TEST AV JVC DLA X7500

Kontrastkungen

NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.

Ljud & Bild tycker:
Sagolik svÀrta och kontrast, lysande optik och justeringsmöjligheter gör att JVC befinner sig i en klass för sig sjÀlv.
GrÀnssnittet kÀnns lite trögt och förÄldrat. BegrÀnsat utbyte av HDR. Ganska sÄ störande flÀktljud i HDR-lÀge.

NÀr det handlar om projektorer i tungviktsklassen har JVC lÀnge varit herre pÄ tÀppan. Flera konkurrenter har försökt, men ingen har kunnat matcha DLA-projektorernas grymma kontrast och svÀrta. LÀgg dÀrtill hög kvalitet och tillförlitlighet (Àldre JVC-projektorer mÀter lika bra kontrast som nÀr de var nya) sÄ Àr det inte sÄ konstigt att modeller som X500 och X5000 har blivit stora favoriter hos krÀsna hemmabiofans.

Med testvinnaren X5000 fÀrskt i minnet Àr det verkligen svÄrt att förestÀlla sig att nÄgot skulle kunna vara sÀrskilt mycket bÀttre. Men det Àr precis vad JVC haft som mÄl med sin nÀsta generation: tre nya modeller har lanserats och av dem Àr mellersta bocken Bruse X7500 kanske den mest intressanta. JVC-projektorn Àr fullproppad med godsaker och avancerade finesser som kan skapa ett bildmÀssigt Nirvana i rÀtt omgivning. FrÄgan Àr bara om den Àr vÀrd de extra pengarna.

JVC DLA-X7500

Kontrast Ă€r A och O i hemmabiovĂ€rlden. Det handlar om att fĂ„ fram tillrĂ€ckligt med ljusstyrka samtidigt som svart förblir svart! Just det hĂ€r Ă€r en stor utmaning för projektorer, eftersom ju starkare ljuskĂ€llan Ă€r, desto lĂ€ttare Ă€r det för ljuset att ”lĂ€cka över” och förvandla svart till nĂ„got som inte Ă€r lika kolsvart.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

Det Ă€r just pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det som JVC Ă€r i sitt esse med sina D-ILA-kiselpaneler och patenterade ”wire grid”-filter. De Ă€r helt enkelt bĂ€st pĂ„ marknaden nĂ€r det gĂ€ller att bevara svĂ€rtan.

Årets nykomling X7500 anvĂ€nder en kraftfull lampa pĂ„ 265 watt som ökar den maximala ljusstyrkan till hela 1 900 lumen. För att förhindra att det starkare ljuset gĂ„r ut över svĂ€rtan Ă€r den ocksĂ„ utrustad med tvĂ„ irislinser som ger fullstĂ€ndig kontroll över ljusflödet.

 

Foto: JVC
Foto: JVC

Irislinsen fungerar pĂ„ samma sĂ€tt som blĂ€ndaröppningen i en kamera och anvĂ€nds för att reglera ljusutslĂ€ppet. Den justerbara ljusöppningen ”stryper” ljuset och hjĂ€lper till att bevara svĂ€rta och kontrast i mörka scener. Nackdelen med sĂ„dana linser Ă€r att de reflekterar tillbaka ljuset in i projektorn, vilket kan fĂ„ en del olyckliga biverkningar. X7500 Ă€r dĂ€rför utrustad med en extra irislins som stoppar ljuset frĂ„n att nĂ„ bildkomponenterna pĂ„ insidan. Detta Ă€r en av de viktigaste skillnaderna mot lillebror X5500.

I likhet med sina föregĂ„ngare Ă€r X7500 en sĂ„ kallad 4K e-shift projektor. Konstruktionen bestĂ„r av ett linselement som förskjuter hela bilden diagonalt en halv pixelbredd. Linselementet vibrerar snabbt och vĂ€xlar mellan den ursprungliga och den förskjutna bilden. Den sammanlagda bilden uppfattas subjektivt som ”nĂ€stan 4K”, men blir inte lika skarp och detaljerad som om projektorn hade haft en Ă€kta 4K-bildsensor. MĂ„nga hade nog uppskattat om JVC hade en Ă€kta 4K modell i DLA-serien ocksĂ„ (och det gör de ocksĂ„ – laserprojektorn DLA-Z1 för nĂ€rmare 400 000 kronor), men det handlar om att göra förnuftiga kompromisser.

Anslutningar och funktioner

JVC har dÀremot sett till att det gjorts en efterlÀngtad uppgradering pÄ anslutningsfronten. X7500 har fÄtt dubbla HDMI 2.0/HDCP 2.2-ingÄngar med full bandbredd, förutom stöd för HDR-formaten HDR10/HLG. Det ger problemfri uppspelning av 4K/60p-videosignaler frÄn UHD Blu-ray och andra kÀllor.

Som det anstÄr en highend-projektor har X7500 helt motorstyrd optik, med exakt justering av linsposition, zoom och fokus frÄn fjÀrrkontrollen. Man kan ocksÄ lagra instÀllningar för olika bildformat (till exempel 16:9 och 2,35:1) och vÀxla mellan dem som man vill. I kombination med en stor duk och rejÀl (kanske ocksÄ motorstyrd?) svart maskering runt bilden kan man fÄ optimal visning av alla typer av videomaterial.

Sist men inte minst har JVC stoppat i ett speciellt ”low lag mode” för spelfantaster. Vilket Ă€r bra, för tidigare Ă„rgĂ„ngar har prĂ€glats av en del fördröjning i ingĂ„ngen.

Bildkvalitet

Trogna lÀsare vet att vi har testat mÄnga TV-apparater med imponerande prestanda den senaste tiden. Den nya generationen OLED- och LCD-skÀrmar finns i allt större storlekar och tack vare högre kontrast (High Dynamic Range) kan de verkligen kan höja bildkvaliteten till en ny nivÄ.

ÄndĂ„ Ă€r det nĂ„got visst med bilden frĂ„n en riktig highend-projektor som JVC. För att fĂ„ en motsvarande visuell upplevelse frĂ„n en TV mĂ„ste du punga ut med hundratusentals kronor för en 100-tums mastodont – och fĂ„ den levererad med lyftkran!

NÀr ljuset slÀcks och bilden blÄses upp pÄ vÄr 140-tums Dreamscreen-duk hÀnder det nÄgot magiskt. Vi sugs in i handlingen och glömmer vÀrlden utanför. Det Àr bara att luta sig tillbaka, njuta och absorbera intrycken nÀr bilden fyller hela synfÀltet, precis som pÄ bio.

Direkt ur kartongen, efter nÄgra enkla linsjusteringar och bildinstÀllning i passande Cinema-lÀge, har X7500 en skrÀmmande realistisk bild. FÀrgerna Àr mycket naturliga, skÀrpa Àr skarp som fÄ, men det Àr kontrasten som gör den stora skillnaden.

 

Foto: JVC
Foto: JVC

JVC-projektorn har otroligt stor spÀnnvidd frÄn mörkt till ljust, och det syns extra tydligt med halsbrytande actionfilmer som X-Men: Days of Future Past pÄ UHD Blu-ray. Detta Àr en sÄ kallad HDR-film, dÀrför vÀxlar JVC-projektorn automatiskt till HDR-lÀge med full lampstyrka nÀr vi sÀtter in i filmen. Problemet Àr bara att HDR-versionen Àr alldeles, alldeles för mörk! Detta Àr rent allmÀnt ett problem med HDR-filmer och projektorer, inget unikt för JVC.

Vi föredrar att mycket hellre titta pÄ filmen i vanlig SDR-version. Stora delar av handlingen Àger rum i mörka miljöer under jord, emellanÄt avbruten av dagsljus eller blÀndande explosioner och laserstrÄlar frÄn nÄgon mutant. Den hÀr filmen kan verka lite livlös med vissa projektorer, men med JVC kÀnns den som ett fyrverkeri! Vi ser detaljer i mörka omrÄden som annars ofta suddas ut, och i nÀsta ögonblick blir vi nÀstan blÀndade nÀr bilden vÀxlar till ljust. Det formligen glÀnser om stÄl och muskler nÀr Hugh Jackman (alias Wolverine) gör slut pÄ fienderna.

Med en kontrast pĂ„ den pĂ„ den hĂ€r nivĂ„n kĂ€nns inte bristen pĂ„ â€Ă€kta” 4K-upplösning som nĂ„gon större förlust. X7500 kan mĂ„hĂ€nda inte riktigt sig med skĂ€rpan frĂ„n en Ă€kta 4K-projektor som Sony VW550ES, men i praktiken upplevs bilden som minst lika detaljrik, för att inte sĂ€ga Ă€nnu mer, tack vare den högre kontrasten och nĂ€stan bottenlösa svĂ€rtan.

Hur stĂ„r sig dĂ„ X7500 mot de billigare X5000/X5500-modellerna? Skillnaden i kontrast och ljusstyrka Ă€r absolut pĂ„taglig och mĂ€tbar, men det beror ocksĂ„ mycket pĂ„ vilken omgivning projektorn stĂ„r i. Vill du ha ut max frĂ„n den mĂ„ste du gĂ„ seriöst tillvĂ€ga i biorummet. I det hĂ€r fallet snackar vi om mer Ă€n ett par mörklĂ€ggningsgardiner – allra helst bör du ha en mörk kĂ€llare, med matta ytor som reflekterar minimalt med ljus tillbaka mot duken. Annars Ă€ts mycket av skillnaden i kontrast upp av ljuset i rummet.

Kalibrering av JVC DLA-X7500

Ljud & Bilds kalibreringsexpert Gorm SÞrensen har mÄnga Ärs erfarenhet av JVC-projektorer.

– Det Ă€r sĂ€rskilt kombinationen av hög kontrast och kalibreringsvĂ€nliga instĂ€llningar som gör att DLA-projektorerna Ă€r överlĂ€gsna det mesta annat pĂ„ marknaden, sĂ€ger Gorm och försöker inte dölja att de tillhör hans personliga favoriter.

X7500 mÀter vÀldigt linjÀrt nÀr den kommer frÄn fabriken, men till en början lade vi mÀrke till ett par svaga, rödaktiga fÀrgstick i grÄskalan. Vi var dÀrför tvungna att anvÀnda JVC:s eget kalibreringsprogram plus en Spyder 5-mÀtsond för att göra en ny grundinstÀllning och rÀtta till avvikelser i gammakurvan. DÄ genererar projektorn testbilderna sjÀlv och justerar sig automatiskt. Efter detta stÀmde gammakurvan pÄ pricken, utan fÀrgstick, vilket gjorde det lÀttare att fortsÀtta kalibrera.

Ytterligare mÀtningar med kalibreringsprogrammet Calman visar att X7500 mÀter bra med 100 % ljusintensitet (100 IRE), med bara smÄ fÀrgavvikelser vid lÀgre intensitet, som Àr enkla att justera bort. Genomsnittliga delta-avvikelsen var lÄga 0,5 redan innan kalibreringen!

Sedan rÀckte det med ett par smÄ justeringar av primÀrfÀrgerna, ett snÀpp upp i ljusstyrka och ett ned i kontrast, för att fÀrgbalansen skulle blir spikrak. Som vanligt anvÀnde vi oss av iris-instÀllningen Auto 2 för bÀsta resultat.

Svagheter

Med tanke pĂ„ all spjutspetsteknik JVC har stoppat in i bildsensor och optik/mekanik hade vi uppskattat om de ocksĂ„ hade lagt mer kraft pĂ„ anvĂ€ndargrĂ€nssnitt och anslutningar. X7500 kĂ€nns lĂ„ngsam i starten, vĂ€xlar lĂ„ngsamt mellan ingĂ„ngar och tar lĂ„ng tid pĂ„ sig att utföra sĂ„ kallad ”HDMI handshake” med anslutna kĂ€llor som Blu-ray-spelare och hemmabioförstĂ€rkare. SkĂ€rmen Ă€r svart sĂ„ lĂ€nge att man ibland börjar undra om projektorn gĂ„tt i dvala.

JVC Ă€r ocksĂ„ kĂ€nda för lĂ„gt flĂ€ktljud och vid normal anvĂ€ndning Ă€r det knappt mĂ€rkbart. I HDR-lĂ€ge (hög ljusstyrka) upplevdes dĂ€remot flĂ€kten ganska sĂ„ pĂ„trĂ€ngande. Inget stort problem i en stor hemmabio, skulle somliga sĂ€kert sĂ€ga. Men lite av vitsen med ett hemmabiorum Ă€r att fĂ„ ner bakgrundsbruset sĂ„ mycket som möjligt, sĂ„ seriösa biobyggare bör absolut övervĂ€ga att bygga in projektorn i en separat ”hush box” – eller Ă€nnu hellre stĂ€lla den i ett separat teknikrum med optiskt glas mellan.

Slutsats

Testet lĂ€mnar inget tvivel om att JVC Ă€nnu en gĂ„ng har lyckats höja ribban för highend-projektorer. X7500 har en helt otrolig kontrast och svĂ€rta, och du fĂ„r leta lĂ€nge efter en projektor med mer övertygande bildkvalitet, Ă€ven med Ă€kta ”native 4K”-upplösning. Vi fĂ„r bara leva med att anvĂ€ndargrĂ€nssnittet kĂ€nns lite trögt, framför allt jĂ€mfört med dagens smarta TV-apparater. Det stĂ€lls dock krav pĂ„ omgivningen för att kunna utnyttja JVC-projektorns hela kontrastpotential. X7500 blir dĂ€rför alternativet för de extra krĂ€sna hemmabiobesökarna som Ă€r villiga att göra det dĂ€r lilla extra för bildkvaliteten.

X7500 har en helt otrolig kontrast och svĂ€rta, och du fĂ„r leta lĂ€nge efter en projektor med mer övertygande bildkvalitet, Ă€ven med Ă€kta ”native 4K”-upplösning.

 

Fakta & Betyg:
 • JVC DLA-X7500
  Teknik: D-ILA (LCoS)
  Upplösning: 1920 x 1080 (4K e-shift)
  Panelkontrast: 130 000:1
  Dynamisk kontrast: 1 200 000:1
  Ljusstyrka: 1 900 Lumen
  2 x HDMI 2.0/HDCP 2.2
  High Dynamic Range
  Webb: jvc.se

  Pris: 80,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  TEST: M&K Sound S-150 THX

  Blast from the past

  Trots 20 Är pÄ marknaden Àr biohögtalarna frÄn M&K Sound fortfarande nÄgra av de bÀsta i sin klass.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×