens knappar. Appen kan också ställa in olika ljudinställningar beroende på högtalarens placering i rummet – och din egen smak. Personligen föredrar jag den lösningen eftersom ljudkvaliteten blir märkbart sämre med den analoga anslutningen (sämre definierad bas, sämre dynamik och grövre diskant). Det förutsätter dock att du har en bärbar Apple-produkt. I mitt rum körde jag utan rumsanpassning, med opåverkat ljud, eftersom det verkar som om de inbyggda ljudinställningarna har en något begränsad processningskvalitet.

AirPlay
Lounge är naturligtvis gjord för musik också. Det är också helt uppenbart att detta är ett renodlat Apple-tillbehör, för här är det AirPlay som gäller. Detta är det enklaste sättet att spela musik trådlöst för Apple-användare, och de som inte vet vad AirPlay är ingår inte i målgruppen. Ett ledord är dock att du behöver trådlös nätverksanslutning.

Inkopplingen tar ungefär fem minuter och allt finns enkelt beskrivet i bruksanvisningen. Du är inte begränsad till en enda AirPlay-spelare utan kan koppla in flera stycken i andra rum, och de kan spela samma eller olika musik. Det går naturligtvis att välja mellan olika högtalare från Libratone, och också att blanda in andra märken. Så länge de har AirPlay.

Konstruktion
Innanför skalet sitter ett 8-tums baselement som ger en fyllig bas, enligt uppgift ända ned till 38 Hz. Det betyder att en flygel bara saknar de allra lägsta grundtonerna.

Separata element till bas, mellanregister och diskant är en välkänd princip för att få bra dynamik, särskilt i mellanregistret. Libratone använder ett element till basregistret, medan två mellanregister och dito diskanter sitter parvis på varje sida om basen för att ge stereobredd. Libratone har varit seriösa och använder sig av keramiska mellanregister med ytterst låg egenresonans och styva och lätta membran som återger ljudvågorna så rent och snabbt som möjligt. Diskanterna är banddiskanter för att övertonerna ska vara fjäderlätta och luftiga.

För att gå ännu ett steg mot att bevara den viktiga dynamiken i musiken har den danska tillverkaren givit högtalaren separata förstärkare till samtliga element, med en total förstärkareffekt på 150 watt.

Ljudkvalitet
Libratone Lounge är väldigt lätt att tycka om. Basen är fyllig och stor med en fin känsla av djupbas. I praktiken finns det inte energi nog för att verkligen få fram det djupaste registret, men jag är imponerad över hur Lounge fyller rummet. På normal ljudnivå är mellanregistret ytterst rent och sångröster och stränginstrument kommer ut fint ur högtalaren. Instrumenten separeras och övertonerna hänger ihop naturligt med grundtonerna.

Jag blev sittande och spelade låt efter låt från min iPhone, och gillade verkligen hur ljudbilden hängde ihop. Jämfört med andra ljudlimpor tillhör Libratone Lounge tätskiktet när det gäller att återge musikens toner. Den är dessutom en av de dyrare limporna på marknaden, så då får man lov att ställa en del krav.

Libratones djupbas når däremot inte upp till andra ljudlimpor med separat subbas. För även om basåtergivningen är välbalanserad och fyllig så är exempelvis Arvani ErgoSound II mycket mer bestämd, vilket särskilt märks när man laddar in en film i spelaren.

När musik låter så bra som den gör vill vi naturligtvis att filmer ska låta lika bra. Det säger ju sig självt. Fast det är uppenbart att ljudspåret till en modern actionfilm kräver ännu lite mer muskelkraft och tryck i basen. När cyborgerna trampar runt och krossar förfallna ruiner i ”Terminator 4” eller Republiken och Separatisterna brakar ihop i en intergalaktisk strid på liv och död i ”Star Wars: Revenge of the Sith” så hade jag uppskattat lite mer tryck. Jag saknar en separat subbas.

Det finns ingen form av virtuellt hemmabioljud i Lounge. Jämfört med Dolby Virtual Surround-tekniken i Arvani ErgoSound och AmbiSound-tekniken i Philips bästa limpor är det därför en väldigt platt ljudbild som Libratone-högtalaren målar upp. Ljudbilden sträcker sig aldrig utanför limpans yttermått, och när det gäller surroundeffekt så har vi faktiskt hört en del ljudlimpor som imponerar mer.

Slutsats
Den trådlösa ljudlimpan Libratone Lounge har AirPlay och är som klippt och skuren för musik, men fungerar även fint med film. Den är enkel att installera och ännu enklare att använda. En iPhone, iPad eller iPod Touch är fjärrkontroll.

Med musik har Lounge få rivaler. Den fylliga och strama basåtergivningen i kombination med mycket fin upplösning längre upp i registret gör att all musik låter väldigt bra. Det saknas bara lite tryck i djupbasen, vilket framför allt märks när man tittar på film. Ljudspåret har inte samma skjuts som med ljudlimpor som har en separat subbas. Virtuellt surroundljud finns inte heller och det innebär att filmer alltid har en något snäv stereobild i stället för en stor och svävande ljudbild som de bästa limporna vi känner till kan måla upp.

Men återigen: jösses så bra det låter med musik!

Ljud & Bild tycker

Snyggt ljud med musik. AirPlay. Separat subbas är bättre med film. Saknar virtuell surround.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen