annonse
annonse
Test av: HTC U11

En snygg comeback

HTC är på rätt väg, även om designen borde ha varit mer genomtänkt.

Ljud & Bild tycker

U11 är en snygg comeback för HTC. Skärmen är fin, kameran på topp och batteritiden godkänd.
Lite trist design. Baksidan är problematisk, den är för hal och suger åt sig fingeravtryck.
annonse

HTC har länge varit i behov av en comeback på mobilmarknaden, men har inte riktigt lyckats presentera en telefon som skulle kunna bli ett hot mot de regerande kungarna. Samsung och Apple sitter stabilt på tronen, men börjar kanske snegla lite nervöst i riktning mot Taiwan. Med HTC U11 kommer äntligen en allvarlig utmanare och en telefon i toppklassen som har den kombinationen av form, funktion och pris som krävs för att bli en toppmobil anno 2017. Framtiden ser ljus ut för HTC igen.

Hal som en ål

På ytan ser U11 ut som alla andra, med ett par undantag. Den metalliska baksidan är bokstavligt talat spegelblank och suger åt sig flottiga fingeravtryck. Att den dessutom är kolossalt glatt är också ett problem. Vårt testexemplar gled runt på soffbordet och landade flera gånger på golvet. För att råda bot på båda de här problemen ligger det ett genomskinligt skal i kartongen. Det är inte särskilt snyggt och lägger till extra vikt och volym. Vi hade därför föredragit att HTC valt ett annat material till baksidan.

En STOR telefon

När det gäller måtten är U11 ungefär lika stor och tjock som Samsungs Galaxy S8+ och Apples iPhone 7 Plus. Ändå både känns och ser den lite fylligare ut. Det beror främst på de rundade hörnen och är en rent estetisk detalj. Utseendet är inte riktigt lika elegant som de andra två och U11 ser faktiskt lite föråldrad ut. Precis som Apple har HTC valt att skrota minijack-uttaget längst ned. Det är det nog många som blir sura för och vi hade också uppskattat om de hade låtit det finnas kvar. I stället måste vi ännu en gång springa runt med en dongel om vi vill använda icke-trådlösa hörlurar.

Snygg LCD-skärm

Du får en mycket stor och riktigt fin skärm på HTC U11. 5,5 tum är den och till skillnad från Samsung, som satsar stenhårt på AMOLED, har HTC valt att använda LCD. Men det ska man lyckligtvis inte låta sig skrämmas för mycket över, och vid en direkt jämförelse klarar sig HTC:s skärm riktigt strålande. Displayen är av Quad HD Super LCD-typ och känns både skarp och färgstarka. Betraktningsvinkeln är bra – även om HTC inte riktigt kan mäta sig med Samsung – och framför allt utomhus i direkt solljus blev vi imponerade.

Förväntat innanmäte

När det gäller den inre tekniken så levererar HTC varorna där också. Telefonen är utrustad med en blixtsnabb Qualcomm Snapdragon 835-processor och 4 GB RAM. Våra benchmark-tester visar att den är hack i häl på Samsung Galaxy S8+ och Sony Xperia XZ Premium. Det är extra intressant med Samsung, eftersom U11 är gott och väl 1000 kr billigare än S8+. Det inbyggda lagringsutrymmet är 64 GB, vilket bör räcka för de flesta. Den som trots allt behöver mer kan utöka med upp till 256 GB via microSD.

Lite innovationer har det lyckligtvis blivit plats för också, U11 har HTC:s egen nya Edge Sense-teknik. I enkla ordalag går den ut på att du kan klämma på skalet och aktivera appar och funktioner i telefonen. Standardfunktionen gör att du kan starta kameran och ta bilder, men detta går att justera själv i programvaran. Funktionen är lite av en gimmick men vi blev ändå förvånade över hur bra den fungerar.

Utmärkt ljud

Ett annat område som fungerar bättre än förväntat är ljudkvaliteten. Som i föregångaren HTC 10 har ljudet stort fokus i U11, som därför är utrustad med samma bas- och diskantkombination. Även om det nog inte är många som kommer att lyssna på musik direkt med mobilen så fungerar de inbyggda högtalarna faktiskt överraskande bra. Hörlurarna som ingår bör man också ge en provlyssning, eftersom de till skillnad från de flesta medföljande hörlurar är av tämligen bra kvalitet. Den lilla dongeln till USB-C-porten har inbyggd DAC. Tillsammans med ett par bra hörlurar – vi hade ett par BeoPlay H6 – låter det alldeles utmärkt. Man bör dock inte förneka att samma resultat hade kunnat fås med den traditionella minijack-kontakten som har fått stryka på foten.

Enastående kamera

Det som verkligen sticker ut är kameran, vilket HTC också gjorde ett stort nummer av på lanseringen. U11 har fått högsta DxOMark-poängen hittills för en kameratelefon, vilket naturligtvis ställer höga förväntningar. Lyckligtvis gör U11 ingen besviken. Huvudkameran med 12 megapixlar har inbyggd optisk bildstabilisering och kan spela in video i 4K. Bilderna är rika på detaljer, ultraskarpa och framför allt färgerna verkar oerhört naturtrogna. HDR-funktionen bidrar till att göra bilderna ännu bättre. Helt skarpa och färgrika bilder tas särskilt under optimala ljusförhållanden mitt på dagen, men även under svårare ljusförhållanden klarar sig U11 förvånansvärt bra. Bilderna blir visserligen grynigare, men inte alls så fulla av brus som man annars ofta får av mobiltelefoner.

Frontkameran för selfies har hela 16 Mp. Det ger ytterst skarpa och detaljrika bilder. Återigen lade vi särskilt märke till den fina färgåtergivningen. Om HTC U11 har den bästa kameran på marknaden just nu är trots DxOMark-resultatet inte så lätt att svara på. Vi jämförde med bilder tagna av Samsung Galaxy S8+. På papperet är de två kamerorna på baksidan i stort sett identiska. Bilderna ser också likadana ut så det slutade med att vi var tvungna att kalla det för dött lopp.

Slutsats

HTC U11 är en snygg comeback för HTC, som de senaste åren har haft det trassligt med att bestämma sig för vilket ben de ska stå på. Telefonen är snabb, har en stor och fin skärm och en lysande kamera. Det enda som egentligen sänker betyget är av designmässig karaktär. Den blanka och hala baksidan är helt enkelt en miss, och HTC borde också fundera på om tiden verkligen var inne att skrota hörlursuttaget. Trots detta är HTC U11 en strålande telefon som helt välförtjänt kommer att ge Apple och Samsung kvalificerad konkurrens.

Med HTC U11 kommer äntligen en allvarlig utmanare och en telefon i toppklassen som har den kombinationen av form, funktion och pris som krävs

 

Fakta & Betyg:
 • Pris: 7 500:-

  HTC U11
  Android 7.1.1
  5,5-tums LCD-skärm, 2560 x 1440, (534 ppi)
  2,45/1,9 GHz Snapdragon 835
  4 GB RAM, 64 GB + max 2 TB microSD
  12 Mp F1,7 + 16 Mp F2,0
  3000 mAh batteri, 25 h samtal och 336 h standby

  Prestanda
  Geekbench 4: 1914 singlecore, 6482 multicore
  Basemark X 1.1: 44 602
  3D Mark Slingshot: 3 580
  AnTuTU (v6.2.7): 174 888
  BaseMark OS II: 3025 (5608,2090,5848,1221)
  PCMark work 2.0: 6847
  Basemark Web: 221,14

  Les också:

  Mycket för pengarna

  Sonys bästa mellanklassmobil hittills, och en av de allra bästa på marknaden.

  Nytändning för mellanklassen

  Samsungs mer prisvärda modell känns lyxig och gör det mesta bra, men kostar därefter.

  Bästa Android-plattan för pengarna

  Kan man få en surfplatta som är lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?

  Slimmad och snabb

  Samsung visar att deras äldre modeller är bra köp och fortfarande är med i matchen.

  Flexibel och familjevänlig

  Med tillbehör både för vuxna och barn är det här surfplattan hela familjen kan ha glädje av.

  Prisvärd medieplatta

  Om prestanda inte är det viktigaste är Huaweis platta ett bra val för filmtittande.

  Tunn och bildskön

  ZenPad gör det mesta rätt men några missar drar ned totalbetyget.

  Bärbar hemmabio

  Bra bild och ljud ger förutsättningar för en bio-platta men hanteringen är besvärlig.

  iPad till budgetpris

  Med denna bättre prissatta budgetmodell finns det inget bättre köp i prisklassen.

  Bäst för pengarna

  OnePlus 5T är blixtrande snabb och har ett vasst pris.

  Nästan perfekt mellanklassmobil

  Moto X4 är snabb, tålig och har bra batteritid, men kameran är en besvikelse.

  Nästan perfekt toppmodell

  Huawei Mate 10 Pro gör otroligt många saker rätt.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse