annonse
annonse
annonse

test: Panasonic HD605NE

Panasonic HD605NE
Panasonic HD605NE

Utmanar referenserna

Panasonic har släppt sin senaste brusreducerande hörlur. Och den bjuder på flera överraskningar.

Plus
Stöder många kodekar som ger bättre ljud via Bluetooth. Ljudet är genomgående bra, passformen också, och brusreduceringen funkar fint.
Minus
Aningen grov diskant. Brusreduceringen är inte lika bra som hos de allra bästa.

När Panasonic presenterar den nya toppmodellen bland deras brusreducerande, hopfällbara hörlurar, så är de väl medvetna om att konkurrensen är hård. Rent utseendemässigt hamnar HD605NE i samma klass som Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2, alltså ett diskret svart (eller brunt) utförande med öronkåpor som lägger sig bekvämt runt öronen.

Alla specifikationer är fullt jämförbara med konkurrenternas, från storleken på elementen (40 mm) till batteritiden (20 timmar) och stöd för högre ljudkvalitet via Bluetooth genom både aptX och AAC. Det enda du behöver känna till är att aptX ger bättre ljud från Android-telefoner och att AAC gör detsamma för iPhone-enheter. Dessutom stöder Panasonic-lurarna kortare fördröjning av ljudet genom aptX LL (Low Latency), vilket är relevant för att röster ska stämma överens med munnarnas rörelser när man tittar på film eller spelar actionspel på mobilen. Detta format stöds dock inte av så våldsamt många mobiltelefoner ännu, men urvalet kommer naturligtvis att bli större i framtiden.

Det är också värt att känna till att hörlurarna stöder Sonys LDAC-kodek. Det är det enda sättet man kan få lossless-ljud i äkta CD-kvalitet via Bluetooth (nej, aptX-HD inte lossless!) men förutsätter att man har en modern Sony-mobil – alltså inte relevant för de allra flesta.

Brusreduceringen väljs med en knapp på höger öronkåpa. Det går också att justera ljudnivå och att besvara samtal och styra mobilen med rösten.

Röststyrning

Med en knapp på sidan kan Panasonic-lurarna aktivera mobiltelefonens röstassistent, oavsett om det är Google Assistant eller Apples Siri. På så sätt kan man svara i telefon eller spela musik utan att ta upp mobilen ur fickan. Det fungerar, men sådana röstassistenter är ännu så länge inte tillräckligt bra för att jag ska föredra dem i stället för att ta fram mobilen och styra allting därifrån.

Godkänd ljudreducering

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Panasonic HD605NE har aktiv brusreducering i tre steg, plus helt avstängd. Den dämpar ljud utifrån med olika styrka, steg 3 är mest effektivt. Personligen tycker jag att detta fungerar bäst i de allra flesta sammanhang, även om även denna nivå lägger till en viss portion brus. När musiken spelar är det dock ingenting man går omkring och tänker på.

Brusreduceringen fungerar fint. Den dämpar inte oväsen utifrån lika effektivt som flaggskeppen från Sony och Bose, speciellt Sony WW-1000XM2 är tystare och dessutom mer effektiva på att ta bort basfrekvenser från omgivningen. Sitter man på ett flygplan så hörs det lite mer med Panasonic. Men det är inget problem till vardags. Jag gillar också att ljudet från musiken inte förändras när man aktiverar brusreduceringen. En del hörlurar (till exempel Bose) justerar ljudet för att ge en fylligare bas, samtidigt som musikens dynamik begränsas för att ge en fylligare ljudbild. Personligen föredrar jag att brusreduceringen bara dämpar brus medan musiken i övrigt låter som den mixades från början.

Panasonic har tagit med en fiffig funktion: när man täcker höger öronkåpa med handen så dämpas musiken och ljud utifrån släpps in. På så sätt kan man höra om någon försöker säga något och behöver inte stänga av musiken.

Foto: Panasonic

Balanserat och energiskt ljud

Panasonic-ljudet uppfattas som naturligt och öppet, med bra energi i övertonregistret. Ett piano har fin snärt i anslagen och bra tyngd. Ett bra exempel är Jean-Michel Blais Outsiders, en lugn låt med enbart piano som spelas på ett stämningsfullt sätt. Samma sak kan sägas om Bluebird med Alexis Ffrench, fast här är även stråkar tillagda. Panasonic-hörlurarna får fram allt bra. Musiken är inte lika finmaskigt i övertonerna som med Sony WH-1000XM2, Panasonic är en smula grövre i toppen. Inte så att det låter vasst, det finns bara inte lika många klangstrukturer och lager av luft längst upp. Däremot är alltså HD605NE mer energiska.

Rock och pop funkar fint. Hörlurarna saknar en aning värme och fyllighet i mellanregistret, sångröster hade med fördel kunnat vara mer utsträckta. Fast det uppvägs av rytmik och spelglädje.

Rent klangmässigt påminner HD605NE mer om Bose QC35 II. Eftersom Bose inte stöder vare sig aptX eller AAC, utan enbart Bluetooth-formatets begränsade Sub Band Codec (SBC), så är ljudet faktiskt lite bättre från Panasonic. Men brusreduceringen är alltså inte lika bra, och Panasonic har inte heller lika skön passform som Bose QC35 II. Passformen är dock helt godkänd, även om den känns lite plastig.

I övrigt bör det nämnas att Bluetooth-räckvidden är mycket bra, de 10 meter som anges i specifikationerna är mycket konservativa. Anslutningen är också oerhört stabil, inga problem.

HD605NE kan både vikas ihop och vridas för att ta minimalt med plats. Foto: Panasonic

Slutsats

Panasonic HD605NE är en välgjord brusreducerande hörlur. Den dämpar brus tillräckligt effektivt för att funka fint i de flesta situationer, och musiken låter balanserad och energisk. Bluetooth-anslutning är stabil, inga problem, och passformen är tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna långa stunder.

Brusreduceringen är inte riktigt lika bra som de bästa i klassen, men rent ljudmässigt gör hörlurarna vad de ska. Ljudkvaliteten hamnar någonstans mellan Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2.

Man är förlåten om man tycker att Panasonic-lurarna känns lite väl plastiga, men de verkar fortfarande vara tillräckligt stabilt byggda. Ett fint stycke hörlur, det här.

Bästa pris på Panasonic HD605NE
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Typ: Over-ear, trådlös, sluten

Anslutning: 3,5 mm, BT 4.2 aptX/LDAC

Aktiv brusreducering: Ja

Hopfällbara: Ja

Mikrofon och fjärrkontroll: Ja

Element: 40 mm

Batteritid: 20 timmar (trådlöst med brusreducering)

Vikt: 268 gram

Färg: Svart, brun

Webb: panasonic.com/se

Pris: 3 500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.