test: LG OLED65E8PLA

LG OLED65E8PLA
LG OLED65E8PLA

Lyx-OLED

Med LG:s ”nästan-toppmodell” i E8-serien får du fenomenal bildkvalitet i en läcker inpackning, men det kostar därefter.

Plus
Superb kontrast, svärta och färgåtergivning samt brett formatstöd gör detta till en seriös skärm för ”binge-watching”.
Minus
Trots ett läckert utseende lyckas inte E8 helt att motivera merkostnaden jämfört med småsyskonen i C8- och B8-serien.

Ända från början har OLED varit en teknik som vi förknippat med läcker design, höga prestanda – och höga priser. Nu är priserna på väg ner och i dag går det faktiskt att lägga beslag på en 65-tums OLED för närmare 20 000 kronor! Då handlar det visserligen om förra årets modeller och om grundmodellerna, inte de riktiga ”highend-godbitarna”. Vill du ha det allra bästa i form av finesser, bildkvalitet och design så får du vara beredd att betala mer.

E-serien från LG har traditionellt varit modeller i det övre pris- och kvalitetsskiktet och årets OLED65E8 är inget undantag. Tillsammans med den lövtunna ”Wallpaper” OLED W8 är det den mest exklusiva som LG levererar i år.

OLED E8: Design

Det första vi märker när vi packar upp E8 är att den känns tyngre, mer välgjord och exklusiv. B8 och C8 har en ganska så ordinär konstruktion av plast och metall medan har E8 ett lyxigt ”Picture on Glass”-utförande där OLED-panelen är limmad på en härdad glasplatta. Det ger en mycket tyngre, styvare och mer gedigen konstruktion. På B8 och C8 kan man uppleva små ojämnheter och vågiga effekter på grund av den lövtunna panelen, men E8 har en fullständigt platt och opåverkad skärmyta. Glasplattan gör faktiskt att E8 är lite tjockare än dess mindre syskon. Å andra sidan känns det inte som om den ska knäckas varje gång vi flyttar på den.

Glasplattan går ända ner till bordskanten, där den möts av en diskret sockel. Där sitter också den framåtvända högtalardelen.

Förutom bordsmontering kan man givetvis montera LG-skärmen på väggen. I båda fallen ger den transparenta glasplattan ett snyggt intryck av en bild som nästan svävar i luften. Det ser riktigt läckert ut och om vi fick välja så skulle vi definitivt föredra det här utförandet hemma i vardagsrummet. Det enda som stör oss lite är att LG inte har hittat på en elegant lösning för att gömma undan kablarna.

Annons: Artikeln fortsätter nedan
(Foto: Tillverkare)

Användning och finesser

E8 har alltså en betydligt snyggare utformning än småsyskonen i B8- och C8-serierna. På insidan finns däremot fler likheter än skillnader. E8 använder samma WebOS 4.0 som vi känner igen från övriga LG-modeller, och är minsann inget att förakta. Menysystemet med pekfjärrkontrollen Magic Remote är fortfarande en av våra favoriter. LG-skärmen startar blixtsnabbt från standby och växlar kvickt mellan olika typer av innehåll. Här finns också ett brett urval av appar och innehåll, inklusive Netflix och Amazon Prime.

Bildkvalitet

OLED65E8 har en toppmodern OLED-panel av 2018 års årgång, i kombination med den grymmaste bildbehandlingen. Den är det sydkoreanernas nyutvecklade Alpha 9-bildprocessor som står för. E8 har alltså mycket gemensamt med C8, som vi redan har positiva erfarenheter av.

Den enastående bildkvaliteten från OLED bör vid det här laget vara välkänd för de flesta av Ljud & Bilds läsare, men det skadar inte att upprepa vad vi sagt tidigare. På en OLED-skärm är varje liten pixel självlysande (self-emissive). Det ger en fenomenal kontrast och en beckmörk svärta som är den perfekta ”bakgrunden” för filmer och serier. Här finns inga störande ljuseffekter, bara en kristallklar bild som till och med bevarar samma utseende oavsett om man sitter precis framför skärmen eller ut mot sidan.

Med LG-skärmen är allt dukat för riktigt stora filmupplevelser. Vi börjar med science fiction-filmen Ready Player One och får bevittna ett fyrverkeri av färger. Steven Spielberg tar oss med in i sin virtuella drömvärld och LG-skärmen förmedlar upplevelsen helt utan filter. Det ser nästan bättre ut än när vi såg filmen första gången på bio! I spelvärlden Oasis växlas snabbt mellan olika tid och miljöer, och LG tacklar det utmanande bildmaterialet utan att lägga till övermättade färger eller oönskat brus. Det ser helt enkelt magiskt ut.

Det bör påpekas att vi tittar på – nej, njuter av – filmen i högsta möjliga kvalitet, på 4K Blu-ray med Dolby Vision HDR-formatet. Dolby-versionen ser verkligen häftig ut och ger LG en fördel mot TV-apparater som inte stöder det licensierade formatet.

LG-skärmen är perfekt för de som gillar att ”binge-watcha” filmer och serier. Allt man behöver göra är att släcka belysningen och suga i sig den explosiva kontrasten. När det gäller rörelser är LG-skärmen en av de mjukaste vi har sett. Sport och spel serveras med jämna och sömlösa rörelser som inte bryts upp i orenheter eller förvrängningar.

OLED65E8 saknar dock inte konkurrenter. Både Sony, Panasonic och Philips har oerhört kapabla OLED-skärmar i sina stall, som också kan erbjuda det där lilla extra. Sony AF8 och AF9 med sin innovativa högtalarlösning, Panasonic med sin studio-aktiga bildprecision och potenta ljudsektion, samt Philips med sin färgstarka Ambilight-belysning! De har alla något ”extra” att erbjuda som LG E8 saknar.

(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

E-serien brukar skilja sig från mängden med ett strålande ljud: föregångaren E7 hade en komplett soundbar integrerad i sockeln. I årets E8-variant har LG, något överraskande, valt en betydligt tunnare högtalarlösning. Det både ser och hör man tyvärr: även om ljudet är märkbart tydligare och fylligare än i lillebror OLED65B8 så får man inte den riktigt stora wow-känslan. Röster framträder tydligt tack vare de framåtriktade högtalarna. Men skillnaden är betydligt mindre än förväntat. Musiklyssning avslöjar också en störande resonans i basen. Vi spelade den utmanande ”Thanks to you” med Boz Scaggs och den fick hela TV-skalet att vibrera!

LG E8 får leta förgäves efter det distinkta och kraftfulla ljudet som Sony får ur sina OLED-skärmar, och hänger inte heller med Technics-högtalarna i Panasonic 65FZ950. En positiv egenskap är däremot att LG-skärmen har inbyggd processning av Dolby Atmos-surroundljud. Det betyder att den kan ta emot, avkoda och spela det tredimensionella ljudformatet. Vilket är extra praktiskt om man vill koppla in en extern Atmos-soundbar. Och det vill man ju!

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

På papperet har LG OLED65E8 allt som behövs för att ge hejdundrande TV-upplevelser. Kristallklar bild, användarvänlig skötsel och läcker byggkvalitet gör tveklöst detta till en väldigt komplett TV. Problemet är det höga priset: Med ungefär samma bildpanel och teknik som B8 och C8 har E8 svårt att motivera den stora prisskillnaden. Inte heller ljudet lever upp till förväntningarna. Om du inte är extra intresserad av design så rekommenderar vi hellre att du köper en OLED65C8 och lägger till en soundbar!

Bästa pris på LG OLED65E8PLA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K OLED
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: WebOS 4.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optisk digital ljudutgång
  • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor
  • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
  • Webb: lg.com
LG OLED65E8PLA produktside
Pris: 58 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.