TEST AV Kygo A6/500

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

Ljud & Bild tycker:
Dynamiskt ljud med tight och fin rytm. LÄter ungefÀr lika hÀftigt storebror A9. TrÄdlösa rÀckvidden Àr imponerande och EQ-instÀllningen i appen ger stora möjligheter.
Övertonerna hade kunnat ha Ă€nnu mer luft. EQ-funktionen Ă€r fortfarande lite ologisk.

NÀr jag testade Kygo-hörlurarna A9/600 för ett par mÄnader sedan blev jag överraskad av ljudkvaliteten. I stÀllet för att lÄta instÀngda, med alltför överdriven bas som artistsignerade hörlurar har en tendens till, var Kygo-lurarna bÄde rytmiska och dynamiska och hade tillrÀckligt med energi i diskant- och mellanregistret för att fÄ fram detaljerna i musiken. A6/500 Àr en mindre modell, en sÄ kallad on-ear-modell. Med andra ord ligger kÄporna utanpÄ öronen och inte runt dem, vilket gör att de kan ha en mycket mindre form. BÄde diametern och tjockleken Àr betydligt mindre och vikten Àr under hÀlften. Det betyder att hörlurarna tar mindre plats i bagaget, samtidigt som de Àr mindre klumpiga att ha pÄ huvudet. Högtalarelementen Àr dock lika stora som hos storebror, 40 mm.

 

LĂ€s ocksĂ„: Test av LG V30 – Mobiltelefon med hifi-ljud

 

Mindre plats betyder mindre utrymme för batteri, vilket gör att batteritiden minskat frĂ„n 23 till 18 timmar med kontinuerlig musik. Det Ă€r Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt respektabelt, och A6 har samma Bluetooth-mottagare med stöd för aptX och AAC som ger ett bĂ€ttre ljud. Den trĂ„dlösa anslutningens stabilitet tillhör toppklassen och rĂ€ckvidden Ă€r imponerande. I vĂ„rt test kunde vi gĂ„ 30 meter bort frĂ„n mobiltelefonen innan musiken började tappa kontakten – en stark kontrast mot de 10 meter som stĂ„r i specifikationerna.

Passformen Àr vÀldigt bra, trots att kÄporna ligger utanpÄ örat finns det ingenting som klÀmmer. Jag tycker faktiskt att de Àr skönare att ha pÄ sig Àn A9. Den lÀtta vikten gÄr dock ut en smula över kvalitetskÀnslan, A6 kÀnns inte riktigt lika robusta. Men det Àr aluminium pÄ alla viktiga stÀllen sÄ det finns ingen anledning att tvivla pÄ hÄllbarheten. Ett enda minus finns det, nÀmligen att A6 inte Àr hopfÀllbar som sin storebror. Bara delvis, genom att man vrider kÄporna 90 grader.

 

InstÀllning

Precis som med den större modellen kan man anvĂ€nda en inbyggd EQ-funktion i mobil-appen Kygo Sound. Den anvĂ€nder man genom att röra fingret i ett tvĂ„dimensionellt plan. Planet har fyra sidor, som heter Bergen, New York, Ibiza och Los Angeles. Kygo-fans tycker kanske att det Ă€r logiskt, eftersom de Ă€r ”platser som betyder mycket för Kygo”. Men för min del Ă€r det inte ett helt logiskt mönster att ljudet Ă€ndras frĂ„n mycket mellanregister till mycket bas.

Precis som med A9/600 slutade det med att jag drog fingret svagt mot ett stÀlle nÄgonstans mellan Bergen och New York. Det tÀmjer mellanregistret en smula, som annars kan vara lite vÀl energiskt, samtidigt som man fÄr lite mer fokus i toppen och en mjukare bas.

 

LÀs ocksÄ: TrÄdlösa hörlurar som vÀrmer kalla vinteröron

Ljudkvalitet

Rent ljudmÀssigt Àr det faktiskt inte mycket som skiljer A6 frÄn den större A9. Klangbalansen Àr vÀldigt snarlik, vilket innebÀr ett energiskt mellanregister som fÄr fram snÀrten i virveltrumman och ljusare pukor pÄ ett imponerande sÀtt. Det passar bra för elektroniska rytmer, och basen hÀnger med. Till exempel i Eminems River, med Ed Sheeran, dÀr rytmerna markeras vÀl och bÄda rösterna framtrÀder klart.

Basinstrument Äterges dÀremot inte lika hÀftigt som med Sony WH-H800 eller den trÄdbundna Sony MDR-1A, den senare har ocksÄ en betydligt bÀttre upplösning i övertonerna. Cymbaler, hi-hat och akustisk gitarr lÄter inte lika luftigt och vÀlnyanserat hos Kygo. Det saknas lite hifi-kvaliteter. DÀremot Àr ljudet en stor förbÀttring mot Panasonic RP-HTX80B, som saknar stöd för aptX och AAC och i stÀllet förlitar sig pÄ den bedrövliga Bluetooth subband-kodeken (SBC).

Akustisk musik, klassiskt och jazz funkar som det ska med A6/500, Àven om det finns hörlurar som har bÀttre upplösning och mer trovÀrdighet. Men spelglÀdjen gÄr det inte att klaga pÄ, och jag vÄgar pÄstÄ att man fÄr 95 procent av A9:s ljudkvalitet, trots ett mycket mer bÀrbart format.

Slutsats

Till skillnad frĂ„n vissa andra kĂ€ndismĂ€rkta ljudprodukter har Kygo faktiskt blivit ett namn som vi nu vĂ„gar rĂ€kna med pĂ„ allvar. Vi gillade storebror A9 och tycker inte sĂ€mre om A6. Åtminstone inte mycket. A9 kĂ€nns mer stabil och kan styras genom att svepa med fingret pĂ„ höger öronkĂ„pa. A6 har knappar och Ă€r inte hopfĂ€llbar. Men den Ă€r vĂ€ldigt bĂ€rbar och komforten Ă€r mycket bra.

Ljudkvaliteten Àr i princip densamma. BestÀmda rytmer och bra tonalitet, som bara saknar en aning upplösning i övertonerna. En del gÄr att kompensera för med EQ-funktionen i appen.

Även hĂ€r Ă€r Bluetooth-anslutningen mycket stabil och rĂ€ckvidden Ă€r strĂ„lande.

Sammantaget en mycket bra hörlur.

Fakta & Betyg:
  • Typ: On-ear
  • Element: 40 mm
  • Anslutning: BT 4.1 (NFC), kabel
  • Ljudformat: aptX, AAC, SBC
  • Mikrofon: Ja
  • Vikt: 135 gram
  • Batteritid: 18 timmar
  • FĂ€rg: Svart, vit, Burgundy, Palm, Storm Grey
  • Webb: kygolife.com/se
  Pris: 1,800,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×