LGOLED55B7V

Augusti 2017LG OLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvärda OLED55B7V är ett av de bästa TV-köpen du kan göra just nu.

Plus
Suverän kontrast och svärta, välfungerande smart-plattform och stöd för de viktigaste formaten innebär att LG OLED55B7V är en strålande allround-TV.
Minus
Lite tunt och instängt ljud.

LG har vind i seglen nu. Deras OLED-bildskärmar anses av många ge den bästa bildkvaliteten som kan köpas för pengar, med överlägsen kontrast och svärta.

Flera av konkurrenterna har insett detta, krupit till korset och licensierat teknik från LG för att kunna använda den i sina egna toppmodeller. Listan med kunder innehåller Sony, Panasonic, Philips, Grundig och Loewe, och självaste Bang & Olufsen ska inte heller vara långt borta.

Det säger sig självt att sådana här TV-apparater kostar en hel del. OLED är fortfarande en premiumprodukt som befinner sig i en högre prisklass än traditionell LCD-TV och så kommer det att fortsätta vara ett tag framöver. Men det finns ett par undantag!

Prisvärd OLED-modell

LG 55OLEDB7V tar över stafettpinnen efter förra årets budget-OLED55B6V, som fram tills nu har varit en av LG:s bästa storsäljare. Fjolårsmodellen säljs fortfarande i en del butiker och är för närvarande marknadens billigaste OLED med 4K-upplösning, HDR, smart TV och hela rasket. Men snart är lagret tomt och då är det B7 som gäller!

Årets nykomling OLED 55B7V gör som vanligt ett litet ryck uppåt i pris till en början, i skrivande stund kostar den ungefär 25 000 kronor. Å andra sidan kan den skryta med en uppdaterad OLED-panel, kraftfullare bildprocessor och snabbare smart-TV än föregångaren.

Design

B7-serien är betydligt billigare än de mer exklusiva OLED-serierna från LG, och en stor del av prisskillnaden ligger i byggkvalitet och finish. Till exempel har 65E7V ett raffinerat utförande med OLED-panelen limmad utanpå en glasplatta, medan toppmodellen W7 är en ren panel som går att klistra upp direkt på väggen med magneter. Jämfört med dessa är B7 en mer ordinär konstruktion med grå metallram, fast den ser inte trist ut på något sätt. Skärmen är lövtunn och en böjd silverfärgad fot förhöjer intrycket. Skärmen ser väldigt minimalistisk ut och tar enkelt plats i vilket vardagsrum som helst.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Användarvänlighet och finesser

OLED 55B7V kör WebOS 3.5, som är LG:s egenutvecklade smart-gränssnitt. Användarupplevelsen kretsar kring pekfjärrkontrollen Magic Remote som låter dig navigera, peka och klicka dig fram från meny till meny. Årets version har blivit märkbart snabbare och tävlar med Samsungs Tizen om att ge den bästa totalupplevelsen, mitt framför näsan på Android-konkurrenterna! TV:n sätts på blixtsnabbt och kan växla mellan olika menyer och innehåll på rekordtid. Du kan anpassa menyraden själv med det innehåll och de applikationer du vill ha, och fjärrkontrollen kan styra dina övriga enheter.

Vi uppmätte bildfördröjningen (input lag) till cirka 25 ms i vårt Leo Bodnar-test – mitt i prick för alla gaming-entusiaster där ute.

Bildkvalitet

OLED har ett par uppenbara fördelar när det gäller bildkvalitet. Det är ingen slump att tekniken har gått segrande ur striden i en rad tester och informella ”shootouts” den senaste tiden! OLED-panelens förmåga att tända och släcka varje enskild pixel individuellt ger en helt suverän kontrast från scen till scen jämfört med LCD, och man behöver inte alls vara expert för att se skillnaden.

B7-modellen har alla egenskaper vi förväntar oss av en bra OLED-TV: Svart blir äkta svart, i motsats till den lite blåaktiga återgivningen man ofta ser på LCD-skärmar. Med tvättäkta svarta som grund blir de andra färgerna livligare och mer kontrastrika. Dessutom är OLED-skärmens bild nästen helt likadan oberoende av från vilken vinkel man tittar på den.

Om sanningen ska fram så är B7 väldigt lik sin föregångare B6 på många områden, men vi skymtar ett par förbättringar på vissa ställen: Kontrasten och ljusstyrkan har blivit marginellt bättre tack vare att LG har tweakat bildbehandlingen en smula. Årets nya modell har också mindre rödaktig skimmer från skärmglaset. Rörelserna är ännu något mjukare och jämnare och behåller skärpan i panoreringar lite bättre än föregångaren. LG B7 är däremot inte helt i nivå med Sonys super-smootha A1 OLED när det gäller rörelser.

Ojämn ljusfördelning – eller ”clouding” – är ett återkommande tema i LCD-skärmar med kantmonterad belysning. Sådana problem slipper man med OLED557V. Däremot kan vi skönja ett par vertikala och horisontella ränder mot mörka bakgrunder. De ligger kvar som ”eftersläpningar” eller tillfällig inbränning efter våra testbilder, men är övergående och upplevs inte som störande. Så länge man är noggrann med att sätta TV:n i vänteläge efter man har tittat färdigt (LG kör en ”skärmtvätt” innan den stängs av helt), är inte inbränning något man behöver oroa sig för.

Suverän HDR-kontrast

När man köper en splitter ny TV är det naturligtvis käckt att kunna gotta sig med de allra senaste filmerna och serierna från Blu-ray och streaming. Ett viktigt nyckelord här är den nya HDR-videostandarden (High Dynamic Range) som förbättrar kontrastomfånget och färgspektrat. Här är OLED verkligen i sitt esse, tack vare den suveräna kontrasten.

LG-skärmen har helt klart en fördel i och med stödet för det (enligt vår åsikt) överlägset bästa HDR-formatet Dolby Vision. Dolbys eget HDR-format ger betydligt mer spelrum i kontrast och ljusstyrka från scen till scen, tack vare så kallade dynamiska metadata. Detta ska jämföras med normal HDR10, som sätter ett statiskt ljusförhållande genom hela filmsekvensen.

HDR10 är en öppen standard, medan Dolby kräver både licensavgifter och särskild maskinvara ombord på enheten, därför har inte alla tillverkare varit villiga att ta kostnaden. En jämförelse mellan LG:s OLED-skärm sida vid sida med konkurrenterna lämnar dock inga tvivel om att Dolby-versionen ser betydligt livligare ut. Netflix-serierna har fler detaljer och nyanser från mörkt till ljust. Detta ger LG en klar fördel mot Philips och Panasonic, som inte stöder Dolbys HDR-variant.

Kalibrering av LG 55B7V

LG har varit tvungna att utstå lite kritik i tidigare tester för sina inte särskilt kalibreringsvänliga skärmmenyer. Årets modeller har blivit bättre och har svart bakgrund i stället för bländande vit, och det har blivit lite enklare att göra avancerade inställningar. Vi saknar dock automatisk kalibrering (CALman Autocal), som numera stöds av både Panasonic och Samsung. Det betyder att en fullständig kalibrering tar längre tid.

Gammakurvan är en smula mörk och ojämn direkt ur kartongen. Efter en noggrann 20-punkters kalibrering av vitbalans blev den perfekt. Årets modeller har fått betydligt bättre och jämnare färgkodning (”lookup table” med fler referenspunkter), vilket gör att färgerna faller på plats där de ska. Efter kalibreringen hamnade vi på 0,76 poäng i Colorchecker och en snörrät färgbalans, fullt i klass med en professionell studiomonitor. Klart godkänt!

Vi mätte också ljusstyrkan från OLED55B7V, som visade sig ligga aningen under vad vi uppmätte från 65-tummaren 65E7V. Maximal ljusstyrka är ungefär likadan (680 nits med 10 % av skärmen helt vit) men den minskar något brantare i takt med att testfönstret växer.

Ljudkvalitet

LG-skärmen har inget särskilt påkostat ljudsystem, bara ett par enkla högtalare precis i nederkant av panelen som fyrar av ljudet framåt. Ljudsystemet är helt okej för tal och underhållning men kommer snabbt till korta med musik, filmer och serier. 55OLEDB7V förtjänar helt klart att matchas med ett riktigt högtalarsystem och en soundbar med tillhörande subwoofer (till exempel LG:s egen SJ950) gör helt klart underverk för ljudet.

Slutsats

Det tar bara ett par sekunder att konstatera att LG OLED55B7V:s prestanda enkelt kan mäta sig med de bästa LCD-skärmarna där ute när det gäller svärta och kontrast. Inte bara det – den påminner mycket om LG:s egen (och mycket dyrare) E7-modell i ren och skär bildkvalitet! Ljudet är lite spinkigt men för de som vill ha bästa möjliga bild till ett rimligt pris är LG:s budget-OLED ett av de bästa TV-inköpen man kan göra just nu.

 

<
>
LG OLED55B7V är minimalistisk och passar i vilket vardagasrum som helst.
Bästa pris på LGOLED55B7V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

LG OLED55B7V
55-tums 4K OLED
3840 x 2160
Dolby Vision/HDR
4 HDMI, 3 USB
Magic Remote
Webb: lg.com/se

Pris: 25000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.