TEST AV Libratone Live

Levande ljud

TrÄdlösa högtalare mÄste ha AirPlay. Det har Libratone insett och försett sin lÀckra Live-högtalare med den funktionen.

Ljud & Bild tycker:
Tjusig kvalitet. Öppen ljudbild. AirPlay.
Tar tid att installera.

Man ska inte döma hunden efter hÄren, sÀgs det. Den smÀckra och tygklÀdda Libratone-högtalaren Àr dansk och ser sÄ snygg ut att man kan misstÀnka att ljudet Àr dÄligt. Fördomarna mot designhögtalare Àr nÀmligen inte sÄ enkla att bli av med, Àven om vi blev förvÄnade över hur bra systermodellen Libratone Beat lÀt nÀr vi testade den.

Trots design i polerad stÄl och italiensk kashmir-ull Àr Live en trÄdlös högtalare som faktiskt lÄter dunderbra.

Precis som Beat-modellen har Live högtalarelementen placerade under den avtagbara tygfronten, som finns i fyra fÀrger. PÄ framsidan sitter ett 13-cm baselement och de tvÄ snedstÀllda sidorna har ett 7,5-cm mellanregister och en 2,5-cm banddiskant vardera.

AirPlay
Till skillnad frÄn Beat behöver inte Live nÄgon extra sÀndare för att man ska kunna spela musik trÄdlöst. Den har inbyggd Wi-Fi-mottagare sÄ allt man behöver Àr en iPhone, iPad eller iPod touch som stöder AirPlay, sedan Àr det bara att vÀlja en bra lÄt och trycka pÄ play. DÄ strömmar musiken frÄn mobilen direkt till högtalaren.

Eller rÀttare sagt: riktigt sÄ enkelt Àr det inte. Man mÄste nÀmligen konfigurera Live-högtalaren för trÄdlös mottagning. Det Àr en process som omfattar flera steg och tar mÄnga minuter. Fast det Àr bara första gÄngen, nÀr man installerar den.

Högtalaren kan för övrigt spela musik som överförs frÄn en PC eller Mac via det trÄdlösa hemnÀtverket. Man mÄste alltsÄ inte ha en iPhone för att spela musik trÄdlöst. Dessutom finns en minijack-kontakt och en optisk digitalingÄng pÄ baksidan, dÀr man kan koppla in en signalkÀlla. Eller en trÄdlös mottagare som AirPort Express.

Man kan koppla in flera Libratone-högtalare till nÀtverket, och det gÄr ocksÄ att koppla den direkt till TV:ns optiska ljudutgÄng. Om man kopplar in högtalaren bÄde trÄdlöst och med kabel sÄ tar den trÄdlösa anslutningen överhanden sÄ fort man börjar spela musik den vÀgen.

Ljudet
Efter konfigureringen som man mĂ„ste ta sig igenom nĂ€r man packar upp högtalaren, Ă€r det bara att spela musik frĂ„n mobilen – eller iTunes om man anvĂ€nder laptopen.

Live-högtalaren bör inte stÄ för lÄngt frÄn bakvÀggen, den behöver nÀmligen nÄgot som förstÀrker basen en smula och som hjÀlper mellanregistret och diskanten med spridningen. I Libratone- ­appen finns en EQ-funktion som kan anpassa klangkaraktÀren efter var nÄgonstans högtalaren stÄr i rummet. Appen har Àven sex fÀrdiga EQ-instÀllningar. Spelar man via iTunes gÄr det att anvÀnda den inbyggda equalisern dÀr ocksÄ.

NÀr man vÀl har hittat en bra instÀllning Àr det en njutning att lyssna pÄ musik. Ljudet Àr frÀschare, bÀttre balanserat och tydligare definierat Àn i mÄnga andra AirPlay- och iPod-högtalare som vi har testat. Precis som i Beat-modellen Àr framför allt diskanten och mellanregistret bÀttre definierade Àn i B&W Zeppelin Air. Instrument Àr tydligare fokuserade och det enda Zeppelin egentligen gör bÀttre Àr att spela högre.

Trots storleken och vikten pÄ 6,5 kilo Àr Live-högtalaren bÀrbar och flyttas enkelt frÄn rum till rum. Fast den gÄr inte pÄ batteri, det mÄste vara det enda minuset i kanten. Tack vare AirPlay och klassledande ljudkvalitet Àr Libratone Live vÄr klara favorit bland trÄdlösa högtalare i den hÀr klassen.

Fakta & Betyg:
  • TrevĂ€gs högtalare
  • AirPlay, Wi-Fi
  • Minijack-ingĂ„ng
  • MĂ„tt: 47 x 20 x 15 cm
  Pris: 6,300,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×