LG OLED65E7V

Juni 2017LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

Läcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skärm till en säker vinnare.

Plus
LG OLED 65E7V har en suverän kontrast, bottenlös svarta och imponerande ljusstyrka, vilket gör den till en utmärkt TV för sport, serier, filmer och spel.
Minus
Priset är styvt och 65E7V får stå ut med konkurrens från andra LG-modeller som erbjuder mycket av samma bildkvalitet till lägre pris.

Det är ingen tvekan om att 2017 är det stora genombrottsåret för OLED. LG har länge nästan haft monopol på tekniken, men i år får de sällskap av Sony, Panasonic, Philips och andra märken som också kommer att erbjuda OLED-TV till sina kunder. Och panelerna? De kommer från just LG. Det tolkar vi som en ganska så stor förtroendeförklaring!

Det faktum att flera tillverkare nu trycker OLED till sitt bröst bör inte komma som någon stor överraskning. Tekniken har många fördelar när det gäller kontrast, svärta, färgåtergivning och inte minst betraktningsvinkel. Allt detta innebär en suverän bildkvalitet.

Foto: LG
Foto: LG

LG levererade en av förra årets solklart bästa TV-apparater, 65E6V, som vi till slut utsåg till årets bästa highend-TV. Så förväntningarna på efterträdaren 65E7V är ganska så höga!

OLED 65E7V

Med allt hårdare konkurrens på ”hemmabana”, och inte minst QLED från ärkerivalen Samsung som en potentiell utmanare, har LG varit tvungna att uppgradera 2016-modellerna på flera områden.

65E7V har i princip samma typ av panel som förra årets modeller (LG förnyar sina paneler vartannat år). Skillnaderna finns främst i uppgraderade chippar och bildbehandlingen (mjukvara). 65E7V har också fått ett nytt filter som minimerar reflexer och tar bort det lilla färgstick av magenta som funnits i tidigare generationer.

Det exklusiva utförandet är en del av det man betalar extra för om man väljer E7 i stället för de billigare C7- och B7-modellerna.
Det exklusiva utförandet är en del av det man betalar extra för om man väljer E7 i stället för de billigare C7- och B7-modellerna.

Det är ingen tvekan om att vi har att göra med en dyr TV. Priset för en 65-tummare i E-serien ligger på drygt 60 000 kronor, fast vi kan nog förvänta oss bättre priser längre fram. Föregångaren 65E6V kostade ungefär 80 000 när den kom men sjönk till ungefär hälften under säsongen.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Design

LG har väckt stor uppmärksamhet med årets flaggskepp, den lövtunna OLED-skärmen 65W7V som går att hänga rätt på väggen med hjälp av magneter. Men frågar du oss så är 65E7V riktigt läcker den också! E7V har ett så kallat ”Picture on glass”-utförande där OLED-panelen är limmad ovanpå en tunn glasplatta. Det ger ett elegant, ramlöst uttryck samtidigt som konstruktionen förstärker den ganska så sköra OLED-panelen. TV:n är inte mycket tjockare än en mobiltelefon, men blir lite tjockare ner mot botten där all elektronik, högtalarna och anslutningarna sitter.

Användning och finesser

Många TV-tillverkare använder numera Android som operativsystem men LG håller fast vid sitt eget (WebOS 3.5). Detta har utan tvekan gett dem större kontroll över användarupplevelsen. LG-skärmen har snygg grafik och är enkel att sköta med hjälp av pekfjärrkontrollen Magic Remote. Det vi först lägger märke till jämfört med föregångaren är att E7V reagerar ännu snabbare. TV:n sätts på blixtsnabbt och du kan växla mellan olika menyer och innehåll på rekordtid. Du kan själv anpassa menyraden med det innehåll och de appar du vill.

LG:s WebOS gränssnitt är enkelt och överskådligt, appar och innehåll ligger sorterade på en menyrad. Foto: Audun Hage
LG:s WebOS gränssnitt är enkelt och överskådligt, appar och innehåll ligger sorterade på en menyrad. Foto: Audun Hage

De som gillar 3D-film bör lägga märke till att LG:s 2017-modeller inte längre stöder 3D. Å andra sidan bör OLED 65E7V vara en attraktiv skärm för gaming-intresserade. Vi mätte bildfördröjningen (input lag) till låga 25 ms med vårt Leo Bodnar-test.

Bildkvalitet

OLED har som bekant ett antal bildmässiga fördelar jämfört med LCD och detta märks ännu tydligare när vi får in LG-skärmen i testrummet. Till och med en utmärkt LCD-toppmodell som Sony KD-65XE9305 överskuggas av vad LG åstadkommer.

Nyckelordet när vi ska beskriva 65E7V är KONTRAST. Nykomlingen från LG har en suverän djupkänsla och vi kan knappt minnas att ha sett mer levande bilder. Våra referensklipp från filmer som ”Dark Knight”, ”Prometheus” och ”The Revenant” (UHD Blu-ray) har aldrig sett bättre ut. LG-skärmen har en förmåga att suga in oss i handlingen och återger detaljer som vi knappt har lagt märke till förut.

Till skillnad från LCD-skärmarna har 65E7V noll problem med ljusfördelningen. Här finns inga irriterande ljusfläckar (clouding) eller ojämnheter i bakgrundsbelysningen som stör upplevelsen. Den här förmågan att återge bilden mot en helt svart bakgrund kan påminna om en plasma-TV och är väldigt beroendeframkallande när man en gång har upplevt det. Svärtan är en smula förbättrad i årets modell jämfört med 65E6V. Föregångaren hade en tendens att gro igen i de mörkaste områdena men 65E7V har en precis återgivning av de mörkaste gråtonerna. Det ser man enkelt i de mörka scenerna i ”Daredevil” och ”Iron Fist” (Netflix).

Netflix-serien Iron Fist ser mycket bättre ut i Dolby Vision-version. Foto: Audun Hage
Netflix-serien Iron Fist ser mycket bättre ut i Dolby Vision-version. Foto: Audun Hage

 

Sport ser också riktigt läckert ut på LG-skärmen. Vi jämförde bland annat med Sonys nya 65A1 OLED och efter vad vi kunde se är LG 65E7V minst lika bra på skärpa och rörelser.

Färgåtergivningen är också imponerande. Våra mätningar avslöjar att Film- och ISF-läget är de mest korrekta från fabrik, men även Standard ser helt användbart ut. Det som utmärker LG-skärmen, precis som tidigare OLED-skärmar, är att färgåtergivningen är densamma var man än sitter. Många LCD-skärmar ändrar karaktär om man tittar på dem från sidan, men OLED är mer eller mindre opåverkade av detta. 65E7V uppvisar inte heller några tecken på ojämna färger, färgstick eller vinjettering på några ställen på skärmen. Däremot noterade vi ett par små tendenser till tillfälligt inbränning (så kallad ”image retention”) i några av våra testbilder.

Suverän kontrast – även med HDR

Ljusstyrka har alltid varit en av OLED-teknikens svagheter. Våra erfarenheter av TV-tester 2016 var att vi ville ha svärtan från OLED i kombination med ljusstyrkan på LCD! Även om de mest välutrustade LCD-skärmarna numera kan skryta med en ljusstyrka på 1000-1500 nits eller mer så klarar en OLED bara ungefär hälften så mycket, på ett mindre skärmområde. Detta är inget problem med normalt TV-tittande, eftersom LG-skärmen har gott om ljusstyrka till allt TV-material. Svårigheten kan vara när man tittar på filmer eller serier i HDR-format som innehåller mer ljus- och kontrastinformation. Några av de ljusaste nyanserna kan gå förlorade om skärmen inte orkar hänga med.

OLED-skärmarna har dock ett äss i rockärmen. Den överlägsna svärtan gör att det totala kontrastomfånget blir mycket bra. Detta i kombination med korrekt bildbehandling (tone mapping) innebär att LG E7 delvis lyckas kompensera för bristen på ”nits”.

LG har försökt förbättra ljusstyrkan i årets modeller och hävdar att de har en ökning med 25 %. Och våra mätningar av 65E7V var också imponerande för OLED. Med det minsta testfönstret (10 % av skärmen) fick vi hela 700 nits och i stället för att sjunka gradvis så ökade ljusstyrkan faktiskt gradvis uppåt mot 800 nits! Med 18 % fönster fick vi 650 nits och med 25 % 500 nits. Med hela skärmen helt vit blev det 210 nits. Det är faktiskt bättre än flera av LCD-skärmarna vi har mätt hittills.

HDR och Dolby Vision

Men viktigare än alla mätningar är hur det ser ut i praktiken, och här visar sig LG:s OLED vara en av de grymmaste HDR-skärmarna vi har sett hittills! Mycket beror på stödet för det mer avancerade Dolby Vision HDR-format. Dolbys dynamiska metadata anger ljusstyrkan ”frame by frame” och garanterar på så sätt att både mörka och ljusa scener kan återges optimalt.

Med hjälp av HDR-material från Netflix (”Iron Fist”, som finns i både DV och HDR-10) kunde vi testa detta i praktiken och skillnaden är slående. Dolby Vision-version ser mycket bättre ut i scen efter scen! Vi såg också att det var bättre tryck i de ljusa scenerna, samt fler detaljer i de mörka. Dolby-versionen av ”Iron Fist” verkade helt enkelt mer intelligent och mer tittvänlig än HDR-10-versionen, som jämförelsevis var mörk och grå. Det är ingen tvekan om att LG har en stor fördel mot de skärmar som inte stöder Dolby Vision.

Kalibrering

CalMAN ColorChecker bekräftar att LG-skärmens färgåtergivning är ”spot on”.
CalMAN ColorChecker bekräftar att LG-skärmens färgåtergivning är ”spot on”.

LG OLED 65E7V har flera olika bildlägen. Bland dem finns inställningen ”expert mörk”, som är det mest neutrala och korrekta från fabrik och det bästa utgångsläget för ytterligare finjustering. Tidigare OLED-generationer har varit en utmaning att kalibrera på grund av den stora och ljusa menyn som poppar upp varje gång man gör en justering. På 2017-modellerna är den reducerad till en liten meny i ena hörnet, som inte kommer i vägen för vår mätsond. Tack och lov för det!

Efter justerat ljusstyrkan en smula för att undvika ”black crush” och en justering av primär- och sekundärfärger i Avancerat-menyn fick vi en nästan ”spikrak” färgbalans i både SDR- och HDR-läge. Se mer i vår kalibreringsrapport.

LG OLED65E7 kalibreringsrapport (SDR)
LG OLED65E7 kalibreringsrapport  (HDR)

Ljudkvalitet

E-serien från LG skiljer sig från C- och B-serien genom att ha ett något mer påkostat ljudsystem. Högtalarna sitter dolda i en liten soundbar som går i ett med fronten på skärmen Detta är en både elegant och välljudande lösning. Röståtergivningen är stark och tydlig och LG-skärmen kan spela högt och rent utan att förvränga ljudet. Dessutom kan 65E7V skryta med Dolby Atmos-ljud, vilket är ganska så speciellt för en TV. I praktiken handlar det om en stereoversion av Atmos, inte tvättäkta 3D-ljud som vi känner igen från hemmabion.

Slutsats

Det är uppenbart att LG har lyckats höja ribban lite från förra året: 65E7V har en grym kontrast, ända från svartaste svart upp till det ljusaste ljusa. Detta är en av de mest imponerande TV-skärmarna vi har sett! Tyvärr är den också en av de dyraste. Den stora frågan är därför om den är ”bättre” än dess billigare kusiner C7 och B7, som bortsett från ett par kosmetiska skillnader har mycket likartade specifikationer. Om 65E7V kan motivera det högre priset återstår för oss att testa. Men ännu så länge är detta vår nya referens!

<
>
LG OLED65E7V är verkligen tunn. Högtalarna sitter dolda i en integrerad soundbar-högtalare i sockeln.
Bästa pris på LG OLED65E7V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

LG OLED65E7V
65-tums 4K OLED, 3840x2160
Dolby Vision/HDR
4 HDMI, 3 USB
Magic Remote

Pris: 65000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.