TEST AV Intono K5a

Aktiv högtalare pÄ sparlÄga

Intono Àr Kompletts eget högtalarmÀrke. Priset Àr lÄgt men ÀndÄ har K5a inbyggd förstÀrkning.

Ljud & Bild tycker:
Behöver ingen förstÀrkare. Billig.
TÄl inte att spela högt. Bryter upp ljusa toner. Lite ont om bas.

Stativhögtalaren K5a Àr en vit eller svart pianolackad tvÄvÀgshögtalare med inbyggd förstÀrkare. Eller rÀttare sagt: förstÀrkaren som lÀmnar 40 watt sitter i den ena av högtalarna, sÄ man drar en vanlig högtalarkabel frÄn den till den andra som Àr en vanlig, passiv konstruktion.

Huruvida förstÀrkaren lÀmnar 40 watt till var och en av högtalarna eller om effekten fördelas till dem bÄda vet vi inte. Under alla omstÀndigheter Àr effekten mÄttlig och indikerar att detta inte Àr högtalare som Àr gjorda för att spela sÀrskilt högt, utan som mer ska avnjutas pÄ lÄg volym. Till exempel som ett par nÀrfÀltshögtalare pÄ skrivbordet.

Den aktiva högtalaren kopplas till ett vÀgguttag och har ocksÄ en stereoingÄng av typen RCA (phono) samt en minijack-ingÄng för bÀrbara spelare. En USB-port finns ocksÄ pÄ plats, men den Àr bara avsedd för att ladda bÀrbara spelare (Àven Apple-enheter). Högtalaren har en volymratt som styr ljudnivÄn, vilket betyder att du kan koppla en ljudkÀlla direkt till högtalaren utan att passera nÄgon förstÀrkare. Det sparar man pengar pÄ!

Mina lyssningsintryck bygger pÄ musik frÄn min MacBook Pro, ansluten via USB till D/A-omvandlaren Hegel HD2 och vidare in i den aktiva högtalarens RCA-ingÄng.

Ljudet
K5a gÄr inte speciellt djupt i basen. Det gör att ljudet Àr lite anemiskt nÀr de stÄr pÄ stativ en bit ut pÄ golvet. Fast detta Àr nog högtalare som frÀmst Àr avsedda för folk som kommer att stÀlla dem pÄ en hylla tÀtt mot vÀggen. DÄ Àr en tunn bas en fördel eftersom vÀggen och underlaget gör den fetare, och dÄ kan det lÀtt bli för mycket. SjÀlv fick jag allra bÀst resultat pÄ stativ, fast tÀtt intill vÀggen. DÄ blev ljudbilden mer frigjord Àn med placering i en bokhylla.

Den klangliga balansen Àr förvÄnansvÀrt bra. Jag skulle karaktÀrisera den som neutral, kanske en smula Ät det kalla och tunna hÄllet. Högtalarna Àr mest fokuserade i mellanregistret, vilket inte alls Àr konstigt eftersom det Àr dÀr de allra flesta musikinstrument ligger. En del högtalare har ett tillbakadraget mellanregister och markerad bas och diskant. De lÄter tungt och tufft till en början, men gör ocksÄ att all musik lÄter likadant. Det Àr i mellanregistret man bÀst skiljer mellan olika inspelningar, nÄgot som Intono-högtalarna gör bra.

Av sÄngröster klarar K5a tenorer och alter sÀrskilt bra, alltsÄ stÀmmorna som ligger lÄngt frÄn ytterligheterna bas och sopran. Högtalarna har dÀremot en aning för lite bas för att klara av basröster, och med sopraner har de lite problem med höga toner som Àr energirika.

Detta innebĂ€r att piano inte heller fungerar sĂ€rskilt bra. K5a behöver inte pressas hĂ„rt alls förrĂ€n de bryter upp i en tĂ€mligen ful förvrĂ€ngning nĂ€r de ljusa tangenterna spelas. Det gĂ€ller inte bara i superdynamiska stycken som Dena Piano Duos lysande klassiska pianoinspelning ”Mozart/Grieg Vol II”, utan ocksĂ„ plattare popproduktioner som Adeles ”Someone Like You”. Även Adeles röst blir problematisk nĂ€r hon trycker till eftersom elementen börjar skorra. Och oavsett ljudnivĂ„ Ă€r K5a aldrig vĂ„ldsamt finkorniga och nyanserade i diskantregistret, sĂ„ övertonstrukturen saknar dimensioner. Det Ă€r till exempel inte lĂ€tt att höra skillnad pĂ„ olika cymbaler.

Jag lÀgger ocksÄ mÀrke till att Intonos lösning med en aktiv högtalare och en högtalarkabel som skickar signalen vidare till en passiv, gör att ljudbildens centrum inte blir helgjuten, hörseln dras psykoakustiskt mot den aktiva högtalaren. Det beror pÄ att det finns en pytteliten fördröjning som kommer frÄn den passiva kabeldragningen vilket innebÀr att ljudbilden inte fÄr helt exakt fas, och dÀrmed fÄr musiken inte ett lika markerat centrum som om bÄda högtalarna hade varit identiska och haft var sin signalkabel frÄn ljudkÀllan.

Subbas
Den aktiva högtalaren har en subbasutgÄng för att rÄda bot pÄ den aningen fattiga basresponsen. Av den anledningen har vi plockat fram Intono K8s, en aktiv bashögtalare för 2 500 kronor. Den har en 8-tummare som sitter i ett kompakt basreflexkabinett och som styrs av en förstÀrkare som lÀmnar 90 watt.

BaslĂ„dan tar ned den totala basĂ„tergivningen en bra bit ned i registret och fyller ut det som saknas. Instrument som kontrabas och de lĂ€gsta oktaverna pĂ„ en flygel fĂ„r ett bĂ€ttre fundament. Som kompanjon till K5a Ă€r jag dock inte sĂ„ vĂ„ldsamt begeistrad. Det Ă€r nĂ€mligen uppenbart att signalens framfart i subbasens förstĂ€rkarkrets och delningsfilter Ă€r lite lĂ„ngsam, sĂ„ den slĂ€par efter i förhĂ„llande till högtalarna. Det innebĂ€r att basen Ă€r svĂ„r att integrera med högtalarna. ÖvergĂ„ngen blir inte sömlös och det Ă€r alltid vĂ€ldigt uppenbart att basregistret Ă„terges av en subbas, som ett komplement. Antagligen fungerar subbasen bĂ€ttre med ett par passiva K5-högtalare som kopplas till subbasens högtalarutgĂ„ng, eftersom signalen dĂ„ kommer till högtalarna och subbasen mer samtidigt. Eller inkopplad till en hemmabioförstĂ€rkare dĂ€r det gĂ„r att stĂ€lla in tidsfördröjning till högtalarna. Fast dĂ„ Ă€r det nog mer aktuellt med ett par passiva högtalare Ă€n ett par aktiva. Av dessa anledningar tycker jag att K5a klarar sig bĂ€ttre pĂ„ egen hand i en bokhylla.

Slutsats
Intono K5a Àr ett par billiga aktiva högtalare för bokhylleplacering eller som nÀrfÀltshögtalare pÄ skrivbordet. Ett nÄgot tunt basregister gör att de gör sig bÀst pÄ en hylla intill vÀggen. De har ett överraskande bra mellanregister som gör att musikens ljudproduktion uppfattas vÀl. Klangen Àr vÀl balanserad mot det neutrala, och pÄ lÄg volym lÄter allt riktigt bra. Svagheterna ligger i de ljusa tonerna. Pianoanslag bryter fort upp i hörbar förvrÀngning, detsamma gÀller kraftiga kvinnoröster. Det betyder att musiken bör spisas pÄ lÄg volym.

Ljudbilden har inte heller ett sÀrskilt vÀldefinierat centrum, antagligen till följd av konstruktionen dÀr all elektronik sitter i den ena högtalaren medan den andra matas med signal genom en relativt lÄng kabel. Signalen fördröjs dÄ pyttelite, tillrÀckligt för att det ska pÄverka stereoperspektivet. LÀgg dÀrtill att övertonregistret saknar nyanser och klanglager, sÄ att tvÄ olika cymbaler lÄter nÀstan likadant, sÄ har vi hÀr ett högtalarpar som har ett klart attraktivt pris men som inte pÄ nÄgot sÀtt Àr ett fynd.

Fakta & Betyg:
  • TvĂ„vĂ€gs basreflex
  • 40-watts förstĂ€rkare
  • OmfĂ„ng: 50–22 000 Hz
  • Svart eller vit pianolack
  Pris: 2,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×