TEST AV KEF LS50

Jubileum med mersmak

KEF firade 50 med en jubileumshögtalare byggd med bÄde klassisk och ny KEF-teknik. Och resultatet Àr i högsta grad vÀrdigt att fira.

Ljud & Bild tycker:
Stor ljudbild UtmÀrkt helhet
KĂ€nslig yta

KEF grundades i och för sig 1961, men det var först förra Äret som 50 Ärs jubileumshögtalaren LS50 sÄg dagens ljus. Och det var först sent pÄ Äret som den nÄdde vÄra breddgrader.

Man valde att fira den ÄldersmÀssiga milstolpen med att bygga en högtalare baserad pÄ tvÄ av KEFs historiska milstolpar, den klassiska BBC-monitorn LS3/5A och deras eget Uni-Q-element.

Det betyder att man konstruerat en liten, kompakt högtalare som man sĂ€ger ”ska ta konceptet med smĂ„ studiomonitorer in i hemmen”. Och man har inte valt den enkla vĂ€gen, utan har konstruerat ett mycket stabilt kabinett med en avrundad baffel och en intressant portdesign i ett gummiliknande material!

I detta kabinett har man placerat den senaste inkarnationen av firmans eget unika Uni-Q-element. Senaste inkarnationen betyder att det anvÀnda elementet bygger pÄ det som utvecklats för firmans imponerande high-end-högtalare Blade.

Hela högtalaren upplevs som synnerligen lÀcker och vÀlbyggd, men den blanka ytan pÄ allt utom fronten gör att bÄde damm och fingeravtryck syns synnerligen tydligt. BakpÄ sitter den egendomliga, men ljudmÀssigt tydligt vÀlkonstruerade basporten och ett par utmÀrkta singlewire-terminaler.

Placeringen Àr viktig
UppstÀllningen Àr lite annorlunda mot normalt. Först ska man bestÀmma vad man vill anvÀnda högtalaren som. Vill du ha den som en monitorhögtalare eller som en vanlig stereohögtalare? Dessutom ska högtalarna ha nÄgot att stÄ pÄ, vilket alltid Àr ett litet aber med smÄ högtalare. Ett par stativ dÀr man fÄr upp diskantenheten i öronhöjd med lyssningspositionen Àr att föredra, men det fördyrar ocksÄ högtalarlösningen.

StĂ€ller du högtalaren pĂ„ ett bord, en hylla eller liknande, ska du vara medveten om att en eventuell plan yta framför högtalaren ocksĂ„ reflekterar ljudet – oftast pĂ„ ett oönskat sĂ€tt. Vi kan inte nog pĂ„peka att sjĂ€lva placeringen av högtalaren Ă€r av avgörande betydelse för hur det hela kommer att lĂ„ta i slutĂ€nden.

Jag börjar alltid med att följa fabrikantens rekommendationer, men hÀr talar manualen egentligen bara om vid vilket avstÄnd till bakvÀgg det Àr lÀmpligt att sÀtta in den medföljande skumpluggen till basporten. Hos mig fungerade högtalaren efter en del lyssnande bÀst nÄgot utvinklade frÄn en monitoruppstÀllning.

En monitoruppstÀllning Àr alltsÄ nÀr högtalarna pekar rakt pÄ dig nÀr du sitter i lyssningspositionen. Och dÄ fungerar högtalaren ocksÄ, kanske inte direkt ovÀntat, som en monitorhögtalare. Det kan man till exempel höra pÄ norska Andrea Dahles skiva Foxwood Lane, som hÀr lÄter alldeles utmÀrkt, vÀlproducerad och som om man satt vid mixerbordet.

Om vi vrider ut högtalarna nÄgra grader skapas rum och ett stort lyssningsfönster pÄ nÀstan all musik, vi fÄr istÀllet en musikÄtergivning som nÀr vi sitter som publik. Dock inte pÄ ovanstÄende skiva, som verkar som om man glömt ta hÀnsyn till att de allra flesta inte sitter i ett kontrollrum och lyssnar. Skivan dör ljudmÀssigt och sitter platt parkerad mellan högtalarna. Lite synd för oss som sÀtter vÀrde pÄ god Ätergivning, Andrea Dahle har en spÀnnande röst och personlighet och hÀr finns musikaliskt sett massor med goda idéer.

Stort och vÀldefinierat
Med högtalarna nÄgot utvridna Àr jag överraskad av vad man egentligen fÄr ut av de nÄgot beskedliga specifikationerna i basen. Det man fÄr Àr en reptilsnabb och sonor basÄtergivning som absolut inte saknar pondus. Nej, den ger inte den tyngd som en stor golvhögtalare kan ge, men med tanke pÄ storleken Àr det synnerligen bra.

Lyssningsfönstret Ă€r stort och vĂ€ldefinierat. Även Roger Waters Q-sound-inspelade Amused to Death dĂ€r ljud kommer frĂ„n de mest överraskande riktningar lĂ„ter utmĂ€rkt med sin enorma soundstage. Skivan Ă€r förresten en utmĂ€rkt test pĂ„ att högtalarna Ă€r rĂ€tt uppstĂ€llda. Du hör verkligen nĂ€r det hela Ă€r rĂ€tt.

Det Àr helheten som Àr styrkan hos högtalaren. Ljudbildens storlek och definition, sömlösheten i frekvensgÄngen och den fina upplösningen Àr av en klass man normalt inte riktigt vÀntar sig frÄn en högtalare av den hÀr fysiska storleken. I och för sig Àr LS50 heller inte helt billig, men Àven med priset i betraktning tycker jag att man fÄr osedvanligt mycket för sina pengar. Den cyklar helt enkelt Ättor runt det allra mesta av konkurrensen.

Slutsats
KEF LS50 Àr en osedvanlig men synnerligen lyckad jubileumshögtalare som pÄ ett lysande sÀtt sammanfattar KEFs dygder förr och nu. Det Àr en högtalare som Àr lÀtt att tycka om och som man snabbt trivs synnerligen vÀl med. LS50 Àr en klar favorit i prisklassen. Provlyssning Àr ett mÄste!

Fakta & Betyg:
  • TvĂ„vĂ€gs basreflex mini monitorhögtalare
  • 5,25-tums Uni-Q-element
  • Frekvensrespons: 79–28 000 Hz (+/–3 dB), 47–45 000 Hz  (–6 dB)
  • Impedans: 8 ohm
  • KĂ€nslighet: 85 dB
  • Pris: 10 000 kr
  Pris: 10,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×