annonse
annonse
annonse

JBL S4700

Musik med orkanstyrka

Få högtalare kan väcka samma trivselkänslor som en JBL-högtalare på fullt ös. Luta dig tillbaka i soffan, vrid volymratten åt höger, håll dig fast och njut!

JBL S4700 låter precis lika stort och tufft som de ser ut, och är suveräna högtalare till pop och rock. Ljudet är klockrent, direkt och stenhårt på alla volymer. Du får leta länge efter en högtalare med bättre livekänsla!
Trots enorma 15-tumsbasar går inte högtalarna våldsamt djupt i basen, och de djupaste orgeltonerna uteblir. Därför kan det vara en fördel att utöka basregistret med en separat subbas.
annonse

Lika bra att erkänna direkt. Vi flinar från öra till öra varje gång vi får in ett par maffiga JBL-högtalare för test. Då vet vi nämligen att vi kommer att ha extra kul de närmaste veckorna. Precis som det mesta från andra sidan Atlanten är de amerikanska högtalarna större än de flesta andra och spelar musik på ett lika STORT sätt. De låter inte alltid 100-procentigt hifi-korrekt, men oj så roligt!

JBL:s allra största toppmodeller Everest D6600 och K2 S9900 är enligt min personliga åsikt något av det grymmaste som går att köpa för pengar. Problemet är bara att de kostar lika mycket som en bra bil – eller två! Nu har däremot JBL lanserat en högtalarmodell som (med en god portion välvilja) befinner sig lite närmare inom räckhåll för musikälskare. Vi hyser en viss förhoppning om att den nya ”mini-K2”-modellen S4700 ska kunna spela i kapp med de stora grabbarna …

JBL S4700
Den har inte fått äran att bli uppkallad efter något majestätiskt berg som Everest och K2 men S4700 är ändå en vidunderlig högtalare, med samma fysiska framtoning som ett normalstort kylskåp. I egenskap av medlem av Synthesis-familjen är den tänkt att vara en potent fronthögtalare till en highend-hemmabio eller spela musik i en seriös stereo.

Rent bestyckningsmässigt har S4700 mycket gemensamt med K2 S9900, fast har mindre extrema högtalarelement och delningsfilter. Kabinettet är förenklat också, med traditionell fyrkantig form i stället för K2:s eleganta, välvda uppenbarelse. Men det handlar fortfarande om en konstruktion av mycket hög kvalitet. S4700 är skapad av Greg Timbers, mannen bakom K2, Everest och andra klassiska JBL-högtalare.

Hjärtat i S4700 är kompressionshornet, som spelar en central roll i nästan alla JBL:s highend-högtalarsystem. Hornet är nyckeln till ljudtrycket, den höga effektiviteten och dynamiken som högtalarna är kända för.

Det 15 tum stora baselementet skapar basfundamentet i konstruktionen. Ett så stort element ser man oftast i stora subbasar, men här används det alltså för att återge frekvensregistret upp till 800 Hz. Modellen heter 2216ND (där ND anger att magnetsystemet har högeffektiva neodym-magneter) och är detsamma som sitter i JBL:s dyraste studiohögtalare.

Vi kunde knappt vänta med att få sätta igång musiken i lyssningsrummet. Men att packa upp de stora och mer än 50 kilo tunga högtalarna var inte gjort i en handvändning. S4700 ska stå på golvet och det rekommenderas att använda metallkonerna (med golvskydd) som ingår för att förankra kabinetten väl till underlaget.

Ljudet
Vissa musikupplevelser glömmer man aldrig. Det kan vara en hejdundrande arenakonsert med skrålande hårdrockare eller en intim klubbspelning med en favoritartist, de har det gemensamt att håret reser sig på armarna och adrenalinet börjar pumpa i ådrorna. Känslan sitter liksom kvar i hörselgången långt efter man har gått hem – och då menar vi inte bara susningarna i öronen …

Många av oss försöker återskapa känslan hemma i vardagsrummet. Det behöver inte låta superkorrekt, vi behöver inte höra minsta lilla detalj, men det ska låta LIVE. Vi vill känna musiken i kroppen. Känna gitarrerna som kittlar i magen och rösterna som smeker öronen och näsan.

Sådana upplevelser kräver en stereo med betydande krafter och en förmåga att skapa ljudtryck, och det är därför det finns högtalare av S4700:s kaliber. Man kan säga mycket om JBL-högtalare, men förmågan att låta LIVE är framträdande. Och när de första tonerna strömmar ut ur S4700 känner jag omedelbart igen den klassiska JBL-klangen. För det första är ljudet extremt direkt, klart, och osminkat. Precis som de flesta JBL-högtalare gör de inga försök att ställa sig in hos lyssnaren på något sätt. Du behöver inte leta efter detaljer, här får du musiken rakt i ansiktet, vare sig du gillar det eller inte!

Bruce Springsteens Wrecking Ball har väsentligt högre ljudkvalitet än hans förra skiva Magic, och med låten ”Swallowed up” låter det ungefär som om vi har bokat en egen privat och personlig konsert med the boss. Gitarrklangen fyller rummet till brädden och tyngden i Bruces röst får väggarna att skallra. Realismen går nästan att ta på och gåshuden infinner sig omedelbart. Detta är minsann ingen dålig kopia av de mer än dubbelt så dyra K2 S9900. Även om diskanten är en aning mer tilltufsad i kanterna än storebror så är dynamiken i röstregistret tveklöst av referensklass.

S4700

Vi fortsätter med Springsteen och låten ”American Land”. Med vad som bäst kan beskrivas som irländsk folkrock får de stora JBL:erna oss att stampa takten. Trots det är jag lite besviken över mängden bas. Borde det inte komma mer tryck från två 15-tummare? Även om det finns en betydande snärt i bastrumman har inte S4700 riktigt samma ”slam”-effekt längre ner i djupbasen som andra högtalare med hög underhållningsfaktor, till exempel de betydligt billigare Klipsch RF-7 II. I stället har JBL fintrimmat basen att spela linjärt och kontrollerat i ett så stort frekvensomfång som möjligt. Och även om övre basen och mellanregistret låter snudd på fulländat i mina öron så sker det på bekostnad av djupbasens underhållningsfaktor. S4700 bör därför helst paras ihop med en eller flera subbasar om du vill ha samma dynamik i de lägsta oktaverna också.

Även om ljudet är osminkat och rått betyder det inte att JBL:erna saknar finkänsliga egenskaper. Delikata kvinnoröster som Natasha Khan (från gruppen Bat for Lashes) pressar fram en tår i ögonvrån när hon framför den kittlande ”Laura” och hennes melankoliska röst träffar oss djupt i hjärtat. Ännu en gång förmedlar JBL en känsla av fysisk närvaro som är tämligen unik.

JBL S4700 är dock inte den mest raffinerade högtalaren vi har hört. I lyssningsrummet står även nya Fact.12 från PMC, som spelar i samma prisklass, och de har tveklöst ett ännu klarare, mer neutralt och välnyanserat mellan- och diskantregister. Och där PMC imponerar med sin precisa holografi och djupkänsla upplever vi en mer tvådimensionell ”vägg av ljud” från amerikanerna, som däremot är flera nummer större på höjden och bredden. Det handlar alltså om högtalare som drar sig mer i riktning av rock, pop och annan musik där det gäller att återge instrumenten med realistisk storlek och klang, snarare än att kunna höra exakt varifrån de kommer! Både S4700 och Fact.12 har sina absoluta kvaliteter, men vi vet vilka vi skulle ha valt till kräftskivan …

När vilddjuret vaknar
Ljudbeskrivningen ovan kommer från när vi lyssnat på musik på vad som kan kallas för ”normalhög” volym. Men det är när vi drar upp ljudstyrkan ordentligt som S4700 verkligen vaknar till liv och nästan hamnar i en klass för sig själv. De här högtalarna älskar helt enkelt att spela högt och fortsätter att låta klockrent även på trumhinne-hotande nivåer. Du har blivit varnad!

I takt med att vi driver volymratten medurs går det upp för oss att den lite tunna basen kanske inte är så tunn ändå. Klangbalansen känns nämligen perfekt på högre volymer. Till och med på ljudnivåer som många förmodligen skulle betrakta som galna lyckas JBL få fram alla element i ljudmixen lika bra, och ändå finns det resurser över till de allra hårdaste strapatserna. Det ställer vanliga snygga och prydliga hifi-högtalare i lite pinsam dager! Det är uppenbarligen skillnad på högtalare och HÖGtalare …

Vilken förstärkare?
Den höga känsligheten på 94 dB gör att S4700 kan spela högt även med beskedlig effekt. Men den ljudmässiga potentialen innebär också att de bör kombineras med en strömstark och pålitlig förstärkare som tål att vara med på leken. Vi började testet med vår trofasta arbetshäst Hegel H300, som visade sig ha god kontroll men som inte var en idealisk matchning rent ljudmässigt. S4700:s direkta och osminkade karaktär kunde låta lite vass med Hegel-förstärkaren. Vi hade bättre lycka med Marantz PM11mk3 som har en något varmare och sötare klangkaraktär. Men JBL svarar fint på ännu tyngre grejor: med amerikanska McIntoshs potenta integrerade förstärkare MA8000 fick vi mer av allt, solid kontroll och fyllighet i basen i kombination med luftiga och behagligt upplösta övertoner.

Slutsats
JBL S4700 är en riktig värstinghögtalare som har dynamiska egenskaper som överträffar det mesta vi har hört i sin prisklass och en bra bit ovanför. JBL har lyckats bygga en högtalare som har prestanda väldigt nära de kostsamma K2 S9900, och till ett betydligt hyggligare pris. S4700 låter hejdundrande tjusigt, storslaget och levande med all slags musik. Men den är ändå inget för alla, den vill helst ha en hel del volym innan den gör sitt bästa, och den kräver att ägaren har gott om plats och ett bra förhållande (eller avstånd) till sina närmaste grannar. Dessutom måste man ha en kraftfull subbas eller två om man vill att djupbasen ska låta lika häftigt som den övre basen. Men så länge de här högtalarna får rätt arbetsvillkor är vägen till ljud-Nirvana kort. JBL S4700 är så ”rockigt” highend-ljud kan bli!

Lika bra att erkänna direkt. Vi flinar från öra till öra varje gång vi får in ett par maffiga JBL-högtalare för test. Då vet vi nämligen att vi kommer att ha extra kul de närmaste veckorna. Precis som det mesta från andra sidan Atlanten är de amerikanska högtalarna större än de flesta andra och spelar musik på ett lika STORT sätt. De låter inte alltid 100-procentigt hifi-korrekt, men oj så roligt! JBL:s allra största toppmodeller Everest D6600 och K2 S9900 är enligt min personliga åsikt något av det grymmaste som går att köpa för pengar. Problemet är bara att de kostar lika mycket som en bra bil – eller två! Nu har däremot JBL lanserat en högtalarmodell som (med en god portion välvilja) befinner sig lite närmare inom räckhåll för musikälskare. Vi hyser en viss förhoppning om att den nya ”mini-K2”-modellen S4700 ska kunna spela i kapp med de stora grabbarna … JBL S4700 Den har inte fått äran att bli uppkallad efter något majestätiskt berg som Everest och K2 men S4700 är ändå en vidunderlig högtalare, med samma fysiska framtoning som ett normalstort kylskåp. I egenskap av medlem av Synthesis-familjen är den tänkt att vara en potent fronthögtalare till en highend-hemmabio eller spela musik i en seriös stereo. Rent bestyckningsmässigt har S4700 mycket gemensamt med K2 S9900, fast har mindre extrema högtalarelement och delningsfilter. Kabinettet är förenklat också, med traditionell fyrkantig form i stället för K2:s eleganta, välvda uppenbarelse. Men det handlar fortfarande om en konstruktion av mycket hög kvalitet. S4700 är skapad av Greg Timbers, mannen bakom K2, Everest och andra klassiska JBL-högtalare. Hjärtat i S4700 är kompressionshornet, som spelar en central roll i nästan alla JBL:s highend-högtalarsystem. Hornet är nyckeln till ljudtrycket, den höga effektiviteten och dynamiken som högtalarna är kända för. Det 15 tum stora baselementet skapar basfundamentet i konstruktionen. Ett så stort element ser man oftast i stora subbasar, men här används det alltså för att återge frekvensregistret upp till 800 Hz. Modellen heter 2216ND (där ND anger att magnetsystemet har högeffektiva neodym-magneter) och är detsamma som sitter i JBL:s dyraste studiohögtalare. Vi kunde knappt vänta med att få sätta igång musiken i lyssningsrummet. Men att packa upp de stora och mer än 50 kilo tunga högtalarna var inte gjort i en handvändning. S4700 ska stå på golvet och det rekommenderas att använda metallkonerna (med golvskydd) som ingår för att förankra kabinetten väl till underlaget. Ljudet Vissa musikupplevelser glömmer man aldrig. Det kan vara en hejdundrande arenakonsert med skrålande hårdrockare eller en intim klubbspelning med en favoritartist, de har det gemensamt att håret reser sig på armarna och adrenalinet börjar pumpa i ådrorna. Känslan sitter liksom kvar i hörselgången långt efter man har gått hem – och då menar vi inte bara susningarna i öronen … Många av oss försöker återskapa känslan hemma i vardagsrummet. Det behöver inte låta superkorrekt, vi behöver inte höra minsta lilla detalj, men det ska låta LIVE. Vi vill känna musiken i kroppen. Känna gitarrerna som kittlar i magen och rösterna som smeker öronen och näsan. Sådana upplevelser kräver en stereo med betydande krafter och en förmåga att skapa ljudtryck, och det är därför det finns högtalare av S4700:s kaliber. Man kan säga mycket om JBL-högtalare, men förmågan att låta LIVE är framträdande. Och när de första tonerna strömmar ut ur S4700 känner jag omedelbart igen den klassiska JBL-klangen. För det första är ljudet extremt direkt, klart, och osminkat. Precis som de flesta JBL-högtalare gör de inga försök att ställa sig in hos lyssnaren på något sätt. Du behöver inte leta efter detaljer, här får du musiken rakt i ansiktet, vare sig du gillar det eller inte! Bruce Springsteens Wrecking Ball har väsentligt högre ljudkvalitet än hans förra skiva Magic, och med låten ”Swallowed up” låter det ungefär som om vi har bokat en egen privat och personlig konsert med the boss. Gitarrklangen fyller rummet till brädden och tyngden i Bruces röst får väggarna att skallra. Realismen går nästan att ta på och gåshuden infinner sig omedelbart. Detta är minsann ingen dålig kopia av de mer än dubbelt så dyra K2 S9900. Även om diskanten är en aning mer tilltufsad i kanterna än storebror så är dynamiken i röstregistret tveklöst av referensklass. S4700 Vi fortsätter med Springsteen och låten ”American Land”. Med vad som bäst kan beskrivas som irländsk folkrock får de stora JBL:erna oss att stampa takten. Trots det är jag lite besviken över mängden bas. Borde det inte komma mer tryck från två 15-tummare? Även om det finns en betydande snärt i bastrumman har inte S4700 riktigt samma ”slam”-effekt längre ner i djupbasen som andra högtalare med hög underhållningsfaktor, till exempel de betydligt billigare Klipsch RF-7 II. I stället har JBL fintrimmat basen att spela linjärt och kontrollerat i ett så stort frekvensomfång som möjligt. Och även om övre basen och mellanregistret låter snudd på fulländat i mina öron så sker det på bekostnad av djupbasens underhållningsfaktor. S4700 bör därför helst paras ihop med en eller flera subbasar om du vill ha samma dynamik i de lägsta oktaverna också. Även om ljudet är osminkat och rått betyder det inte att JBL:erna saknar finkänsliga egenskaper. Delikata kvinnoröster som Natasha Khan (från gruppen Bat for Lashes) pressar fram en tår i ögonvrån när hon framför den kittlande ”Laura” och hennes melankoliska röst träffar oss djupt i hjärtat. Ännu en gång förmedlar JBL en känsla av fysisk närvaro som är tämligen unik. JBL S4700 är dock inte den mest raffinerade högtalaren vi har hört. I lyssningsrummet står även nya Fact.12 från PMC, som spelar i samma prisklass, och de har tveklöst ett ännu klarare, mer neutralt och välnyanserat mellan- och diskantregister. Och där PMC imponerar med sin precisa holografi och djupkänsla upplever vi en mer tvådimensionell ”vägg av ljud” från amerikanerna, som däremot är flera nummer större på höjden och bredden. Det handlar alltså om högtalare som drar sig mer i riktning av rock, pop och annan musik där det gäller att återge instrumenten med realistisk storlek och klang, snarare än att kunna höra exakt varifrån de kommer! Både S4700 och Fact.12 har sina absoluta kvaliteter, men vi vet vilka vi skulle ha valt till kräftskivan … När vilddjuret vaknar Ljudbeskrivningen ovan kommer från när vi lyssnat på musik på vad som kan kallas för ”normalhög” volym. Men det är när vi drar upp ljudstyrkan ordentligt som S4700 verkligen vaknar till liv och nästan hamnar i en klass för sig själv. De här högtalarna älskar helt enkelt att spela högt och fortsätter att låta klockrent även på trumhinne-hotande nivåer. Du har blivit varnad! I takt med att vi driver volymratten medurs går det upp för oss att den lite tunna basen kanske inte är så tunn ändå. Klangbalansen känns nämligen perfekt på högre volymer. Till och med på ljudnivåer som många förmodligen skulle betrakta som galna lyckas JBL få fram alla element i ljudmixen lika bra, och ändå finns det resurser över till de allra hårdaste strapatserna. Det ställer vanliga snygga och prydliga hifi-högtalare i lite pinsam dager! Det är uppenbarligen skillnad på högtalare och HÖGtalare … Vilken förstärkare? Den höga känsligheten på 94 dB gör att S4700 kan spela högt även med beskedlig effekt. Men den ljudmässiga potentialen innebär också att de bör kombineras med en strömstark och pålitlig förstärkare som tål att vara med på leken. Vi började testet med vår trofasta arbetshäst Hegel H300, som visade sig ha god kontroll men som inte var en idealisk matchning rent ljudmässigt. S4700:s direkta och osminkade karaktär kunde låta lite vass med Hegel-förstärkaren. Vi hade bättre lycka med Marantz PM11mk3 som har en något varmare och sötare klangkaraktär. Men JBL svarar fint på ännu tyngre grejor: med amerikanska McIntoshs potenta integrerade förstärkare MA8000 fick vi mer av allt, solid kontroll och fyllighet i basen i kombination med luftiga och behagligt upplösta övertoner. Slutsats JBL S4700 är en riktig värstinghögtalare som har dynamiska egenskaper som överträffar det mesta vi har hört i sin prisklass och en bra bit ovanför. JBL har lyckats bygga en högtalare som har prestanda väldigt nära de kostsamma K2 S9900, och till ett betydligt hyggligare pris. S4700 låter hejdundrande tjusigt, storslaget och levande med all slags musik. Men den är ändå inget för alla, den vill helst ha en hel del volym innan den gör sitt bästa, och den kräver att ägaren har gott om plats och ett bra förhållande (eller avstånd) till sina närmaste grannar. Dessutom måste man ha en kraftfull subbas eller två om man vill att djupbasen ska låta lika häftigt som den övre basen. Men så länge de här högtalarna får rätt arbetsvillkor är vägen till ljud-Nirvana kort. JBL S4700 är så ”rockigt” highend-ljud kan bli!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på JBL S4700
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 0,75-tums titandiskant med kompressionselement
  • 2-tums titanmellanregister med kompressionselement
  • 15-tums baselement med neodym-magnet
  • Omfång: 38–40 000 Hz (–6 dB)
  • Impedans: 6 ohm
  • Känslighet: 94 dB
  • Pris: 139 900 kr
  • se.jbl.com
Pris: 139900,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.