Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: JVC DLA X7500

Kontrastkungen

När det handlar om hemmaunderhållning finns det ingenting som kan ersätta en riktigt bra projektor. Och detta är en av de allra, allra bästa.

Skrivet av / 2017-08-10 - 18:16
JVC DLA X7500
Audun Hage

När det handlar om projektorer i tungviktsklassen har JVC länge varit herre på täppan. Flera konkurrenter har försökt, men ingen har kunnat matcha DLA-projektorernas grymma kontrast och svärta. Lägg därtill hög kvalitet och tillförlitlighet (äldre JVC-projektorer mäter lika bra kontrast som när de var nya) så är det inte så konstigt att modeller som X500 och X5000 har blivit stora favoriter hos kräsna hemmabiofans.

Med testvinnaren X5000 färskt i minnet är det verkligen svårt att föreställa sig att något skulle kunna vara särskilt mycket bättre. Men det är precis vad JVC haft som mål med sin nästa generation: tre nya modeller har lanserats och av dem är mellersta bocken Bruse X7500 kanske den mest intressanta. JVC-projektorn är fullproppad med godsaker och avancerade finesser som kan skapa ett bildmässigt Nirvana i rätt omgivning. Frågan är bara om den är värd de extra pengarna.

JVC DLA-X7500

Kontrast är A och O i hemmabiovärlden. Det handlar om att få fram tillräckligt med ljusstyrka samtidigt som svart förblir svart! Just det här är en stor utmaning för projektorer, eftersom ju starkare ljuskällan är, desto lättare är det för ljuset att ”läcka över” och förvandla svart till något som inte är lika kolsvart.

Det är just på det här området som JVC är i sitt esse med sina D-ILA-kiselpaneler och patenterade ”wire grid”-filter. De är helt enkelt bäst på marknaden när det gäller att bevara svärtan.

Årets nykomling X7500 använder en kraftfull lampa på 265 watt som ökar den maximala ljusstyrkan till hela 1 900 lumen. För att förhindra att det starkare ljuset går ut över svärtan är den också utrustad med två irislinser som ger fullständig kontroll över ljusflödet.

 

Foto: JVC
Foto: JVC

Irislinsen fungerar på samma sätt som bländaröppningen i en kamera och används för att reglera ljusutsläppet. Den justerbara ljusöppningen ”stryper” ljuset och hjälper till att bevara svärta och kontrast i mörka scener. Nackdelen med sådana linser är att de reflekterar tillbaka ljuset in i projektorn, vilket kan få en del olyckliga biverkningar. X7500 är därför utrustad med en extra irislins som stoppar ljuset från att nå bildkomponenterna på insidan. Detta är en av de viktigaste skillnaderna mot lillebror X5500.

I likhet med sina föregångare är X7500 en så kallad 4K e-shift projektor. Konstruktionen består av ett linselement som förskjuter hela bilden diagonalt en halv pixelbredd. Linselementet vibrerar snabbt och växlar mellan den ursprungliga och den förskjutna bilden. Den sammanlagda bilden uppfattas subjektivt som ”nästan 4K”, men blir inte lika skarp och detaljerad som om projektorn hade haft en äkta 4K-bildsensor. Många hade nog uppskattat om JVC hade en äkta 4K modell i DLA-serien också (och det gör de också – laserprojektorn DLA-Z1 för närmare 400 000 kronor), men det handlar om att göra förnuftiga kompromisser.

Anslutningar och funktioner

JVC har däremot sett till att det gjorts en efterlängtad uppgradering på anslutningsfronten. X7500 har fått dubbla HDMI 2.0/HDCP 2.2-ingångar med full bandbredd, förutom stöd för HDR-formaten HDR10/HLG. Det ger problemfri uppspelning av 4K/60p-videosignaler från UHD Blu-ray och andra källor.

Som det anstår en highend-projektor har X7500 helt motorstyrd optik, med exakt justering av linsposition, zoom och fokus från fjärrkontrollen. Man kan också lagra inställningar för olika bildformat (till exempel 16:9 och 2,35:1) och växla mellan dem som man vill. I kombination med en stor duk och rejäl (kanske också motorstyrd?) svart maskering runt bilden kan man få optimal visning av alla typer av videomaterial.

Sist men inte minst har JVC stoppat i ett speciellt ”low lag mode” för spelfantaster. Vilket är bra, för tidigare årgångar har präglats av en del fördröjning i ingången.

Bildkvalitet

Trogna läsare vet att vi har testat många TV-apparater med imponerande prestanda den senaste tiden. Den nya generationen OLED- och LCD-skärmar finns i allt större storlekar och tack vare högre kontrast (High Dynamic Range) kan de verkligen kan höja bildkvaliteten till en ny nivå.

Ändå är det något visst med bilden från en riktig highend-projektor som JVC. För att få en motsvarande visuell upplevelse från en TV måste du punga ut med hundratusentals kronor för en 100-tums mastodont – och få den levererad med lyftkran!

När ljuset släcks och bilden blåses upp på vår 140-tums Dreamscreen-duk händer det något magiskt. Vi sugs in i handlingen och glömmer världen utanför. Det är bara att luta sig tillbaka, njuta och absorbera intrycken när bilden fyller hela synfältet, precis som på bio.

Direkt ur kartongen, efter några enkla linsjusteringar och bildinställning i passande Cinema-läge, har X7500 en skrämmande realistisk bild. Färgerna är mycket naturliga, skärpa är skarp som få, men det är kontrasten som gör den stora skillnaden.

 

Foto: JVC
Foto: JVC

JVC-projektorn har otroligt stor spännvidd från mörkt till ljust, och det syns extra tydligt med halsbrytande actionfilmer som X-Men: Days of Future Past på UHD Blu-ray. Detta är en så kallad HDR-film, därför växlar JVC-projektorn automatiskt till HDR-läge med full lampstyrka när vi sätter in i filmen. Problemet är bara att HDR-versionen är alldeles, alldeles för mörk! Detta är rent allmänt ett problem med HDR-filmer och projektorer, inget unikt för JVC.

Vi föredrar att mycket hellre titta på filmen i vanlig SDR-version. Stora delar av handlingen äger rum i mörka miljöer under jord, emellanåt avbruten av dagsljus eller bländande explosioner och laserstrålar från någon mutant. Den här filmen kan verka lite livlös med vissa projektorer, men med JVC känns den som ett fyrverkeri! Vi ser detaljer i mörka områden som annars ofta suddas ut, och i nästa ögonblick blir vi nästan bländade när bilden växlar till ljust. Det formligen glänser om stål och muskler när Hugh Jackman (alias Wolverine) gör slut på fienderna.

Med en kontrast på den på den här nivån känns inte bristen på ”äkta” 4K-upplösning som någon större förlust. X7500 kan måhända inte riktigt sig med skärpan från en äkta 4K-projektor som Sony VW550ES, men i praktiken upplevs bilden som minst lika detaljrik, för att inte säga ännu mer, tack vare den högre kontrasten och nästan bottenlösa svärtan.

Hur står sig då X7500 mot de billigare X5000/X5500-modellerna? Skillnaden i kontrast och ljusstyrka är absolut påtaglig och mätbar, men det beror också mycket på vilken omgivning projektorn står i. Vill du ha ut max från den måste du gå seriöst tillväga i biorummet. I det här fallet snackar vi om mer än ett par mörkläggningsgardiner – allra helst bör du ha en mörk källare, med matta ytor som reflekterar minimalt med ljus tillbaka mot duken. Annars äts mycket av skillnaden i kontrast upp av ljuset i rummet.

Kalibrering av JVC DLA-X7500

Ljud & Bilds kalibreringsexpert Gorm Sørensen har många års erfarenhet av JVC-projektorer.

– Det är särskilt kombinationen av hög kontrast och kalibreringsvänliga inställningar som gör att DLA-projektorerna är överlägsna det mesta annat på marknaden, säger Gorm och försöker inte dölja att de tillhör hans personliga favoriter.

X7500 mäter väldigt linjärt när den kommer från fabriken, men till en början lade vi märke till ett par svaga, rödaktiga färgstick i gråskalan. Vi var därför tvungna att använda JVC:s eget kalibreringsprogram plus en Spyder 5-mätsond för att göra en ny grundinställning och rätta till avvikelser i gammakurvan. Då genererar projektorn testbilderna själv och justerar sig automatiskt. Efter detta stämde gammakurvan på pricken, utan färgstick, vilket gjorde det lättare att fortsätta kalibrera.

Ytterligare mätningar med kalibreringsprogrammet Calman visar att X7500 mäter bra med 100 % ljusintensitet (100 IRE), med bara små färgavvikelser vid lägre intensitet, som är enkla att justera bort. Genomsnittliga delta-avvikelsen var låga 0,5 redan innan kalibreringen!

Sedan räckte det med ett par små justeringar av primärfärgerna, ett snäpp upp i ljusstyrka och ett ned i kontrast, för att färgbalansen skulle blir spikrak. Som vanligt använde vi oss av iris-inställningen Auto 2 för bästa resultat.

Svagheter

Med tanke på all spjutspetsteknik JVC har stoppat in i bildsensor och optik/mekanik hade vi uppskattat om de också hade lagt mer kraft på användargränssnitt och anslutningar. X7500 känns långsam i starten, växlar långsamt mellan ingångar och tar lång tid på sig att utföra så kallad ”HDMI handshake” med anslutna källor som Blu-ray-spelare och hemmabioförstärkare. Skärmen är svart så länge att man ibland börjar undra om projektorn gått i dvala.

JVC är också kända för lågt fläktljud och vid normal användning är det knappt märkbart. I HDR-läge (hög ljusstyrka) upplevdes däremot fläkten ganska så påträngande. Inget stort problem i en stor hemmabio, skulle somliga säkert säga. Men lite av vitsen med ett hemmabiorum är att få ner bakgrundsbruset så mycket som möjligt, så seriösa biobyggare bör absolut överväga att bygga in projektorn i en separat ”hush box” – eller ännu hellre ställa den i ett separat teknikrum med optiskt glas mellan.

Slutsats

Testet lämnar inget tvivel om att JVC ännu en gång har lyckats höja ribban för highend-projektorer. X7500 har en helt otrolig kontrast och svärta, och du får leta länge efter en projektor med mer övertygande bildkvalitet, även med äkta ”native 4K”-upplösning. Vi får bara leva med att användargränssnittet känns lite trögt, framför allt jämfört med dagens smarta TV-apparater. Det ställs dock krav på omgivningen för att kunna utnyttja JVC-projektorns hela kontrastpotential. X7500 blir därför alternativet för de extra kräsna hemmabiobesökarna som är villiga att göra det där lilla extra för bildkvaliteten.

X7500 har en helt otrolig kontrast och svärta, och du får leta länge efter en projektor med mer övertygande bildkvalitet, även med äkta ”native 4K”-upplösning.

 

picture1 picture2 picture3
<
>
Foto: JVC

Ljud & Bild tycker

Sagolik svärta och kontrast, lysande optik och justeringsmöjligheter gör att JVC befinner sig i en klass för sig själv. Gränssnittet känns lite trögt och föråldrat. Begränsat utbyte av HDR. Ganska så störande fläktljud i HDR-läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ljud & Bild
Rulla till toppen