annonse
annonse
annonse

test: Sony WH-1000XM2

Oktober 2017

Fulländad brusreducering

Sony har fixat problemen med föregångaren, WH-1000XM2 är den bästa hörluren med brusreducering vi har testat.

Ljuset är briljant, brusreduceringen är marknadens bästa och batteritiden likaså.
Öronen kan kännas lite svettiga om man lyssnar länge.

MDR-1000X var en av marknadens allra bästa trådlösa hörlurar med brusreducering. Genom att anpassa brusreduceringen efter lyssnarens hörselgångar tog den konceptet till en ny nivå, och den var dessutom en av de mest välljudande i sitt slag. Det största problemet var att man hörde bastransienter i örat varje gång man tog ett fotsteg på gatan. Det var med andra ord en hörlur som fungerade bäst i sittande ställning.

Kompenserar för atmosfäriskt lufttryck
WH-1000XM2 är efterträdaren, och nu har Sony forskat ännu mer om brusreducering. En nyhet är att tekniken numera tar hänsyn till lufttrycket, så att man kan optimera den i exempelvis ett flygplan. Det görs genom att en sensor mäter lufttrycket och lägger på ett kompensationsfilter när akustiken och mikrofonresponsen påverkas av atmosfäriskt tryck. Det låter väldigt smart, och något jag ser fram emot att få testa nästa gång jag flyger.

Du behöver inte appen, men den ger en fin översikt och har ett par extra funktioner. Foto: Skärmdump
Du behöver inte appen, men den ger en fin översikt och har ett par extra funktioner. Foto: Skärmdump

 

Precis som föregångaren kan man stänga av brusreduceringen med en knapp, eller släppa in ljud från omgivningen om man vill det. Batteritiden har ökat från 20 till 30 timmar i trådlöst läge med brusreducering aktiverad. Och det är med kontinuerlig musik i örat, vilket är imponerande.

Läs också: Vi testar 10 trådlösa hörlurar
Med en app anpassas brusreduceringen efter öronen och lufttrycket genom att testsignaler skickas in i örat och ljudet som kommer ut mäts. Det fungerar lysande! Man kan också ställa in ljudet och flytta ljudbilden framåt eller bakåt, eller ut mot sidorna. Framåt och helt avstängd brusreducering hade nog räckt, hur som helst fungerar det riktigt bra.

Brusreduceringen går att reglera steglöst i appen, från full till ingen dämpning alls, och du kan välja om du vill släppa in allt ljud eller bara frekvensnivån där röster ligger. På så sätt kan du höra när någon pratar med dig, även om du stänger ute det flesta andra ljud. Det finns också en toggle-knapp där du växlar mellan olika ljudlägen.

 Sony testas noggrant mot Bose. Foto: Geir Gråbein Nordby
Sony testas noggrant mot Bose. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Strålande brusreducering
Under testperioden har vi haft med oss hörlurarna i trafiken och på tåg, där vi kunnat konstatera att brusreduceringen fungerar ypperligt. Ärkerivalen Bose QuietComfort 35 är en av de allra bästa på brusreducering, men får se sig besegrad av Sony. I daglig användning är skillnaden inte så stor, eftersom båda är utmärkta, men Sony har ett litet övertag tack vare ännu effektivare brusreducering.

I laboratoriet dämpade Sony alltid bruset med 3 dB mer än Bose QuietComfort 35. Foto: Geir Gråbein Nordby
I laboratoriet dämpade Sony alltid bruset med 3 dB mer än Bose QuietComfort 35. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Jag har försökt mäta brusreduceringen med hjälp av ”pink noise” från stereon och en liten mikrofonmygga placerad i ena öronkåpan. Efter flera mätningar står det klart att Sony dämpar brus med 3 dB mer än vad Bose QC35 gör. Bose släpper dessutom igenom fler höga frekvenser än Sony, vilket gör att bruset hörs tydligare.

Med föregångare MDR-1000X lade jag märke till en del problem när man promenerade, fotstegen fortplantade sig genom kroppen och orsakade ganska så starka basljud i öronen. Detta var den främsta anledningen till att jag föredrog Bose. Men nu har Sony löst det här, jag märkte inget av detta i den nya modellen.

Sony WH-1000XM2 viks ihop elegant och säljs med ett resefodral. Foto: Sony
Sony WH-1000XM2 viks ihop elegant och säljs med ett resefodral. Foto: Sony

 

Brusfri musik
WH-1000XM2 har alltså otroligt bra brusreducering. Vilket inte hjälper särskilt mycket om inte själva ljudet är bra. Men det är det lyckligtvis, precis som hos föregångaren.

Basen är bestämd och fyllig och ljudet är ett bra snäpp mer raffinerat än i Bose QC35. Jag skulle inte ha använt Bose för att lyssna särskilt mycket på jazz eller klassiskt, de är för grova för det. Men sådan musik kan man faktiskt ha Sony till.

Lyssna bara på Charlie Hadens tolkning av Pat Methenys och David Bowies This is not America. Det är ingen tvekan om att det är en kontrabas, med fler klangfärger och mer komplexa strukturer än vad Bose QC35 klarar av. Även en trumpet är mer nyanserad och dynamisk i mellanregistret.

Foto: Sony
Foto: Sony

 

Övertonregistret är betydligt mer finmaskigt hos Sony. Det gör att man kan lyssna på klassiskt och jazz med mycket högre trovärdighet, en fiol får fler klangfärger. Sony rullar av snyggt och prydligt ända upp i toppen, och håller kanske tillbaka en smula när man hör plockande på gitarrsträngar. Skillnaden kan bli ännu större om man har en Sony-mobil, eftersom lurarna stöder Sonys egenutvecklade LDAC-protokoll, som ger CD-kvalitet via Bluetooth.

Bose har mer energi i toppen och låter ”krispigare”. Men är alltså samtidigt grövre, därför föredrar vi Sony-lurarnas ljud. Vill man ha en mer energisk diskant kan man alltid justera detta i Sonys Headphone-app som är skräddarsydd för WH-1000XM2.

Mellanregistret är fylligare och varmare, och dynamiken är genomgående utmärkt. Ofta vill man ha ett par brusreducerande hörlurar till resor och andra tillfällen där det behövs, samtidigt som man har ett annat par för seriös musiklyssning. Med WH-1000XM2 vågar vi påstå att man inte längre behöver välja. Det bör nämnas att övertonregistret är aningen tillbakadraget, så det finns de som har ett sprödare ljud. Beoplay H9, till exempel, men de har inte samma dynamik och tryck som Sony.

Komfort och batteritid
För att bara så här mot slutet nämna ett par ord om komfort så är Sony-lurarna väldigt bekväma att ha på sig. Men eftersom de sitter lite tätare mot örat än de halvslutna Bose QC35 kan det kännas aningen mer svettigt om man lyssnar länge. Värt att tänka på under långa flygningar.

Batteritiden anges nu vara 30 timmar i trådlöst och brusreducerande läge, vilket är 50 procent längre än förut och därmed marknadens bästa batterikapacitet.

Foto: Sony
Foto: Sony

 

Slutsats
Sony WH-1000XM2 har gett oss marknadens bästa brusreducering och fixat ett par problem som föregångaren hade med att ljudet från fotstegen fortplantades sig in i öronen.
Detta, samt ett ljud som är något av det bästa vi har hört från brusreducerande hörlurar – plus skön komfort och marknadens bästa batteritid – innebär att det bara är att ta av sig hatten för Sony och utnämna dem till den nya brusfria kungen!

Bästa pris på Sony WH-1000XM2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Sony WH-1000XM2
Typ: Over-ear, trådlösa, slutna
Anslutning: 3,5 mm, BT 4,1 aptX/LDAC
Aktiv brusreducering: Ja
Hopfällbar: Ja
Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
Högtalarelement: 40 mm
Batteritid: 30 timmar (trådlöst med brusreducering)
Vikt: 275 gram
Färg: Svart eller beige

Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.