Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f2.8-4

Knivskarp vidvinkelzoom

En vidvinkelzoom behöver inte vara en dålig kompromiss.

Av / 2017-09-02 - 12:00
Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f2.8-4
Lasse Svendsen

Fotografer som behöver en vidvinkel till landskap, arkitektur eller resor och reportage väljer gärna en vidvinkelzoom. Det är mer praktiskt med ett objektiv som täcker flera brännvidder än två–tre objektiv med fast brännvidd.

Undantaget är kanske om man absolut måste ha en vidvinkel med mycket hög ljusstyrka, ofta mer än f2.

En av utmaningarna med vidvinkelzoomar har varit att de har varierande prestanda vid olika brännvidder. I synnerhet full bländare, där förvrängning och vinjettering kan se hemsk ut.

Panasonic – eller rättare sagt Leica – DG Vario-Elmarit 8-18mm är ett av de bättre på just de här områdena. Det är inte perfekt, men det finns inga perfekta vidvinkelzoomar, men det är väldigt bra på det allra viktigaste.

Zoomen är medelstor och har acceptabel ljusstyrka från f2,8 till f4 och täcker bildvinklar från 16 till 36 mm när det är monterat på en mFT-kamera från Panasonic eller Olympus. I praktiken betyder det att objektivet är perfekt för de ovan nämnda uppgifterna, och tack vare väderskydd, frostskydd och ett stabilt hus i lättmetall tål det sannolikt många års yrkesmässig användning.

Det finns ingen bländarring eller avståndsskala, som några av Panasonics objektiv är utrustade med, men det levereras med ett helt nödvändigt motljusskydd som behövs för att hålla borta ströljus.

Det saknar optisk bildstabilisator också – och priset är högt – men optiska prestanda går det inte att klaga på. Det är inte särskilt känsligt för kromatisk felbrytning och är märkbart bättre än Panasonic Lumix G 7–14 mm/f4 och i klass med Olympus 7–14 mm/f2,8 Pro rent optiskt.

Förvrängningen är måttlig även vid 8 mm och skärpan är genomgående bra vid alla brännvidder. Det vill säga: objektivet är knivskarpt med nästan alla bländare ända ut mot kanten, bortsett från vid f22 och f2,8. Där skärpan avtar ut mot hörnen. Kontrast och detaljering är utmärkt och objektivet får fram mikrodetaljer med övertygande skärpa.

Teckningen av områden ur fokus – bokeh – kunde ha varit mjukare, men det är också allt. Leica-zoomen är en kostsam men lyckad konstruktion med utmärkta prestanda för en vidvinkelzoom i den här klassen.

picture1
<
>
Foto: Panasonic

Ljud & Bild tycker

Mycket jämn skärpa, god kontrast och gedigen konstruktion. Högt pris och fallande hörnskärpa med största bländare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen