Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Oppo HA-2

Det perfekta resesällskapet

Du klarar dig med Oppo PM-3 inpluggad rakt i mobilen, men det finns mer att hämta med en separat hörlursförstärkare och DAC.

Av / 2015-08-09 - 05:50
Oppo HA-2
Rune Gullhav

När Oppo väl gjort en hörlur som är gjord för musikälskare på resa så är de inte sämre än att de passar på att lansera en förstärkare som matchar. HA-2 är klädd i skinn utanpå och har en läcker, sober och diskret design. På toppen finns en kombinerad minijack-linjeingång/utgång och ett 3,5-mm hörlursuttag.

På långsidan finns en knapp och fyra lysdioder som visar hur mycket ström som finns kvar. Här finns också en basboost-omkopplare som höjer nivån i det lägsta registret om du skulle vilja eller behöva det, samt en brytare som reglerar utnivån (gain) till hög eller låg. Hög gain är avsett för större hörlurar, låg gain till små och lättdrivna öronsnäckor.

På undersidan hittar du en brytare som definierar vad linjeingången/utgången på toppen ska användas till samt två USB-ingångar (asynkron USB-B och USB mikro). Med andra ord, det mesta man kan tänkas behöva.

Ur rent praktisk synpunkt har konstruktionen en omedelbar svaghet. Utgången för hörlurskabeln och ingången till den anslutna ljudkällan sitter i var sin ände. Det gör HA-2 praktiskt taget omöjlig att ha i fickan när man kopplar in både hörlurar och telefon.

USB-anslutningen är asynkron och behandlar musikfilerna med en ESS-digitalomvandlare som klarar upp till 24 bit/384 kHz-upplösning och DSD-filer. Förstärkaren klämmer ut 300 mW i 16 ohm och kan dessutom användas som kraftkälla om din digitala ljudkälla behöver lite extra ström.

Med HA-2 inkopplad till Shure SRH-1540, en sluten hörlur med mer ”närvaro” i både högsta och lägsta registren än PM-3, upplevde jag att HA-2 serverade en mycket luftig och detaljerad diskant och att storleken på lyssningsrummet blev påtagligt större än direkt från iPhone 5s.

Känslan av ljudförbättring med HA-2 inkopplad handlar främst om en genomgående större närhet i ljudet än när lurarna är kopplade direkt till en i-pryl. Detta var mest hörbart i lågmälda jazztoner från exempelvis Claire Martin, Patricia Barber eller Barb Jungr. Lyssningsrummet och ljudbilden uppfattades som större och bredare och det blev mer luft och avstånd mellan de olika instrumenten. Och inte minst klär den här typen av musik den stora fokuseringen på mellanregister i PM-3.

HA-2 är tillräckligt kraftigt för att driva de allra flesta hörlurar som är avsedda att användas ”på språng”, men de kan också göra ett godkänt jobb med mer krävande lurar. Under testperioden hade jag också en kombination med HiFiMan HE-560 till förfogande, en hörlur som behöver en bra förstärkare för att övertyga. På medelhög volym lyckades HA-2 måla upp en synnerligen njutbar ljudbild och förstärkarens begränsningar blev inte speciellt tydliga förrän volymen vreds upp ganska så ordentligt. Mycket övertygande!

Ljud & Bild tycker

Flexibel och kompakt med stilren design. Täcker de allra flesta bärbara förstärkarbehov. Ingången till källan och utgången till hörlurarna borde sitta bredvid varandra.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen