annonse
annonse
annonse

LGOLED55B7V

Augusti 2017LG OLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvärda OLED55B7V är ett av de bästa TV-köpen du kan göra just nu.

Suverän kontrast och svärta, välfungerande smart-plattform och stöd för de viktigaste formaten innebär att LG OLED55B7V är en strålande allround-TV.
Lite tunt och instängt ljud.
annonse

LG har vind i seglen nu. Deras OLED-bildskärmar anses av många ge den bästa bildkvaliteten som kan köpas för pengar, med överlägsen kontrast och svärta.

Flera av konkurrenterna har insett detta, krupit till korset och licensierat teknik från LG för att kunna använda den i sina egna toppmodeller. Listan med kunder innehåller Sony, Panasonic, Philips, Grundig och Loewe, och självaste Bang & Olufsen ska inte heller vara långt borta.

Det säger sig självt att sådana här TV-apparater kostar en hel del. OLED är fortfarande en premiumprodukt som befinner sig i en högre prisklass än traditionell LCD-TV och så kommer det att fortsätta vara ett tag framöver. Men det finns ett par undantag!

Prisvärd OLED-modell

LG 55OLEDB7V tar över stafettpinnen efter förra årets budget-OLED55B6V, som fram tills nu har varit en av LG:s bästa storsäljare. Fjolårsmodellen säljs fortfarande i en del butiker och är för närvarande marknadens billigaste OLED med 4K-upplösning, HDR, smart TV och hela rasket. Men snart är lagret tomt och då är det B7 som gäller!

Årets nykomling OLED 55B7V gör som vanligt ett litet ryck uppåt i pris till en början, i skrivande stund kostar den ungefär 25 000 kronor. Å andra sidan kan den skryta med en uppdaterad OLED-panel, kraftfullare bildprocessor och snabbare smart-TV än föregångaren.

Design

B7-serien är betydligt billigare än de mer exklusiva OLED-serierna från LG, och en stor del av prisskillnaden ligger i byggkvalitet och finish. Till exempel har 65E7V ett raffinerat utförande med OLED-panelen limmad utanpå en glasplatta, medan toppmodellen W7 är en ren panel som går att klistra upp direkt på väggen med magneter. Jämfört med dessa är B7 en mer ordinär konstruktion med grå metallram, fast den ser inte trist ut på något sätt. Skärmen är lövtunn och en böjd silverfärgad fot förhöjer intrycket. Skärmen ser väldigt minimalistisk ut och tar enkelt plats i vilket vardagsrum som helst.

Användarvänlighet och finesser

OLED 55B7V kör WebOS 3.5, som är LG:s egenutvecklade smart-gränssnitt. Användarupplevelsen kretsar kring pekfjärrkontrollen Magic Remote som låter dig navigera, peka och klicka dig fram från meny till meny. Årets version har blivit märkbart snabbare och tävlar med Samsungs Tizen om att ge den bästa totalupplevelsen, mitt framför näsan på Android-konkurrenterna! TV:n sätts på blixtsnabbt och kan växla mellan olika menyer och innehåll på rekordtid. Du kan anpassa menyraden själv med det innehåll och de applikationer du vill ha, och fjärrkontrollen kan styra dina övriga enheter.

Vi uppmätte bildfördröjningen (input lag) till cirka 25 ms i vårt Leo Bodnar-test – mitt i prick för alla gaming-entusiaster där ute.

Bildkvalitet

OLED har ett par uppenbara fördelar när det gäller bildkvalitet. Det är ingen slump att tekniken har gått segrande ur striden i en rad tester och informella ”shootouts” den senaste tiden! OLED-panelens förmåga att tända och släcka varje enskild pixel individuellt ger en helt suverän kontrast från scen till scen jämfört med LCD, och man behöver inte alls vara expert för att se skillnaden.

B7-modellen har alla egenskaper vi förväntar oss av en bra OLED-TV: Svart blir äkta svart, i motsats till den lite blåaktiga återgivningen man ofta ser på LCD-skärmar. Med tvättäkta svarta som grund blir de andra färgerna livligare och mer kontrastrika. Dessutom är OLED-skärmens bild nästen helt likadan oberoende av från vilken vinkel man tittar på den.

Om sanningen ska fram så är B7 väldigt lik sin föregångare B6 på många områden, men vi skymtar ett par förbättringar på vissa ställen: Kontrasten och ljusstyrkan har blivit marginellt bättre tack vare att LG har tweakat bildbehandlingen en smula. Årets nya modell har också mindre rödaktig skimmer från skärmglaset. Rörelserna är ännu något mjukare och jämnare och behåller skärpan i panoreringar lite bättre än föregångaren. LG B7 är däremot inte helt i nivå med Sonys super-smootha A1 OLED när det gäller rörelser.

Ojämn ljusfördelning – eller ”clouding” – är ett återkommande tema i LCD-skärmar med kantmonterad belysning. Sådana problem slipper man med OLED557V. Däremot kan vi skönja ett par vertikala och horisontella ränder mot mörka bakgrunder. De ligger kvar som ”eftersläpningar” eller tillfällig inbränning efter våra testbilder, men är övergående och upplevs inte som störande. Så länge man är noggrann med att sätta TV:n i vänteläge efter man har tittat färdigt (LG kör en ”skärmtvätt” innan den stängs av helt), är inte inbränning något man behöver oroa sig för.

Suverän HDR-kontrast

När man köper en splitter ny TV är det naturligtvis käckt att kunna gotta sig med de allra senaste filmerna och serierna från Blu-ray och streaming. Ett viktigt nyckelord här är den nya HDR-videostandarden (High Dynamic Range) som förbättrar kontrastomfånget och färgspektrat. Här är OLED verkligen i sitt esse, tack vare den suveräna kontrasten.

LG-skärmen har helt klart en fördel i och med stödet för det (enligt vår åsikt) överlägset bästa HDR-formatet Dolby Vision. Dolbys eget HDR-format ger betydligt mer spelrum i kontrast och ljusstyrka från scen till scen, tack vare så kallade dynamiska metadata. Detta ska jämföras med normal HDR10, som sätter ett statiskt ljusförhållande genom hela filmsekvensen.

HDR10 är en öppen standard, medan Dolby kräver både licensavgifter och särskild maskinvara ombord på enheten, därför har inte alla tillverkare varit villiga att ta kostnaden. En jämförelse mellan LG:s OLED-skärm sida vid sida med konkurrenterna lämnar dock inga tvivel om att Dolby-versionen ser betydligt livligare ut. Netflix-serierna har fler detaljer och nyanser från mörkt till ljust. Detta ger LG en klar fördel mot Philips och Panasonic, som inte stöder Dolbys HDR-variant.

Kalibrering av LG 55B7V

LG har varit tvungna att utstå lite kritik i tidigare tester för sina inte särskilt kalibreringsvänliga skärmmenyer. Årets modeller har blivit bättre och har svart bakgrund i stället för bländande vit, och det har blivit lite enklare att göra avancerade inställningar. Vi saknar dock automatisk kalibrering (CALman Autocal), som numera stöds av både Panasonic och Samsung. Det betyder att en fullständig kalibrering tar längre tid.

Gammakurvan är en smula mörk och ojämn direkt ur kartongen. Efter en noggrann 20-punkters kalibrering av vitbalans blev den perfekt. Årets modeller har fått betydligt bättre och jämnare färgkodning (”lookup table” med fler referenspunkter), vilket gör att färgerna faller på plats där de ska. Efter kalibreringen hamnade vi på 0,76 poäng i Colorchecker och en snörrät färgbalans, fullt i klass med en professionell studiomonitor. Klart godkänt!

Vi mätte också ljusstyrkan från OLED55B7V, som visade sig ligga aningen under vad vi uppmätte från 65-tummaren 65E7V. Maximal ljusstyrka är ungefär likadan (680 nits med 10 % av skärmen helt vit) men den minskar något brantare i takt med att testfönstret växer.

Ljudkvalitet

LG-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem, bara ett par enkla högtalare precis i nederkant av panelen som fyrar av ljudet framåt. Ljudsystemet är helt okej för tal och underhållning men kommer snabbt till korta med musik, filmer och serier. 55OLEDB7V förtjänar helt klart att matchas med ett riktigt högtalarsystem och en soundbar med tillhörande subwoofer (till exempel LG:s egen SJ950) gör helt klart underverk för ljudet.

Slutsats

Det tar bara ett par sekunder att konstatera att LG OLED55B7V:s prestanda enkelt kan mäta sig med de bästa LCD-skärmarna där ute när det gäller svärta och kontrast. Inte bara det – den påminner mycket om LG:s egen (och mycket dyrare) E7-modell i ren och skär bildkvalitet! Ljudet är lite spinkigt men för de som vill ha bästa möjliga bild till ett rimligt pris är LG:s budget-OLED ett av de bästa TV-inköpen man kan göra just nu.

 

picture1 picture3
<
>
LG OLED55B7V är minimalistisk och passar i vilket vardagasrum som helst.

Bästa pris på LGOLED55B7V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

LG OLED55B7V
55-tums 4K OLED
3840 x 2160
Dolby Vision/HDR
4 HDMI, 3 USB
Magic Remote
Webb: lg.com/se

Pris: 25000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.