iRiver Astell & Kern AK100

Äkta hifi i fickan

Smartmobilen har tagit över som musikspelare. Men iRivers hifi-spelare gör att vi får lust att byta tillbaka. Den har en djupare och fylligare bas och en betydligt luftigare och mer viktlös rumsklang än någon smartmobil kan drömma om.

Plus
Upplösta övertoner Fyllig bas Spelar högupplösta filer
Minus
Långsam bläddring Trög filöverföring

Åena sidan är det otroligt fiffigt att man kan göra ”allt” med smartmobilen, inklusive lyssna på musik. Den är nämligen alltid med! Jag har aldrig velat backa heller. Jag gjorde det inte när jag bytte ut min bärbara CD-spelare mot MiniDisc och jag gjorde det inte när den trofasta MP3-spelaren hamnade i en låda när jag köpte mig min första iPhone.

En bärbar spelare som bara kan spela musik verkar i dessa dagar lika omodern och krånglig som VHS-bandaren gjorde när man vant sig vid DVD.

Ont om batteri i mobilen
Fast efter jag en smula ovilligt tagit emot Astell & Kern AK100 och börjat använda den så gick det ändå upp för mig varför man trots allt kanske har användning för en renodlad musikspelare. För det första är batteritiden i smartmobilen ett kapitel för sig. Du behöver inte lyssna så väldigt mycket på musik, spela spel eller använda sociala media för att batteriindikatorn ska hissa vitflagg medan telefonen börjar kippa efter andan. Och somliga av oss måste faktiskt vara tillgängliga på telefon. Det finns alltså gränser för hur mycket jag använder min iPhone till musik när jag inte är i närheten av ett vägguttag. Astell & Kern AK100 utlovar däremot runt 16 timmars kontinuerlig avspelning på en enda 5-timmars laddning.

Förstärkarkraft
Och medan vi ändå är inne på energi så har smartmobilerna inte några kolossalt kraftiga ljudförstärkare eftersom de skulle ha tömt batteriet fortare än du kan säga Duracell. Därför orkar inte en smartmobil driva tungdrivna hörlurar med särskilt mycket dunder och brak.

A&K_AK100(2)

Förorenat ljud
Rent ljudmässigt är alltså den inbyggda tekniken i en mobiltelefon problematisk. Tänk bara vad en mobiltelefon blir utsatt för i form av elektromagnetisk interferens med tanke på att den har både mobilantenn, wifi och bluetooth inbyggt. Plus alla komponenter som är inklämda bredvid varandra i ett och samma skal. Det är inte någon optimal ljudmiljö. Visst kan du undvika mycket av detta genom att sätta telefonen i flygläge, men så var det ju det där med att vara tillgänglig på telefon …

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Högupplöst musik
Högupplöst musik är också ett tema. Samtidigt som diskussionen pågår om huruvida man hör skillnad på CD-kvalitet och högre upplösning så finns det fantastiskt välljudande högupplösta master-inspelningar, som fullständigt mosar motsvarande versioner för CD och streaming. Att man kan spela högupplösta musikfiler utan att behöva konvertera ner filerna är alltså en stor fördel för audiofila öron. Många smartmobiler stöder inte ens sådana filer, inklusive min egen iPhone 5.

AK100 – formatstöd
Av den anledningen är det kanske inte så dumt med en musikspelare som Astell & Kern AK100 ändå. Den kostar ungefär lika mycket som den billigaste versionen av iPhone 5, men så har den också en påkostad digitaldel med D/A-omvandlare från Wolfson som stöder högupplöst musik i upp till 24 bit/192 kHz. Och detta i form av okomprimerad WAV och förlustfritt komprimerade FLAC-filer, som är det vanligaste nedladdningsformatet för sådan musik. Dessutom stöder spelaren MP3, AAC, Apple Lossless, WMA och OGG. Den kan till och med användas som bärbar DAC tack vare en optisk digitalingång.

Lagringsplats
Högupplöst musik tar plats. Internminnet är 32 GB, behöver du mer än så finns det inte färre än två kortläsare för var sitt microSD-kort på max 32 GB. Det går alltså att få ihop sammanlagt 96 GB lagringskapacitet. Har du all musik i högupplöst format kan den lätt ta uppemot 100 MB per låt, vilket innebär att du får plats med närmare 1 000 låtar om du har dubbla minneskort.

A&K_AK100(det)

Enkel att använda
AK100 är förhållandevis enkel att sköta, du bläddrar bland musiken på den tryckkänsliga skärmen. Den enkla färgskärmen ger en bra översikt och du kan sortera efter artist, låt och spellistor och bläddra i mapparna du lagt musikfilerna i. Det finns dessutom en egen katalog som heter ”Mastering Quality Sound” där du hittar alla låtar med 24-bitars upplösning. Om inte information om artist och låtnamn finns lagrad med filen så hamnar den i katalogen ”Unknown”.

Det som retar mig är att det går så sakta att rulla ned i låtlistan, och volymratten på sidan av spelaren är lite sladdrig. Filöverföringen hade också kunnat gå fortare, en låt på 75 MB tar ungefär 25 sekunder att lägga över. Spelaren stöder nämligen bara USB 2.0 och inte 3.0. Välkommen till år 2013, iRiver!

Ljudkvalitet
Så till det viktigaste: ljudet. Och det är där som jag på allvar blev påmind om vilka begränsningar smartmobilen har som ljudkälla. iPhone är en av de allra bästa telefonerna när det gäller ljud direkt ur hörlursuttaget, ändå fick den se sig krossad av AK100. Kraften är visserligen ungefär densamma, så man bör inte ha våldsamt tungdrivna hörlurar med AK100 heller, men upplösning och baskontroll befinner sig i en helt annan liga.

De öppna hörlurarna Shure SRH1440 är otroligt avslöjande och med iPhone är övertonerna i aggressivaste laget. Hör bara på ”Job’s Coffin” från Tori Amos klassiska album ”Night of Hunters” från 2011 där sibilanterna (s- och f-ljud) låter en smula vassa med iPhone. AK100 är mycket mer upplöst. Och pianot har ett större lugn, plus att rums-klangen är mycket mer öppen och viktlös.

Tung rock med saftig bas behöver andra hörlurar och för det ändamålet använder jag de slutna Beyerdynamic Custom One Pro eftersom Shure-lurarna inte har tillräckligt med tryck i basen för min smak. AK100 har mer tyngd i basen än iPhone, så bastrumman slår hårdare. Även denna musik tjänar på de upplösta övertonerna eftersom både distade gitarrer och cymbaler mår bra av så mycket detaljer som möjligt. iPhone har däremot ett aningen större mellanregister, vilket ger virveltrumman större skjuts. Fast det beror nog snarare på att iPhone inte är lika transparent. Astell & Kern AK100 spelar helt enkelt i en annan liga.

A&K_AK100(side)

iPhone plus förstärkare
När vi ändå pratar om att man ska ha ännu en pryl i fickan utöver telefonen så är det intressant att jämföra med hur iPhone låter tillsammans med en extern förstärkare i fickformat som FiiO E12 för lite drygt 2 000 kronor. Den har ett betydligt mer överkomligt pris än AK100 och avlastar dessutom telefonens strömförbrukning.

FiiO E12 har en mycket kraftigare förstärkning än AK100, som egentligen inte är särskilt mycket starkare än iPhone, vilket betyder att FiiO-förstärkaren orkar driva ännu mer tungdrivna hörlurar. Men själva ljudkvaliteten blir inte bättre eftersom ingenting händer med detaljerna som försvinner från ljudbilden. Det låter däremot klart häftigare! Med samma FiiO-förstärkare inkopplad till AK100 blir det något helt annat. Snacka om tryck! Och i kombination med den fina upplösningen hamnar man i en helt annan klass. Fast då får man plötsligt tre prylar att hålla ordning på i fickan. Telefonen måste ju med, den också!

Slutsats
Det kan verka gammaldags att hålla på med en renodlad musikspelare 2013. Men om du tar seriöst på ljudet så tycker du nog att smartmobilen låter för dåligt, även om du har ett par bra hörlurar. Det kan du lösa med en förstärkare i fickformat, även om du inte kan göra något åt detaljerna som försvinner. Ljudet blir bara kraftigare.

Astell & Kern AK100 från iRiver är gjord för musikälskare som vill höra sin musik i en fantastisk ljudkvalitet. Den stöder högupplöst musik och har en påkostad digitaldel som får fram det mesta av musiken. Den är inte starkare än en iPhone men har en ljudbild med ännu fler detaljer, en djupare och fylligare bas samt en mer viktlös rumsklang. Rent ljudmässigt spelar den i en helt annan liga än någon smartmobil jag har hört. Väldigt tungdrivna hörlurar kan tjäna på en extern förstärkare i fickformat, men de allra flesta hörlurar kommer att låta enastående med AK100.

Användarvänligheten är helt godkänd och vi gillar att man bara drar över filerna från datorn. Fast vi hade gärna sett att pekskärmen skrollade snabbare och att volymratten kändes stabilare.

Ett annat alternativ som är värd en titt är Colorfly Pocket HiFi C4. Den är mycket större och klumpigare men har i gengäld en kraftigare förstärkare. Nackdelen är att den inte stöder högupplösta FLAC-filer, bara WAV.

Bästa pris på iRiver Astell & Kern AK100
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 32 GB + 2 x microSD
  • WAV (16–24 bit), FLAC (16–24 bit), ALAC, MP3, WMA, OGG, AAC
  • Optisk digitalingång
  • 24 bit/192 kHz DAC
  • 122 gram
  • Pris: 6 000 kr
Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.