annons
annons
annons

Test av LG 47LE850N

Perfekt kombi-TV

LG:s TV har en djup svärta och utsökt kontrast som tillfredsställer filmälskare, och tack vare effektiv rörelsekompensering passar den bra till de snabbaste sportsändningarna.

Ljud & Bild tycker

  • Mycket bra svärta och kontrast.
    Mjuka rörelser.
    Avancerad men lättskött.

  • Överdrivna standardinställningar.

annons

47LE850 är en TV som skiljer sig från mängden. Den är lika tunn och läcker som de övriga LED-skärmarna i testet, men kan skryta med ”äkta” LED-bakljus med local dimming, vilket betyder mycket bättre kontroll över ljuset än den sidomonterade LED-varianten. Det tunna formatet är ganska så imponerande med tanke på att LED-bakljus ofta gör skärmarna 2–3 gånger tjockare än de som har LED-sidoljus.
Det heltäckande frontglaset innebär att LG-skärmen ger ett mjukt intryck, även om vi får lite ”plastkänsla” när både frontglaset och sidoramen är av akrylglas i stället för riktigt glas. Den blanka fronten är inte heller enbart positiv eftersom den reflekterar ljus från rummet som en spegel.
 
Användning
Lyckligtvis förbättras kvalitetsintrycket av den bekväma och enkla skötseln. Fjärrkontrollen är helt godkänd, med stora och tydligt märkta knappar och en tydlig skillnad mellan volym och andra navigeringsknappar. Den ligger fint i handen och man blir snabbt familjär med alla funktioner. TV:n har bra och intuitiva menyer med stora och lättlästa ikoner. Ska vi gnälla på något så har även LG satsat på bakåtvända kontakter som tar en hel del plats, och som kan trassla till det om man vill hänga upp TV:n på väggen.
 
Bildkvalitet
Traditionsenligt har LG satsat på en bild med mycket kontrast och relativt hög ljusstyrka direkt ur kartongen, plus allmänt överdrivna färger. I standardläget är kontrasten och färgmättnaden alldeles för kraftig. Det gör att bilden känns lite svullen och att färgtonen rent allmänt blir för varm. Rött blir knallrött, nästan orange, och hudtoner lite solbrända. Bioläget ger däremot en betydligt naturligare bild.
LG har precis som Grundig och Sharp många bildinställningar som gör mer skada än nytta. Den aktiva brusreduceringen är det första man bör stänga av för att slippa att snabbrörliga bilder blir diffusa. Detta märks som en slöja framför bilden, som är stilla medan bilden rör sig och som skapar en slags ”hinna” mellan tittaren och bilden. Efter lite justering i menyerna, som främst handlar om att stänga av många av de aktiva bildbehandlingsfunktionerna, visar det sig att LG har en mycket snabb bildpanel. Rörelsekompensering med 200 Hz arbetar ytterst effektivt och ger en bild utan eftersläpningar.
Det är speciellt i svärtan som LG-skärmen utmärker sig. 47LE850N kan visa en helt mörk bild utan synliga problem med ljusläckage eller blåaktig svärta. Den behåller också detaljerna i mörka områden, vilket gör att den passar väldigt bra till film med dämpad belysning. En mycket bra allround-TV, med andra ord.
 
Ljudkvalitet
Ljudet är långt under genomsnittet i detta test. Det är tunt och utan nämnvärd bas, vilket inte direkt är engagerande för tittarna. LG:s TV får inte heller fram ljudet lika bra som exempelvis Grundigs, och verkar mer som ett nödvändigt ont än en extra dimension av handlingen. Det är uppenbarligen priset man får betala om man vill ha en supersmal TV nu för tiden.

Fakta

LG 47LE850N
47-tums LED, 1920 x 1080
MPEG4-mottagare
4 HDMI, 2 scart, PC-ingång
USB-inspelning
Pris: 21 000 kr

Tillverkare:
LG
Pris:
21.000,-
Importör:
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons