TEST AV Jern w8000

Columbi Àgg i gjutjÀrn

Audioform har smÀlt ihop en högtalare som Àr sÄ billig och bra att alla kan vara med.

Ljud & Bild tycker:
Stort ljud, befriat frÄn resonanser. Tar nÀstan ingen plats. Mycket för pengarna.
Designen passar inte alla. Placeringen Àr krÀvande. Behöver mycket effekt.

De ovanliga högtalarna Jern 14 tog oss med storm nÀr vi testade dem 2017. Förutom ett distinkt utseende och ett Ànnu mer distinkt material i form av gjutjÀrn, imponerade de med ett fenomenalt prisvÀrt perspektiv och rent ljud.

Nu Ă€r danska Audioform tillbaka med en ny och inte mindre udda högtalare som heter Jern w8000: en rund, platt vĂ€gghögtalare med en diameter pĂ„ 32 cm. Valet av material Ă€r detsamma – för nĂ€r företaget hĂ„ller till i ett jĂ€rngjuteri sĂ„ anvĂ€nder man naturligtvis husets produkt, som dĂ€mpar vibrationer mĂ„nga gĂ„nger bĂ€ttre Ă€n trĂ€ och som kan gjutas i nĂ€stan vilken form man vill.

Precis som storebror Jern 14 handlar det om en tvÄvÀgshögtalare med slutet kabinett. Den slutna konstruktionen Àr delvis vald för impulsÄtergivningen skull och dels för att fÄ en djupare (!) bas. Det senare ska vi Äterkomma till.

BĂ„da elementen kommer frĂ„n Wavecor: En 22 mm domediskant och ett 5,25-tums baselement med membran av flĂ€tad glasfiber. Delningsfiltrets branthet Ă€r 12 dB/oktav. Även om vi befinner oss i de lĂ€gre prisklasserna har Audioform valt spolar och kondensatorer frĂ„n Mundorf – ”eftersom de bara lĂ„ter sĂ„ mycket bĂ€ttre”.

(Foto: Jern)

 

Rummet hjÀlper till

Jern 14 behöver en subwoofer men w8000 Àr byggd för att klara sig utan assistans i basen. Det beror dels pÄ ett aningen större kabinett, som ger ett betydande tillskott i de lÀgre oktaverna. SjÀlva vÀggplaceringen ger ett 3 dB lyft och kreativ anvÀndning av naturlagarna hjÀlper ocksÄ till.

”Vi vet frĂ„n början att högtalaren sitter pĂ„ en vĂ€gg. Och vi kan rĂ€kna med att en högtalare av den hĂ€r storleken förmodligen anvĂ€nds i ett mindre vardagsrum. För att utnyttja platsen i rummet bĂ€st stĂ€ller de flesta sin soffa med lyssningsplatsen mot bakvĂ€ggen”, sĂ€ger Ole Lund Christensen, som Ă€r chef för Audioform och som har konstruerat högtalaren.

Placeringen i rummet innebĂ€r att man fĂ„r sĂ„ kallat ”room mode”, alltsĂ„ en förstĂ€rkning av basen runt 40 Hz precis pĂ„ lyssningsplatsen. I praktiken fĂ„r man tack vare rummets förstĂ€rkning en extra oktav.

Att placera Jern w8000 görs pĂ„ ett lite annorlunda sĂ€tt Ă€n vi Ă€r vana vid. Det behövs ingen runtflyttning pĂ„ golvet. Å andra sidan bör man fundera igenom och rĂ€kna pĂ„ placeringen noggrant innan man sĂ€tter borren i vĂ€ggen. Lyckligtvis hade vi en plats som gav en lagom bred stereotrekant med en lyssningsplats mot bakvĂ€ggen. Audioform rekommenderar en placering strax över huvudhöjd. Hos oss passade det med centrum 120 cm över golvet.

Högtalaren hÀngs upp med en enda skruv i ett fÀste pÄ baksidan. Skruven ska helst ha ett snett eller kilformat huvud, sÄ att tyngdkraften pressar högtalaren nÀrmare vÀggen.

Att placera en högtalare mot en vÀgg Àr inte pÄ nÄgot sÀtt en automatisk genvÀg till hifi-himlen. För det första prickar den rummets samtliga resonanser, vilket gör det mycket svÄrt att kontrollera basÄtergivningen. För det andra pÄverkas placeringen av ljudets spridning, och vÀgghögtalare har ofta problem med djupperspektivet. Att det fungerar för Jern w8000 beror pÄ de val som gjorts under konstruktionen. Och man mÄste sitta tÀtt intill bakvÀggen för att fÄ önskad effekt. För övrigt underlÀttar det om bakvÀggen har en relativt bra akustisk dÀmpning. I vÄrt fall var den tÀckt av böcker, vilket begrÀnsade reflektioner.

Resonansfria burkar

Jern w8000 ser ut som tvĂ„ svarta plĂ„tburkar pĂ„ vĂ€ggen. Men trots att jag kĂ€nner till föregĂ„ngarens egenskaper var det en av de dĂ€r ”det var som fanken”-upplevelserna som gör det bĂ„de sĂ„ roligt och sĂ„ svĂ„rt att vara hifi-testare.

För det första lÄter de stort. Orkesterverk fyller hela vÀggen och ger en övervÀldigande kÀnsla av att hela Wienerfilharmonikerna stÄr i vardagsrummet, frÄn vÀgg till vÀgg och frÄn golv till tak.

De flesta högtalartillverkare jobbar stenhĂ„rt med att göra sina högtalare sĂ„ befriade frĂ„n fĂ€rgande kabinettresonanser som möjligt. Men sĂ„ finns det ocksĂ„ ett fĂ„tal riktigt ljuddöda högtalare, till exempel Q Acoustics Concept 500 och Jern 14 – och sĂ„ nu Ă€ven Jern w8000. Att slippa det dĂ€mpade mumlet frĂ„n kabinettets ytor ger en speciell naturlighet till framför allt röster. Oavsett om det Ă€r rap i ”Right Hand Man” frĂ„n Hamilton eller en spĂ€d Sinead O’ Connor i ”Scarlet Ribbons”.

Jern w8000 ser inte ut som nĂ„got annat. En 32 cm stor ”burk” av gjutjĂ€rn. Men med den svarta eller vita tygstrumpan blir de nĂ€stan osynliga. (Foto: Jern)

 

TillÀmpad fysik

Sist men inte minst har vi basen. Installerad enligt tillverkarens anvisningar finns all bas man kan önska sig. ”No Sanctuary Here” med Chris Jones lĂ„ter fett och solitt, och till och med basmonstret ”Limit to Your Love” med James Blake klarar sig undan helskinnat. Men Ă€ven om det handlar om fysik sĂ„ verkar det nĂ€stan onaturligt att höra tvĂ„ femtumselement spela sĂ„ mycket bas! NĂ„gon subwoofer behövs inte, och det skulle vara svĂ„rt att hitta en som lĂ„ter lika torrt.

Men naturligtvis har Ă€ven w8000 sina begrĂ€nsningar. För det första behöver de en hel del effekt. Rekommendationen sĂ€ger 15 till 150 watt, men vi var tvungna att vrida upp volymen ordentligt pĂ„ den 180 watt tunga NAD M32 för att fĂ„ igĂ„ng dem. Djupperspektivet Ă€r inte lika stort och djupt som med Elipson Prestige Facet 8B, som kostar ungefĂ€r lika mycket. SĂ„ i stĂ€llet för ett fönster in till konsertsalen fĂ„r man snarare en kĂ€nsla av att bandet stĂ„r och spelar i vardagsrummet framför högtalarna. Och Ă€ven om ljudet Ă€r föredömligt befriat frĂ„n resonanser sĂ„ hade nyanseringen – i en helt idealisk vĂ€rld – kunnat vara bĂ€ttre. Fast dĂ„ befinner vi oss lĂ„ngt bortom den hĂ€r prisklassen.

Jern 14-modellen finns i flera prisvarianter. Det hade varit intressant att höra samma w8000-kabinett med mer sofistikerade högtalarelement ombord.

Slutsats

VÀgghögtalare Àr sÀllsynta och högtalare i sÄ extrema material som smidesjÀrn Àr Ànnu sÀllsyntare. Designen pÄ Jern w8000 kommer att vara en vattendelare, Àven om vi Ä andra sidan tycker det Àr synd att gömma högtalaren bakom en tygstrumpa. Rent ljudmÀssigt handlar det dock om en högtalare som det inte finns mÄnga av. De smÄ metallburkarna sÀtter fart pÄ rummet pÄ ett sÀtt som gör att man mÄste nypa sig i armen. Och de gör det av en kvalitet och till ett pris som gör att man tror att fortfarande drömmer. De fÄr dÀrför vÄra bÀsta rekommendationer.

Fakta & Betyg:
  • TvĂ„vĂ€gs sluten konstruktion i gjutjĂ€rn
  • 5,25-tums bas, 22-mm diskant
  • Rekommenderad effekt: 15–150 W
  • FrekvensomfĂ„ng: 40–20 000 Hz (–6 dB)
  • KĂ€nslighet: 87 dB
  • Impedans: 4 ohm
  • MĂ„tt: 32 cm diameter, 10 cm djup
  • FĂ€rg: Svart, silver
  • Vikt: 8 kg
  • Webb: ljudmakarn.se
  Pris: 8,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×