TEST AV LG OLED 65W7V

Första titten pÄ LG OLED W7

Lövtunna OLED W7 Àr LG:s grymmaste OLED-skÀrm hittills, men det finns ett par krux ocksÄ.

Ljud & Bild tycker:
LG:s toppmodell har en utsökt bildkvalitet och en imponerande design och konstruktion med en nÀstan lövtunn bildpanel som hÀngs platt mot vÀggen.
Den separata soundbar-högtalare Àr lÄngtifrÄn lika elegant som skÀrmen. Vi saknar en separat kopplingsbox.

LG har haft stora framgÄngar med OLED de senaste Ären. Det sydkoreanska mÀrket har lÀnge haft ett slags monopol pÄ de avancerade skÀrmarna som Àr kÀnda för sin vackra bildkvalitet och slimmade formfaktor. LG har blivit sÄ dominanta inom OLED att de numera Àven levererar paneler till flera av sina konkurrenter, bland annat Sony, Philips och Panasonic. 2017 ser helt enkelt ut att bli det stora OLED- Äret!
En OLED-TV utmĂ€rker sig genom att ha vĂ€sentligt bĂ€ttre ljuskontroll, kontrast och bredare betraktningsvinkel Ă€n en vanlig LCD-skĂ€rm. Detta beror pĂ„ att OLED-skĂ€rmar Ă€r ”sjĂ€lvlysande” och dĂ€rför kan Ă„terge fĂ€rgerna utan att behöva nĂ„gon bakgrundsbelysning. Dessutom kan varenda liten pixel tĂ€ndas och slĂ€ckas individuellt, vilket ger en överlĂ€gsen kontrast och svĂ€rta. Vilket i sin tur innebĂ€r en mer levande, djup och verklighetstrogen bild.

OLED W7: Lövtunn ”tapet-TV”
OLED-tekniken har Àven mÄnga fördelar nÀr det gÀller design. Eftersom OLED-paneler behöver fÀrre lager Àn LCD kan de göras betydligt tunnare och mer flexibla. Och det syns tydligt pÄ OLED W7, LG:s nya 2017-flaggskepp.
Den tunna OLED-skÀrmen Àr bara 2,57 mm tjock och hÀngs rÀtt pÄ vÀggen med hjÀlp av magneter. Resten av elektroniken, anslutningar och strömförsörjning sitter i den externa soundbar-högtalaren som bara har en enda platt kabel som anslutning.
SĂ„dana hĂ€r rekordtunna TV-apparater har vi hittills bara sett pĂ„ mĂ€ssor och i mörklagda demorum, men nu har alltsĂ„ LG valt att sĂ€tta den i produktion. Fast till ett styvt pris: OLED W7 kommer att kosta ungefĂ€r 85 000 kronor för 65-tumsmodellen och nĂ€stan 200 000 för 77-tumsversionen, inklusive montering! Det senare Ă€r vĂ€rt att notera, för att hĂ€nga en sĂ„dan kostsam historia pĂ„ vĂ€ggen görs inte i en handvĂ€ndning …
Just eftersom OLED W7 Àr sÄ dyr och komplicerad att installera ville inte LG skicka oss ett testexemplar som de brukar göra. I stÀllet bjöd de in en handfull TV-testare till deras huvudkontor i San Francisco, dÀr vi fick stifta bekantskap med OLED 65W7 och den nÄgot billigare 65E7!

Design
LG-skĂ€rmen Ă€r utan tvekan lĂ€cker att beskĂ„da. Bilden verkar nĂ€stan ”svĂ€va” dĂ€r den hĂ€nger alldeles intill vĂ€ggen, med en knappt synlig kant runt om. Den fĂ„r alla andra TV-apparater att verka hopplöst klumpiga och förĂ„ldrade. Detta Ă€r definitivt framtidens TV!

OLED W7 Àr bara 2,57 millimeter tjock och hÀngs upp rÀtt pÄ vÀggen med hjÀlp av magneter. Resten av elektronik, anslutningar och strömförsörjning sitter i den externa soundbar-högtalaren, med en enda platt kabel mellan. Foto: Gorm SÞrensen)
OLED W7 Àr bara 2,57 millimeter tjock och hÀngs upp rÀtt pÄ vÀggen med hjÀlp av magneter. Resten av elektronik, anslutningar och strömförsörjning sitter i den externa soundbar-högtalaren, med en enda platt kabel mellan. Foto: Gorm SÞrensen)

Vi mÄste dock ocksÄ konstatera att soundbar-högtalaren som ingÄr inte alls hÄller samma klass. Det Àr visserligen pÄkostad, med snofsiga motorstyrda högtalare som hissas upp nÀr du sÀtter pÄ den, och den kan till och med skryta med Dolby Atmos-surroundljud. Men rent designmÀssigt matchar den inte den millimetertunna skÀrmen.
MÄnga potentiella kunder skulle förmodligen kunna tÀnka sig att anvÀnda OLED W7 som en ren monitor, med en möjlighet att vÀlja högtalare separat. TyvÀrr Àr man tvungen att anvÀnda soundbar-högtalaren eftersom alla anslutningar och all styrelektronik sitter i den. Vi misstÀnker att det hade varit en stor fördel om LG kunnat erbjuda detta i en separat lÄda.

2017 mot 2016
Nog om design, dags att snacka bildkvalitet!
Årets OLED-skĂ€rmar har samma typ av OLED-panel som 2016-modellerna. LG har dock vidtagit vissa Ă„tgĂ€rder för att förbĂ€ttra bĂ„de kontrast och ljusstyrka. FörĂ€ndringar i bildbehandling ska ge större ljusstyrka (upp till 25 % enligt LG) och ett nytt polariseringsfilter ska minimera reflektionen av omgivande ljus och göra skĂ€rmen Ă€nnu ”svartare”.
DÄ Àr frÄgan om allt detta gör nÄgon synlig skillnad? LG stÀllde ett testrum till vÄrt förfogande och lÀmnade oss ensamma i ett par timmar sÄ att vi kunde kontrollera deras pÄstÄenden med egna ögon och vÄr egen mÀtutrustning!

Kolsvart!
UppmĂ€rksamma lĂ€sare minns att vi var mycket imponerade av fjolĂ„rsmodellerna 65E6 och 55B6. Första intrycket Ă€r att W7 och E7 inte utgör nĂ„gon ”revolution” i förhĂ„llande till föregĂ„ngarna, men det handlar Ă€ndĂ„ om ett par tydliga förbĂ€ttringar.
Den första vi lÀgger mÀrke till Àr att skÀrmytan har blivit Ànnu mörkare och reflekterar mindre ljus. OLED-skÀrmar har tidigare haft en viss tendens till lila reflektioner i glaset, men i Ärets modeller har det alltsÄ blivit helt svart. Detta har ocksÄ en positiv effekt pÄ bildkvaliteten, med synligt förbÀttrad kontrast i de mörka omrÄdena.

Ljudlimpan som hör till LG W7 innehÄller Àven all elektronik och alla kontakter. Foto: LG
Ljudlimpan som hör till LG W7 innehÄller Àven all elektronik och alla kontakter. Foto: LG

LG:s OLED-skĂ€rmar har alltid haft en förbluffande svĂ€rta, hittills har problemet varit att de inte fullt sĂ„ mörka omrĂ„den har blivit helsvarta de ocksĂ„. Eller rĂ€ttare sagt: nĂ„gra av de mörkaste grĂ„tonerna har försvunnit. 2016-modellerna hade dessutom lite tendenser till ”banding” (synliga fĂ€rgschatteringar) och fĂ€rgstick som drog mot grönt.
PÄ det hÀr omrÄdet har W7 och E7 blivit klart bÀttre. Bildbehandlingen har blivit mer exakt, med högre bit-upplösning i de mörka omrÄdena vilket ger klart fler detaljer, en mer korrekt grÄtonskala, med sömlösa övergÄngar och mindre brus.
Ljusstyrkan har ocksÄ blivit bÀttre: mÀtt med 100 % vitt över hela skÀrmen Àr den maximala ljusintensiteten visserligen mycket lik fjolÄrets modeller. DÀremot Àr det lÀtt att se att den allmÀnna ljusstyrkan frÄn scen till scen har blivit mycket bÀttre. Det Àr tydligt att LG har reviderat programvaran för att utnyttja panelens kapacitet sÄ bra som möjligt. W7 har en mycket piggare kontrast och mer intensitet i de ljusa omrÄdena. Och tack vare en Ànnu djupare och mer detaljerad svÀrta har LG Ästadkommit ett klart lyft i bilkvalitet jÀmfört med fjolÄrsmodellerna.

HDR och Dolby Vision
Alla ovan nÀmnda förbÀttringar gör att LG:s OLED Àr som skapt för att visa modernt HDR-videoinnehÄll i all sin prakt. Vi fick prova skÀrmarna med en mÀngd demo-snuttar, inklusive HDR-innehÄll frÄn Netflix och Ultra HD Blu-ray. LG skryter med stöd för alla fyra HDR-format (HDR-10, Dolby Vision, Technicolor och HLG), men i dagslÀget Àr det de tvÄ förstnÀmnda som Àr mest aktuella. I skrivande stund Àr det bara Netflix som levererar bildmaterial i Dolby Vision-format, men under Äret kommer Àven de första UHD Blu-ray-titlarna med DV.
Dolby Vision skiljer sig frĂ„n vanlig HDR-10 genom att dataströmmen innehĂ„ller sĂ„ kallade dynamiska metadata som berĂ€ttar exakt hur ljus eller mörk en scen ska vara. Det Ă€r en mer avancerad metod Ă€n HDR-10, som stĂ€ller in en maximal ljusstyrka baserat pĂ„ vad skĂ€rmen klarar av (till exempel 1000 nits) och sedan anvĂ€nder den skalan genom hela filmen. Dolbys dynamiska metadata anger ljusstyrkan ”frame by frame” och garanterar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att bĂ„de mörka och ljusa scener Ă„terges optimalt.
Testklippen vi fick se talar helt klart till fördel för Dolby Vision och dynamiska metadata. HDR-10-klippen kunde ibland uppfattas som mörka och bleka i kontrasten, medan Dolby Vision hela tiden lyckades pressa fram mer kontrast och detaljer i varje scen. Dolby Vision har ocksĂ„ utvecklat en egen ”DV upscaling” som kan anvĂ€ndas med material som inte innehĂ„ller dynamisk metadata frĂ„n början. Demonstrationerna vi fick se verkade mycket lovande.

Kalibrering av OLED W7
Tidigare LG-skÀrmar har varit hopplöst tidskrÀvande att kalibrera, bland annat för att ljusstyrkan dimmas varje gÄng man öppnar instÀllningsmenyn. Detta har LG rÀttat till, sÄ kalibreringen av W7 gick nÄgot lÀttare (Àven om man fortfarande mÄste hoppa in och ut ur menyn varje gÄng man gör en mÀtning). Testexemplaret uppmÀtte lÄga 0,3 i Delta-avvikelse efter kalibrering, vilket vittnar om en mycket hög fÀrgprecision.

HÀr finns kalibreringsrapporten för LG OLED W7.

Sammanfattning
Även om vi inte har haft LG OLED W7 i testrummet för ett regelrĂ€tt test sĂ„ har vi sett tillrĂ€ckligt för att kunna dra slutsatsen att LG:s flaggskepp Ă€r en oerhört lĂ€cker TV i highend-klassen. Tack vare sitt eleganta, minimalistiska yttre gĂ„r det utmĂ€rkt att hĂ€nga den pĂ„ vĂ€ggen utan att den blir för dominerande. Det styva priset och förhĂ„llandevis opraktiska soundbar-högtalaren sĂ€nker dock helhetsintrycket en del.
VĂ„rt stalltips Ă€r dĂ€rför att titta nĂ€rmare pĂ„ lillebröderna G7- och E7-serien. De har snudd pĂ„ identisk bildkvalitet och dessutom ett riktigt lĂ€ckert ”picture on glass”-utförande, med soundbar-högtalaren inbyggd i sockeln. Och om första intrycket Ă€r nĂ„got att gĂ„ efter sĂ„ kan LG:s 2017-modeller bli vĂ€rdiga utmanare i kampen om vem som Ă€r boss i TV-djungeln. Hur LG kommer att klara sig mot fĂ€rska OLED-utmanare frĂ„n Sony, Panasonic, Philips och inte minst Samsungs nya QLED-skĂ€rmar Ă„terstĂ„r att testa nĂ€rmare!

Fakta & Betyg:

LG OLED 65W7V
65-tums UHD OLED, 3840 x 2160
High Dynamic Range
Dolby Vision
Dolby Atmos 4.2-soundbar
WebOS 3.5-operativsystem

Pris: 85,000,-
Les ogsÄ
TEST: Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

FlatskÀrm i rörelse

Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
TEST: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
TEST: LGOLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
TEST: Samsung The Frame UE65LS003

TV-konst pÄ vÀggen

Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
TEST: TCL U55C7006

PrisvÀrd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
TEST: Panasonic TX-65EZ950E

OLED-referensen

Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
TEST: Loewe Bild 7

OLED i lyxutförande

Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
TEST: Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantsprÄng

Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
TEST: Sony KD-65A1BAEP

Ett stort steg för Sony

Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
TEST: LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×