annonse
annonse
Test av: Jamo C603

Jämn och fin vinner

Utan att vara bäst i någon disciplin visar sig Jamo C603 vara en välbalanserad kompromiss som klarar det mesta på ett bra sätt.

Ljud & Bild tycker

Dunderbra allroundare
Bitvis lite ”anonym”
annonse

Jamo högtalare ser ut som de står uppochned, eftersom diskanten sitter under baselementet. Om detta görs på rätt sätt kan det öka fokuseringen genom att ljudvågorna från de två elementen träffar örat mer exakt än vid konventionell placering.

C603 tillhör de mer kompakta i klassen och passar därför fint i en bokhylla. Eller så kan de hängas upp på väggen med fästena som ingår, eller ställas på ett par stativ. Tänk på att basporten sitter på baksidan, vilket kan innebära en dominerande och odefinierad bas om högtalarna inte kommer ut tillräckligt långt från bakväggen. Alternativt kan portarna täppas igen med ett par skumgummiproppar.

Ljudet
Akustisk musik låter synnerligen skapligt med Jamo. De låter inte lika ljust som med Audio pro eller Podspeakers, men samtidigt mindre mörkt än med KEF och JBL. Balansen är rent allmänt mycket bra. Röster klingar ut fint och pianot låter nästan lika bra som hos de bästa. De ljusaste tangenterna klingar inte lika luftigt som med Podspeakers, men Jamo har ett trovärdigt mellanregister som gagnar alla instrument. Triojazz låter bättre än med JBL och KEF, men också lite mer monitoraktigt än med XTZ och Podspeakers.

Med Mozart gör Jamo musiken mer levande än både JBL och KEF. C603 låter öppet och återger violinerna mer trovärdigt, med mer rymd runt varje instrument. Det finns på det stora hela inte mycket att klaga på.

Jämfört med Yamahas dyra referens Soavo-2, avslöjas dock att Jamo har en lite mörkare och mattare klangbalans. På detta område får C603 sig besegrad av Podspeakers och XTZ, som klangmässigt ligger närmare referensen.

Men pop och rock låter väsentligt bättre med Jamo än med de små The Drop. Det finns mer bas, och det är nödvändigt för sådan musik. Vad är väl Nine Inch Nails om man inte hör basgitarren eller känner suget från bastrumman? Inte mycket.

Jamo ger inte en lika suggestiv och massiv ljudbild som XTZ, KEF och JBL, men ligger inte långt efter. Och Jamo har mer jämna kvaliteter på all slags musik. Så om vi skulle ta med oss ett högtalarpar hem så skulle det vara Jamo C603.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 3 500:-
  • Tvåvägs stativhögtalare
  • 1-tums diskantelement
  • 6-tums bas/mellanregister
  • 45–20 000 Hz frekvensomfång
  • 88 dB känslighet
  • 6 ohm impedans

  Les också:

  Kul highend

  Första modellen i Focals helt nya serie övertygar direkt från första danssteget. Det här är riktig highend – utan allt trassel!

  Digitalt segertåg

  Dynaudio anser att det finns massor att tjäna på att bygga in elektroniken i högtalaren. Även i highend-klassen. Det bevisar de här.

  Elegant muskelknippe

  När man ska köpa subwoofer måste man ofta välja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av både och.

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer så hade de gjort så här.

  Jordbävning på låda!

  När det gäller ren och oansträngd djupbas har vi knappt hört något bättre än den här ”domedagsmaskinen” från Arendal.

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillräckligt med kraft för att trycka till, och är tillräckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  När musiken är viktigast

  Den här passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som låter utmärkt med musik.

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas från en kompakt och lättplacerad subwoofer är V12:an från M&K definitivt en av de bästa.

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern från XTZ kostar hälften så mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och får inte stryk av någon!

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion låter lite anemisk och livlös så kan det bero på akut brist på BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anläggningen!!

  Snyggt ljud till större skärmar

  Här får du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skärmar på 65 tum eller mer.

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slår B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen på konkurrenterna.

  Också i denna gruppetest:

  JBL ES30
  På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!
  Audio Pro Avanti A.10
  Audio Pro kan det där med små högtalare, det har de bevisat vid upprepade tillfällen. Avanti 10 låter superbra i med tanke på sin storlek – och annars också!
  KEF IQ3
  KEF knep segern i förra numrets test av kostsamma golvhögtalare. Kan lilleputtmodellen IQ3 hävda sig lika väl mot nya konkurrenter?
  Podspeakers The Drop
  De droppformade plasthögtalarna från Podspeakers verkar inte särskilt förtroende-ingivande när man lyfter på dem. Men plugga in dem till förstärkaren och bli förvånad!

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse