annons
annons

Shure SRH840

Shure SRH840

Välbalanserat och fylligt ljud. Fantastisk dynamik. Potent bas. Gedigen kvalitet.
Dämpad luftighet i diskanten.

När man är med på studioinspelningar kan man inte låta bli att lägga märke till hur mycket pengar som satsas på utrustning. Mixerbord i miljonklassen och mikrofoner för både tjugo- och trettiotusen kronor innebär att en studio är en påkostad produktionsplats. Hörlurarna anses däremot som förbrukningsvara och kostar därefter. Men det behöver inte betyda att de låter dåligt. Visst har vi testat så kallade studiohörlurar som inte direkt haft ljudkvalitet av toppklass, sådana finns det många av – och det är en av anledningarna till att kräsna musiknjutare föredrar andra hörlurar, helt enkelt för att de lägger större vikt vid ljudkvalitet än vad de bevisligen gör i en studio när de väljer hörlurar.
Men det finns som sagt undantag. Tidigare tester har visat att både Beyerdynamic och Sennheiser har bra och inte alltför dyra hörlurar som är avsedda för studiobruk, men som också låter tillräckligt bra för att tilltala bortskämda öron. Shure tillhör dem som är i gott sällskap i studior över hela världen, och SRH840 med slutna öronkåpor är deras mest påkostade proffsmodell. Med den obligatoriska spiralsladden och stora omslutande kåpor som vardera rymmer ett 40 mm stort membran. Hörlurarna är tunga och gedigna och levereras praktiskt nog med 3,5-mm minijack-kontakt och 6,3-mm adapter, och de kan faktiskt användas med fint resultat med bärbara spelare.
 
Ljudkvalitet
Hörlurarna tål så mycket som 1 watt i effekt, men då deformeras membranen och mellanregistret blir spretigt och förvrängt, samtidigt som basen tappar greppet och diskanten blir grov.
Så där. Då var vi färdiga med allt som är negativt med SRH840. För så länge de inte pressas att spela våldsamt högt, låter de fantastiskt välbalanserat och öppet. Och tack vare en exakt och välkontrollerad basåtergivning passar de lika fint till monitorlyssning som till musiknjutning. Mellanregistret är öppet och neutralt, det finns både luft och transparens i diskanten för att instrumentens övertoner ska prägla klangen. Shures hörlurar är kanske den perfekta kompromissen mellan en sluten hörlur för studiobruk och en för hemmamys i soffan. Med de här på huvudet är det aldrig tråkigt att lyssna på musik, åtminstone inte på grund av ojämn ljudkvalitet.

När man är med på studioinspelningar kan man inte låta bli att lägga märke till hur mycket pengar som satsas på utrustning. Mixerbord i miljonklassen och mikrofoner för både tjugo- och trettiotusen kronor innebär att en studio är en påkostad produktionsplats. Hörlurarna anses däremot som förbrukningsvara och kostar därefter. Men det behöver inte betyda att de låter dåligt. Visst har vi testat så kallade studiohörlurar som inte direkt haft ljudkvalitet av toppklass, sådana finns det många av – och det är en av anledningarna till att kräsna musiknjutare föredrar andra hörlurar, helt enkelt för att de lägger större vikt vid ljudkvalitet än vad de bevisligen gör i en studio när de väljer hörlurar. Men det finns som sagt undantag. Tidigare tester har visat att både Beyerdynamic och Sennheiser har bra och inte alltför dyra hörlurar som är avsedda för studiobruk, men som också låter tillräckligt bra för att tilltala bortskämda öron. Shure tillhör dem som är i gott sällskap i studior över hela världen, och SRH840 med slutna öronkåpor är deras mest påkostade proffsmodell. Med den obligatoriska spiralsladden och stora omslutande kåpor som vardera rymmer ett 40 mm stort membran. Hörlurarna är tunga och gedigna och levereras praktiskt nog med 3,5-mm minijack-kontakt och 6,3-mm adapter, och de kan faktiskt användas med fint resultat med bärbara spelare.   Ljudkvalitet Hörlurarna tål så mycket som 1 watt i effekt, men då deformeras membranen och mellanregistret blir spretigt och förvrängt, samtidigt som basen tappar greppet och diskanten blir grov. Så där. Då var vi färdiga med allt som är negativt med SRH840. För så länge de inte pressas att spela våldsamt högt, låter de fantastiskt välbalanserat och öppet. Och tack vare en exakt och välkontrollerad basåtergivning passar de lika fint till monitorlyssning som till musiknjutning. Mellanregistret är öppet och neutralt, det finns både luft och transparens i diskanten för att instrumentens övertoner ska prägla klangen. Shures hörlurar är kanske den perfekta kompromissen mellan en sluten hörlur för studiobruk och en för hemmamys i soffan. Med de här på huvudet är det aldrig tråkigt att lyssna på musik, åtminstone inte på grund av ojämn ljudkvalitet.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Shure SRH840
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Shure SRH840 Sluten hörlur Känslighet: 102 dB Impedans: 44 ohm Vikt: 318 g Pris: 2 150 kr
Pris: 2150:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-