annonse
annonse
Test av: LG Nexus 4

Hett prestandamonster

Senaste Android och supersnabb processor men inte lika köpvärd som i staterna.

Ljud & Bild tycker

Vrålsnabb! Android 4.2 Trådlös laddning
Dyr jämfört med USA-priset Inget minneskort Inte 4G
annonse

Då var det dags för den senaste Nexus-mobilen, Googles egna modell som visar upp senaste Android på bästa sätt. Det innebär inte bara att den är först ut med den senaste versionen, Jelly Bean 4.2, utan även att den kommer att få uppdateringar först av alla. Efter att tidigare ha byggts av HTC (Nexus One) och Samsung (Nexus S och Galaxy Nexus) så är det nu LG:s tur.

Framsidan är helt slät eftersom knapparna sitter i pekskärmen och har inga direkta designelement. Den ser helt enkelt lite tråkig ut, vilket är synd då det ska föreställa en flaggskeppsmobil. Baksidan är desto mer ”blingad” med små punkter som glittrar i ljuset. Om man tycker det är snyggt eller inte är en smakfråga. Däremot är det svårt att komma ifrån att den inte känns speciellt lyxig i handen på grund av de trista plastmaterialen man använt. Det är långt ifrån glas, aluminium och polymerer som konkurrenterna framgångsrikt använt.

Trots den stora skärmen känns mobilen smidigare än exempelvis Samsung Galaxy S3. Den har också en något högre upplösning som gör att den känns skarpare. De 318 punkterna per tum når faktiskt nästan upp till Apples Retina-skärpa. Däremot känns färgåtergivningen inte lika bra som hos de två nämnda konkurrenterna.

Läskigt snabb
Tack vare den nya supersnabba processorn, det generösa internminnet och att man inte lagt till några egna designfinesser i Android så känns mobilen mycket snabb att använda. Det bekräftas av våra prestandatester där den sopar banan med det mesta. Den är faktiskt 10-30% snabbare än S3 och iPhone 5 i de flesta testprogrammen. Det enda undantaget är surfande där iPhone fortfarande är snabbast, men det kan till viss del förklaras med att det är en annan webbläsare. Vi noterade också att telefonen blir lite väl varm när man belastar den hårt.

I den skandinaviska versionen säljs den med den större minnesstorleken 16 GB. Det känns ändå inte speciellt generöst med tanke på att Galaxy Nexus kunde fås med 32 GB och att man inte kan sätta i något SD-kort för att utöka minnet. Som på många andra nya lurar så förväntas man lagra mycket i molntjänster som Dropbox istället. Men det hjälper ju inte om man saknar uppkoppling på ett flyg eller utomlands.

Enligt LG ska batteriet räcka fler laddcykler än andra märken. Om det stämmer får vi se när folk har använt den en tid. Vad vi däremot kunde undersöka var batteritiden. Den var över medel men inte i toppklass. För att ladda den kan man trevligt nog använda en speciellt trådlös laddningsstation. Tyvärr har vi bara sett bilder på den och vet inte ens när den ska släppas eller hur mycket den kommer kosta. Liksom andra liknande mobiler så har den också NFC för enkel ihopkoppling med andra enheter. Nu väntar vi bara på tjänster som använder tekniken till något vettigt.

Hygglig kamera
Kameran är lite knölig att använda. Det är visserligen lätt att få upp de vanligaste inställningarna, men lika lätt att råka välja fel. Vi hade velat ha möjlighet att använda normala menyer också, även om det tar lite längre tid. Detaljåtergivningen är bra med mestadels korrekta färger. Däremot har den svårt att fokusera i makroläget och det blir väl mycket brus i dåligt ljus.

Det tråkiga är att Nexus 4:s största fördel i USA inte gäller här. Där borta är detta en galet prisvärd mobil som säljs för 350 dollar på Google Play Store. Här är den dubbelt så dyr och spelar därmed i en annan liga. Visst är den fortfarande tilltalande men nu måste man plötsligt tänka till innan ett köp. I USA hade det bara varit att kasta sig över köp-knappen.

Slutsats
Trots att det är den snabbaste mobil vi har testat så har vi ändå svårt att känna oss speciellt upphetsade över Nexus 4. På pappret är den utmärkt, men tråkig design och materialval gör att den helt enkelt känns lite trist. Hade den kostat hälften så mycket, vilket den gör från Google i USA, så hade vi ändå tveklöst utsett den till årets bästa klipp. Men med detta pris är det nog bara de teknikfrälsta som kommer kasta sig över den för att få prestanda och senaste Android.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 5 000:-
  • Operativsystem: Android 4.2.1
  • Skärm: 4,7 tum 768x1280 (318 ppi) IPS Plus
  • Processor: 1,5 GHz quad Snapdragon S4 Pro
  • Minne: 2 GB / 16 GB
  • Kameror: 8 Mp + 1,3 Mp
  • Trådlöst: 802.11a/b/g/n, BT 4.0, NFC
  • Storlek: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
  • Vikt: 139 gram
  • Batteri: 2 100 mAh, 15,3 h samtal, 390 h passningstid

  Les också:

  Mycket för pengarna

  Sonys bästa mellanklassmobil hittills, och en av de allra bästa på marknaden.

  Nytändning för mellanklassen

  Samsungs mer prisvärda modell känns lyxig och gör det mesta bra, men kostar därefter.

  Bästa Android-plattan för pengarna

  Kan man få en surfplatta som är lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?

  Slimmad och snabb

  Samsung visar att deras äldre modeller är bra köp och fortfarande är med i matchen.

  Flexibel och familjevänlig

  Med tillbehör både för vuxna och barn är det här surfplattan hela familjen kan ha glädje av.

  Prisvärd medieplatta

  Om prestanda inte är det viktigaste är Huaweis platta ett bra val för filmtittande.

  Tunn och bildskön

  ZenPad gör det mesta rätt men några missar drar ned totalbetyget.

  Bärbar hemmabio

  Bra bild och ljud ger förutsättningar för en bio-platta men hanteringen är besvärlig.

  iPad till budgetpris

  Med denna bättre prissatta budgetmodell finns det inget bättre köp i prisklassen.

  Bäst för pengarna

  OnePlus 5T är blixtrande snabb och har ett vasst pris.

  Nästan perfekt mellanklassmobil

  Moto X4 är snabb, tålig och har bra batteritid, men kameran är en besvikelse.

  Nästan perfekt toppmodell

  Huawei Mate 10 Pro gör otroligt många saker rätt.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse