TEST AV 3 Spelkonsoller

Konsolkriget rasar!

Vem gillar du bÀst: Sony, Nintendo eller Microsoft? Kan hÀnda att valet redan Àr gjort för dig.

2017 har varit ett fantastiskt Är för gamers. Hela tvÄ nya spelkonsoler slÀpptes, och rÀknar vi med PS4 Pro, som i princip kom i november 2016, har alla modeller fÄtt ersÀttare. Eller har de?

Nej, för i princip Àr tvÄ av maskinerna inte helt nya, utan i stÀllet uppgraderade versioner av befintliga konsoler, som skickats ut pÄ marknaden för att fylla ut vÀntetiden och glappet tills helt nya maskiner slÀpps. LÄt oss kalla det för konstgjord andning.

Vi pratar naturligtvis om nÀsta PlayStation och Xbox. NÀr de kommer Àr osÀkert, men mycket talar för att det blir inom ett överskÄdligt antal Är.

Tiden nÀr spelkonsolerna hade en livslÀngd pÄ uppemot 10 Är, eller Ànnu lÀngre, Àr för lÀnge sedan förbi, och Àven om tillverkarna fortfarande Àr bundna av löften om att ha stöd för spel som slÀpptes till de gamla spelmaskinerna sÄ pressar nya teknologiska landvinningar pÄ och ökar behovet av mer kraftfull hÄrdvara. Det betyder nya konsoler, som fortfarande Àr lÄsta till Àldre och svagare maskinvara eftersom de mÄste kunna spela samma spel.

(Foto: Tillverkare)

Kopplingen till back-katalogen

Just löftet om bakÄtkompatibilitet blir ett problem nÀr vi pratar om uppgraderade versioner av befintliga konsoler. Hela tanken med en spelkonsol Àr att maskinvaran Àr statisk och att utvecklarna dÀrför alltid vet exakt vad de har att göra med. Det underlÀttar för att optimera och förbÀttra varje spels prestanda. NÀr konsoltillverkarna skickar ut en kraftfullare maskin till butikerna sÄ ruckar de pÄ den hÀr grundlÀggande idén, delar upp sina kunder i ett A- och ett B-lag och sÀtter stor press pÄ spelutvecklarna som nu mÄste göra spel som passar bÄde den nya och gamla konsolen.

Programvaruuppdateringar

Hittills har utvecklarna löst det hĂ€r problemet genom att erbjuda högre upplösning samt smĂ„ förbĂ€ttringar i bland annat framerate. Dessa förbĂ€ttringar aktiveras genom mjukvaruuppdateringar, som oftast tar upp ganska mĂ„nga GB och dĂ€rför sĂ€tter stor press pĂ„ internetanslutningen och den interna lagringsplatsen. Å andra sidan gĂ„r det pĂ„ PlayStation och Xbox att spela spel i full 4K-upplösning, ibland till och med med en bildhastighet pĂ„ 60 bilder i sekunden. Det Ă€r riktigt lĂ€ckert och nĂ„got som tidigare bara var reserverat för PC-spelare.

(Foto: Tillverkare)

Ny utrustning

Detta stÀller naturligtvis en del krav pÄ din TV, dÀr Full HD (1080p) inte rÀcker lÀngre. I stÀllet mÄste du investera i en 4K-TV med HDR. Kom ihÄg att uppgradera din hemmabioförstÀrkare ocksÄ, om du anvÀnder en sÄdan som switch. Med andra ord Àr det ett dyrt nöje att hÀnga med pÄ det senaste.

Har du ingen 4K-TV kan det Ă€ndĂ„ vara en poĂ€ng med de uppgraderade spelkonsolerna. Spelutvecklarna kan nĂ€mligen utnyttja det extra minnet och processorkraften för att förbĂ€ttra upplevelsen i full-HD och till exempel ge dig en högre framerate och dĂ€rmed Ă€ven ett mer stabilt flyt. Återigen krĂ€vs det en mjukvaruuppdatering.

VR och 3D

Ett annat sÀtt att förlÀnga spelkonsolernas livstid pÄ Àr att introducera saker som VR och 3D. Det Àr bara Sony som fortfarande hÀnger med genom sitt PSVR-headset, och alla har i stort sett slutat med 3D. Samma sak gÀller för styrning med kroppen. Microsoft hade sin Kinect-kamera och Sony hade PS-move. Ingen av dem har varit nÄgon större succé, i dag Àr det frÀmst nÄgot som folk hoppar över.

Hur Àr det med Nintendo?

Och sÄ har vi Nintendo, som i vanlig ordning sticker ut en smula frÄn resten och gÄr sin egen vÀg. Nintendo Switch kan inte visa spel i 4K och Àr rent allmÀnt inte i nÀrheten av lika kraftfull som rivalerna frÄn Sony och Microsoft. Men det behöver inte betyda nÄgot. Formeln för deras framgÄng Àr densamma. De har en stor back-katalog med Àlskade karaktÀrer, hÄrdvaran kommer i andra hand. Det betyder dock inte att Switch inte har ett par Àss i rockÀrmen, och det Àr coolt att se att japanerna fortfarande kan tÀnka i nya och annorlunda banor, medan Sony och Microsoft tÀnker mest pÄ pixlar och teraflops.

(Foto: Tillverkare)
TEST AV Nintendo Switch
Desember 2017Nintendo Switch

Nintendo struntar Ă„terigen i pixel-racet och satsar pĂ„ innovation och annorlunda styrning med sin speciella touch-skĂ€rm pĂ„ 6,2 tum. Den ser ut som en surfplatta men Ă€r en spelkonsol somLäs hela testet...

TEST AV Sony PlayStation 4 Pro

Det frĂ€msta försĂ€ljningsargumentet för PS4 Pro Ă€r möjligheten att spela spel i 4K samt att den stöder HDR. Det Ă€r dock inte alla spel som gĂ„r att köra i Ă€ktaLäs hela testet...

TEST AV Xbox One X
Desember 2017Xbox One X

I och med lanseringen av Xbox One X har Microsoft slĂ€ppt vĂ€rldens mest kraftfulla spelkonsol. Med andra ord Ă€r du garanterad den grymmaste spelgrafiken som skĂ„dats i nĂ„gon konsol hittillsLäs hela testet...

Fakta & Betyg:
  • Sony PlayStation 4 Pro 4 300 kr
  • Nintendo Switch 3 400 kr
  • Microsoft Xbox One X 5 400 kr
Les ogsÄ
TEST: Kingston HyperX Pulsefire FPS

Sann minimalism

HyperX har hoppat över det mesta, hÀr Àr mus som inte Àr skrytsamt prÄlig.

TEST: Roccat Kone AIMO

Tysk precision

Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

TEST: Mionix Castor Ice Cream

Gaming för gottegrisar

Allting behöver inte vara svart. Mionix Àr lika cool som pepparmintsglass.

TEST: HP Omen Mouse 600

Snabb pÄ avtryckaren

HP:s spelmus Àr snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

TEST: Razer Lancehead Tournament Edition

Racer-Razer med grepp

Razers turneringsversion ger dig ett litet försprÄng.

TEST: Logitech G903 Wireless

Sci-fi-extravagans

Logitechs mÀstarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

TEST: SteelSeries Rival 310

Prosaisk handredskap

No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lÀgga extra pÄ funktioner som inte vinner spelen.

TEST: Asus ROG Gladius II

Tivoli pÄ musmattan

Gaming handlar om att ha kul, och Asus gÄr hela vÀgen med en lyckad mus.

TEST: 8 gaming-möss

Handvapen för spelare

Vi har lagt vantarna pÄ Ätta av de bÀsta mössen som Àr speciellt gjorda för gaming.

TEST: Huawei MateBook X 53019308

LÀcker rese-bÀrbar

Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsol-dödaren

Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

TEST: Asus Gr8 TO222

Valuta för pengarna

Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×