Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Av / 2015-04-29 - 05:00
Klipsch RP-160
Audun Hage

Reference är en Klipsch-högtalarserie som åtnjuter stor popularitet både på hemmaplan och här i Norden. Nya Reference Premier-serien lanserades på årets CES-mässa i Las Vegas och rymmer en rad förbättringar mot förra generationen. En av dem är ett nyutvecklat 90×90-graders Tractrix-horn, med gummerad yta för att dämpa resonanser. Det handlar också om förstärkta baselement och ett nydesignat, rent estetiskt renare kabinett där grillen fästs med dolda magneter. Modellen vi testar här, RP-160, är den största av två kompakthögtalare och har en sockel som vinklar upp den en aning. Fast det är klart, ”kompakt” är nog en överdrift i det här fallet. Klipsch RP-160 är för stor för att stå i någon bokhylla. Den bör hellre stå på stativ, eventuellt ovanpå ett lagom högt bänkskåp eller en TV-bänk.

Ljudkvalitet
Horndiskanter har flera fördelar. En av dem är att effektiviteten ökar, vilket gör att högtalarna behöver färre watt för att spela högt. Kraft är inte direkt bristvara med vår referensförstärkare Hegel H80 – men det är ändå påtagligt hur RP-160 spelar betydligt högre i förhållande till vart volymratten pekar.

Många förknippar horndiskanter med ett skarpt, vasst PA-ljud, men den beskrivningen passar inte alls in på RP-160! Tvärtom bevarar den en varm och behaglig ljudkaraktär även på hög volym, och låter sprött och detaljerat utan att vara för framfusig.

Det stora kabinettet med en massiv, hornformad basport på baksidan indikerar att de här högtalarna är byggda för att flytta luft, och det stämmer. Daft Punks synthbas och trumrytmer serveras med imponerande tryck och tyngd bakom anslagen. Detta är de enda testdeltagarna som spelar ordentlig bas av den sorten som känns i soffan! RP-160 är definitivt en given kandidat till festen, eftersom den spelar dånande högt utan tecken på förvrängning.

Nackdelen med det stora kabinettet och den potenta basen är att RP-160 behöver mer plats runtomkring sig. Den är därför inte den idealiska kompakthögtalaren i alla sammanhang. Då kan lillebror RP-150 (5 000 kr) vara ett mindre, men lika rockigt alternativ.

Rock & Roll around the Clock
Rent ljudmässigt ställer Klipsch egentligen upp i en klass för sig. Den stora, saftiga basåtergivningen är tillräckligt potent för att tippa de andra testdeltagarna över ända! I kombination med saftig dynamik och ett behagligt rent ljud längre upp i mellanregister och diskant – till och med på höga ljudnivåer – är detta testets mest underhållande ljud.

Ljud & Bild tycker

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare. De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!

Också i detta test:

6 stativhögtalare för under 6 000 kr

SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym.
Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.
Läs hela testet

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
Läs hela testet

Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med.
Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.
Läs hela testet

Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen.
Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen