TEST AV HTC Google Nexus 9

FörvÄnansvÀrt bra

Nexus 9 Àr Googles bÀsta version av framtidens Android-surfplatta och ihop med HTC har de lyckats bÀttre Àn nÄgonsin.

Ljud & Bild tycker:
Android 5.0, Àven kÀnt som Lollipop, Àr överraskande bra och vÀlgjort, ljudet Àr klassledande och 64-bitarsprocessorn frÄn NVIDIA kan mosa de flesta andra pÄ surfplattemarknaden. BÀttre anvÀndarkÀnsla fÄr man leta efter.
TvÄ modeller med antingen 16 eller 32 gigabyte lagring och ingen möjlighet att utöka med microSD-kort? Hur tÀnkte de?! Byggkvaliteten hade ocksÄ kunnat vara bÀttre.

HTC-Google-Nexus-9Nexus 9 Àr byggd av HTC och den tredje i raden av Nexus-surfplattor frÄn Google. Som bekant Àr Nexus-produkterna referensmodeller som ska demonstrera nya versioner av Android-operativsystemet utan nÄgon form av anpassning eller modifiering av grÀnssnittet frÄn hÄrdvarutillverkaren. Vi har tidigare med stor förtjusning testat surfplattan Nexus 7, som byggdes för Google av ASUS, men vi var mindre förtjusta i Nexus 10-surfplattan som Samsung lÄg bakom. BÄda dessa har numera utgÄtt eftersom Google har hunnit till version 5.0 av Android, Àven kallat Lollipop, och nu Àr det alltsÄ upp till Nexus 9 att övertyga oss om att den senaste Android-versionen Àven passar utmÀrkt till surfplatteformatet.

iPad-dödare eller iPad-kopia?
Detta Ă€r faktiskt inte första gĂ„ngen som HTC tillverkar en Nexus-produkt för Google. Redan 2010 nĂ€r den första Nexus-smartmobilen Google Nexus One sĂ„g dagens ljus var det HTC som lĂ„g bakom. Men Ă€ven om HTC mĂ„ste sĂ€gas ha lĂ„ng erfarenhet av smartmobiler sĂ„ har vi hittills bara sett en enda surfplatta frĂ„n dem, nĂ€mligen HTC Flyer frĂ„n 2011 – och den var ingen odiskutabel succĂ©.

DÀrför Àr det kanske lite av en chansning av Google att lÄta just HTC stÄ för hÄrdvarudelen av Nexus 9. Inte minst eftersom formatet ocksÄ Àr helt nytt. Medan tidigare Nexus-surfplattor haft antingen 7- eller 10-tumsskÀrmar lÀgger sig Nexus 9 sig mittemellan med en 8,9-tumsskÀrm i 4:3-format, vilket (kanske inte helt av en slump) Àr samma format och nÀstan samma storlek som vi kÀnner igen frÄn Apples iPad.

DSC01525-kopi
iPad Air 2 och Nexus 9 har samma format och pÄ hÄll liknar de varandra pÄ pricken.

Trots att Nexus 9 inte har nĂ„gra ambitioner att vara nĂ„gon ”iPad-dödare” sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ upplagt för att jĂ€mföra den med inte bara andra Android-surfplattor, utan Ă€ven med Apples senaste iPad Air 2. MĂ„nga kunder stĂ„r sĂ€kert inför valet mellan att antingen köpa nya iPad Air eller Nexus 9 med den senaste Android-versionen som deras nĂ€sta surfplatta, och Ă€ven om det finns en prisskillnad pĂ„ en dryg tusenlapp i Nexus 9:s favör sĂ„ Ă€r jĂ€mförelsen inte orimlig, för pĂ„ mĂ„nga omrĂ„den kan Nexus 9 absolut hĂ€nga med iPad Air 2, som vi ju anser Ă€r den bĂ€sta surfplattan pĂ„ marknaden för tillfĂ€llet.

Ljud och bild
PÄ papperet ska skÀrmen pÄ Nexus 9 faktiskt vara bÀttre Àn iPadens dito. Upplösningen pÄ 2048 x 1536 har de tvÄ rivalerna nÀmligen gemensamt, trots att Nexus-skÀrmen pÄ 8,9 tum Àr en del mindre Àn iPadens 9,7 tum. Det innebÀr att Nexus 9 har en högre pixeltÀthet, men i sjÀlva verket Àr det ÀndÄ iPaden som drar det lÀngsta strÄt.

NÀr det gÀller skÀrpa och upplösning kan Nexus 9 naturligtvis inte hÀnga med Samsung Galaxy Tab S, som har den obestritt bÀsta skÀrmen pÄ marknaden, men Àven iPad Air 2 slÄr alltsÄ Nexus 9 nÀr det gÀller skÀrmens ljusstyrka och skÀrpa. Apple har eliminerat luftlagret mellan det tryckkÀnsliga skiktet och sjÀlva LCD-skÀrmen, vilket ger anvÀndaren en kÀnsla av att skÀrmbilden Àr klistrad mot glaset, och det ger Apples surfplatta en avgörande fördel nÀr man jÀmför de tvÄ skÀrmarna sida vid sida. Nexus-skÀrmbilden upplevs som om den befinner sig lite lÀngre bort frÄn anvÀndaren, vilket förstÀrks av en smula backlight bleeding vi kan konstatera att Nexus 9 lider av ocksÄ, och som gör att svart aldrig blir helt kolsvart.

Inte för att vi egentligen har nÄgra klagomÄl pÄ Nexus 9-skÀrmen. Den Àr skarp, kontrasten Àr bra och fÀrgtemperaturen Àr varm och fÀrgerna naturtrogna, och ovan nÀmnda backlight bleeding Àr inte vÀrre Àn att man knappt lÀgger mÀrke till den. Nej, skÀrmen pÄ Nexus 9 Àr i grund och botten helt utmÀrkt, bara inte spektakulÀr.

N9-purchaseflow-1600_verge_super_wide

Det Ă€r dĂ€remot ljudet. För det första har Nexus 9 samma sorts BoomSound-högtalare som vi kĂ€nner igen frĂ„n HTC One M8, alltsĂ„ framĂ„triktade stereohögtalare som har ett bĂ€ttre ljud Ă€n nĂ„got annat vi har hört frĂ„n en surfplatta. Även om de inbyggda högtalarna Ă€r sĂ„ smĂ„ och oansenliga att man knappt hittar dem sĂ„ Ă€r ljudbilden rund och fyllig, och det Ă€r nĂ€stan sĂ„ att man kan titta pĂ„ ett avsnitt av sin favorit-TV-serie eller spela en omgĂ„ng actionspel utan att famla efter hörlurarna. SĂ„ bra lĂ„ter det.

För det andra Àr ljudet inget annat Àn sublimt om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar. Det finns massor med volym och gott om plats för bas, samtidigt som det högre frekvensregistret fÄr massor av plats. Den totala ljudbilden Àr bÄde rund och precis, sÄ vi kan bara kasta in handduken i ringen och konstatera att vi aldrig nÄgonsin har hört ett sÄ bra ljud frÄn en surfplatta förut. Snyggt jobbat, HTC!

NÀr det gÀller kameran tar Nexus 9 fina bilder och surfplattan levererar faktiskt acceptabla resultat utan sÄ mycket brus som vi hade förvÀntat oss, och det gÀller Àven i dÄlig belysning.

IMG_20141112_183829
Kameran pÄ Nexus 9 tar godkÀnda bilder utan överdrivet brus. 

Prestanda och design
Det mest intressanta med Nexus 9 Àr i sjÀlva verket operativsystemet, Android version 5.0, men det ska vi Äterkomma till. Först mÄste vi nÀmna de fysiska egenskaperna, som Google och HTC dÀremot inte har prioriterat lika högt. Designen Àr en smula kantig och inte direkt elegant, och Àven om Nexus 9 har en metallram runt skÀrmen sÄ Àr baksidan av plast, som visserligen Àr skön att hÄlla i och inte samlar pÄ sig fingeravtryck men som ocksÄ ger med sig en smula nÀr man hÄller hÄrt i surfplattan. KvalitetskÀnslan kunde med andra ord ha varit bÀttre, i synnerhet med tanke pÄ priset.

N9-grid1-1600

NÀr det gÀller prestanda sÄ fÄr Nexus ett strÄlande resultat av den 2,3 GHz dualcore 64-bitars NVIDIA Tegra K1-processor som sitter under skÀrmen. I vÄrt prestandatest (Geekbench 3) fÄr den 1735 poÀng single-core och 2847 poÀng multi-core, sÄ sammanlagda prestanda ligger pÄ samma nivÄ som en topprodukt som Samsung Galaxy Tab S. I stort sett Àr det faktiskt bara iPad Air 2 som Àr klart snabbare Àn Nexus 9 tack vare en multi-core-poÀng pÄ 4477.

Geekbench3_result

Till vardags upplever vi inte heller att det gĂ„r slött. Appar öppnas blixtsnabbt och i exempelvis webblĂ€saren kan vi navigera mellan sidor och zooma in och ut lika snabbt som med den mer kraftfulla iPaden. Även ett stort spel som Asphalt 8 gĂ„r som en oljad blixt.

2014_11_12_18.02.22
IMG_0365
Asphalt 8 kör sÄ det ryker i Nexus 8 (överst) men grafiken Àr bÀttre i iPad Air 2 (underst). 

Ska vi till sist kritisera Nexus för nÄgonting nÀr det gÀller de fysiska specifikationerna sÄ mÄste det vara att den bara finns i tvÄ versioner med 16 respektive 32 gigabyte lagringskapacitet. Utan nÄgon möjlighet att utöka minnet med microSD-kort, mÀrk vÀl. Visst, Apples iPad gÄr inte heller att utöka, men den gÄr Ätminstone att köpa med upp till 128 gigabyte inbyggt minne.

Hur mycket plats Google Àn förser anvÀndaren med i molnet, och hur mycket man Àn streamar, sÄ Àr fysisk lagringsplats ÀndÄ bra att ha och nÄgot man nÀstan inte kan fÄ nog av. Men det fÄr man alltsÄ inte med Nexus 9. Stön!

Lollipop
Som vi nÀmnde alldeles i början Àr Nexus 9 frÀmst gjord för att visa vÀrlden den senaste inkarnationen av Googles mobila operativsystem, utan allt det krimskrams som de olika hÄrdvarumÀrkena brukar lÀgga ovanpÄ Android för att skilja sig frÄn alla andra.

DĂ€rför Ă€r en mycket stor del av anvĂ€ndarkĂ€nslan med Nexus 9 i sjĂ€lva verket samma sak som upplevelsen av Android 5.0, Ă€ven kĂ€nt som Lollipop. Och den hĂ€r versionen av Android har överraskat oss positivt. Android brukar ha ett rörigt och grĂ€llt designsprĂ„k men Lollipop Ă€r konsekvent, simpelt och mycket, mycket anvĂ€ndarvĂ€nligt. Google kallar sjĂ€lva det nya utseendet för ”Material Design”, men det handlar om mer Ă€n bara ett dĂ€mpat fĂ€rgschema och ikoner med ny design. Det finns helt enkelt en konsekvens och en logik inbyggt i det nya grĂ€nssnittet, vilket betyder att man aldrig behöver tvivla pĂ„ var man befinner sig, varifrĂ„n man kom och vilken uppgift man hĂ„ller pĂ„ att lösa.

materialdesign-kopi
Lollipops nya ”Material Design” Ă€r enkelt, logiskt och konsekvent.

Bland andra nyheter kan vi nÀmna möjligheten att upprÀtta olika anvÀndare sÄ att en hel familj kan enas om en enda surfplatta, utan att arbetsdokument hamnar i farozonen nÀr ungarna vill spela Candy Crush. En annan Àr att notiserna har fÄtt en helt ny design samtidigt som anvÀndaren i lÄngt större utstrÀckning kan anpassa vilka notiser han eller hon fÄr och hur de prioriteras. Dessutom kan notiserna numera visas pÄ lÄsskÀrmen.

Lollipop Àr ocksÄ den första versionen av Googles mobilplattform som stöder 64-bitars arkitektur, vilket tar Android upp till samma nivÄ som iOS som har klarat detta sedan version 7.

Slutsats
Google Nexus Àr byggd av HTC och det har den taiwanesiska tillverkaren lyckats bra med. De fysiska egenskaperna, inklusive design, byggkvalitet och skÀrm, fÄr oss inte att börja jubla utan fÄr nöja sig med en gillande nickning. DÀremot Àr ljudet helt oövertrÀffat, prestanda ligger pÄ samma nivÄ som marknadens bÀsta surfplattor och Googles senaste Android-version förtjÀnar stort beröm för att den Àr bÄde konsekvent och anvÀndarvÀnlig.

Det Ă€r bara pĂ„ en enda punkt som vi Ă€r uppriktigt missnöjda, och det gĂ€ller den inbyggda lagringsplatsen. En Ă€kta flaggskeppsmodell hade förtjĂ€nat mer plats Ă€n maximalt 32 gigabyte – eller Ă„tminstone en möjlighet att utöka minnet med microSD-kort.

Men ingen ros utan törnen, som man brukar sÀga, och trots bristen pÄ lagringsutrymme tvekar vi inte att ge Nexus 9 vÄr sÀrskilda rekommendation.

Fakta & Betyg:
  • Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
  • SkĂ€rm: 8,9-tums IPS LCD, 2048 x 1536 (281 ppi)
  • Processor: 2,3 GHz NVIDIA Tegra K1 64-bit dual-core
  • Internminne: 2 GB
  • Minne: 16 eller 32 GB
  • Kamera: 8 MP (baksida), 1,6 MP (framsida)
  • TrĂ„dlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, GPS, GLONASS
  • Anslutning: Micro USB 2.0
  • MĂ„tt: 228,25 x 153,68 x 7,95 mm
  • Vikt: 425 g (Wi-Fi) / 436 g (4G LTE)
  • Batteri: 6700 mAh
  • Pris: 3 500 kr
  • google.com/intl/sv_se/nexus/9/
  Pris: 3,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung Galaxy A8 (2018)

  NytÀndning för mellanklassen

  Samsungs mer prisvÀrda modell kÀnns lyxig och gör det mesta bra, men kostar dÀrefter.
  TEST: Android-surfplatta

  BÀsta Android-plattan för pengarna

  Kan man fÄ en surfplatta som Àr lika bra som en budget-iPad och har samma prislapp?
  TEST: OnePlus 5T

  BÀst för pengarna

  OnePlus 5T Àr blixtrande snabb och har ett vasst pris.
  TEST: Motorola Moto X4

  NĂ€stan perfekt mellanklassmobil

  Moto X4 Àr snabb, tÄlig och har bra batteritid, men kameran Àr en besvikelse.
  TEST: Huawei Mate 10 Pro

  NĂ€stan perfekt toppmodell

  Huawei Mate 10 Pro gör otroligt mÄnga saker rÀtt.
  TEST: Asus ZenFone 4 Pro ZS551KL

  Asus-mobil i skrytklassen

  Asus toppmodell har prestanda som kan mÀta sig med de allra bÀsta. Och skrÀmma livet av din kamera.
  TEST: 6 mobiltelefoner

  Mobilerna för önskelistan

  MÄnga förnyar mobilabonnemanget lagom till jul. HÀr Àr de bÀsta nya modellerna att vÀlja mellan.
  TEST: Asus ZenFone 4 ZE554KL

  Fotomodell frÄn Asus

  Asus vill vara med pÄ smartmobilmarknaden. Zenfone 4 vÀnder sig till mobilfotografer som vill fÄ den stora bilden.
  TEST: Apple iPhone 8 Plus

  BĂ€sta kameramobilen

  iPhone 8 Plus Àr inte bara den snabbaste mobilen utan ocksÄ den som tar bÀst bilder.
  TEST: Honor 9

  UtmÀrkt budgetmobil

  Honor 9 Àr en av de bÀsta telefonerna i sitt segment.
  TEST: OnePlus 5

  NĂ€stan lika bra

  OnePlus 5 vill gÀrna vara med och leka med de stora grabbarna, men missar med kameran.
  TEST: HTC U11

  En snygg comeback

  HTC Àr pÄ rÀtt vÀg, Àven om designen borde ha varit mer genomtÀnkt.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×