annonse
annonse

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray

Komplett hemmabio nästan gratis

Marknaden är så prisfixerad att vi ville ta reda på om det går att få någon bra känsla med en komplett hemmabio med Blu-ray för femtusen kronor. Överraskande nog blev svaret Ja.

Att testa billiga plastprodukter är något jag brukar dra mig för in i det sista. Så när uppdraget den här gången var att testa kompletta hemmabiosystem för 5 000 kronor – som alltså skulle innehålla Blu-ray-spelare med 3D, fem högtalare, en subbas och all förstärkning och signalbehandling som krävs – måste jag erkänna att jag inte direkt fnissade av förtjusning. Hur i hela friden skulle det vara möjligt att bygga något som ens närmar sig god kvalitet med en sådan budget? Visst går utvecklingen framåt och kvaliteten per krona blir allt högre, men ändå?

För att komma igång med uppackningen och inkopplingen åkte jag förbi filmbutiken och köpte boxen med de förlängda versionerna av Sagan om Ringen på Blu-ray. Då hade jag åtminstone något att se fram emot.

Bra ljud är möjligt
När jag satte igång med testandet visade det sig emellertid att det faktiskt GÅR att få fina filmupplevelser, och faktiskt helt okej musikupplevelser, av sådana här anläggningar. Hemligheten ligger i att dölja svagheterna genom att balansera ljudet noggrant, allt efter den kvalitetsnivå man befinner sig på.
Om till exempel diskanten är en smula grov så dämpar man den så att mellanregistret hamnar mer i fokus. Och om bashögtalaren är en bullrig och förvrängd stackare så dämpar man de värsta frekvenserna så att allt passar bättre in i ljudbilden. Av just denna anledning låter sådana här billiga anläggningar bäst i ett visst ljudläge, ofta det som heter ”Standard”, ”Bypass” eller något liknande. Men så fort man pillar på ljudet blir svagheterna irriterande uppenbara.

Av samma anledning som att anläggningarna maskerar sina tillkortakommanden skiljer de inte i särskilt hög grad på HD-ljud på Blu-ray och mer komprimerade ljudformat på DVD. De har inte tillräckligt hög detaljupplösning för att få fram skillnaderna. När det gäller bildkvalitet är saken en helt annan. Blu-ray har nämligen en mycket bättre bild än DVD. Alla anläggningarna i detta test har suverän bild när man tittar på Blu-ray. Att de dessutom visar 3D-bild från de senaste filmerna som har sådant, gör att de bästa testdeltagarna verkligen ger mycket valuta för pengarna.

Fem ”likadana”
Alla anläggningarna har fem små satellithögtalare plus en bashögtalare (subbas). All förstärkning och processning sker i huvudenheten, där även Blu-ray-mekaniken sitter. Funktionaliteten är snarlik. Alla har nätverksstöd (men inte alla har streaming) och BD-Live, de har iPod-anslutning och skärmmenyer där man gör alla inställningar.

LG och Pioneer har likadan elektronik bortsett från frontpanelen, de har samma menyer och baksidorna har identisk layout. Vissa anläggningar kan göra lite mer noggranna inställningar än andra, till exempel tidsfördröjning till varje kanal för sig. Sony är de enda som har automatisk högtalarkalibrering. I övrigt är användarvänligheten så snarlik att det i slutändan är ljudkvaliteten som avgör vem som vinner.

Philips HTS5561

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray
Med två undantag är Philips HTS5561 precis likadan som sin föregångare som fick väldigt bra betyg när vi testade den i december förra året. Uppgraderingen är helt enkelt en minneskortläsare av typen SDHC, som används för att lagra data från ...
Les hele testen her

Panasonic SC-BTT370

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray
Hos Panasonic är fronthögtalarna lite större än bakhögtalarna för att bättre kunna klara av de krävande frontkanalerna på film samt musik i stereo. Den lilla centerhögtalaren ställs ovanför eller under TV:n. Panasonic har försökt minimera kabeltrassel med sin SC-BTT370. För ...
Les hele testen her

Pioneer BCS-313

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray
Om vi bortser från en annorlunda frontpanel är Pioneers elektronik likadan som i LG:s HX906SB. Baksidans kontakter är identiska och skärmmenyerna och inställningarna är också desamma. Precis som den trådlösa nätverksfunktionen. Vilket innebär att man kan dra slutsatsen att de ...
Les hele testen her

Sony BDV-E380

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray
Sonys anläggning är den enda med auto-setup, som fungerar med hjälp av en mätmikrofon som placeras i öronhöjd i soffan. En knapptryckning är allt som behövs, sedan ställs allting in automatiskt. Högtalarna är rundade och små, fast inte lika små ...
Les hele testen her

LG HX906SB

5 hemmabioanläggningar med 3D-Blu-ray
LG:s anläggning har samma elektronik som Pioneer BCS-313. Funktionerna är helt identiska, inklusive trådlös nätverkskoppling, iPod-docka och nätverksavspelning via DLNA. Menysystemet är också likadant. Fronten ser däremot annorlunda ut. Där Pioneer har fysiska knappar har LG satt en tryckkänslig ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-