TEST AV LG OLED55B6V

OLED pÄ rea

En tvÀttÀkta OLED-TV med 4K-upplösning för bara lite drygt 20 000 kronor? Ja tack!

Ljud & Bild tycker:
HĂ€r fĂ„r du alla vĂ€lbekanta OLED-egenskaper, med superb kontrast och svĂ€rta, knivskarpa detaljer och bred betraktningsvinkel – till ett vĂ€ldigt rimligt pris.
Kostar fortfarande mer Àn mÄnga LCD-konkurrenter. 55B6 kan inte skryta med lika imponerande ljusstyrka som LCD, vilket mÀrks med HDR-videomaterial. Ljudet Àr inte heller nÄgot att skriva hem om.

De flesta TV-entusiaster Àr överens om att OLED Àr i en klass för sig nÀr det gÀller bildkvalitet. SÀttet som OLED-skÀrmarna bygger upp bilden pÄ, med förmÄgan att tÀnda och slÀcka varenda liten pixel individuellt, ger ett par klara fördelar jÀmfört med LCD-paneler som krÀver genomlysning. Skillnaden i kontrast och svÀrta syns enkelt och ger helt klart en bÀttre bild, framför allt nÀr den kombineras med modern 4K-upplösning.
TyvÀrr har Àven priset pÄ OLED-tekniken legat en bra bit över de bÀsta LCD-skÀrmarnas. 40 000 eller 50 000 kronor för en 55- eller 65-tummare Àr i överkant av vad vanligt folk vill lÀgga pÄ en ny TV, om man inte Àr extra intresserad eller förmögen.
Just dĂ€rför Ă€r nya ”billiga” OLED55B6V extra intressant. Detta Ă€r sydkoreanska LG:s billigaste OLED med 4K-upplösning hittills. Just nu gĂ„r den att köpa för strax över det magiska 20 000-kronorstrecket, med god hjĂ€lp av stormarknadernas priskrig. DĂ„ Ă€r frĂ„gan om 55B6V Ă€r â€Ă€kta vara” eller om LG har varit tvungna att ta nĂ„gra genvĂ€gar?

Smal och lÀcker. OLED55B6 har ett nÄgot mindre pÄkostat utförande Àn lyxserien E6, men Àr fortfarande fin att titta pÄ.
Smal och lÀcker. OLED55B6 har ett nÄgot mindre pÄkostat utförande Àn lyxserien E6, men Àr fortfarande fin att titta pÄ.

Design
Precis som andra OLED-modeller har B6 en smal och minimalistisk design, men den kĂ€nns lite mindre pĂ„kostad i utförandet Ă€n toppmodeller som E6 och G6. E6 har en ”picture on glass”-konstruktion nĂ€stan helt utan ram, dĂ€r OLED-panelen ligger utanpĂ„ ett skikt av glas, medan B6 fĂ„r nöja sig med en mer ordinĂ€r ram och plastinpackning. HĂ€r finns inte heller nĂ„gon pĂ„kostad ljudlimpa inbyggd i sockeln. Men det Ă€r ingen tvekan om att TV:n Ă€r bĂ„de smal och lĂ€cker att titta pĂ„. Baksidan Ă€r mörkgrĂ„, med ett borstat utseende, och sockeln likadan. Men sjĂ€lva ”wow-kĂ€nslan” Ă€r alltsĂ„ lite mindre intensiv.
Det Ă€r vĂ€rt att notera att OLED-skĂ€rmarna ser tunnare och ömtĂ„ligare ut Ă€n traditionella TV-apparater. Eftersom en OLED-panel bestĂ„r av fĂ€rre lager blir den bĂ„de tunnare och potentiellt skörare Ă€n en LCD-panel. DĂ€rför rekommenderas man vara tvĂ„ personer nĂ€r TV:n ska packas upp och stĂ€llas pĂ„ plats. I klartext: detta Ă€r inte en TV du tar tag i med en hand pĂ„ varje sida och bara lyfter upp helt utan vidare. I stĂ€llet ska den lĂ€ggas ned pĂ„ en plan yta innan foten monteras, dĂ€refter kan den lyftas upp pĂ„ TV-bĂ€nken. VĂ„rt testexemplar levererades i en extra tĂ„lig flight case – LG tar uppenbarligen inga risker med sina testexemplar!

Enkel att anvÀnda. LG-skÀrmen styrs enkelt och smidigt med pekfjÀrrkontroll. De viktigaste apparna finns pÄ plats, men utbudet hade kunnat vara bÀttre.
Enkel att anvÀnda. LG-skÀrmen styrs enkelt och smidigt med pekfjÀrrkontroll. De viktigaste apparna finns pÄ plats, men utbudet hade kunnat vara bÀttre.

AnvÀndning och finesser
OLED55B6V kör WebOS 3.0, som Àr LG:s eget grafiska grÀnssnitt. Det Àr bÄde lÀckert att titta pÄ och enkelt att sköta. FjÀrrkontrollen har inbyggd pekfunktion och anvÀnds för att flytta runt en muspekare pÄ skÀrmen och göra olika val.
Ända sedan introduktionen har WebOS-systemet tillhört vĂ„ra favoriter och det mĂ€rks att tredje generationen har blivit betydligt snabbare. App-utbudet Ă€r dĂ€remot inte lika bra: Samsung och andra konkurrenter kan skryta med lite fler intressanta appar. LG har de viktigaste, som Netflix (med 4K och HD), YouTube och diverse andra aktörer, men Ă€nnu sĂ„ lĂ€nge saknas aktuella appar frĂ„n HBO, Canal Digital och andra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anslutningarna Àr relativt bra, fast kontakterna sitter pÄ ett lite speciellt stÀlle. Placeringen nÀra ytterkanten innebÀr att HDMI-kablarna lÀtt blir synliga. Detta gÄr dock att lösa med buntband eller liknande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De som funderar pĂ„ att ha LG-skĂ€rmen som monitor till spel och liknande ska veta att den har ganska sĂ„ genomsnittlig fördröjning i ingĂ„ngen (”input lag”). Vi uppmĂ€tte strax över 50 millisekunder med vĂ„rt Leo Bodnar-test.

OLED55B6 har en vĂ€ldigt hög bildkvalitet. HĂ€r Ă€r Netflix-serien ”Daredevil” som visas i Ă€kta 4K-upplösning.
OLED55B6 har en vĂ€ldigt hög bildkvalitet. HĂ€r Ă€r Netflix-serien ”Daredevil” som visas i Ă€kta 4K-upplösning.

 

Bildkvalitet
Som nÀmnts Àr det frÀmst i bildkvalitet som OLED skiljer sig frÄn mÀngden och det fick vi bekrÀftat nÀr vi testade storebror 65E6. LG:s nÀst bÀsta toppmodell Àr tveklöst en av de allra bÀsta TV-apparaterna som gÄr att köpa för pengar just nu, fast kostar ocksÄ 60 000 kronor (35 000 kronor i 55 tum).
Hur nĂ€ra kommer dĂ„ den betydligt billigare 55B6? VĂ€ldigt nĂ€ra, faktiskt. Även om vi inte har kunnat jĂ€mföra E6 och B6 sida vid sida (testexemplaren Ă€r svĂ„ra att fĂ„ tag i) sĂ„ har de mĂ„nga egenskaper gemensamt och det Ă€r utan tvekan en tvĂ€ttĂ€kta OLED-skĂ€rm vi har att göra med hĂ€r. Enligt informationen Ljud & Bild har tagit del av har 55B6 faktiskt exakt samma bildpanel som 55E6. Skillnaden ligger i bildbehandlingen, dĂ€r B6 har ett annat (och förmodligen billigare) bildchip.
Det första vi lÀgger mÀrke till Àr den nÀstan bottenlösa svÀrtan. LG-skÀrmen Àr i praktiken helt nedslÀckt i de omrÄden som ska vara helt mörka. Det Àr mÄnga som retar sig pÄ LCD-skÀrmarnas ströljus, som bland annat fÄr spelfilmernas mörka fÀlt att se ljusa ut. PÄ OLED-skÀrmen Àr de fullstÀndigt kolsvarta, eftersom bildpunkterna kan vara helt slÀckta.
SvĂ€rtan kommer ocksĂ„ till sin rĂ€tt i sjĂ€lva handlingen. Ta till exempel Netflix-serien Marco Polo: stora delar av serien om Kublai Khans mongoliska armĂ© Ă€r filmad i 4K HDR-kvalitet – och bara i naturligt ljus för att efterlikna tidsperioden. Bilden fĂ„r en helt annan djupkĂ€nsla och realism pĂ„ LG-skĂ€rmen, speciellt nĂ€r rollfigurerna rör sig i nattens dunkla mörker och bara Ă€r upplysta av glödande lampor och facklor. Det ser vĂ€ldigt imponerande ut.

(Foto: Produsenten)
Vi stannar kvar i mörkret. StjĂ€rnhimlen i Star Trek Ă€r ett annat exempel pĂ„ OLED-skĂ€rmens förtrĂ€fflighet, men visar ocksĂ„ att svĂ€rtan kan bli lite överdriven emellanĂ„t. LG-skĂ€rmens fabriksinstĂ€llningar Ă€r i mörkaste laget, sĂ„ ett par av de svagaste stjĂ€rnorna försvinner. Vi föredrar faktiskt att fintrimma ljusstyrkan en smula för att förhindra att bilden gror igen helt. HĂ€r Ă€r det tydligt att B6 har lite grövre steg Ă€n E6. TyvĂ€rr blir ocksĂ„ ett par av de mörkgrĂ„ detaljerna mindre synliga. Även om OLED-tekniken Ă€r överlĂ€gsen med ”svartaste svart” sĂ„ kan vi skymta fler detaljer i de allra bĂ€sta LCD-skĂ€rmarna med LED-bakbelysning (Panasonic 65DX900, Samsung 65KS9505 med flera).

DOLBY VISION:Netflix-serien Marco Polo er tilgjengelig i Dolbys proprietĂŠre HDR-format.
OLED-skĂ€rmen har ocksĂ„ en svaghet nĂ€r det handlar om ljus. De ovan nĂ€mnda LCD-skĂ€rmarna i toppklassen har en fenomenal ljusstyrka pĂ„ 1000 nits eller Ă€nnu mer och kan verkligen smĂ€lla till nĂ€r bildmaterialet krĂ€ver det – sĂ„ mycket att du nĂ€stan kĂ€nner vĂ€rmestrĂ„lningen i ansiktet! OLED-panelerna Ă€r begrĂ€nsade till 500–600 nits och förmĂ„r inte upprĂ€tthĂ„lla samma ljusstyrka pĂ„ en lika stor skĂ€rmyta. Ljusstyrka har blivit extra aktuellt i HDR-sammanhang men Ă€ven i vanliga TV-sĂ€ndningar med mycket vitt (till exempel skidĂ„kning) kan man uppleva att ljusstyrkan kĂ€nns lite tam. Precis som vi nĂ€mnde i testet av OLED65E6 hade vi gĂ€rna velat ha ”bĂ„de och”, alltsĂ„ bĂ„de maximal kontrast och ljusstyrka pĂ„ samma gĂ„ng.
Å andra sidan har 55B6 vĂ€ldigt fina och naturliga fĂ€rger. Kanske det bĂ€sta av allt Ă€r att den bevarar sin karaktĂ€r oavsett vilken vinkel man tittar frĂ„n. Högt, lĂ„gt eller frĂ„n sidan Ă€r fĂ€rgerna lika bra. Flera av de nĂ€mnda LCD-skĂ€rmarna har en vĂ€ldigt snĂ€v betraktningsvinkel, sĂ„ du mĂ„ste nĂ€stan sitta vinkelrĂ€tt framför skĂ€rmen för att fĂ„ en riktigt bra upplevelse. SĂ„dana irritationsmoment slipper du med OLED-skĂ€rmen.
TillfĂ€llig inbrĂ€nning (”image retention”) har varit ett tema i OLED-skĂ€rmarna, alltsĂ„ en tendens att ljusa föremĂ„l som kanalloggor och testbilder kan dröja kvar en stund i bilden. Fenomenet Ă€r speciellt synligt mot grĂ„ bakgrund. LG har vidtagit ett par Ă„tgĂ€rder för att motverka detta (bland annat sĂ„ kallad pixel shift och ett underhĂ„llslĂ€ge innan skĂ€rmen stĂ€ngs av). SĂ„ lĂ€nge man följer ett par förhĂ„llningsregler sĂ„ ska det mycket till för att man rĂ„kar ut för permanent inbrĂ€nning, vilket man kunde riskera med Ă€ldre plasmaskĂ€rmar.

Ljudkvalitet
55B6 fÄr klara sig utan den vÀlgjorda soundbar-högtalaren som E6- och G6-modellerna har. I stÀllet sitter högtalarna i en liten springa pÄ undersidan, och det ger inget speciellt imponerande ljud. Röster kÀnns lite instÀngda och basen Àr tunn. Har du inte redan nÄgon bra ljudanlÀggning sÄ mÀrker du nog snabbt att du behöver en separat ljudlimpa eller nÄgot liknande för att göra den fina bilden full rÀttvisa.

Slutsats
55B6V Àr en enklare och billigare variant av LG:s bÀsta OLED-skÀrmar. Utseende och design inger en lite mindre wow-kÀnsla Àn de dyraste modellerna, men pÄ insidan Àr prestanda ungefÀr lika höga. 55B6V kan skryta med de typiska OLED-fördelarna bÄde nÀr det gÀller svÀrta, kontrast, fÀrger och betraktningsvinkel. Sammantaget tycker vi att OLED55B6V Àr en tuff utmanare Àven till de dyraste LCD-skÀrmarna pÄ marknaden. Med ett pris 23 000 kronor snackar vi ett regelrÀtt fynd!

dolbyvision1

HD och Dolby Vision
LG-skÀrmen stöder Dolby Vision, som Àr Dolbys egen HDR-standard. Till skillnad frÄn vanlig HDR Àr Dolby Vision ett mer slutet system som krÀver konsekvens hela vÀgen frÄn mastring till signalkÀlla och bildvisare, inklusive licensierad hÄrdvara i TV:n. I dagslÀget Àr LG den enda tillverkaren som erbjuder Dolby Vision pÄ vÄra breddgrader hemma, Samsung och de andra hÄller sig till den mer öppna HDR10-standarden.

Fördelen med Dolby Vision Àr sÄ kallade dynamiska metadata som talar om för skÀrmen exakt hur den ska variera ljusstyrkan frÄn scen till scen, till skillnad frÄn HDR10-standarden som faststÀller ett mer statiskt kontrastförhÄllande. Netflix stöder bÄda standarderna och Àven 4K Blu-ray-filmer kan bli tillgÀngliga med Dolby Vision sÄ smÄningom. Om TV:n Àr kompatibel (vilket LG:s Àr) vÀljer den automatiskt Dolby Vision-signalen.

Fakta & Betyg:
 • 55-tums 4K OLED, 3840 x 2160
  WebOS 3.0
  HDR och Dolby Vision
  Pris: 23 000 kr
  Webb: lg.com/se

  Pris: 23,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×