TEST AV Leica CL

Legenden lever

Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.

Ljud & Bild tycker:
Kompakt och lÀtt med hög bildkvalitet, 10 bilder/s, 4K-video och inbyggd sökare.
Högt pris, kort batteritid, mÄttlig autofokushastighet vid seriefoto.

Leica har alltid varit fotografernas kamera. Fotografer med stort F. Som Henri Cartier-Bresson, Elliott Erwitt, Eugene Smith och Nick Ut. Bland mÄnga.

Det har varit legendernas kamera, och fÄtt legendstatus för lÀnge sedan.

En av anledningarna till det Àr kvaliteten. Tillförlitlig mekanik och en serviceavdelning som kan reparera Àven urgamla Leica-modeller Àr nÄgra av skÀlen till att Àgarna blir ett med sin kamera. De blir oskiljaktiga.

Den norska fotografen Paal Audestad trodde att han hade slitit ut sin Leica M4, men Leicas serviceavdelning plockade isÀr den slitna gamla kameran. Del för del byggdes den upp igen, som en urmakare gör med en klocka, och efter ett par veckor var det gamla kameran redo för nya uppdrag tillsammans med sin Àgare.

Om nÄgon liknande historia kommer att berÀttas i framtiden om nya Leica CL Àr inte sÄ lÀtt att veta.

Det Àr nÀmligen en heldigital systemkamera. Som Àr döpt efter Leica M:s lillebror: den analoga CL-kameran frÄn 70-talet. En liten kamera med mÀtsökare, bajonettfattning för M-optik och som utvecklades tillsammans med japanska Minolta.

Som gjorde sin egen variant som hette CLE, men det Àr en annan historia.

Den digitala CL kan pÄ samma sÀtt som den analoga betraktas som en lillebror till Leica M. Fast det Àr inte en tillrÀckligt precis definition, eftersom den stÄr fint pÄ egna ben och skiljer sig frÄn M pÄ betydande omrÄden.

Leica CL Ă€r mindre, lĂ€ttare, billigare och mer behĂ€ndig. Den har elektronisk sökare, autofokus, videoinspelning och en 24 megapixels bildsensor i APS-C-format. Den har fattning för Leicas T- och TL-objektiv, men kan ocksĂ„ anvĂ€nda M-optik – eller R-optik. Med en adapter mellan.

Leica CL Àr inte vÀrldens mest avancerade kamera, vilket kanske priset antyder. En Nikon D500 eller Fujifilm X-Pro2 har lÄngt fler funktioner, bland annat avancerad 4K-video och mycket annat godis, men Leica CL Àr byggd för en lite annan mÄlgrupp.

Fotografer.

Minimalism pÄ hög nivÄ

Men kanske inte bara yrkesfotografer. För det Ă€r en kamera som Ă€r vĂ„ldsamt enkel att anvĂ€nda. Kom bara ihĂ„g att ta med extra batterier, batteritiden Ă€r nĂ€mligen katastrofalt dĂ„lig. Jag fick inte fler Ă€n 220–230 bilder förrĂ€n batterisymbolen började blinka.

Bortsett frÄn detta Àr kameran ett sant nöje.

Den ligger skönt i handen, trots att jag inte hade handgreppet som finns som extrautrustning, och avsaknaden av mÄnga knappar och rattar var befriande. Jag kunde koncentrera mig pÄ att fotografera. Ibland filma video. Den kan nÀmligen spela in 4K-video i utmÀrkt kvalitet.

Observera dock att den inte har HDMI- eller USB-utgÄng för video- eller bildöverföring.

VĂ„rt testexemplar – tvĂ„ stycken, faktiskt – kom med 35-mm och 50-mm M-optik med tillhörande M-TL adapter, en Summilux TL 35 mm/f1,4 och den nya pannkaksplatta Elmarit TL 18 mm/f2,8. Som har en bildvinkel som motsvarar 27 mm vidvinkel.

Menystrukturen Àr tÀmligen enkel och alltsÄ överskÄdlig. Tryck en gÄng pÄ menyknappen för huvudmenyn, tvÄ gÄnger för att komma till sekundÀra instÀllningar. DÀr kan man vÀlja mekanisk slutare upp till 1/8 000 s, elektroniskt upp till 1/25 000 s samt 4K/30p- eller 1080/60p-video. Bland annat.

Sökaren Àr stor, ljus och vÀl upplöst. PekskÀrmen Àr praktisk nÀr man kontrollerar bilderna, och jag gillar placeringen av de tvÄ instÀllningsrattarna pÄ toppen. Ihop med tryckknappen i mitten blir man familjÀr med skötseln sÄ smÄningom. Men det tar ett litet tag.

Mittemellan de tvĂ„ instĂ€llningsrattarna pĂ„ toppen sitter en liten statusskĂ€rm. Den Ă€r lite för liten, trots att den Ă€r upplyst ser man inte instĂ€llningarna direkt. Men den Ă€r bĂ€ttre Ă€n att behöva anvĂ€nda bildskĂ€rmen pĂ„ baksidan hela tiden. Den kan för övrigt stĂ€ngas av helt – i stealth-lĂ€ge – sĂ„ att man bara anvĂ€nder sökaren.

Bildkvalitet

Det finns mÄnga kameror med 24 Mp APS-C-sensorer och de flesta av dem levererar sÄ hög och genomgÄende snarlik bildkvalitet att det Àr svÄrt att skilja dem frÄn varandra.

Leica CL ligger i toppskiktet av de hĂ€r kamerorna, men den har inte riktigt samma bilddynamik – eller brusreducering vid hög ljuskĂ€nslighet – som Nikon D500.

RÀkna med att se kornbrus frÄn ISO 3200, som vÀxer upp till ISO 12500, som jag anser Àr den övre grÀnsen för anvÀndbara bilder. Under ISO 1600 ser man ingen skillnad och Leica har kalibrerat fÀrgÄtergivningen Ànda ut i fingerspetsarna.

Kameran har felfria fÀrger och en enastÄende skÀrpa och detaljrikedom. Mer kan man knappt begÀra. Det Àr nÄgot visst med kombinationen av Leica-optik och Maestro II-processorn som ger bilderna lite mer tryck. Hudtoner eller landskap? Det spelar ingen roll. Leica CL behÀrskar allt.

NĂ„gon actionkamera Ă€r den mĂ„hĂ€nda inte. Även om bildhastigheten Ă€r tillrĂ€ckligt hög med 10 bilder/s. Autofokusen Ă€r snabb och hĂ€nger med fint i bra ljus, men man ska inte förvĂ€nta sig för mycket av den nĂ€r belysningen dĂ€mpas.

4K-videokvaliteten Ă€r precis som förvĂ€ntat bra, faktiskt mycket bra. Men utan andra instĂ€llningsalternativ Ă€n bildstil sĂ„ Ă€r den mer en ”praktiskt att ha”-funktion. Snarare Ă€n nĂ„got som man kan anvĂ€nda för professionella Ă€ndamĂ„l.

Slutsats

Leica CL Ă€r en tjusig kamera, som Ă€r en fröjd att anvĂ€nda. Den levererar en felfri bildkvalitet i de flesta situationer och Ă€r en ypperlig kamera för gatufoto, portrĂ€tt och allroundbruk. Den Ă€r inte det bĂ€sta valet för sport, eller för landskapsfotografer som vill ha Ă€nnu högre upplösning. Och det Ă€r dĂ€r de viktigaste begrĂ€nsningarna ligger. Batteritiden och bilddynamik Ă€r ocksĂ„ minus i kanten och priset Ă€r högt för en kamera i den hĂ€r klassen. Även om det stĂ„r Leica pĂ„ den.

Fakta & Betyg:
  • Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
  • Optik: Leica TL
  • SkĂ€rm: 3-tums LCD, 1 Mp
  • Sökare: 2,36 Mp elektronisk med 0,74x förstoring
  • Seriefoto: 10 bilder/s
  • Video: 4K/30p
  • Batteri: 220 bilder
  • MĂ„tt/vikt: 131 x 78 x 45 mm/403 g
  • Egenskaper: Wifi, 4K-video, 1/25 000 s slutare, pekskĂ€rm, ISO 50 000,
  • statusskĂ€rm
  • Webb: leica-camera.se
  Pris: 26,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  TEST: Nikon AF-S 8-15mm F3.5-4.5E ED

  Unik specialzoom

  NÀr en vidvinkelzoom inte Àr tillrÀckligt bred sÄ behöver man en fisheye-zoom.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×