annonse
annonse
annonse

test: KEF Space One Wireless

Desember 2017KEF Space One Wireless

Lyxiga och musikglada

Välbyggda och snygga med utmärkt ljudkvalitet, även med brusreduceringen aktiverad.

Lång batteritid och kan användas med sladd. Snygga och bekväma. Neutralt och utmärkt ljud.
Inte hopfällbara. Saknar stöd för HiRes och trådlöst HD-ljud. Kostsamma.

För ett drygt år sedan presenterade KEF sitt samarbete med Porsche Design för att ta fram ljudprodukter som inte bara lät bra, men som såg lika bra ut. Och det har de lyckats bra med. Vi har hunnit med att testa den lilla trådlösa högtalaren Gravity One som lät fenomenalt för sin storlek. Dessutom Motion One, som inte bara vann vårt test av trådlösa proppar, men som vi också utsåg till 2017 års bästa in-ear hörlurar överhuvudtaget.

Nu har turen kommit till de fullvuxna hörlurarna KEF Space One som dessutom stoltserar med aktiv brusreducering. De kom först i en trådad modell som nu har kompletterats med denna trådlösa variant. Den förstnämnda versionen fungerar utmärkt för den som vill sitta hemma i soffan och mysa, eller på flygplan där man ändå är hänvisad till sladd för att använda underhållningssystemet. Men vill man kunna röra sig mer fritt är Bluetooth en välkommen nyhet.

Design och tillbehör

Lurarna levereras i ett stilfullt fodral som även skyddar dem under transport. Då kåporna kan vridas helt platta är väskan så tunn som man kan förvänta sig. Däremot kan lurarna inte fällas ihop vilket gör att yttermåtten ändå är ganska stora. I fodralet hittar man två sladdar, en med fjärrkontroll för mobilen, och en utan. Det finns också ett litet etui som innehåller en kort USB-kabel för laddning samt en flygplansadapter för underhållningssystem med två uttag. KEF Space One Wireless är ett under av ren och stilfull design. Det är vackert borstad aluminium och mjukt läder så långt ögat kan se. I samma anda är de bara märkta med en stilig Porsche Design logotyp på kåporna och en diskret KEF logotyp på bågen. Lederna är rejäla och huvudbandet klickar tillfredsställande när man justerar det. Det är lurar som inte drar till sig uppmärksamhet, men som känns tillfredställande båda att titta på och att ta i.

Dolda men tydliga reglare gör hanteringen enkel. Foto: KEF

 

Hantering och funktioner

Kåporna har en rejäl vaddering täckt av syntetskinn som är mycket mjukt och behagligt mot öronen. Eller huvudet snarare, då de är så pass stora att de omsluter örat. Vilket dels ger en bra passiv ljudisolering, dels ger en bättre komfort om man ska använda dem länge. Kåporna kan även vinklas på alla ledder så att de sitter perfekt. Trycket är tillräckligt för att de ska sitta väl på plats, men inte så mycket att det blir obehagligt i längden.

På högra kåpans undersida döljer sig både laddningskontakten och alla nödvändiga knappar. Lyckligtvis slipper vi touchkontroller som oftast bara krånglar, utan det är hederliga reglage. En spak för att slå av dem, sätta dem i trådlöst läge samt aktivera brusreduceringen. Samt tre bekanta knappar där de yttersta ändrar volym eller byter spår, medan mittenknappen pausar eller startar musiken. Eller hanterar samtal. Den kan även användas för mobilens röstassistent.

Batteritiden uppges till 30 timmar med trådlös brusreducering, 40 timmar trådlöst men utan brusreducering, samt hela 100 timmar med sladd och brusreducering. Det är 50 procent längre än Bose QuietComfort 35 och på samma nivå som referensen Sony WH-1000XM2. Man kan även lyssna med sladd utan att ha elektroniken igång, vilket är en bra nödlösning om man glömt ladda dem. Det känns trevligt att ha friheten att bara behöva använda funktioner man behöver.

Med rejäl stoppning i kåporna sitter de skönt även vid längre lyssning. Foto: KEF

 

Ljudkvaliteten

Till skillnad från många trådlösa lurar har Space One Wireless snarast ett neutralt ljud. Därför kan man lika gärna kan sitta hemma i lyssningsfåtöljen och njuta akustiska stycken. Konserter som John Myers tolkning av Free Fallin’ låter luftigt och har en härlig närvarokänsla med bra placering av instrumenten. Därmed inte sagt att de låter tråkigt, de har en stram och naturlig basåtergivning, där även djupbasen i Silent Shout med The Knife kommer till sin rätt. Just naturtrogenheten är där de skiner jämfört med de flesta andra brusreducerande lurar.

Brusreduceringen är fullt tillfredställande och tar bort det mesta av irriterande bakgrundsljud, som dånande jetmotorer, suset av däck mot vägen och vinandet från tågmotorer. Men den är inte lika effektiv som trotjänaren Bose QuietComfort 35 eller vår nya referens Sony WH-1000XM2. Dock verkar KEF ha gjort en avvägning när det gäller detta, då brusreduceringen inte påverkar ljudet speciellt mycket. Man tappar lite öppenhet och skärpa i diskanten, men det är allt.

KEF Space One Wireless
De kan vikas platta, men inte fällas ihop, så de tar lite plats i packningen. Foto: KEF

 

Slutsats

KEF gör det mesta rätt med sina första trådlösa brusreducerande lurar. Formgivningen är raffinerad och byggkvaliteten utsökt. De sitter skönt på huvudet även vid långa resor, och hanteringen är enkel. Man kan lyssna med eller utan brusreducering, och koppla in sladd om det generösa batteriet tar slut. Musiken återges fenomenalt neutralt och naturligt, men ändå med en fast bas. Brusreduceringen är bra och påverkar inte ljudkvaliteten alltför mycket. Space One Wireless är definitiv bland de bästa lurarna för frekventa resenärer.

 

Läs även testet av Bose QuietComfort 35 II

För ett drygt år sedan presenterade KEF sitt samarbete med Porsche Design för att ta fram ljudprodukter som inte bara lät bra, men som såg lika bra ut. Och det har de lyckats bra med. Vi har hunnit med att testa den lilla trådlösa högtalaren Gravity One som lät fenomenalt för sin storlek. Dessutom Motion One, som inte bara vann vårt test av trådlösa proppar, men som vi också utsåg till 2017 års bästa in-ear hörlurar överhuvudtaget.Nu har turen kommit till de fullvuxna hörlurarna KEF Space One som dessutom stoltserar med aktiv brusreducering. De kom först i en trådad modell som nu har kompletterats med denna trådlösa variant. Den förstnämnda versionen fungerar utmärkt för den som vill sitta hemma i soffan och mysa, eller på flygplan där man ändå är hänvisad till sladd för att använda underhållningssystemet. Men vill man kunna röra sig mer fritt är Bluetooth en välkommen nyhet.

Design och tillbehör

Lurarna levereras i ett stilfullt fodral som även skyddar dem under transport. Då kåporna kan vridas helt platta är väskan så tunn som man kan förvänta sig. Däremot kan lurarna inte fällas ihop vilket gör att yttermåtten ändå är ganska stora. I fodralet hittar man två sladdar, en med fjärrkontroll för mobilen, och en utan. Det finns också ett litet etui som innehåller en kort USB-kabel för laddning samt en flygplansadapter för underhållningssystem med två uttag. KEF Space One Wireless är ett under av ren och stilfull design. Det är vackert borstad aluminium och mjukt läder så långt ögat kan se. I samma anda är de bara märkta med en stilig Porsche Design logotyp på kåporna och en diskret KEF logotyp på bågen. Lederna är rejäla och huvudbandet klickar tillfredsställande när man justerar det. Det är lurar som inte drar till sig uppmärksamhet, men som känns tillfredställande båda att titta på och att ta i.[caption id="attachment_69402" align="alignnone" width="460"] Dolda men tydliga reglare gör hanteringen enkel. Foto: KEF[/caption] 

Hantering och funktioner

Kåporna har en rejäl vaddering täckt av syntetskinn som är mycket mjukt och behagligt mot öronen. Eller huvudet snarare, då de är så pass stora att de omsluter örat. Vilket dels ger en bra passiv ljudisolering, dels ger en bättre komfort om man ska använda dem länge. Kåporna kan även vinklas på alla ledder så att de sitter perfekt. Trycket är tillräckligt för att de ska sitta väl på plats, men inte så mycket att det blir obehagligt i längden.På högra kåpans undersida döljer sig både laddningskontakten och alla nödvändiga knappar. Lyckligtvis slipper vi touchkontroller som oftast bara krånglar, utan det är hederliga reglage. En spak för att slå av dem, sätta dem i trådlöst läge samt aktivera brusreduceringen. Samt tre bekanta knappar där de yttersta ändrar volym eller byter spår, medan mittenknappen pausar eller startar musiken. Eller hanterar samtal. Den kan även användas för mobilens röstassistent.Batteritiden uppges till 30 timmar med trådlös brusreducering, 40 timmar trådlöst men utan brusreducering, samt hela 100 timmar med sladd och brusreducering. Det är 50 procent längre än Bose QuietComfort 35 och på samma nivå som referensen Sony WH-1000XM2. Man kan även lyssna med sladd utan att ha elektroniken igång, vilket är en bra nödlösning om man glömt ladda dem. Det känns trevligt att ha friheten att bara behöva använda funktioner man behöver.[caption id="attachment_69403" align="alignnone" width="460"] Med rejäl stoppning i kåporna sitter de skönt även vid längre lyssning. Foto: KEF[/caption] 

Ljudkvaliteten

Till skillnad från många trådlösa lurar har Space One Wireless snarast ett neutralt ljud. Därför kan man lika gärna kan sitta hemma i lyssningsfåtöljen och njuta akustiska stycken. Konserter som John Myers tolkning av Free Fallin’ låter luftigt och har en härlig närvarokänsla med bra placering av instrumenten. Därmed inte sagt att de låter tråkigt, de har en stram och naturlig basåtergivning, där även djupbasen i Silent Shout med The Knife kommer till sin rätt. Just naturtrogenheten är där de skiner jämfört med de flesta andra brusreducerande lurar.Brusreduceringen är fullt tillfredställande och tar bort det mesta av irriterande bakgrundsljud, som dånande jetmotorer, suset av däck mot vägen och vinandet från tågmotorer. Men den är inte lika effektiv som trotjänaren Bose QuietComfort 35 eller vår nya referens Sony WH-1000XM2. Dock verkar KEF ha gjort en avvägning när det gäller detta, då brusreduceringen inte påverkar ljudet speciellt mycket. Man tappar lite öppenhet och skärpa i diskanten, men det är allt.[caption id="attachment_69406" align="alignnone" width="460"]KEF Space One Wireless De kan vikas platta, men inte fällas ihop, så de tar lite plats i packningen. Foto: KEF[/caption] 

Slutsats

KEF gör det mesta rätt med sina första trådlösa brusreducerande lurar. Formgivningen är raffinerad och byggkvaliteten utsökt. De sitter skönt på huvudet även vid långa resor, och hanteringen är enkel. Man kan lyssna med eller utan brusreducering, och koppla in sladd om det generösa batteriet tar slut. Musiken återges fenomenalt neutralt och naturligt, men ändå med en fast bas. Brusreduceringen är bra och påverkar inte ljudkvaliteten alltför mycket. Space One Wireless är definitiv bland de bästa lurarna för frekventa resenärer. Läs även testet av Bose QuietComfort 35 II
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på KEF Space One Wireless
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Over-ear, trådlösa, slutna
  • Anslutning: 3,5 mm, BT 4.1, aptX
  • Aktiv Brusreducering: Ja
  • Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
  • Högtalarelement: 40 mm
  • Batteritid: 30-40 timmar
  • Vikt: 330 gram
  • Webb: digitalbild.se
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.