annonse
annonse

April 2018
Nura Nuraphone

Test av: Nura Nuraphone

Anpassar sig efter hörseln

Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Ljud & Bild tycker

Ljudet anpassar sig automatiskt efter öronen och garanterar ett bra ljud. Justerbar bas passar väldigt bra till överkomprimerad musik.
Passformen är udda, det är inte alltid så lätt att få en tät försegling runt örat. Övertonernas upplösning hade kunnat vara bättre.
annonse

På CES-elektronikmässan i Las Vegas finns det varje år ett par obskyra produkter som väcker stor uppmärksamhet i efterhand, men som vi mer eller mindre missade helt när vi var där själva.

Nuraphone-hörlurarna är en sådan produkt. Sociala medier på internet har ett överflöd av videor med människor som nästan trillar av stolen när de provar lurarna för första gången. ”Wow! Det är det sjukaste jag har hört!” tycks vara den vanligaste uppfattningen.

Foto: Nura

 

Tanken bakom är följande: det finns inte två personer som hör likadant. Och eftersom allas öron är olika – och det vänstra örat inte ens är likt det högra – så vore det optimalt om hörlurarna automatiskt kunde anpassa ljudet efter användarens öron. Som ett par glasögon för öronen. Då skulle man verkligen höra musiken som den var tänkt att låta, och vi kan alla leva i musikalisk harmoni, i en konstant ”örgasm”.

Jag blir intresserad, men samtidigt skeptisk. Visst stämmer det att ingen hör exakt samma sak, att alla öron har sina unika detaljer och – vågar jag säga – skavanker. Min skepsis beror på att öronen vi föddes med också är öronen vi har byggt upp vår bank av hörselreferenser med. Ett flygplan låter som ett flygplan och en hund som en hund. Jag hör skillnaden mellan en Lamborghini och en Ferrari, och det gör du också. Mitt hörselsystem är det som jag har ägnat hela mitt liv åt att lyssna på min omgivning med. Och som jag använder när jag lyssnar på musik.

Dragan Petrovic är chefen för Nura och hävdar att ”nuraphone är som glasögon för öronen”. Foto: Skype skärmdump

 

– Vad som händer är att min hörsel har vissa toner där den är hyperkänslig, medan den är mindre känslig på andra ställen. När du hör ett instrument där du är mindre känslig är det helt okej. Men sedan kommer det in ett instrument i ett frekvensregister där du är överkänslig och stjäl uppmärksamhet från det andra. Det är inte säkert att det var meningen från ljudteknikerns sida. Nuraphone fixar detta, säger Dragan Petrovic, VD på Nura i en Skype-intervju.

Nuraphone kalibreras genom att skicka in testtoner i örat. Ljudet som studsar tillbaka mäts så att hörlurarna kan justera återgivningen tills de är nöjda.

Extra subwoofer

Förutom att kompensera för örat så har nuraphone ett annat knep. Och här kommer det märkliga utseendet in. Detta är nämligen något så speciellt som ett par hörlurar med inbyggda öronproppar. Så ser det ut, åtminstone. Fast det korrekta vore nog att kalla dem för ett par öronproppar med subwoofer. Musiken kommer nämligen genom öronpropparna, kåporna runt örat rymmer större högtalarelement för basen. De kallar det för ”immersion”.

”Ska DE HÄR in i mina öron?!” Foto: Geir Gråbein Nordby

Som tur är sitter de bra när de väl sitter. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Eftersom öronpropparna täpper till för trumhinnan så måste baselementen använda en annan metod än att bara spela bastoner. I stället spelar de basfrekvenser som håren i ytterörat är extra känsliga för. Vibrationerna som sätts igång fångas inte upp av trumhinnan, utan av andra delar av örat. Fördelen med detta är att du kan vrida upp basen hur mycket du vill, utan att det är någon risk att spränga trumhinnan. Som en bonus bevaras dynamiken i resten av frekvensregistret.

Det blir som en buttkicker för öronen! Detta påstås ge samma fysiska basåtergivning som man får när man står långt framme på en konsert, i närheten av stora PA-subwoofrar. Som tur är kan graden av ”immersion mode” justeras steglöst, från helt av till full ös – vilket är alldeles, alldeles för mycket!

Första inkopplingen

Nuraphone känns rejält solida, med svart metallram och vädertåliga silikonkåpor. Men de ser udda ut med propparna i mitten, och det känns konstigt när man tar på sig dem för första gången. Man sätter öronkåporna runt öronen, sedan måste de pressas in ganska så hårt för att öronpropparna ska gå in och försegla hörselgångarna. Nu får man en dubbel mekanisk brusdämpning – både inne i och utanpå öronen – så det behövs ingen aktiv reducering av ljud utifrån.

Innan kalibreringen kan börja måste både kåporna och propparna sitta tätt. Och det är inte alltid så enkelt. Foto: skärmdump

 

Sedan är det bara att ladda ner nura-appen till mobiltelefonen, ansluta med Bluetooth och följa instruktionerna. Hörlurarna mäter om de sitter helt tätt i och runt örat. Om inte så fungerar de inte riktigt som de ska. Sedan kommer testtonerna, och efter en dryg minut har en ljudprofil gjorts efter öronen. Formen på öronens känslighet kartläggs i en cirkel, där det lägsta frekvensområdet är klockan 12 och högre toner gradvis anges medurs. Ju längre ut från centrum av cirkeln, desto känsligare är örat för dessa frekvenser.

Undertecknades profil visar bland annat på en hög känslighet för höga frekvenser. Foto: skärmdump

 

Fakta & Betyg:
 • Typ: In-ear/over-ear

  Element: 40 mm

  Anslutning: BT 4.1, kabel

  Ljudformat: aptX, AAC, SBC

  Mikrofon: Ja

  Vikt: 329 gram

  Batteritid: 15–20 timmar

  Färg: Svart

  Webb: nuraphone.com

  Tillverkare:
  Pris:
  4.000,-

  Läs också:

  Verktyg för studion

  Shures referenslurar har inget musikernamn. Å andra sidan kan de användas i professionella ljudstudior.

  Komfort och stora drag

  Runt och behagligt ljud för avslappnad lyssning, framför allt från mobiltelefonen.

  Luftiga på alla sätt

  Audio-Tehnica imponerar med fysisk och ljudmässig luftighet.

  Överraskande exakt

  AKG har konstruerat en stor och läcker hörlur som visar dig nya detaljer utan att tömma plånboken.

  Stort charmtroll

  Det är brasmys och värme för hela slanten i Mezes trälurar.

  Nostalgitripp i första klass

  Grados Prestige-lurar levererar hög ljudkvalitet på resan till barndomens minnen.

  Njut av musiken i fred

  Hörlurar är inte bara till för bärbar musik. De är också hifi för ostörda, sköna stunder i favoritfåtöljen.

  Fjäderlätt superljud

  Audio-Technicas toppmodell är en av världens bästa hörlurar – och mycket lättare än sina rivaler.

  Skräddarsytt ljud

  Formgjutna highend-proppar av silikon ger mycket bättre ljud från dina favoritlurar.

  Stor bas i liten förpackning

  För basfantasten är de ett klipp, men de passar mindre bra för en varierad musiksmak.

  Utmärkt alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  En fin nummer två

  Näst högsta nivån är hög hos Denon när det gäller hörlurar.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x
  Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts