annonse
annonse
annonse

Sonus faber Pryma

Italienskt lyxljud!

När Sonus faber gör hörlurar så gör de det ordentligt. Det både syns och hörs.

Raffinerad klang och fulländad balans i en tilltalande och välgjord inpackning. Ypperlig med alla mobiler, men ännu bättre hemma.
Går inte att fälla ihop.

Med tanke på det enorma urvalet av hörlurar som finns så krävs det en del för att sticka ut. Starka färger, igenkännbara loggor och sponsrade idrottsstjärnor och artister är några av alla metoder som finns för att väcka uppmärksamhet om en produkt.

Somliga lyckas bättre än andra, de flesta har nog hört talas om Beats som är störst på hörlurar. Större än etablerade märken som Sony, Beyerdynamic och Sennheiser.

Att slåss mot Sennheiser om marknadsandelar på deras egna premisser är det ingen som har lyckats med ännu. Det är smartare att hitta sin egen profil – sin egen stil, om man så vill – och välja en viss målgrupp. I stället för att nå så många som möjligt.

Därför har Bose satsat på den växande marknaden för hörlurar med brusreducering. Och lyckats. Sennheiser har gjort samma sak, fast i hifi-segmentet och på senare tid även med trådlösa hörlurar som är en hård match för Beats, framför allt när det gäller ljudkvalitet.

Så vad ska man göra för att hitta sin egen nisch? I norra Italien satt ett gäng och funderade på just det. Till vardags sysslade Livio Cucuzza och Paolo Tezzon med ljud hos Sonus faber, och tillsammans med ett team människor letade de efter ett segment som inte redan var fullt av märken. Efter en tid uppenbarade det naturliga svaret sig: Hörlurarna skull ha ett synbart och hörbart släktskap med Sonus fabers highend-högtalare.

Mjukt läder, detaljer i borstad metall och ett italienskt kvalitetshantverk skulle kombineras med Sonus fabers öppna och varma ljud. Men hörlurarna skulle inte heta Sonus faber.

Namnet blev Pryma. ”By Sonus faber”, om man vill, men det syns nästan inte. Allt från kartongen till broschyrer och loggor säger Pryma. Sonus faber är bara närvarande helt diskret och skymtar enbart under den skinnklädda och löstagbara huvudbygeln.

Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare)
Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare)

Kvalitet överallt

Som förväntat är de fulla av läckra detaljer och jämfört med det mesta annat vi har testat är kvaliteten överdådig. När man packar upp ett par Pryma viker man ut en ask – som inte är sämre än något från Apple – och monterar fast de kompakta, slutna öronkåporna på huvudbygeln. Som är klädd med Bottega Veneta-skinn.

Bygeln är klädd med svart, brunt eller beige skinn. Allt beroende på vilken av de fem varianterna man har valt. Pryma finns med vita, svarta eller kolfiberfärgade kåpor, med metalldetaljer i aluminium- eller guldfärg. De sätts fast på bygeln på samma sätt som man packar en lyxväska. Med en vridbar knapp som träs genom ett av de fyra hålen i bygeln och reglerar längden.

De skinnklädda och löstagbara öronkuddarna (i konstläder) täcker precis runt örat och efter otaliga timmar kan jag konstatera att komforten är ypperlig. Jag hade dock velat ha lite mer flexibla justeringar, som att kunna vrida kåporna lite inåt eller framåt.

Det går inte att fälla eller vika ihop hörlurarna alls. Om man måste är det enklaste sättet att packa dem platta att ta loss kåporna från bygeln. Annars får de plats fint i tygpåsen som ingår och som de kan ligga i när de ska ner i resväskan eller handbagaget.

Det ingår en löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon samt en vinklad jack-adapter.

I var och en av de välgjorda öronkåporna sitter ett 40-mm element med mylar-membran i en gjuten aluminiumram, i en sluten akustisk kammare som har en stor öppning mot örat.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Raffinerad och sublim återgivning

Pryma-lurarna är så lätta att driva att de kan användas med alla mobiltelefoner och de behöver inte ha en separat förstärkare för att låta bra. Med generösa 118 dB i känslighet och 32 ohms motstånd spelar de tillräckligt högt för de flesta av oss som har dem inkopplade till mobilen.

När man packar upp hörlurarna är det inte utan att det byggs upp vissa förväntningar. Har man betalat 5 000 kronor för ett par hörlurar så har man köpt mer än tung design och lyxig kvalitetskänsla. Och det är inte många som blir besvikna över ljudet, bortsett från de som är basfreak.

Dunderbas kan man få på annat håll. Här är klangkaraktären väldigt välbalanserad och har en angenäm värme i klangen, särskilt från akustiska instrument. Pryma har inte samma fylliga bas som Shure SRH1540 eller samma detaljrikedom som Ultrasone Edition.

Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare)
Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare)

Men de är mer raffinerade och har en öppen ljudbild där röster låter naturligare än i många andra hörlurar som det är naturligt att jämföra med. Så olika sångröster som Radka Toneff, Natalia Lafourcade och Adele kommer fram väldigt fint här. Du kan höra klangfärger som framstår som naturliga delar av ljudbilden och inte som show-off-effekter.

På jazzplattan ”Fairytales” kunde kanske Radka Toneffs röst och Steve Dobrogosz piano återgetts med lite bredare stereoperspektiv och tredimensionalitet, fast sådant är ofta reserverat för betydligt dyrare hörlurar. Både ”Fairytales” och Mahlers pianokvartett i a-moll är exempel på inspelningar som enkelt avslöjar obalanser i ljudet. Här går det egentligen inte att sätta fingret på någonting,

Byter jag till My Morning Jackets rockigare ”The Waterfall”, eller Marius Nesets dynamiska jazzfusion ”Pinball”, är det fullt ös med enastående dynamik, utan att ljudet blir örontröttande eller påträngande. Det finns få hörlurar jag kan ha på mig lika länge i ett sträck utan att tappa intresset eller tröttna.

Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare)
Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare)

Felfritt ljud med bra förstärkare

Pryma-lurarna är ett fynd, trots prislappen. Den välgjorda designen saknar inte substans. Ljudkvaliteten är nästan fulländad och har en utmärkt balans och finess och återger röster sublimt. Man saknar inte mycket när man har de här på öronen. Den tjusiga komforten och de läckra detaljerna kompletterar ett av de mest välgjorda paren hörlurar vi har sett och hört på länge.

Med tanke på det enorma urvalet av hörlurar som finns så krävs det en del för att sticka ut. Starka färger, igenkännbara loggor och sponsrade idrottsstjärnor och artister är några av alla metoder som finns för att väcka uppmärksamhet om en produkt. Somliga lyckas bättre än andra, de flesta har nog hört talas om Beats som är störst på hörlurar. Större än etablerade märken som Sony, Beyerdynamic och Sennheiser. Att slåss mot Sennheiser om marknadsandelar på deras egna premisser är det ingen som har lyckats med ännu. Det är smartare att hitta sin egen profil – sin egen stil, om man så vill – och välja en viss målgrupp. I stället för att nå så många som möjligt. Därför har Bose satsat på den växande marknaden för hörlurar med brusreducering. Och lyckats. Sennheiser har gjort samma sak, fast i hifi-segmentet och på senare tid även med trådlösa hörlurar som är en hård match för Beats, framför allt när det gäller ljudkvalitet. Så vad ska man göra för att hitta sin egen nisch? I norra Italien satt ett gäng och funderade på just det. Till vardags sysslade Livio Cucuzza och Paolo Tezzon med ljud hos Sonus faber, och tillsammans med ett team människor letade de efter ett segment som inte redan var fullt av märken. Efter en tid uppenbarade det naturliga svaret sig: Hörlurarna skull ha ett synbart och hörbart släktskap med Sonus fabers highend-högtalare. Mjukt läder, detaljer i borstad metall och ett italienskt kvalitetshantverk skulle kombineras med Sonus fabers öppna och varma ljud. Men hörlurarna skulle inte heta Sonus faber. Namnet blev Pryma. ”By Sonus faber”, om man vill, men det syns nästan inte. Allt från kartongen till broschyrer och loggor säger Pryma. Sonus faber är bara närvarande helt diskret och skymtar enbart under den skinnklädda och löstagbara huvudbygeln. [caption id="attachment_59976" align="alignnone" width="1000"]Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare) Fem olika utföranden. (Foto: Tillverkare)[/caption]

Kvalitet överallt

Som förväntat är de fulla av läckra detaljer och jämfört med det mesta annat vi har testat är kvaliteten överdådig. När man packar upp ett par Pryma viker man ut en ask – som inte är sämre än något från Apple – och monterar fast de kompakta, slutna öronkåporna på huvudbygeln. Som är klädd med Bottega Veneta-skinn. Bygeln är klädd med svart, brunt eller beige skinn. Allt beroende på vilken av de fem varianterna man har valt. Pryma finns med vita, svarta eller kolfiberfärgade kåpor, med metalldetaljer i aluminium- eller guldfärg. De sätts fast på bygeln på samma sätt som man packar en lyxväska. Med en vridbar knapp som träs genom ett av de fyra hålen i bygeln och reglerar längden. De skinnklädda och löstagbara öronkuddarna (i konstläder) täcker precis runt örat och efter otaliga timmar kan jag konstatera att komforten är ypperlig. Jag hade dock velat ha lite mer flexibla justeringar, som att kunna vrida kåporna lite inåt eller framåt. Det går inte att fälla eller vika ihop hörlurarna alls. Om man måste är det enklaste sättet att packa dem platta att ta loss kåporna från bygeln. Annars får de plats fint i tygpåsen som ingår och som de kan ligga i när de ska ner i resväskan eller handbagaget. Det ingår en löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon samt en vinklad jack-adapter. I var och en av de välgjorda öronkåporna sitter ett 40-mm element med mylar-membran i en gjuten aluminiumram, i en sluten akustisk kammare som har en stor öppning mot örat. [caption id="attachment_59974" align="alignnone" width="875"](Foto: Tillverkare) (Foto: Tillverkare)[/caption]

Raffinerad och sublim återgivning

Pryma-lurarna är så lätta att driva att de kan användas med alla mobiltelefoner och de behöver inte ha en separat förstärkare för att låta bra. Med generösa 118 dB i känslighet och 32 ohms motstånd spelar de tillräckligt högt för de flesta av oss som har dem inkopplade till mobilen. När man packar upp hörlurarna är det inte utan att det byggs upp vissa förväntningar. Har man betalat 5 000 kronor för ett par hörlurar så har man köpt mer än tung design och lyxig kvalitetskänsla. Och det är inte många som blir besvikna över ljudet, bortsett från de som är basfreak. Dunderbas kan man få på annat håll. Här är klangkaraktären väldigt välbalanserad och har en angenäm värme i klangen, särskilt från akustiska instrument. Pryma har inte samma fylliga bas som Shure SRH1540 eller samma detaljrikedom som Ultrasone Edition. [caption id="attachment_59972" align="alignnone" width="1000"]Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare) Så här ser de ut inuti. (Foto: Tillverkare)[/caption] Men de är mer raffinerade och har en öppen ljudbild där röster låter naturligare än i många andra hörlurar som det är naturligt att jämföra med. Så olika sångröster som Radka Toneff, Natalia Lafourcade och Adele kommer fram väldigt fint här. Du kan höra klangfärger som framstår som naturliga delar av ljudbilden och inte som show-off-effekter. På jazzplattan ”Fairytales” kunde kanske Radka Toneffs röst och Steve Dobrogosz piano återgetts med lite bredare stereoperspektiv och tredimensionalitet, fast sådant är ofta reserverat för betydligt dyrare hörlurar. Både ”Fairytales” och Mahlers pianokvartett i a-moll är exempel på inspelningar som enkelt avslöjar obalanser i ljudet. Här går det egentligen inte att sätta fingret på någonting, Byter jag till My Morning Jackets rockigare ”The Waterfall”, eller Marius Nesets dynamiska jazzfusion ”Pinball”, är det fullt ös med enastående dynamik, utan att ljudet blir örontröttande eller påträngande. Det finns få hörlurar jag kan ha på mig lika länge i ett sträck utan att tappa intresset eller tröttna. [caption id="attachment_59975" align="alignnone" width="1000"]Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare) Läckra detaljer med skinn från Bottega Veneta. (Foto: Tillverkare)[/caption]

Felfritt ljud med bra förstärkare

Pryma-lurarna är ett fynd, trots prislappen. Den välgjorda designen saknar inte substans. Ljudkvaliteten är nästan fulländad och har en utmärkt balans och finess och återger röster sublimt. Man saknar inte mycket när man har de här på öronen. Den tjusiga komforten och de läckra detaljerna kompletterar ett av de mest välgjorda paren hörlurar vi har sett och hört på länge.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sonus faber Pryma
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Slutna hörlurar
  • Känslighet: 118 dB
  • Impedans: 32 ohm
  • Övrigt: Fodral, löstagbar kabel med fjärrkontroll och mikrofon
Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.