annons
annons

Panasonic SC-BTT370

Ljud i balans

Den här testade vi förra månaden, då mot datorhögtalare och dyrare anläggningar. Och den klarade sig så bra att vi blev nyfikna på att se hur det skulle gå mot rivaler i samma prisklass.

Öppen och välbalanserad. Två HDMI-ingångar.
Kan låta hårt. Bristfällig avståndsjustering.

Hos Panasonic är fronthögtalarna lite större än bakhögtalarna för att bättre kunna klara av de krävande frontkanalerna på film samt musik i stereo. Den lilla centerhögtalaren ställs ovanför eller under TV:n.

Panasonic har försökt minimera kabeltrassel med sin SC-BTT370. För det första har den trådlöst nätverkskort som ger tillgång till BD-Live, Skype och Panasonics internetportal Vieracast, där bland annat YouTube ingår. Det går också att köpa en tilläggsmodul som ger trådlöst ljud till bakkanalerna. iPod-docka är inbyggd i fronten.

SC-BTT370 är ganska så lättanvänd, det är enkelt att sätta sig in i hur allt fungerar. Dessvärre är det inte lika enkelt att ställa in rätt fördröjning till de olika högtalarna beroende på deras placering. Inställningarna görs med millisekunder, inte avstånd i meter. Då måste man veta att en millisekund är samma sak som 30 cm. Högtalarna närmast dig ska fördröjas efter hur mycket närmare de står än de som är längst bort.

Ljudkvalitet
Panasonic-anläggningen ger imponerande mycket ljud för pengarna. På film är ljudbilden klar, dialogen likaså – trots att centerhögtalaren är i minsta laget så att den inte riktigt gör de mörkaste rösterna rättvisa. Men ljudnivån är tillräckligt hög.

Subbasen gör sitt bästa för att återskapa effekterna i de lägsta frekvenserna, men det finns ett litet glapp i frekvensregistret mellan den och högtalarna. Som förväntat är inte tonstrukturen i basregistret särskilt komplex, så olika basinstrument urskiljs inte så bra. När man lyssnar på musik i stereo saknas det information i övre basregistret. Men på film fungerar det förvånansvärt väl.

Ljudbilden är av det flyktiga slaget, och fokuserar mer på diskanten än mellanregistret, vilket gör att skarpa produktioner kan låta tröttande för öronen. Mellanregistret är lite tunt och eftersom det är där sångröster och dialoger ligger så saknar de fyllighet.

Men SC-BTT370 måste ändå sägas vara en fin kompromiss. Med tanke på allt du får och på att ljudbilden är så pass välbalanserad att man enkelt kan se Sagan om Ringen i sin fulla längd utan att tröttna, ger vi Panasonic tummen upp.

Bästa pris på Panasonic SC-BTT370
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5.1-system
  • Automatisk inställning
  • 3D, BD-Live, iPod-docka
  • Nätverksstreaming
  • HDMI: 1 ut, 2 in
Pris: 5000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.

Här verkar allt man behöver finnas. En Blu-ray-spelare som kan visa 3D-film (och dessutom omvandla 2D till 3D) sitter i samma låda som en förstärkare som lämnar ström till samtliga högtalare inklusive bashögtalaren (subbasen). Fronthögtalarna är lite större än bakhögtalarna eftersom det mesta av ljudbilden kommer framifrån. Den lilla centerhögtalaren kan ställas ovanför eller under TV:n.

Panasonic har försökt minimera kabeltrassel med sin SC-BTT370. För det första har den trådlöst nätverkskort som ger tillgång till BD-Live, Skype och Panasonics internetportal Vieracast, där bland annat YouTube ingår. Det går också att köpa en tilläggsmodul som ger trådlöst ljud till bakkanalerna. Men det viktigaste är hur allt fungerar som film- och musikförmedlare.

SC-BTT370 är ganska så användarvänligt, det är enkelt att sätta sig in i hur allt fungerar. Dessvärre är det inte lika enkelt att ställa in rätt fördröjning till de olika högtalarna beroende på deras placering. Inställningarna görs med millisekunder, inte avstånd i meter. Då måste man veta att en millisekund är samma sak som 30 cm. Högtalarna närmast dig ska fördröjas efter hur mycket närmare de står än de som är längst bort.

Ljudet
Vi måste konstatera att det är imponerande hur mycket ljud man lyckas klämma ut ur en så pass funktionell anläggning för femtusen kronor. På film är ljudbilden klar, dialogen likaså, och ljudnivån är tillräckligt hög. Subbasen gör sitt bästa för att återskapa effekterna i de lägsta frekvenserna.

Vad vi saknar är ett bättre samarbete mellan subbasen och högtalarna, det finns ett litet glapp mellan dem. Subbasen är inte direkt supersnabb och rent tonalt inte nyanserad nog. En del bastoner triggar ett lite burkigt ljud. Det låter bättre än många plastsystem för samma pengar, men med musik i stereo saknas det för mycket information i övre basregistret. Det är också uppenbart att ljudbilden är en aning framfusig i övertonerna, vilket gör att skarpa produktioner kan låta tröttsamma. Mellanregistret är lite tunt och eftersom det är där sångröster och dialoger ligger så saknar de fyllighet.

SC-BTT370 är långtifrån det värsta du kan ha till film, det fungerar faktiskt riktigt fint. Men till musik är det för grovkornigt i längden.

Bästa pris på Panasonic SC-BTT370
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5.1-system
  • 4 x 60 + 90 + 100 watt (3 ohm)
  • 3D, BD-Live, Wi-Fi, iPod-docka
  • HDMI: 1 ut, 2 in
Pris: 5000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-