annons
annons
annons

Test av JVC DLA-X70R och Sony VPL-VW95ES

High End-HD-bio

Om det inte räcker med en stor filmduk för att få fart på biokänslan så behövs en bättre projektor. Till exempel någon av de här.

annons

På den gamla goda tiden brukade det heta att film är bäst på bio. Nu för tiden kan man tryggt säga att film är bäst i hemmabion. Dagens projektorer har potential att leverera en enastående hög bildkvalitet, och med en bra ljudanläggning kan entusiasternas hemmabiografer ge upplevelser som ger massor av gåshud.

Helt gratis är det däremot inte. Det bästa kostar alltid mer, och det gör sannerligen de båda projektorerna vi testar här – de tillhör prisklassen över 50 000 kronor. På den nivån är bildkvaliteten extrem om man kalibrerar projektorn korrekt. Ställ dem på behörigt avstånd från en duk på mellan 90 och 160 tum av hög kvalitet (Stewart, DNP, ADEO, SMX) så tror du knappt dina ögon!

DLA-X70R är modellen under toppmodellen X90R men kostar 30 000 kronor mindre, utan att JVC för den sakens skull har länsat den på fina komponenter eller tekniska lösningar. VPL-VW95ES verkar vara rena fyndet jämfört med Sonys toppmodell VW1000ES som kostar 190 000 kronor – och kostar dessutom 15 000 kronor mindre än rivalen från JVC.

De två testdeltagarna har naturligtvis 3D med aktiva glasögon, Sony-projektorn har inbyggd sändare för 3D-styrsignalen och två par glasögon ingår. JVC-projektorn behöver en separat sändare, någon sådan eller glasögon ingår inte från början. Sony-projektorn har en bild som ser suverän ut direkt ur kartongen, men allt blir mycket bättre efter en noggrann kalibrering.

JVC-projektorn MÅSTE kalibreras. Vi vet inte vad de pysslar med hos JVC, för direkt ur kartongen är bilden inget vidare alls. Alla våra betyg bygger på prestanda efter kalibrering.

annons
annons
annons
annons