annons
annons
annons

Test av KEF R500

Perspektivmästaren

R500 är mitt i prick om du vill ha musiken serverad på silverfat, med en precision som få andra kan matcha.

Ljud & Bild tycker

 • Mästerligt fokus
  Stram och
  kontrollerad bas

 • Tunn djupbas
  Kräver muskelförstärkare

annons

KEFs nya R-serie har på många sätt och vis satt en ny standard för byggkvalitet i den här prisklassen, med snyggt lackade kabinett och smakfull, minimalistisk design. Här finns inga synliga fogar eller skruvar och grillarna sitter fast med osynliga magneter. På baksidan sitter KEFs egna biwiring-terminaler som gör det enkelt att driva bas/diskant och bas med separata förstärkare – praktiskt om du har en hemmabioförstärkare med extra kanaler som du kan utnyttja.

R500 är den minsta av tre golvmodeller och tack vare ett beskedligt djup ockuperar den inte mycket golvyta. I likhet med övriga serien är högtalarna utrustade med KEFs speciella koaxialelement Uni-Q, där diskanten sitter i mitten av ett 5-tums mellanregister. Inspirerad av koncepthögtalaren Blade får elementet sällskap av två 5,5-tums basar ovanför och under. Tanken är att skapa en jämn och enhetlig spridning över hela frekvensregistret.

Ljudet
Koaxialelementet bidrar till att ge KEF R500 en helt säregen ljudkaraktär som hörs direkt. Ljudbilden är extremt fokuserad och gör det enklare att höra var instrument och artister är placerade. Djupkänslan är enorm och vi får faktiskt en rent fysisk känsla av att musikerna står och spelar framför oss i testrummet!

– Till och med när vi spelar svinhögt sitter rösterna som gjutna. Perspektivet är helgjutet, slår Geir fast.

Jämfört med Tannoy-högtalarna har R500 ännu mer ”kropp” i mellanregistret och ännu bättre sammanhållning längre upp, med en perfekt övergång till diskanten. Ljudbilden är helt enkelt bergfast!

Samtidigt noterar vi att R300 har en ganska så smal ”sweet-spot”, utanför den faller ljudbilden ihop. Högtalarna är bäst när de vinklas in mot lyssnaren. En fördel med den kontrollerade spridningen är att högtalarna påverkas mindre av reflektioner från väggar och tak. Värt att tänka på om du har ett lyssningsrum med många tomma, hårda ytor.

När det gäller själva klangbalansen kan R500 verka en smula fast och behärskad om man jämför med vissa av testdeltagarna. Särskilt i djupbasen saknar vi lite mer krut från engelsmännen. Även om det finns en bra fyllighet i den övre delen av basregistret så sjunker nivån markant i de lägre tonerna. Särskilt lättdrivna är R500 inte heller utan behöver en förstärkare med muskler för att vakna till liv.

När vi jämför R500 med Sonus faber Venere 2.5 låter det som två olika världar. Där KEF har ett något snävt men superfokuserat perspektiv har Sonus faber en mycket större och luftigare ljudbild som dessutom är mer diffus. R500 känns lite grand som en närfältsmonitor medan vi får en större ”live-känsla” med de stora italienarna, fast på bekostnad av något mindre precision i ljudbilden.

Slutsats
R500 är en oerhört ren, prydlig och hifi-korrekt högtalare som briljerar med superb upplösning i diskant- och mellanregister. De små KEF-högtalarna har testets mest fokuserade ljudbild – men är inte nödvändigtvis de mest underhållande. Djupbasen är en smula för grund och försiktig för det. Till större lyssningsrum skulle vi därför titta närmare på Sonus faber eller KEFs större R700-modell. Till mindre, akustiskt livliga rum som har gott om basförstärkning, kan R500 däremot vara precis rätt medicin.

Fakta

 • 2,5-vägs golvhögtalare
 • 1-tums diskant + 5-tums mellanregister
 • 2 x 5,5-tums baselement
 • 8 ohm, 88 dB
 • 46–28 000 Hz (+/–3 dB)
 • Färg: Vit, svart, valnöt
Tillverkare:
KEF
Pris:
18.000,-
Importör:
Digitalbild
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .