annons
annons
annons
TEST:

iRiver Astell & Kern AK100

annons

Äkta hifi i fickan

Lägg till som favorit
Smartmobilen har tagit över som musikspelare. Men iRivers hifi-spelare gör att vi får lust att byta tillbaka. Den har en djupare och fylligare bas och en betydligt luftigare och mer viktlös rumsklang än någon smartmobil kan drömma om.
Plus lbadvantages
Upplösta övertoner Fyllig bas Spelar högupplösta filer
Minus lbdisadvantages
Långsam bläddring Trög filöverföring

Åena sidan är det otroligt fiffigt att man kan göra ”allt” med smartmobilen, inklusive lyssna på musik. Den är nämligen alltid med! Jag har aldrig velat backa heller. Jag gjorde det inte när jag bytte ut min bärbara CD-spelare mot MiniDisc och jag gjorde det inte när den trofasta MP3-spelaren hamnade i en låda när jag köpte mig min första iPhone.

En bärbar spelare som bara kan spela musik verkar i dessa dagar lika omodern och krånglig som VHS-bandaren gjorde när man vant sig vid DVD.

Ont om batteri i mobilen
Fast efter jag en smula ovilligt tagit emot Astell & Kern AK100 och börjat använda den så gick det ändå upp för mig varför man trots allt kanske har användning för en renodlad musikspelare. För det första är batteritiden i smartmobilen ett kapitel för sig. Du behöver inte lyssna så väldigt mycket på musik, spela spel eller använda sociala media för att batteriindikatorn ska hissa vitflagg medan telefonen börjar kippa efter andan. Och somliga av oss måste faktiskt vara tillgängliga på telefon. Det finns alltså gränser för hur mycket jag använder min iPhone till musik när jag inte är i närheten av ett vägguttag. Astell & Kern AK100 utlovar däremot runt 16 timmars kontinuerlig avspelning på en enda 5-timmars laddning.

Förstärkarkraft
Och medan vi ändå är inne på energi så har smartmobilerna inte några kolossalt kraftiga ljudförstärkare eftersom de skulle ha tömt batteriet fortare än du kan säga Duracell. Därför orkar inte en smartmobil driva tungdrivna hörlurar med särskilt mycket dunder och brak.

A&K_AK100(2)

Förorenat ljud
Rent ljudmässigt är alltså den inbyggda tekniken i en mobiltelefon problematisk. Tänk bara vad en mobiltelefon blir utsatt för i form av elektromagnetisk interferens med tanke på att den har både mobilantenn, wifi och bluetooth inbyggt. Plus alla komponenter som är inklämda bredvid varandra i ett och samma skal. Det är inte någon optimal ljudmiljö. Visst kan du undvika mycket av detta genom att sätta telefonen i flygläge, men så var det ju det där med att vara tillgänglig på telefon …

Högupplöst musik
Högupplöst musik är också ett tema. Samtidigt som diskussionen pågår om huruvida man hör skillnad på CD-kvalitet och högre upplösning så finns det fantastiskt välljudande högupplösta master-inspelningar, som fullständigt mosar motsvarande versioner för CD och streaming. Att man kan spela högupplösta musikfiler utan att behöva konvertera ner filerna är alltså en stor fördel för audiofila öron. Många smartmobiler stöder inte ens sådana filer, inklusive min egen iPhone 5.

AK100 – formatstöd
Av den anledningen är det kanske inte så dumt med en musikspelare som Astell & Kern AK100 ändå. Den kostar ungefär lika mycket som den billigaste versionen av iPhone 5, men så har den också en påkostad digitaldel med D/A-omvandlare från Wolfson som stöder högupplöst musik i upp till 24 bit/192 kHz. Och detta i form av okomprimerad WAV och förlustfritt komprimerade FLAC-filer, som är det vanligaste nedladdningsformatet för sådan musik. Dessutom stöder spelaren MP3, AAC, Apple Lossless, WMA och OGG. Den kan till och med användas som bärbar DAC tack vare en optisk digitalingång.

Lagringsplats
Högupplöst musik tar plats. Internminnet är 32 GB, behöver du mer än så finns det inte färre än två kortläsare för var sitt microSD-kort på max 32 GB. Det går alltså att få ihop sammanlagt 96 GB lagringskapacitet. Har du all musik i högupplöst format kan den lätt ta uppemot 100 MB per låt, vilket innebär att du får plats med närmare 1 000 låtar om du har dubbla minneskort.

A&K_AK100(det)

Enkel att använda
AK100 är förhållandevis enkel att sköta, du bläddrar bland musiken på den tryckkänsliga skärmen. Den enkla färgskärmen ger en bra översikt och du kan sortera efter artist, låt och spellistor och bläddra i mapparna du lagt musikfilerna i. Det finns dessutom en egen katalog som heter ”Mastering Quality Sound” där du hittar alla låtar med 24-bitars upplösning. Om inte information om artist och låtnamn finns lagrad med filen så hamnar den i katalogen ”Unknown”.

Det som retar mig är att det går så sakta att rulla ned i låtlistan, och volymratten på sidan av spelaren är lite sladdrig. Filöverföringen hade också kunnat gå fortare, en låt på 75 MB tar ungefär 25 sekunder att lägga över. Spelaren stöder nämligen bara USB 2.0 och inte 3.0. Välkommen till år 2013, iRiver!

Ljudkvalitet
Så till det viktigaste: ljudet. Och det är där som jag på allvar blev påmind om vilka begränsningar smartmobilen har som ljudkälla. iPhone är en av de allra bästa telefonerna när det gäller ljud direkt ur hörlursuttaget, ändå fick den se sig krossad av AK100. Kraften är visserligen ungefär densamma, så man bör inte ha våldsamt tungdrivna hörlurar med AK100 heller, men upplösning och baskontroll befinner sig i en helt annan liga.

De öppna hörlurarna Shure SRH1440 är otroligt avslöjande och med iPhone är övertonerna i aggressivaste laget. Hör bara på ”Job’s Coffin” från Tori Amos klassiska album ”Night of Hunters” från 2011 där sibilanterna (s- och f-ljud) låter en smula vassa med iPhone. AK100 är mycket mer upplöst. Och pianot har ett större lugn, plus att rums-klangen är mycket mer öppen och viktlös.

Tung rock med saftig bas behöver andra hörlurar och för det ändamålet använder jag de slutna Beyerdynamic Custom One Pro eftersom Shure-lurarna inte har tillräckligt med tryck i basen för min smak. AK100 har mer tyngd i basen än iPhone, så bastrumman slår hårdare. Även denna musik tjänar på de upplösta övertonerna eftersom både distade gitarrer och cymbaler mår bra av så mycket detaljer som möjligt. iPhone har däremot ett aningen större mellanregister, vilket ger virveltrumman större skjuts. Fast det beror nog snarare på att iPhone inte är lika transparent. Astell & Kern AK100 spelar helt enkelt i en annan liga.

A&K_AK100(side)

iPhone plus förstärkare
När vi ändå pratar om att man ska ha ännu en pryl i fickan utöver telefonen så är det intressant att jämföra med hur iPhone låter tillsammans med en extern förstärkare i fickformat som FiiO E12 för lite drygt 2 000 kronor. Den har ett betydligt mer överkomligt pris än AK100 och avlastar dessutom telefonens strömförbrukning.

FiiO E12 har en mycket kraftigare förstärkning än AK100, som egentligen inte är särskilt mycket starkare än iPhone, vilket betyder att FiiO-förstärkaren orkar driva ännu mer tungdrivna hörlurar. Men själva ljudkvaliteten blir inte bättre eftersom ingenting händer med detaljerna som försvinner från ljudbilden. Det låter däremot klart häftigare! Med samma FiiO-förstärkare inkopplad till AK100 blir det något helt annat. Snacka om tryck! Och i kombination med den fina upplösningen hamnar man i en helt annan klass. Fast då får man plötsligt tre prylar att hålla ordning på i fickan. Telefonen måste ju med, den också!

Slutsats
Det kan verka gammaldags att hålla på med en renodlad musikspelare 2013. Men om du tar seriöst på ljudet så tycker du nog att smartmobilen låter för dåligt, även om du har ett par bra hörlurar. Det kan du lösa med en förstärkare i fickformat, även om du inte kan göra något åt detaljerna som försvinner. Ljudet blir bara kraftigare.

Astell & Kern AK100 från iRiver är gjord för musikälskare som vill höra sin musik i en fantastisk ljudkvalitet. Den stöder högupplöst musik och har en påkostad digitaldel som får fram det mesta av musiken. Den är inte starkare än en iPhone men har en ljudbild med ännu fler detaljer, en djupare och fylligare bas samt en mer viktlös rumsklang. Rent ljudmässigt spelar den i en helt annan liga än någon smartmobil jag har hört. Väldigt tungdrivna hörlurar kan tjäna på en extern förstärkare i fickformat, men de allra flesta hörlurar kommer att låta enastående med AK100.

Användarvänligheten är helt godkänd och vi gillar att man bara drar över filerna från datorn. Fast vi hade gärna sett att pekskärmen skrollade snabbare och att volymratten kändes stabilare.

Ett annat alternativ som är värd en titt är Colorfly Pocket HiFi C4. Den är mycket större och klumpigare men har i gengäld en kraftigare förstärkare. Nackdelen är att den inte stöder högupplösta FLAC-filer, bara WAV.

 • 32 GB + 2 x microSD
 • WAV (16–24 bit), FLAC (16–24 bit), ALAC, MP3, WMA, OGG, AAC
 • Optisk digitalingång
 • 24 bit/192 kHz DAC
 • 122 gram
 • Pris: 6 000 kr

Pris: 6000 kr
Bästa pris på iRiver Astell & Kern AK100
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Lämna ett svar

  Läs också

  Stark hybridförstärkare

  Stark hybridförstärkare

  Rör och transistorer i skön förening. Lägg till som favorit
  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Sälj mer – eller bli uppköpt!

  Är det dags att sälja den danska nationalklenoden Bang & Olufsen?Lägg till som favorit
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.

  Lägg till som favorit
  Förbättrad McIntosh

  Förbättrad McIntosh

  McIntosh rullar ut en ny generation förförstärkare, vilket innebär att den fantastiska C2600 får en uppdatering. Lägg till som favorit
  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Ny serie Gryphon-förstärkare

  Danska Gryphon Audio Designs presenterar en ny serie på highend-mässan i Hong Kong. Lägg till som favorit
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

  Lägg till som favorit
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.

  Lägg till som favorit
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.

  Lägg till som favorit
  annons
  Stäng meny