Shure SRH840

Shure SRH840

Plus
Välbalanserat och fylligt ljud. Fantastisk dynamik. Potent bas. Gedigen kvalitet.
Minus
Dämpad luftighet i diskanten.

När man är med på studioinspelningar kan man inte låta bli att lägga märke till hur mycket pengar som satsas på utrustning. Mixerbord i miljonklassen och mikrofoner för både tjugo- och trettiotusen kronor innebär att en studio är en påkostad produktionsplats. Hörlurarna anses däremot som förbrukningsvara och kostar därefter. Men det behöver inte betyda att de låter dåligt. Visst har vi testat så kallade studiohörlurar som inte direkt haft ljudkvalitet av toppklass, sådana finns det många av – och det är en av anledningarna till att kräsna musiknjutare föredrar andra hörlurar, helt enkelt för att de lägger större vikt vid ljudkvalitet än vad de bevisligen gör i en studio när de väljer hörlurar.
Men det finns som sagt undantag. Tidigare tester har visat att både Beyerdynamic och Sennheiser har bra och inte alltför dyra hörlurar som är avsedda för studiobruk, men som också låter tillräckligt bra för att tilltala bortskämda öron. Shure tillhör dem som är i gott sällskap i studior över hela världen, och SRH840 med slutna öronkåpor är deras mest påkostade proffsmodell. Med den obligatoriska spiralsladden och stora omslutande kåpor som vardera rymmer ett 40 mm stort membran. Hörlurarna är tunga och gedigna och levereras praktiskt nog med 3,5-mm minijack-kontakt och 6,3-mm adapter, och de kan faktiskt användas med fint resultat med bärbara spelare.
 
Ljudkvalitet
Hörlurarna tål så mycket som 1 watt i effekt, men då deformeras membranen och mellanregistret blir spretigt och förvrängt, samtidigt som basen tappar greppet och diskanten blir grov.
Så där. Då var vi färdiga med allt som är negativt med SRH840. För så länge de inte pressas att spela våldsamt högt, låter de fantastiskt välbalanserat och öppet. Och tack vare en exakt och välkontrollerad basåtergivning passar de lika fint till monitorlyssning som till musiknjutning. Mellanregistret är öppet och neutralt, det finns både luft och transparens i diskanten för att instrumentens övertoner ska prägla klangen. Shures hörlurar är kanske den perfekta kompromissen mellan en sluten hörlur för studiobruk och en för hemmamys i soffan. Med de här på huvudet är det aldrig tråkigt att lyssna på musik, åtminstone inte på grund av ojämn ljudkvalitet.

När man är med på studioinspelningar kan man inte låta bli att lägga märke till hur mycket pengar som satsas på utrustning. Mixerbord i miljonklassen och mikrofoner för både tjugo- och trettiotusen kronor innebär att en studio är en påkostad produktionsplats. Hörlurarna anses däremot som förbrukningsvara och kostar därefter. Men det behöver inte betyda att de låter dåligt. Visst har vi testat så kallade studiohörlurar som inte direkt haft ljudkvalitet av toppklass, sådana finns det många av – och det är en av anledningarna till att kräsna musiknjutare föredrar andra hörlurar, helt enkelt för att de lägger större vikt vid ljudkvalitet än vad de bevisligen gör i en studio när de väljer hörlurar. Men det finns som sagt undantag. Tidigare tester har visat att både Beyerdynamic och Sennheiser har bra och inte alltför dyra hörlurar som är avsedda för studiobruk, men som också låter tillräckligt bra för att tilltala bortskämda öron. Shure tillhör dem som är i gott sällskap i studior över hela världen, och SRH840 med slutna öronkåpor är deras mest påkostade proffsmodell. Med den obligatoriska spiralsladden och stora omslutande kåpor som vardera rymmer ett 40 mm stort membran. Hörlurarna är tunga och gedigna och levereras praktiskt nog med 3,5-mm minijack-kontakt och 6,3-mm adapter, och de kan faktiskt användas med fint resultat med bärbara spelare.   Ljudkvalitet Hörlurarna tål så mycket som 1 watt i effekt, men då deformeras membranen och mellanregistret blir spretigt och förvrängt, samtidigt som basen tappar greppet och diskanten blir grov. Så där. Då var vi färdiga med allt som är negativt med SRH840. För så länge de inte pressas att spela våldsamt högt, låter de fantastiskt välbalanserat och öppet. Och tack vare en exakt och välkontrollerad basåtergivning passar de lika fint till monitorlyssning som till musiknjutning. Mellanregistret är öppet och neutralt, det finns både luft och transparens i diskanten för att instrumentens övertoner ska prägla klangen. Shures hörlurar är kanske den perfekta kompromissen mellan en sluten hörlur för studiobruk och en för hemmamys i soffan. Med de här på huvudet är det aldrig tråkigt att lyssna på musik, åtminstone inte på grund av ojämn ljudkvalitet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Shure SRH840
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Shure SRH840 Sluten hörlur Känslighet: 102 dB Impedans: 44 ohm Vikt: 318 g Pris: 2 150 kr
Pris: 2150,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.