TEST AV Chord Electronics Mojo

Fantasiljud i fickan

Chord Mojo trollar fram lyxljud ur mobiltelefonen.

Ljud & Bild tycker:
LÄter strÄlande, med fin kraft och upplösning och riktigt stor rymd runt instrumenten. AnvÀndarvÀnligheten Àr pÄ topp.
Saknar tonjustering och kan bli lite varm i fickan.

I dag konsumerar vi merparten av all musik genom mobiltelefoner. Inte undra pÄ, den ger enkel Ätkomst till i stort sett all musik som finns, direkt frÄn fickan. Och med ett par ordentliga hörlurar kan det lÄta mer Àn godkÀnt. Det har uppenbarligen folk insett, bra hörlurar sÀljer som aldrig förr!

Problemet Ă€r att mobiltelefonen Ă€r en dator som ska kunna ”allt”. NĂ€r det sitter en kraftfull processor, Bluetooth, wifi och mycket mer pĂ„ insidan Ă€r det bara att sĂ€ga hej till elektromagnetiska störningar och dessutom har hörlursuttaget begrĂ€nsad förstĂ€rkareffekt. Detta kan inte ens de bĂ€sta hörlurarna fixa, sĂ„ om du undrar hur bra dina hörlurar egentligen Ă€r sĂ„ bör du prova en extern förstĂ€rkare, helst med DAC som flyttar ut ljudbehandlingen frĂ„n mobilens svĂ„ra miljö.

Chord Electronics dök upp som en modern aktör i en stel hifi-bransch och har bidragit till att göra hifi mer spÀnnande, med mer funktionella och anvÀndarvÀnliga highend-produkter. Den engelska tillverkaren var en tidig ute med digitala förstÀrkare och streamers och pÄ senare Är har de gjort stor succé med Hugo, en bÀrbar highend-DAC för 20 000 kronor.

Billigare Mojo

För folk som inte vill hosta upp en hel mĂ„nadslön pĂ„ bĂ€rbart ljud har Chord lanserat Mojo. Den Ă€r mindre Ă€n Hugo och passar i byxfickan, men Ă€r vĂ€ldigt stabilt byggd i ett hĂ€ftigt aluminiumskal och den har kvar mycket av innanmĂ€tet. Digitalomvandlingen görs med Chords egen teknik, som pĂ„stĂ„s vara ”vĂ€rldens mest avancerade digitalkonvertering” tack vare mycket mer processorkraft Ă€n vad som Ă€r normalt. Mojo Ă€r lika potent som Hugo och ska kunna driva hörlurar upp till 800 ohm. Digitalsignaler stöds upp till hela 768 kHz, med en digital ordlĂ€ngd pĂ„ 32 bitar. Mycket mer Ă€n vad som Ă€r nödvĂ€ndigt, och omvandlaren stöder Ă€ven DSD-filer i högsta upplösning (DSD256). Det nya MQA-formatet finns det dock inget stöd för.

Ljus avslöjar sanningen

Mojo har ingen display, i stÀllet Àr det ljus som visar musiksignalens upplösning och hur högt man spelar. Volymknapparna lyser rött pÄ lÄg ljudnivÄ, gult pÄ medelhög, grönt pÄ hög och blÄtt pÄ vÀldigt hög. Strömbrytaren Àndrar fÀrg efter samplingsfrekvens: rött för 44,1 kHz, grön för 96, vitt för DSD och sÄ vidare.

Dubbla hörlursuttag

Mojo har utgÄng för tvÄ hörlurar sÄ att tvÄ personer kan njuta av vÀlljudet samtidigt. De har variabel ljudnivÄ, men om man hÄller inne bÄda volymknapparna inom tvÄ sekunder efter Mojo har satts pÄ sÄ stÀlls ljudnivÄn in till full signalstyrka, vilket kan vara praktiskt om den ska kopplas till en extern förstÀrkare.

Inte bara för mobilen

Det bÀrbara formatet gör Mojo sÀrskilt lÀmpad för mobila enheter. Android-telefoner med OTG-stöd funkar direkt medan Apple-anvÀndare antingen behöver Lightning-till-USB-kamera-adapter (MD821AM) eller nÄgon annan Lightning-övergÄng som Àr sÀrskilt utformad för att avkoda signalen frÄn iPhone, iPad eller iPod.

Mojo fungerar utmÀrkt med PC och Mac ocksÄ, och har bÄde koaxial och optisk ingÄng för anslutning till i stort sett vilken annan digital ljudprodukt som helst.

AnvÀndarvÀnlig

Jag gillar storleken. Mojo Àr mindre Àn RHA Dacamp L1 som kostar lika mycket och de rundade kanterna ligger skönt i handen. Men den tar plats i fickan och kÀnns lite varm mot lÄret nÀr den anvÀnds. NÀr den laddas blir den extra varm, men det pÄstÄs inte pÄverka livslÀngden.

Mojo har bara tre knappar: av/pĂ„, volym upp och volym ner. De Ă€r ”kulor” av akryl, som rullar nĂ€r tummen glider över dem. Det fyller ingen funktion och jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att jag gillar det, men ger en viss kĂ€nsla. Mojo Ă€r vĂ€ldigt lĂ€ttanvĂ€nd och kĂ€nns igen direkt av mobil, MacBook och PC (Windows krĂ€ver drivrutin).

Ljudkvalitet

NÀr det gÀller ljudkvalitet gör Mojo verkligen vad den ska. Hörlurar som Àr i vassaste laget med min iPhone 6S Plus blir genast mer öronvÀnliga med Mojo. Detaljerna strömmar ut ur Focal Listen (2 000 kr, test Àr pÄ gÄng) utan att det lÄter framfusigt. Tidal HiFi med CD-kvalitet lÄter Ànnu bÀttre genom Mojo. I den mÄn man kan prata om rumskÀnsla med hörlurar sÄ anar jag stor rymd runt pianoanslagen i Vladimir Horowitz tolkning av Beethovens pianosonat nr 8 i C-moll. Den har mycket bra attack och samtidigt finns det ett lugn runt tonerna som inte alla ljudkÀllor Àr lika bra pÄ. Om man jÀmför med RHA Dacamp L1 Àr den aningen mer ivrig i de ljusare tonerna. Den Àr ocksÄ en mycket bra hörlursförstÀrkare och fÄr mina klara rekommendationer, men om hörlurarna Àr pÄ grÀnsen till pÄ aggressiva i toppen sÄ kan det tippa över med RHA.

Blue Microphones Lola (3 500 kronor) har en mycket mer avslappnad Ă„tergivning av övre mellanregistret, och hĂ€r har RHA-förstĂ€rkaren lite mer ”edge” Ă€n Mojo. Men Mojo har mer plats runt tonerna – det kan ha med transienternas timing att göra, jag upplever Ă„tminstone ljudbilden mer organisk med Mojo.

Kraft finns det massor av. Rock, hiphop och R&B fĂ„r fart och flĂ€kt till tusen, och Ă€ven sĂ„dan hĂ€r musik tjĂ€nar pĂ„ lite vĂ€rme och upplösning i ljudet. Lyssna bara pĂ„ R&B-artisten Izzy Bizus ”Diamond”. Den lĂ„ter bĂ„de hĂ€ftigt och har tillrĂ€ckligt med upplösning för att inte lĂ„ta hĂ„rd, vilket den har en tendens att göra direkt med en iPhone.

Mojo har dessutom utmÀrkt kontroll över tungdrivna hörlurar. Till exempel AKG Q701 (2 400 kronor). VÀldigt prisvÀrda öppna hörlurar, men de fungerar dÄligt med mobiltelefonen som kÀlla. Och precis som de flesta öppna hörlurar Àr inte basen av fylligaste sort. Mojo har kontroll i basen, men dÀr föredrar jag RHA:s tonkontroll eftersom jag gillar att lÀgga till lite bas. Av samma anledning kan till och med den billiga FiiO Q1 (1 200 kr) med basförstÀrkning lÄta en smula mer underhÄllande Àn Mojo ihop med hörlurar som i grund och botten Àr lite platta i basen. Men Q1 faller igenom helt pÄ detaljnivÄn lÀngre upp i tonregistret, och pÄ rymd i ljudbilden.

Slutsats

Chord Mojo Àr en naturlig följeslagare till tungdrivna hörlurar. Den lyfter ljudet flera snÀpp jÀmfört med mobiltelefon hörlursuttag, och den har tillrÀckligt med kraft för att vrÀka pÄ om andan faller pÄ. Ljudet Àr mjukt och upplöst, med stram baskontroll. Hörlurar man trodde var grova lÄter genast mer neutralt och upplöst.

AnvÀndarvÀnligheten Àr toppen, ljudet likasÄ, sÄ vad mer kan man önska sig? Tja, om hörlurarna saknar lite bas sÄ hade det varit kÀckt med tonkontroller. Ur den synvinkeln Àr Mojo mindre flexibel Àn RHA Dacamp L1. Men om du inte behöver detta sÄ Àr det lockande att sÀga att Chord Mojo lÄter bÀttre.

Observera att Mojo kan bli lite varm nÀr den anvÀnds, speciellt nÀr den laddas. Enligt Chord Àr detta normalt.

 

Fakta & Betyg:
 • Chord Electronics Mojo
  Typ: BÀrbar hörlursförstÀrkare och DAC
  Upplösning: 32 bit/768 kHz, DSD256
  DigitalingÄng: Mikro-USB, koaxial, optisk
  UtgÄng: 2 x 3,5 mm fast/variabel
  Batteritid: 10 timmar
  Effekt: 35 mW (600 ohm), 720 mW (8 ohm)
  DynamikomfÄng: 125 dB
  UtgÄngsimpedans: 75 mohm
  Vikt: 180g
  MĂ„tt: 2,2 x 8,2 x 6 cm

  Pris: 6,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×