annons
annons

LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30

3DTV the next generation

Tillverkarna är äntligen klara med sina 2011-modeller. Panasonic och LG är först ut med två av årets kanske mest spännande TV-apparater.

Allt är dukat för vad som kanske blir årets stora 3D-duell. I ena ringhörnan står Panasonic, plasma-tungviktare och regerande mästare i 3D-bildkvalitet. I den andra står utmanaren LG, utrustad med LED-teknik och billigare 3D-glasögon. Panasonic vänder sig till finsmakarna som vill ha så bra djup och kvalitet i 3D-bilden som möjligt – och är villiga att betala för det. LG slår ett slag för alla där ute som har många 3D-sugna familjemedlemmar att köpa glasögon till.

Passiv och aktiv
LG och Panasonic representerar två olika metoder när det gäller 3D-teknik. Panasonics GT30 är en plasmaskärm med aktiva 3D-glasögon. I glasögonen finns slutare som öppnar och stänger för vänster och höger öga om vartannat, i samma takt som skärmen växelvis visar den bild som ska nå respektive öga. Ögonen ser alltså olika bilder och på så sätt skapas den berömda 3D-effekten. Fördelen med denna aktiva teknik är att den ger 3D i full HD-upplösning, eftersom den använder hela skärmen till varje öga.
LG:s nya budgetmodell är en LCD-skärm med kantmonterad LED-belysning. Den stora nyheten är de passiva 3D-glasögonen. Tekniken är identisk med den som används på bio och består av enkla och polariserade glasögon. Fördelen är framför allt ett lägre pris, eftersom glasögonen kostar en bråkdel av de aktiva varianterna. Nackdelen är att TV-upplösningen halveras till 540 horisontella linjer eftersom information till vänster och höger öga visas samtidigt på skärmen.

Smart TV
En annan trend i den senaste generationen flatskärmar är den så kallade Smart TV-tekniken. Den är dock inte lika revolutionerande som den kan verka. I princip handlar det om att TV-apparaterna har fått internetanslutning som gör att de kan visa olika sorters innehåll. Man kan till exempel starta en webbläsare och surfa fritt, titta på YouTube-videor eller uppdatera Facebook-profilen direkt på skärmen. TV-apparaterna kan också ta emot musik, bilder och video från andra enheter som är anslutna till hemnätverket – en teknik som brukar kallas för streaming.

Testet
Vi har stora förväntningar på årets TV-sortiment. Tillverkarna har fått erfarenhet av första generationens 3D-modeller och konkurrensen är mer stenhård än någonsin. LG har en passiv 3D-variant och Panasonic representerar High End-alternativet. Men vilken av dem fungerar bäst till vad?

Bästa pris på LG 47LW650 vs Panasonic TX-P50GT30
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-