TEST AV LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.

Ljud & Bild tycker:
LG OLED 65E7V har en suverÀn kontrast, bottenlös svarta och imponerande ljusstyrka, vilket gör den till en utmÀrkt TV för sport, serier, filmer och spel.
Priset Àr styvt och 65E7V fÄr stÄ ut med konkurrens frÄn andra LG-modeller som erbjuder mycket av samma bildkvalitet till lÀgre pris.

Det Àr ingen tvekan om att 2017 Àr det stora genombrottsÄret för OLED. LG har lÀnge nÀstan haft monopol pÄ tekniken, men i Är fÄr de sÀllskap av Sony, Panasonic, Philips och andra mÀrken som ocksÄ kommer att erbjuda OLED-TV till sina kunder. Och panelerna? De kommer frÄn just LG. Det tolkar vi som en ganska sÄ stor förtroendeförklaring!

Det faktum att flera tillverkare nu trycker OLED till sitt bröst bör inte komma som nÄgon stor överraskning. Tekniken har mÄnga fördelar nÀr det gÀller kontrast, svÀrta, fÀrgÄtergivning och inte minst betraktningsvinkel. Allt detta innebÀr en suverÀn bildkvalitet.

Foto: LG
Foto: LG

LG levererade en av förra Ärets solklart bÀsta TV-apparater, 65E6V, som vi till slut utsÄg till Ärets bÀsta highend-TV. SÄ förvÀntningarna pÄ eftertrÀdaren 65E7V Àr ganska sÄ höga!

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

OLED 65E7V

Med allt hĂ„rdare konkurrens pĂ„ ”hemmabana”, och inte minst QLED frĂ„n Ă€rkerivalen Samsung som en potentiell utmanare, har LG varit tvungna att uppgradera 2016-modellerna pĂ„ flera omrĂ„den.

65E7V har i princip samma typ av panel som förra Ärets modeller (LG förnyar sina paneler vartannat Är). Skillnaderna finns frÀmst i uppgraderade chippar och bildbehandlingen (mjukvara). 65E7V har ocksÄ fÄtt ett nytt filter som minimerar reflexer och tar bort det lilla fÀrgstick av magenta som funnits i tidigare generationer.

Det exklusiva utförandet Àr en del av det man betalar extra för om man vÀljer E7 i stÀllet för de billigare C7- och B7-modellerna.
Det exklusiva utförandet Àr en del av det man betalar extra för om man vÀljer E7 i stÀllet för de billigare C7- och B7-modellerna.

Det Àr ingen tvekan om att vi har att göra med en dyr TV. Priset för en 65-tummare i E-serien ligger pÄ drygt 60 000 kronor, fast vi kan nog förvÀnta oss bÀttre priser lÀngre fram. FöregÄngaren 65E6V kostade ungefÀr 80 000 nÀr den kom men sjönk till ungefÀr hÀlften under sÀsongen.

Design

LG har vĂ€ckt stor uppmĂ€rksamhet med Ă„rets flaggskepp, den lövtunna OLED-skĂ€rmen 65W7V som gĂ„r att hĂ€nga rĂ€tt pĂ„ vĂ€ggen med hjĂ€lp av magneter. Men frĂ„gar du oss sĂ„ Ă€r 65E7V riktigt lĂ€cker den ocksĂ„! E7V har ett sĂ„ kallat ”Picture on glass”-utförande dĂ€r OLED-panelen Ă€r limmad ovanpĂ„ en tunn glasplatta. Det ger ett elegant, ramlöst uttryck samtidigt som konstruktionen förstĂ€rker den ganska sĂ„ sköra OLED-panelen. TV:n Ă€r inte mycket tjockare Ă€n en mobiltelefon, men blir lite tjockare ner mot botten dĂ€r all elektronik, högtalarna och anslutningarna sitter.

AnvÀndning och finesser

MÄnga TV-tillverkare anvÀnder numera Android som operativsystem men LG hÄller fast vid sitt eget (WebOS 3.5). Detta har utan tvekan gett dem större kontroll över anvÀndarupplevelsen. LG-skÀrmen har snygg grafik och Àr enkel att sköta med hjÀlp av pekfjÀrrkontrollen Magic Remote. Det vi först lÀgger mÀrke till jÀmfört med föregÄngaren Àr att E7V reagerar Ànnu snabbare. TV:n sÀtts pÄ blixtsnabbt och du kan vÀxla mellan olika menyer och innehÄll pÄ rekordtid. Du kan sjÀlv anpassa menyraden med det innehÄll och de appar du vill.

LG:s WebOS grÀnssnitt Àr enkelt och överskÄdligt, appar och innehÄll ligger sorterade pÄ en menyrad. Foto: Audun Hage
LG:s WebOS grÀnssnitt Àr enkelt och överskÄdligt, appar och innehÄll ligger sorterade pÄ en menyrad. Foto: Audun Hage

De som gillar 3D-film bör lĂ€gga mĂ€rke till att LG:s 2017-modeller inte lĂ€ngre stöder 3D. Å andra sidan bör OLED 65E7V vara en attraktiv skĂ€rm för gaming-intresserade. Vi mĂ€tte bildfördröjningen (input lag) till lĂ„ga 25 ms med vĂ„rt Leo Bodnar-test.

Bildkvalitet

OLED har som bekant ett antal bildmÀssiga fördelar jÀmfört med LCD och detta mÀrks Ànnu tydligare nÀr vi fÄr in LG-skÀrmen i testrummet. Till och med en utmÀrkt LCD-toppmodell som Sony KD-65XE9305 överskuggas av vad LG Ästadkommer.

Nyckelordet nĂ€r vi ska beskriva 65E7V Ă€r KONTRAST. Nykomlingen frĂ„n LG har en suverĂ€n djupkĂ€nsla och vi kan knappt minnas att ha sett mer levande bilder. VĂ„ra referensklipp frĂ„n filmer som ”Dark Knight”, ”Prometheus” och ”The Revenant” (UHD Blu-ray) har aldrig sett bĂ€ttre ut. LG-skĂ€rmen har en förmĂ„ga att suga in oss i handlingen och Ă„terger detaljer som vi knappt har lagt mĂ€rke till förut.

Till skillnad frĂ„n LCD-skĂ€rmarna har 65E7V noll problem med ljusfördelningen. HĂ€r finns inga irriterande ljusflĂ€ckar (clouding) eller ojĂ€mnheter i bakgrundsbelysningen som stör upplevelsen. Den hĂ€r förmĂ„gan att Ă„terge bilden mot en helt svart bakgrund kan pĂ„minna om en plasma-TV och Ă€r vĂ€ldigt beroendeframkallande nĂ€r man en gĂ„ng har upplevt det. SvĂ€rtan Ă€r en smula förbĂ€ttrad i Ă„rets modell jĂ€mfört med 65E6V. FöregĂ„ngaren hade en tendens att gro igen i de mörkaste omrĂ„dena men 65E7V har en precis Ă„tergivning av de mörkaste grĂ„tonerna. Det ser man enkelt i de mörka scenerna i ”Daredevil” och ”Iron Fist” (Netflix).

Netflix-serien Iron Fist ser mycket bÀttre ut i Dolby Vision-version. Foto: Audun Hage
Netflix-serien Iron Fist ser mycket bÀttre ut i Dolby Vision-version. Foto: Audun Hage

 

Sport ser ocksÄ riktigt lÀckert ut pÄ LG-skÀrmen. Vi jÀmförde bland annat med Sonys nya 65A1 OLED och efter vad vi kunde se Àr LG 65E7V minst lika bra pÄ skÀrpa och rörelser.

FĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r ocksĂ„ imponerande. VĂ„ra mĂ€tningar avslöjar att Film- och ISF-lĂ€get Ă€r de mest korrekta frĂ„n fabrik, men Ă€ven Standard ser helt anvĂ€ndbart ut. Det som utmĂ€rker LG-skĂ€rmen, precis som tidigare OLED-skĂ€rmar, Ă€r att fĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r densamma var man Ă€n sitter. MĂ„nga LCD-skĂ€rmar Ă€ndrar karaktĂ€r om man tittar pĂ„ dem frĂ„n sidan, men OLED Ă€r mer eller mindre opĂ„verkade av detta. 65E7V uppvisar inte heller nĂ„gra tecken pĂ„ ojĂ€mna fĂ€rger, fĂ€rgstick eller vinjettering pĂ„ nĂ„gra stĂ€llen pĂ„ skĂ€rmen. DĂ€remot noterade vi ett par smĂ„ tendenser till tillfĂ€lligt inbrĂ€nning (sĂ„ kallad ”image retention”) i nĂ„gra av vĂ„ra testbilder.

SuverĂ€n kontrast – Ă€ven med HDR

Ljusstyrka har alltid varit en av OLED-teknikens svagheter. VĂ„ra erfarenheter av TV-tester 2016 var att vi ville ha svĂ€rtan frĂ„n OLED i kombination med ljusstyrkan pĂ„ LCD! Även om de mest vĂ€lutrustade LCD-skĂ€rmarna numera kan skryta med en ljusstyrka pĂ„ 1000-1500 nits eller mer sĂ„ klarar en OLED bara ungefĂ€r hĂ€lften sĂ„ mycket, pĂ„ ett mindre skĂ€rmomrĂ„de. Detta Ă€r inget problem med normalt TV-tittande, eftersom LG-skĂ€rmen har gott om ljusstyrka till allt TV-material. SvĂ„righeten kan vara nĂ€r man tittar pĂ„ filmer eller serier i HDR-format som innehĂ„ller mer ljus- och kontrastinformation. NĂ„gra av de ljusaste nyanserna kan gĂ„ förlorade om skĂ€rmen inte orkar hĂ€nga med.

OLED-skĂ€rmarna har dock ett Ă€ss i rockĂ€rmen. Den överlĂ€gsna svĂ€rtan gör att det totala kontrastomfĂ„nget blir mycket bra. Detta i kombination med korrekt bildbehandling (tone mapping) innebĂ€r att LG E7 delvis lyckas kompensera för bristen pĂ„ ”nits”.

LG har försökt förbÀttra ljusstyrkan i Ärets modeller och hÀvdar att de har en ökning med 25 %. Och vÄra mÀtningar av 65E7V var ocksÄ imponerande för OLED. Med det minsta testfönstret (10 % av skÀrmen) fick vi hela 700 nits och i stÀllet för att sjunka gradvis sÄ ökade ljusstyrkan faktiskt gradvis uppÄt mot 800 nits! Med 18 % fönster fick vi 650 nits och med 25 % 500 nits. Med hela skÀrmen helt vit blev det 210 nits. Det Àr faktiskt bÀttre Àn flera av LCD-skÀrmarna vi har mÀtt hittills.

HDR och Dolby Vision

Men viktigare Ă€n alla mĂ€tningar Ă€r hur det ser ut i praktiken, och hĂ€r visar sig LG:s OLED vara en av de grymmaste HDR-skĂ€rmarna vi har sett hittills! Mycket beror pĂ„ stödet för det mer avancerade Dolby Vision HDR-format. Dolbys dynamiska metadata anger ljusstyrkan ”frame by frame” och garanterar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att bĂ„de mörka och ljusa scener kan Ă„terges optimalt.

Med hjĂ€lp av HDR-material frĂ„n Netflix (”Iron Fist”, som finns i bĂ„de DV och HDR-10) kunde vi testa detta i praktiken och skillnaden Ă€r slĂ„ende. Dolby Vision-version ser mycket bĂ€ttre ut i scen efter scen! Vi sĂ„g ocksĂ„ att det var bĂ€ttre tryck i de ljusa scenerna, samt fler detaljer i de mörka. Dolby-versionen av ”Iron Fist” verkade helt enkelt mer intelligent och mer tittvĂ€nlig Ă€n HDR-10-versionen, som jĂ€mförelsevis var mörk och grĂ„. Det Ă€r ingen tvekan om att LG har en stor fördel mot de skĂ€rmar som inte stöder Dolby Vision.

Kalibrering

CalMAN ColorChecker bekrĂ€ftar att LG-skĂ€rmens fĂ€rgĂ„tergivning Ă€r ”spot on”.
CalMAN ColorChecker bekrĂ€ftar att LG-skĂ€rmens fĂ€rgĂ„tergivning Ă€r ”spot on”.

LG OLED 65E7V har flera olika bildlĂ€gen. Bland dem finns instĂ€llningen ”expert mörk”, som Ă€r det mest neutrala och korrekta frĂ„n fabrik och det bĂ€sta utgĂ„ngslĂ€get för ytterligare finjustering. Tidigare OLED-generationer har varit en utmaning att kalibrera pĂ„ grund av den stora och ljusa menyn som poppar upp varje gĂ„ng man gör en justering. PĂ„ 2017-modellerna Ă€r den reducerad till en liten meny i ena hörnet, som inte kommer i vĂ€gen för vĂ„r mĂ€tsond. Tack och lov för det!

Efter justerat ljusstyrkan en smula för att undvika ”black crush” och en justering av primĂ€r- och sekundĂ€rfĂ€rger i Avancerat-menyn fick vi en nĂ€stan ”spikrak” fĂ€rgbalans i bĂ„de SDR- och HDR-lĂ€ge. Se mer i vĂ„r kalibreringsrapport.

LG OLED65E7 kalibreringsrapport (SDR)
LG OLED65E7 kalibreringsrapport  (HDR)

Ljudkvalitet

E-serien frÄn LG skiljer sig frÄn C- och B-serien genom att ha ett nÄgot mer pÄkostat ljudsystem. Högtalarna sitter dolda i en liten soundbar som gÄr i ett med fronten pÄ skÀrmen Detta Àr en bÄde elegant och vÀlljudande lösning. RöstÄtergivningen Àr stark och tydlig och LG-skÀrmen kan spela högt och rent utan att förvrÀnga ljudet. Dessutom kan 65E7V skryta med Dolby Atmos-ljud, vilket Àr ganska sÄ speciellt för en TV. I praktiken handlar det om en stereoversion av Atmos, inte tvÀttÀkta 3D-ljud som vi kÀnner igen frÄn hemmabion.

Slutsats

Det Ă€r uppenbart att LG har lyckats höja ribban lite frĂ„n förra Ă„ret: 65E7V har en grym kontrast, Ă€nda frĂ„n svartaste svart upp till det ljusaste ljusa. Detta Ă€r en av de mest imponerande TV-skĂ€rmarna vi har sett! TyvĂ€rr Ă€r den ocksĂ„ en av de dyraste. Den stora frĂ„gan Ă€r dĂ€rför om den Ă€r ”bĂ€ttre” Ă€n dess billigare kusiner C7 och B7, som bortsett frĂ„n ett par kosmetiska skillnader har mycket likartade specifikationer. Om 65E7V kan motivera det högre priset Ă„terstĂ„r för oss att testa. Men Ă€nnu sĂ„ lĂ€nge Ă€r detta vĂ„r nya referens!

Fakta & Betyg:
 • LG OLED65E7V
  65-tums 4K OLED, 3840x2160
  Dolby Vision/HDR
  4 HDMI, 3 USB
  Magic Remote

  Pris: 65,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: Panasonic TX-65EX780E

  UtmÀrkt allroundare

  Panasonics nya LCD-toppmodell har tjusiga prestanda och en naturtrogen bild – en strĂ„lande skĂ€rm för film, sport och spel.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×