annonse
annonse

Test av: XTZ Headphone Divine

Bäst på det mesta

XTZ Divine är en jättebra hörlur, och med en speciell app blir det ren high-end.

Ljud & Bild tycker

Välbyggd och läcker hörlur med både blåtand och NFC. Ljudmässigt är den verkligt bra, och med den speciella appen når ljudet ännu högre höjder. Lång batteritid är ett extra plus.
Det enda vi kunde sakna är noise cancelling, men man kan kanske inte begära att få allt till det priset.
annonse

XTZ har mest blivit kända för sina högtalare, trots att man även haft både förstärkare och cd-spelare på programmet. Och, ett par alldeles utmärkta in-ear-hörlurar som senare också kom i en ”sportversion” som riktade sig till den mer aktive hörlursanvändaren som gärna ville ha musiken med sig på träningen.

Nu har turen kommit till en normal hörlur. Den heter Divine, precis som firmans övriga ”bästa produkter”.

Och här är det lika bra att direkt säga, att XTZ har ett väldigt – väldigt – brett program där fokus hela tiden har legat på pris/prestanda. Det finns en hel del billiga produkter från firman, vilket de lite dyrare produkterna till dels lider lite av. Det är ju fortfarande rätt billigt, så kan det verkligen vara bra?

Jag har provat de senaste prestigeprodukterna från XTZ, biohögtalarserien Cinema och de nya stativhögtalarna M2, och de bjuder båda på en häpnadsväckande fin återgivning för sitt pris. Det är ändå inte särskilt dyra produkter, vilket som sagt kanske gör att en del tror att de inte är högpresterande nog. Fel, säger jag. De är bra på riktigt!

Likadant är det med den nya XTZ Headphone Divine. Den är inte speciellt dyr, 1 500 kr, men riktigt läcker. Dessutom bjuder den på något som gör den verkligt speciell och högst intressant.

 

Snygg och välgjord

Om vi till att börja med bortser från att den även har något helt speciellt, så är Divine en fint konstruerad lur, välgjord som både sitter lätt men distinkt på huvudet och dessutom är snygg. Luren är lätt att justera för fin passform.

Det är en on-ear-lur som alltså inte innesluter öronen i kåpan utan vilar mot öronen. Det som ser ut som läder är något man benämner som ”koreanskt konstläder”. Jag vet inte om just koreanskt konstläder utmärker sig speciellt bland konstläder i övrigt, men hursomhelst är det mycket behagligt och känns som hög kvalitet.

Det finns en on/off-switch, ett ladduttag för micro USB, ett 3,5 mm-jack som gör att man även kan köra den med kabel. Dessutom fungerar den ena kåpan som styrning av volym, spår fram/tillbaka samt svara på samtal, om du nu har luren kopplad till en smartphone. Det första som hände när jag hade parat min telefon med luren, var att jag fick ett telefonsamtal. Ljudet via Divine var alldeles utmärkt och den jag talade med tyckte att min röst gick fram så fint att han undrade vilken telefon jag egentligen hade!

Båda musslorna kan vikas 90 grader för enklare transport och det medföljer också en påse att ha dem i när man har dem med sig. Hörluren har både Bluetooth 4.0 med aptX och NFC, vilket gör att den fungerar tillsammans med de flesta smarta telefoner och musikspelare utan problem. Det går även att koppla in kabel om man så vill.

Brusnivån är låg och räckvidden för 4.0-blåtanden är av det bättre slaget. Ofta kan räckvidden för speciellt billigare blåtandslurar vara mer än lovligt kort innan det börjar bli utfall, men här är det helt ok. Håller du dig i synlig linje – utan väggar mellan – till din blåtandssändare har du ofta en räckvidd på 7-8 meter och kanske lite till.

 

Det speciella

Som med in-ear-lurarna från XTZ, så finns det även en app (iOS, Android kommer) att tillgå som helt enkelt gör underverk med luren. Det rör sig om DAP, en DSP-app från DSP-specialisten Direc, en svensk firma som levererat DSP-lösningar till firmor som bl.a. Rolls-Royce, Bentley, BMW, Datasat, Lear, Oppo och Naim.

XTZ har länge samarbetat med Dirac som förutom hörlursappen också gjort bland annat lösningar till en skrivbordsanläggning från XTZ. Du kan köpa Divine-luren både utan app och i en bundle med appen till ett fördelaktigt pris. Skulle du välja att köpa luren utan app, kan du komplettera med appen när du har lust.

Fakta & Betyg:
  • Trådlös hörlur med Bluetooth 4.0, aptX och NFC
  • Inbyggd mikrofon
  • Dirac DSP-teknik
  • 40 mm-element med neodym-magnet
  • Frekvensområde 15 Hz–32 kHz
  • Utgångsnivå: 97 dB (1 kHz)
  • Impedans: 59 ohm (1 kHz)
  • Multifunktionsknapp (volume, play, pause, answer)
  • 14 timmars batteritid vid full volym
  • Vikt: 170 g
  Tillverkare:
  XTZ
  Pris:
  1.500,-

  Läs också:

  Verktyg för studion

  Shures referenslurar har inget musikernamn. Å andra sidan kan de användas i professionella ljudstudior.

  Komfort och stora drag

  Runt och behagligt ljud för avslappnad lyssning, framför allt från mobiltelefonen.

  Luftiga på alla sätt

  Audio-Tehnica imponerar med fysisk och ljudmässig luftighet.

  Överraskande exakt

  AKG har konstruerat en stor och läcker hörlur som visar dig nya detaljer utan att tömma plånboken.

  Stort charmtroll

  Det är brasmys och värme för hela slanten i Mezes trälurar.

  Nostalgitripp i första klass

  Grados Prestige-lurar levererar hög ljudkvalitet på resan till barndomens minnen.

  Njut av musiken i fred

  Hörlurar är inte bara till för bärbar musik. De är också hifi för ostörda, sköna stunder i favoritfåtöljen.

  Anpassar sig efter hörseln

  Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

  Fjäderlätt superljud

  Audio-Technicas toppmodell är en av världens bästa hörlurar – och mycket lättare än sina rivaler.

  Skräddarsytt ljud

  Formgjutna highend-proppar av silikon ger mycket bättre ljud från dina favoritlurar.

  Stor bas i liten förpackning

  För basfantasten är de ett klipp, men de passar mindre bra för en varierad musiksmak.

  Utmärkt alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts