Intono K53

Fullregister för halva priset

Intono K53 ser ut som en golvhögtalare för fem-, sextusen kronor. Den låter nästan så också. Fast den kostar bara 3 500 kronor.

Plus
Fyllig bas Helgjuten ljudbild Billig
Minus
Återhållsamma övertoner

Jag har inte hört många golvhögtalare för 3 500 kronor som är värda mycket. På stående fot kan jag komma på ett par modeller från Dynavoice men det är nog allt. Stativhögtalare är en helt annan sak, där finns det många fina modeller att välja mellan för de pengarna. Men en golvhögtalare har större kabinett, vilket betyder mer renonanser och kostar en del att staga upp. Den ska även klämma in fler element i samma budget, vilket ofelbart leder till att kvaliteten på dem sjunker. När mindre bra komponenter monteras in i ett stort och illa dämpat kabinett kan det inte gå annat än galet. Det blir mycket, men dåligt, ljud.

Intono är Kompletts eget märke. Högtalarna är utvecklade av Komplett men byggda till låg kostnad i Kina. Trots priset sägs dock komponenterna hålla hög kvalitet. För att allt ska se snyggt ut i skandinaviska hem går alla modeller att köpa i svart eller vit pianolack.

K53 är en trevägshögtalare och har alltså ett särskilt element som tar hand om det viktiga mellanregistret. Både mellanregister- och baselementen har 5-tums membran av Kevlar. Diskanten är en vanlig softdome med silkesmembran.

Testutrustning
Jag använder mig av en dyr signalkälla, helt enkelt för att eliminera en möjlig felkälla när ljudet ska utvärderas. Electrocompaniets EMP 2 är en multispelare som kostar 26 000 kronor och låter helt sagolikt. Man ska vara mer försiktig med att testa med en dyr förstärkare, för en sådan kan tvinga fram ett bättre ljud ur högtalarna än någon av kunderna någonsin får uppleva. Därför har jag valt Pioneer A-A6, en klart bra och neutral förstärkare för 6 000 kronor. Men allt måste dubbelkollas, och till det har jag provat med en riktig best: Musical Fidelitys tunga klass A-förstärkare AMS35i som kostar 74 000 kronor!

Ljudkvalitet
K53 har en förvånansvärt problemfri och fyllig basåtergivning. Jag hade förväntat mig att en kontrabas skulle återges med en stor puckel i mellanregistret, så att den lät burkigt och dovt. Men det gör den faktiskt inte. I stället framträder den med en bra klangbalans och utan vibrationer eller andra problem från kabinett. Högtalarna kan gott stå tätt intill bakväggen, då tycker jag att basresponsen blir mer flytande och fyllig, utan att smeta till sig.

I det viktiga mellanregistret finns ett bra grepp om instrument och sångröster. Ljudbilden hänger ihop riktigt bra och har ett välmarkerat centrum – när högtalarna vinklas in en smula mot mitten.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Utan missljud
I förra numret testade vi den aktiva stativmodellen K5a som hade problem med ljusa instrument även på normal lyssningsvolym. Ett piano skallrade i mellanregistret. Det gör det inte med K53, trots att högtalarelementen är likadana. Till och med den krävande och dynamiska skivan ”Mozart/Grieg Vol II” av Dena Piano Duo, utgiven 2009 av 2L, återges utan missljud. Det kan tänkas att ett särskilt element till mellanregistret var precis som behövdes för att avlasta varje element så pass mycket att missljudet skulle försvinna. K53 tål faktiskt att dras på riktigt mycket innan det blir problematiskt. Den tål till och med att en tämligen kraftfull förstärkare vräker på en del. Om de klarar sådant någon längre tid är jag inte lika säker på.

Tillbakadragen diskant
K53:s största problem är återgivningen av övertoner. Ljudbilden har en aningen mörk karaktär eftersom diskanten inte får fram övertonerna tillräckligt väl. Natalie Merchants annars så välljudande ”San Andreas Fault” från den vackra debutskivan Tigerlilly från 1995 låter instängt. Hennes vackra och karaktäristiska röst markeras inte bra nog. Gitarrförstärkarens rörklang saknar nyanser och den i övrigt så fina inspelningen saknar helt enkelt karaktär.

Fördel på viss pop
Detta går igen vad man än sätter på, men en del inspelningar avslöjar fenomenet tydligare än andra. Tar man däremot någon av dagens platta popproduktioner, där diskanten ofta låter vass och förvrängd, till exempel Nicki Minajs ”Starships” eller Maroon 5:s ”Payphone”, så rundar högtalarna av allting så att det inte blir fullt så otrevligt att lyssna på. Egentligen är det knappast någon bra egenskap, men ändå värt att veta för alla som lyssnar mycket på listpop. Vilket är de flesta av oss. Visserligen låter kanske inte all listpop vasst och förvrängt, men en alltför stor del av den. Och då putsar Intono K53 lite på sanningen, på ett positivt sätt. Om rummets akustik dessutom är av hårdare slag så kan K53 uppväga för det en smula, mer än högtalare som har ett bättre markerat diskantregister. I slutändan, om man tar med priset i beräkningen, är detta en mycket bra kompromiss.

Slutsats
Intono K53 är en billig golvhögtalare som gör mycket rätt. Den har en fyllig och fin bas och en ganska så bra dynamik i mellanregistret. Resultatet är ett ljud som fyller rummet väl och placerar instrumenten ganska så prydligt i ljudbilden. Ljudet har förvånansvärt få problem, högtalaren låter dyrare än den är. Och den tål att spela upp till dans, om man säger så.

Största bristen är diskanten, som är tämligen tillbakadragen. Övertoner framträder inte riktigt, så sångröster och instrument får en mörk tonkaraktär. Bra inspelningar låter en smula tamt och instängt. Den här klangkaraktären går igen i all slags musik, men i vissa moderna poplåtar av vassare slag (vi befinner oss nämligen i ett loudness-krig utan dess like!) så rundar Intono-högtalarna av skarpa övertoner och gör musiken mer behaglig att lyssna. Med tanke på det löjligt låga priset får K53 gärna behålla sina svagheter, de är ändå ett prima köp!

Bästa pris på Intono K53
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Trevägs basreflex
  • 86 dB, 4 ohm
  • Omfång: 30–22 000 Hz
  • Svart eller vit pianolack
Pris: 3500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.